Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum sa cureti plita

Autor: Arctic

Data publicarii: May 23, 2017

Data modificarii: June 9, 2022

 

Tuturor ne place sa experimentam in bucatarie, sa incercam noi retete, stiluri si abordari. Insa, la final, dupa ce am terminat de pregatit masa, ne mai ramane un singur lucru de facut: Sa curatam plita pe care am gatit. Fie ea electrica, pe inductie sau pe gaz, avem la indemana cele mai bune sfaturi pentru curatarea si intretinerea plitei tale.

Vom incepe cu plitele prin inductie electromagnetica, deoarece designul lor inovator le face foarte simplu de curatat.

 

  • Indepartati orice urma de mancare solida inainte de a sterge sticla, pentru a observa mai usor zonele ce trebuiesc curatate.
  • Aplicati cu ajutorul unei carpe umede apa calduta cu sapun pe intreaga suprafata a plitei si lasati putin pentru a-si face mai usor efectul.
  • Clatiti si apoi stergeti.
  • Folositi putin otet pentru a sterge suprafata plitei, pentru un plus de luciu.
  • Stergeti bine cu o carpa curata si uscata

Pentru plitele electrice vitroceramice, va trebui sa avem putina grija, deoarece suprafata lor poate fi zgariata cu usurinta. Nu folositi materiale abrazive, deoarece acestea ar putea lasa urme pe plita.

 

 

  • La fel ca la plita prin inductie, indepartati toate resturile alimentare mari inainte de a curata toata suprafata. Va puteti ajuta de o racleta special conceputa pentru plita vitroceramica, pentru a razui cu usurinta toate resturile de pe suprafata ceramica.
  • Folositi pentru curatare o solutie special conceputa pentru plitele vitroceramice, care nu ataca materialul. Lasati solutia sa patrunda in grasime, dar nu atat de mult cat sa se intareasca.
  • Pentru stergere folositi o carpa din microfibre. Pentru zonele mai greu de sters puteti folosi chiar hartie din ziar.
  • Incercati intotdeauna produsele de intretinere si carpele pe o zona mica mai intai, pentru a preveni orice fel de urme sau zgarieturi.

 

In cazul plitelor electrice cu arzatoare, procesul de curatare va fi mai rapid daca arzatoarele sunt detasabile, fapt care usureaza mult intretinerea plitei.

 

  • Indepartati arzatoarele, avand grija ca acestea sa nu fie inca fierbinti.
  • Folosind o solutie specila de curatat, aplicati pe suprafata plitei si lasati putin sa patrunda. Folosind apoi o carpa sau laveta stergeti bine plita. Asigurati-va ca ati clatit bine tot detergentul, pentru a evita aparitia petelor.
  • Arzatoarele detasabile pot fi lasate intr-un recipient cu putina apa calduta si detergent. Puteti folosi o perie sau un burete de sarma pentru a le curata, dar intai incercati pe o suprafata mica pentru a verifica daca raman urme. Dupa curatare, lasati-le sa se usuce bine inainte sa le montati inapoi pe plita.

 

 

Pentru a usura procesul de curatare, il putem imparti in doua etape. Astfel, totul va deveni mai usor.

 

  • Prima etapa consta in scoaterea arzatoarelor si punerea lor intr-un recipient cu apa calduta si putin sapun de vase. Folositi apoi o carpa pentru indepartarea urmelor de grasime si murdarie, iar pentru adanciturile de pe spatele inelelor de aragaz puteti folosi o periuta veche. Dupa curatare lasati bine sa se usuce inainte de a le atasa plitei
  • Pentru curatarea gurilor de montare ale arzatoarelor folositi un spray special, pentru a preveni acumularea de lichid in interior. Stergeti apoi bine cu o carpa uscata si lasati la uscat inainte de a utiliza plita din nou.
  • Suprafata plitei se curata cu un spray special, dar puteti folosi si alternative organice, precum o solutie de bicarbonat cu apa, lamaie sau otet. Folositi o carpa cu mirofibre sau un burete de sarma, intai pe o suprafata mica pentru a verifica daca nu raman urme. Nu folositi miscari circulare in jurul ochiurilor de aprindere, deoarece astfel se poate zgaria plita mai usor.
  • Folositi manusi de cauciuc pe toata durata curatarii.

 

 

 

Curatarea plitei este recomandata sa fie facuta dupa fiecare folosire. Depunerile de grasime pot influenta gustul alimentelor, iar datorita resturilor arse pe arzatoare, focul poate actiona inegal asupra vaselor, deteriorandu-le. Folosind aceste sfaturi, vei asigura o viata mai lunga electrocasnicelor si vaselor tale, iar mancarea va fi gustoasa de fiecare data!