Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum sa speli hainele corect – invata sa descifrezi simbolurile de pe etichetele hainelor

Autor: Arctic

Data publicarii: May 19, 2017

Data modificarii: March 20, 2024

O imagine poate valora cat o mie de cuvinte, dar, in cazul semnelor de pe etichetele hainelor, uneori, imaginile pot fi mai confuze decât un text, daca nu detii cunostintele necesare pentru a interpreta pictogramele. 

In continuare, iti vom explica ce inseamna toate aceste simboluri de pe textile si cum sa interpretezi instructiunile de spalare, pentru ca hainele tale sa reziste mai mult timp si pentru a pastra intensitatea culorii acestora. De asemenea, iti vom prezenta un scurt ghid al simbolurilor de pe etichete, pentru a recunoaste rapid ce inseamna simbolurile de pe etichetele produselor textile. Masinile de spalat moderne din gama Arctic, dotate cu programe si functii speciale, te ajuta, de asemenea, sa ai grija de hainele tale si sa te bucuri de ele mai mult timp.

  • Pregatirea hainelor pentru spalat
  • Alegerea si dozarea detergentului pentru masina de spalat
  • Alegerea balsamului pentru rufe potrivit
  • Temperatura, timpul sau programul potrivit pentru masina de spalat
  • Uscarea rufelor in masina sau uscarea la aer?
  • Cum scoti petele de pe haine
  • Pregatirea hainelor pentru spalat

    Acest proces este foarte important pentru pastrarea aspectului curat si ingrijit al hainelor. In functie de simbolurile de pe etichetele hainelor, poti gasi cel mai potrivit program al masinii de spalat rufe. 

    👉 O experienta uimitoare de spalare a hainelor inseamna utilizarea unei masini de spalat ce iti permite sa-ti organizezi timpul, ajustand programele in functie de nevoile specifice de curatare a hainelor. 

    De fiecare data cand speli hainele, o parte din colorant este eliberată in apa. Colorantii precum indigo, pe care ii intalnim in materialul blugilor preferati, sunt, de fapt, destinati sa se decoloreze si o vor face pe toata durata de viata a hainei.

    Asadar, daca nu ai grija sa speli impreuna haine de culori asemanatoare, acestea se pot pata. In afara de ceea ce este evident – separarea hainelor de culoare deschisa de cele inchise si viu colorate, ar trebui sa sortezi in functie de nivelul de murdarie, tipul de tesatura si proprietatile materialului.

    Asadar, in primul rand, vei separa hainele dupa culoare: cele albe de cele colorate. Apoi, selecteaza hainele in functie de tipul de material. Vei gasi informatii despre compozitie tot pe eticheta. De asemenea, este recomandat sa separi hainele dupa tipul de textura:

    • materiale fine;
    • tesaturi delicate;
    • tesaturi rigide, precum prosoapele.

    Temperatura de spalare este, de asemenea, un factor important in sortarea rufelor. Aceasta este specificata de multe ori pe eticheta, dar te poti ghida si dupa sugestiile prezente in acest articol. 

    Va trebui sa tii cont si de gradul de murdarie, unele haine necesitand o spalare la temperatura mai ridicata. De asemenea, intensitatea culorii va trebui luata in calcul. Nuantele puternice de rosu sau de negru ar putea afecta culoarea altor haine, in timpul spalarii.

    👉 Ofera hainelor tale ingrijirea pe care o merita. Masinile de spalat Arctic, dotate cu tehnologia ExtraSteam, utilizeaza aburul, pentru a igieniza si a improspata hainele. Aburul ajuta, de asemenea, la indepartarea cutelor si a mirosurilor. O astfel de tehnologie poate fi o optiune utila pentru a pastra mai mult timp aspectul si mirosul proaspat al hainelor.

    Semnele de pe etichetele hainelor – de ce ar trebui sa le acorzi atentie

    Producatorii de imbracaminte folosesc simboluri de spalare a hainelor, pentru a te ajuta sa prelungesti durata de viață a articolelor tale vestimentare. Desi probabil ai cateva cunostinte despre cum cum ar trebui sa speli hainele, cum sa folosesti masina de spalat, cum sa separi hainele si cum sa utilizezi balsamul de rufe, uneori, aceste notiuni nu garanteaza ca hainele tale vor ramane in aceeasi stare, de aceeasi culoare sau chiar marime, dupa spalare.

