Sfaturi pentru incorporabile in bucatarii deschise

Publicat la data de: 06/08/2017, 10:14

Autor: Arctic

Sfaturi pentru incorporabile in bucatarii deschise
Sfaturi pentru incorporabile in bucatarii deschise
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/06/shutterstock_605930411-1.jpg
February 14, 2019
Arctic

Bucatariile deschise aduc un plus de confort si eleganta in orice casa. Desigur, spatiul de care dispui este un factor major in alegerile legate de mobilier si electrocasnice. Acest articol te va ajuta sa iti planifici cat mai bine bucataria deschisa, punand accentul pe functionalitate si design, ca tu sa te bucuri de spatiul in […]

Bucatariile deschise aduc un plus de confort si eleganta in orice casa. Desigur, spatiul de care dispui este un factor major in alegerile legate de mobilier si electrocasnice. Acest articol te va ajuta sa iti planifici cat mai bine bucataria deschisa, punand accentul pe functionalitate si design, ca tu sa te bucuri de spatiul in care iti vei petrece o mare parte a zilei.

Fie ca ai la dispozitie o bucatarie in forma de L, in forma de U sau care dispune de o  insula, trebuie avut mereu in vedere spatiul functional, denumit si “triunghiul de aur”, care face legatura intre cele mai comune zone: frigiderul, chiuveta si cuptorul. Suma dintre aceste distante este recomandata sa fie intre 3 si 7 metri, si de asemenea sa faca legatura cu blatul de lucru. O distanta mai scurta inseamna multa aglomeratie, iar o distanta mai mare va ingreuna gatitul. Cauta sa iei in calcul si sa integrezi si celelalte spatii functionale din bucatarie: zona de gunoi, zona de preparare, sertarele cu instrumente si tacamuri, zona de electrocasnice mici (cuptor cu microunde, blender, mixer etc).

Poluarea olfactiva sau, mai pe scurt, mirosul, este un factor deosebit de important in bucatariile deschise. Desigur, o hota buna ar trebui sa previna raspandirea aromelor in restul casei, insa va trebui sa tinem cont de un factor:  e posibil ca o hota cu recirculare sa nu faca fata situatiei, de accea se recomanda o hota care elimina in exterior vaporii si mirosul de mancare. De asemenea, trebuie luat in considerare ca un cuptor sau o plita pe gaz produce vapori, fata de electrocasnicele electrice de acelasi tip.

Pentru a scoate in evidenta zona de luare a mesei fata de cea de gatit, este recomandat sa separati cele doua zone. O buna metoda de a obtine acest efect este sa folositi un blat de partitionare intre cele doua zone. Aceasta metoda este foarte utila in ceea ce priveste bucatariile deschise de tip “insula”, unde blatul de partitionare va separa zona de luare a mesei de zona efectiva de preparare a mancarurilor. In cazul in care chiuveta este situata in insula, puteti folosi aceasta metoda pentru a ascunde vasele ramase murdare dupa gatit, care devin invizibile in timp ce luati masa.

Iluminarea joaca un rol deosebit de important in amenajarea bucatariei. Putem face distinctie intre tipurile de iluminare, trei la numar:

  • Iluminarea generala – se refera la lumina propagata in tot spatiul bucatariei deschise. Este recomandata sa fie cu intensitate variabila (dimabila) pentru a putea scadea volumul de iluminare dupa ce gatiti si serviti masa.
  • Iluminarea zonei de lucru – Este esentiala in orice bucatarie si pune accentul pe iluminarea zonelor de preparare a alimentelor. Se recomanda o lumina clara si puternica in aceste zone, precum blatul de lucru, plita sau chiuveta.
  • Iluminare de evidentiere – Pune in valoare anumite spatii, fapt care da un balans placut intregii bucatarii si leaga zona de gatit de restul bucatariei deschise. Aici se regasesc si spoturile de iluminare ambientala ascunse in blaturi sau in sertarele cu vesela sau tacamuri.

Poluarea fonica este un factor de luat in calcul atunci cand servim masa intr-o bucatarie deschisa. In acest sens, incercati sa alegeti electrocasnice cu nivel redus de zgomot, precum hota sau masina de spalat vase.

Va trebui sa tineti cont nu doar de distantele intre electrocasnice, ci si de alte zone de acces nu mai putin importante. De exemplu, masina de spalat vase este preferabil sa fie situata langa chiuveta, pentru a usura accesul. Zona de reciclare a gunoiului trebuie sa fie atat in apropierea chiuvetei cat si a blatului de lucru, iar sertarele cu tacamuri si vesela trebuie pozitionate in vecinatatea plitei si a blatului de preparare a alimentelor.

Astfel, alegerea electrocasnicelor incorporabile trebuie facuta dupa luarea tuturor acestor factori de mai sus in calcul. Avantajul incorporabilelor intr-o bucatarie deschisa este de necontestat. Acestea fac o tranzitie usoara intre zona de gatit si zona de luare a mesei si permit un design unitar, care scoate in relief punctele de interes ale spatiului bucatariei.