Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Orezul sushi: ce este si cum se prepara

Autor: Arctic

Data publicarii: July 11, 2022

Data modificarii: July 12, 2022

Cuvantul sushi se traduce literal prin „aroma acrisoara”. In Japonia, oamenii obisnuiau sa pastreze pestele invelindu-l in orez fermentat. Cand pestele era gata sa fie mancat, orezul fermentat se arunca. In cele din urma, au inceput sa adauge otet in orez, sa-l fermenteze pentru a-l face sa dureze mai mult. Orezul cu aroma de otet se potrivea de minune la gust cu pestele, asa ca oamenii au inceput sa le manance impreuna. Acesta a fost inceputul sushi-ului! Orezul sushi de astazi are o textura lipicioasa si este aromat cu zahar si otet. Faptul ca este lipicios ajuta la mentinerea formei rulourilor de sushi cu legume sau cu peste proaspat bine ales, iar aromele lui completeaza cu adevarat umpluturile sau toppingurile. Invata si tu cum sa faci acasa acest delicios orez, ai nevoie doar de un aragaz si cateva ingrediente.

Ce este si ce orez folosim la sushi

Ce este orezul sushi?

Orezul sushi este mai putin un tip de orez, cat mai degraba o metoda de preparare pe care o vei afla citind mai departe.

Ce fel de orez folosim?

Ce orez folosim la sushi este o intrebare care contine si raspunsul: un orez pentru sushi, de altfel, aceasta este denumirea sub care il vei gasi in comert. Nu este altceva decat un orez alb, cu bob scurt, japonez. Acest orez lipicios are un continut mai mare de amidon decat alte soiuri, ceea ce ii confera textura lipicioasa pe care o gasim atunci cand consumam sushi sau chiar orezul simplu ca atare.

Nu folosi niciodata orez basmati sau orez jasmin. Niciunul dintre acestea nu este suficient de lipicios pentru sushi.

Cum sa faci orez pentru sushi

Poti face orez sushi pe aragaz, intr-un aparat de fiert orezul sau o oala instant. Metoda pentru gatit pe aragaz ramane cat se poate de usoara, atat timp cat ai grija la cateva mici detalii.

👉 Descopera categoria noastra de aragaze si transforma gatitul intr-o placere.

1. Masurarea orezului sushi

Pregateste 1 cana de orez sushi pentru 3 rulouri de sushi. Fiecare rulou va putea fi impartit in 6-8 bucati mici de sushi. Se recomanda 2 rulouri de persoana, in functie de preferintele personale. 

Spala orezul cu apa rece de mai multe ori pana nu mai iese amidon din el. Pentru cele mai bune rezultate, lasa orezul sa se inmoaie in apa timp de 30 de minute.

Dupa ce speli orezul, pune-l usor intr-o oala si adauga mai multa apa decat orezul. Ratia ar trebuie sa fie 3 parti de apa la 2 parti de orez sau 1,2:1 in favoarea apei. Adica cu 20% mai multa apa in comparatie cu orezul. Nu adauga apa in exces, altfel la final vei avea un aluat de orez in loc de ceea ce-ti doresti.

2. Gatirea orezului

Fierbe orezul la foc mare la inceput, amesteca la fiecare minut sau doua, pana cand apa da in clocot. Apoi, redu focul la mic si acopera oala. Dupa 6-8 minute, verifica nivelul apei. Daca apa s-a absorbit in totalitate, iar boabele de orez sunt mari si frumoase, inseamna ca orezul tau este gata. Ia-l de pe foc si lasa-l cateva minute acoperit pentru a se aburi.

👉 Cu ajutorul plitei incorporabile cu inductie ARSI6440MTB de la Arctic, dotata cu 9 trepte de putere, vei putea gati un orez sushi perfect, ajustand nivelul de putere in functie de cerintele retetei. 

3. Condimentarea orezului

Otetul de orez amestecat cu zahar si sare este esential pentru a oferi unui orez sushi combinatia distincta de arome. Daca neglijezi aceasta parte, sushi-ul tau nu va avea un gust asteptat. Nu este recomandat sa inlocuiesti otetul de orez, deoarece alte tipuri de otet sunt mult prea puternice. Otetul de orez este destul de delicat si se amesteca perfect cu orezul. Cum faci asta? Pentru 3 cesti de orez pentru sushi uscat, foloseste o jumatate de cana de otet de orez, 2 linguri de zahar si 2 lingurite de sare. Amesteca ingrediente intr-o oala mica, la foc mediu, pana cand toate solidele sunt amestecate. Apoi incorporezi otetul astfel preparat in orezul cald. Cel mai bine ar fi sa adaugi otetul treptat, pentru a-l potrivi dupa gustul tau.

Lasa orezul sa se raceasca pentru cateva minute, pana ajunge la temperatura camerei. Nu pune orezul la frigider pentru a se raci mai repede, asta va deteriora preparatul. Dar poti folosi un ventilator, A/C sau il poti pune langa fereastra pentru a se racori mai repede. Amesteca orezul cu o lingura de lemn (mereu!) pana devine frumos si lipicios. Va parea umed la inceput, dar se va usca pe masura ce se raceste.

Reteta orez pentru sushi

Afla pas cu pas cum sa pregatesti acest minunat orez sushi.

Ingrediente:

  • 300 g orez japonez cu bob scurt
  • 390 ml apa
  • 80 ml otet de orez pentru sushi

Mod de preparare:

  1. Clateste orezul: Masoara orezul si pune-l intr-un un bol. Adauga multa apa in castron, apoi amesteca usor orezul cu mana. Cand apa devine tulbure de la amidon, scurge apa. Repeta acest pas de pana la 3-5 ori sau pana cand apa devine limpede. Dupa spalarea orezului, lasa orezul la inmuiat timp de cel putin 30 de minute. Apoi il poti scurge.
  2. Fierbe orezul: Adauga orezul si 390 ml de apa proaspata intr-o cratita. Pune pe aragaz si adu la punctul de fierbere. Dupa ce a dat in clocot, redu focul la mic si lasa orezul sa fiarba aproximativ 15-20 de minute. Asigura-te ca ai acoperit oala cu un capac. Dupa ce a fiert, ia oala de pe aragaz si lasa orezul sa se abureasca inca 10-15 minute. Orezul fiert trebuie amestecat cu otetul de sushi, care este un otet de orez amestecat cu sare si zahar. Amesteca 80 ml de otet sushi cu orezul. Pentru a obtine cea mai buna aroma, otetul trebuie incorporat in orezul cald.
  3. Serveste si savureaza: Odata ce orezul este gata, amesteca-l bine cu o lingura de lemn si serveste-l in boluri. Poti folosi o varietate de toppinguri, de la muraturi japoneze, ghimbir murat, la sos de soia, wasabi (pentru amatorii de lucruri picante). 

Orezul tau este acum gata pentru a fi consumat ca atare sau pentru a fi folosit la crearea unui sushi delicios. Pentru cele mai bune rezultate, utilizeaza un bol de sushi din lemn (sushi oke) pentru a amesteca si raci orezul.

Poti varia usor cantitatea de otet de sushi in functie de gusturile tale.

Dupa cum ai vazut, desi pare complicat de pregatit, nu este. Acum poti sa mergi un pas mai departe si sa incerci sa faci combinatiile preferate de sushi chiar la tine acasa, pornind de la acest orez delicios.

Sursa foto: Shutterstock