    Totusi, spalarea hainelor este din ce in ce mai simpla, datorita tehnologiilor inovatoare in domeniul electrocasnicelor, iar simbolurile de pe etichete ne ajuta sa spalam corect hainele.

    De asemenea, exista recomandari ce trebuie respectate, pentru a curata hainele fara a le strica. Alegerea detergentilor, a balsamului sau a solutiei anticalcar, precum si selectarea potrivita a programului de spalare sunt importante pentru a obtine haine perfect curate, dezinfectate.

    Cum interpretam simbolurile de pe etichete la spalare – ghidul semnelor de pe etichetele hainelor

    Un ghid al semnelor de pe etichetele hainelor te va ajuta sa intelegi ce inseamna simbolurile, pentru a alege programul potrivit de spalare, uscare si ingrijire a hainelor.

    Asigura-te ca respecti intocmai instructiunile de pe etichetele hainelor. In cazul in care obisnuiesti sa scoti etichetele, pune-le intr-un loc sigur, pentru a le putea citi, in caz de nevoie. 

    Mai jos, vei gasi informatii despre cele mai comune pictograme pentru spalarea hainelor, pentru ca procesul de spalare sa fie eficient si sigur pentru hainele tale.

    👉Eficienta este esentiala in alegerea electrocasnicelor, iar masinile de spalat rufe moderne sau masinile de spalat vase sunt dotate cu tehnologii care economisesc timp, pentru a simplifica procesul de spalare. Cauta modelele Arctic ce ofera alternative de spalare rapida, cum ar fi spalarea expres si cea rapida, care sunt capabile sa finalizeze un ciclu intr-un timp scurt, pentru a-ti organiza cat mai bine activitatile.

    Simbolurile de pe etichetele hainelor – semnificatii universale

    In industria electrocasnicelor, exista un standard ce cuprinde cinci simboluri de baza, care formeaza un limbaj universal de citire a simbolurilor de pe etichetele hainelor. Pentru a facilita si mai mult lucrurile, simbolurile de ingrijire a rufelor apar intotdeauna in aceeasi ordine, pe o eticheta. Astfel, de la stanga la dreapta, acestea sunt:

    • Cuva – pentru spalare;
    • Triunghiul – pentru inalbire;
    • Fierul de calcat – pentru calcat;
    • Cercul – pentru curatare uscata;
    • Patratul – pentru uscare.

    Pe masură ce treci prin cele cinci simboluri internationale de baza, vei observa un tipar. De exemplu, doua linii sub o pictograma sau trei puncte in interiorul unei pictograme inseamna intotdeauna acelasi lucru. 

    Unul dintre cele mai importante simboluri la care trebuie sa fii atent este „X”. Cand un simbol este taiat cu un X inseamna ca haina respectiva nu trebuie supusa procesului reprezentat de simbolul respectiv.

    Fiecare eticheta de imbracaminte ar trebui sa ofere detalii despre tesatura si sa includa pana la cinci simboluri care sa informeze despre modul in care trebuie sa o ingrijesti.

    Iata ghidul nostru pentru a afla ce inseamna fiecare simbol. 

    Simbolurile de pe eticheta referitoare la curatarea uscata

    Dacă eticheta prezinta un cerc mic, inseamna ca producatorul recomanda sa cureti uscat acest articol.

    Daca există o litera mica in interiorul cercului, aceasta indica ce produs chimic trebuie sa se foloseasca.

    Mai multe linii sub cerc indica nivelul de precautie privind procesul de curatare. O cruce peste simbolul cercului indica faptul ca nu este recomandat sa cureti articolul printr-un proces de curatare uscata.

    Nu incerca sa speli hainele acasa, dacă eticheta de ingrijire arata ca acestea trebuie curatate uscat.

    Simbolurile de pe eticheta privind calcatul hainelor

    Probabil cel mai usor de recunoscut simbol de ingrijire este fierul de calcat. Acesta indica daca un articol de imbracaminte poate fi calcat si la ce temperatura.

    Cu cat sunt mai multe puncte pe simbolul fierului de calcat, cu atat hainele pot fi calcate la temperaturi mai ridicate. Tesaturile din bumbac sau in pot fi calcate la cea mai inalta temperatura, deoarece aceste materiale sunt destul de rezistente la caldura. Fibrele sintetice si tesaturile mixte trebuie calcate la o temperatura mai scazuta, medie sau joasa:

    • 1 punct: hainele se calca la temperatura mica – matase, lana;
    • 2 puncte: se calca la temperatura medie – materiale sintetice;
    • 3 puncte: se calca la temperatura ridicata – lenjerie si bumbac.

    Daca exista o cruce pe simbolul fierului de calcat, articolul respectiv nu trebuie calcat.

    Simbolurile de pe eticheta hainelor referitoare la uscarea acestora

    Procesul de uscare este la fel de important precum cel de spalare. Folosirea unei setari incorecte a uscatorului ar putea duce la micsorarea articolului sau la deteriorari permanente, care pot face ca hainele sa nu mai poata fi purtate. 

    Daca eticheta de ingrijire are un cerc in interiorul unui patrat, articolul poate fi uscat in uscator.

    Punctele din interiorul patratului sugereaza caldura ce poate fi setata la uscator:

    • 1 punct – temperatura scazuta;
    • 2 puncte – temperatura medie;
    • 3 puncte – temperatura ridicata.

    Daca exista o cruce deasupra simbolului de uscare, nu trebuie sa usuci articolul in uscator.

    👉 Experimenteaza tehnologiile moderne de spalare si uscare a hainelor, cu Arctic. Masinile de spalat rufe cu uscator ofera functii avansate, cum ar fi curatarea la abur, conectivitatea inteligenta si alternativele ecologice, rezultand o experienta de spalare uimitoare.

    Simbolurile de pe eticheta referitoare la spalatul manual al hainelor

    Articolul poate fi spalat in masina de spalat, dacă eticheta de ingrijire prezinta simbolul unei cuve.

    Numarul de pe simbolul cuvei indica temperatura maxima care poate fi setata.

    Mai multe linii sub cuva arata o reducere a centrifugarii și a clatirii:

    • fara linii: articolul poate fi centrifugat si clatit in mod normal;
    • 1 linie: viteza de centrifugare trebuie redusa;
    • 2 linii: spalare usoara, dar produsul poate fi centrifugat si clatit in mod normal.

    Daca exista o cruce peste simbolul cuvei, nu trebuie sa speli articolul.

    Unele modele de masini de spalat au programe speciale de spalare pentru lana, matase ori casmir. Este recomandat sa folosesti un program de spalare manuala, daca nu exista programe speciale de spalare la masina de spalat.

    👉Modelele de masini de spalat rufe Arctic, printre care AB91421XLW sau AB91421XLWB, au caracteristici eco-friendly, precum functia EcoWash, ce permite spalarea cu apa rece a hainelor. Astfel de modele de masini de spalat rufe reprezinta alegeri sustenabile; astfel, poti contribui la protejarea mediului, beneficiind, in acelasi timp, de haine curate si igienizate.

    Simboluri de pe etichete privind albirea

    Daca vrei sa folosesti inalbitor, trebuie sa te uiti pe eticheta de ingrijire a tesaturilor, pentru a vedea daca exista un simbol de inalbire, indicat printr-un triunghi. Un triunghi taiat va inseamna ca articolul nu poate fi albit folosind clor. Recunoasterea acestor semne poate salva haina de la deteriorarea permanenta, din cauza inalbitorului ce contine clor.

    Aproape toti detergentii de rufe contin agenti de albire, pentru a indeparta decolorarea hainelor de culoare deschisa. Este o idee buna sa verifici cu atentie eticheta de ingrijire si detergentul de rufe, deoarece nu toate articolele de imbracaminte pot fi spalate cu inalbitor. 

    Nu uita sa folosesti un detergent de rufe colorate, atunci cand speli haine de culori diferite, deoarece acest lucru va ajuta la prevenirea decolorarii culorilor hainelor.

    Verificarea hainelor inainte de spalat

    Asigura-te ca ai verificat cu atentie toate buzunarele, inclusiv pe cele interioare. Incheie, apoi, toti nasturii si fermoarele si intoarce hainele pe dos. 

    Pune lenjeria sau obiectele mici, precum sosetele, intr-un saculet din plasa sau o husa de perna ce se inchide, pentru a impiedica amestecarea lor. Ai grija la hainele ce necesita atentie speciala si care trebuie tratate (anterior spalarii) cu o solutie pentru indepartat petele.

    Pentru a preveni orice fel de incidente, cauta simbolurile de pe etichetele hainelor si fii atent la orice semn (de pe masina de spalat rufe) ce ar putea indica incompatibilitati ale textilelor cu masina de spalat. 

    Alegerea si dozarea detergentului pentru masina de spalat

    Poti calcula dozajul detergentului de rufe, in functie de cantitatea de rufe sau de gradul de murdarie al acestora. Detergentul poate fi sub forma de pudra, lichid sau capsule.

    Altfel, va trebui sa ai grija, deoarece mai mult detergent nu inseamna mereu o spalare mai eficienta, acesta putand sa lase reziduuri pe suprafata hainelor. Pe de alta parte, prea putin detergent poate fi insuficient pentru curatarea murdariei si petelor. Cea mai sigura metoda este sa cantaresti hainele, inainte de a le introduce in masina. Poti face asta de cateva ori, iar apoi iti va fi mult mai usor sa apreciezi cantitatea de detergent pe care o necesita fiecare spalare.

    👉Masinile de spalat rufe moderne Arctic au o gama larga de caracteristici utile, inclusiv motoare mai silentioase si dotari practice, precum EcoDose, ce ajuta la dozarea optima a detergentului lichid. Astfel, detergentul se dizolva mai usor, patrunde mai repede in tesatura si este mai delicat cu hainele.

    In functie de culoarea rufelor si de temperatura la care se pot spala, poti folosi detergenti speciali.

    Pentru hainele albe, lenjeriile si cearceafurile din bumbac, poti folosi un detergent pentru rufe albe, la o temperatura ridicata, de pana la 90 de grade Celsius. Acesta contine agenti speciali de inalbire, vine, de obicei, sub forma de pudra sau tablete si se incarca in sertarul pentru detergenti al masinii de spalat.

    Detergentul pentru rufe negre este conceput special pentru mentinerea culorii si a aspectului hainelor.

    Pentru rufele colorate, se pot folosi mai multe tipuri de detergenti. De regula, acestia contin o cantitate mai mica de inalbitori si sunt eficienti la temperaturi mai mici de spalare (40-60 de grade). Va trebui sa tii cont de locul unde se incarca detergentul lichid, deoarece, in cazul programelor scurte, acesta se introduce mai degraba direct in cuva, decat in compartimentul dedicat. De asemenea, poti folosi servetele absorbante de culori, care contribuie la pastrarea aspectului nou al hainelor.

    Detergentul pentru rufe delicate contine substante active mai usoare, care nu altereaza tesatura hainelor fragile, pastrand-o moale.

    Daca prosoapele isi pierd catifelarea si incep sa se simta rigide sau daca irita pielea, poate fi din cauza ca apa este prea dura, avand un continut mineral bogat in calcar si magneziu. In acest caz, va trebui sa folosesti o cantitate mai mare de detergent. Alternativ, poti utiliza o solutie de dedurizare a apei sau un praf anticalcar.

    Alergenii pot fi combatuti cu ajutorul unei substante antialergice, aceasta fiind recomandata pentru familiile cu copii mici sau pentru persoanele cu pielea sensibila. Altfel, poti folosi functia antialergica, daca masina ta de spalat are acest program special.

    Alegerea balsamului pentru rufe potrivit

    Folosirea unui balsam pentru rufe aduce acestora multe beneficii. Dupa spalare, hainele vor mirosi placut si vor fi mai moi la atingere. In plus, unele haine se usuca mai rapid si sunt mai usor de calcat. Trebuie sa ai, insa, grija la cantitatea de balsam utilizata.

    Mai mult balsam nu va aduce aceleasi rezultate. Inainte de toate, citeste eticheta produsului, pentru a te asigura de cantitatea optima pentru utilizare. Cele mai multe balsamuri sunt in forma lichida si au un capac cu ajutorul caruia poti masura volumul.

    👉Alegerea balsamului de rufe potrivit te va ajuta sa te bucuri de haine ce emana mai multa prospetime si care se simt placute la atingere, timp indelungat.

    In functie de modelul masinii de spalat rufe, toarna balsamul in compartimentul dedicat. Acesta va fi preluat automat si va fi folosit in cursul ciclului de clatire al masinii. La fel poti proceda si daca folosesti un balsam de rufe natural (bio) sau balsam de rufe facut in casa.

    Nu lasa balsamul sa intre in contact direct cu hainele, deoarece acestea s-ar putea pata. Urmeaza instructiunile de pe ambalajul produsului, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

    Temperatura, timpul sau programul potrivit pentru masina de spalat, in functie de semnificatia simbolurilor de pe etichetele hainelor

    Acest pas este deosebit de important pentru spalarea rufelor. Dupa ce ai citit etichetele hainelor si semnele de pe masina de spalat rufe, va trebui sa setezi temperatura apei in concordanta cu aceste informatii.

    De exemplu, hainele negre se spala, de regula, in apa mai rece – pana la 15 grade Celsius, daca sunt confectionate dintr-un material precum lana. Pentru alte materiale, de obicei, se opteaza pentru o temperatura de spalare de 30-40 de grade. Culorile deschise se spala in apa mai calda, de pana la 60 de grade, pentru materialele din bumbac. Iata o prezentare detaliata a temperaturilor de spalare recomandate:

    • 20°C: este temperatura potrivita spalarii rapide, cu detergent lichid, a unei cantitati mai mici de rufe, cu grad redus de murdarie. Utilizand programe ce spala la o temperatura de 20°C, reduci consumul de energie.
    • 30°C: este cea mai eficienta temperatura in ceea ce priveste consumul de energie, pentru folosirea detergentilor sub forma de pudra. Acesti detergenti se vor dizolva bine in apa rece. Poti opta, insa, si pentru un detergent lichid, pentru eficienta maxima. Temperatura de 30°C este potrivita pentru rufe putin murdare, colorate sau delicate.
    • 40°C: este cea mai comuna temperatura de spalare, fiind potrivita pentru o varietate de tesaturi: bumbac, viscoza, sintetice, lana.
    • 50°C: este temperatura potrivita pentru tesaturile din amestec poliester/bumbac. O poti folosi si pentru indepartarea petelor de pe rufe. Verifica pe eticheta care este temperatura maxima de spalare, suportata de tesatura.
    • 60°C: este temperatura folosita pentru lenjerii de pat, prosoape de baie si bucatarie, fete de masa (rezistente) de bumbac, hainutele bebelusilor sau articolele foarte murdare, cu pete.
    • 90°C: este temperatura pe care probabil o vei folosi cel mai rar. Se recomanda setarea acestei temperaturi atunci cand ai rufe foarte murdare si cu pete persistente. Tine cont si de consumul ridicat de energie, atunci cand o selectezi.

    Asigura-te intotdeauna ca verifici eticheta de ingrijire, pentru a afla cum trebuie spalate si calcate hainele. Trebuie acordata o atentie sporita, atunci cand speli urmatoarele materiale: 

    • matase;
    • lana;
    • materiale textile din bumbac colorat;
    • materiale sintetice.

    Cum alegi programul de spalare

    Foloseste programul special al masinii de spalat pentru fiecare categorie de rufe. Totodata, seteaza masina de spalat si in functie de recomandarile producatorului de detergent. O temperatura de spalare sau o viteza de centrifugare prea mare poate deteriora rufele.

    • Functiile speciale: daca doresti sa folosesti una dintre functiile speciale cu care este dotata masina ta de spalat, aceasta trebuie selectata inainte de inceperea programului. Poti selecta fie una, fie mai multe functii simultan, conform compatibilitatii cu programul de spalare ales de tine. In instructiunile de folosire a masinii gasesti un tabel cu programele si functiile selectabile pentru fiecare dintre ele.
    • Spalare rapida: rufele tale vor fi spalate in aproximativ o jumatate de ora (in functie de modelul masinii). Faci economie de timp, energie si bani, daca folosesti acest program pentru cantitati mici de rufe foarte putin murdare. Exista masini de spalat rufe care au si un program expres de spalare, cu care poti spala in jur de 2 kg rufe, in doar 14 minute.
    • Spalare Eco: programele economice sunt concepute pentru a reduce costul facturilor de apa si energie electrica si pentru a proteja mediul. Durata de spalare este micsorata in fazele finale, mai ales daca nu umpli masina la capacitate maxima. Poti folosi acest program pentru rufe care nu au nevoie de temperaturi ridicate.
    • Spalare intensiva: cand ai de spalat haine cu un grad ridicat de murdarie, alege un program cu durata mai lunga. Poti selecta o temperatura de pana la 90°C, daca este cazul si daca tesatura iti permite acest lucru.

    Alte detalii suplimentare si principii de care sa tii cont:

    • Foloseste programul de spalare rapida doar in cazul unei cantitati mai mici de rufe sau daca acestea sunt doar putin murdare. Timpul unui astfel de program nu permite o curatare in profunzime, iar unii detergenti de tip pudra nu se vor dizolva bine. De aceea, se recomanda folosirea unui detergent de tip lichid sau gel, care se poate introduce direct in cuva masinii de spalat.
    • Nu supraincarca masina, daca ai multe haine de spalat. In cazul in care cantitatea de rufe indicata este depasita sau daca rufele absorb multa apa (cum ar fi prosoapele, paturile sau hanoracele de iarna), exista sansa ca ele sa ramana murdare sau cu resturi de detergent. Faptul ca hainele se freaca intre ele aduce o contributie insemnata procesului de spalare, iar daca masina este supraincarcata, vei descoperi ca nu au fost bine spalate.
    • Foloseste functia de prespalare, in cazul rufelor foarte murdare. Cele mai multe masini beneficiaza de aceasta setare. Uita-te dupa un program la masina de spalat care sa indice acest lucru, dar nu uita ca, in acest caz, va trebui sa folosesti mai mult detergent.

    Pentru a spala cu succes articole de incaltaminte precum tenisii sau baschetii, va trebui, mai intai, sa dai jos sireturile, care se spala separat intr-o saculet sau o husa, pentru ca apoi sa cureti bine incaltarile, cu ajutorul unei perii. Apoi, le poti incarca in masina de spalat, impreuna cu alte obiecte voluminoase, precum prosoapele sau o paturica, ce va impiedica incaltamintea sa se loveasca de peretii masinii.

    In cazul jucariilor de plus, poti folosi un program pentru rufe delicate si o temperatura medie spre scazuta a apei. Pune intai jucariile intr-o husa de perna, pe care apoi o legi la un capat, sau foloseste o husa cu fermoar. Ai grija la jucariile cu elemente lipite, deoarece acestea se pot desprinde. Nu spala jucariile cu baterii sau alte elemente electrice ori mecanice, precum cutiile muzicale, deoarece se vor defecta. Foloseste o setare blanda pentru stoarcerea acestora.

    Uscarea rufelor in masina sau uscarea la aer?

    Uscarea rufelor in aer liber pare cea mai convenabila, dar, in cazul in care afara este umezeala ori nu dispui de o gradina sau de un balcon, solutia optima pare un uscator de rufe sau o masina de spalat rufe cu uscator.

    Totodata, daca vrei sa-ti usuci rufele in interiorul casei, ai putea sa le intinzi intr-o camera aerisita, dedicata acestui lucru. De multe ori, umezeala produsa de uscarea hainelor poate produce mucegai pe pereti sau alte inconveniente. In aceste situatii, recomandam folosirea unui uscator de rufe, care previne acumularea de umezeala si usuca hainele intr-un timp foarte scurt. 

    Uscatoarele de rufe asigura eficienta sporita in procesul de uscare a rufelor, iar noile modele Arctic sunt prietenoase cu mediul si au un consum de energie redus.

    Va trebui sa tii cont de materialul din care sunt confectionate textilele, inainte de a le introduce intr-un uscator. De exemplu, hainele de matase sau cele sensibile se storc la cea mai mica rotatie, fapt care impiedica degradarea fibrelor textile. Hainele din bumbac pot fi stoarse la o viteza mare, desi va trebui sa tii cont si de modelul de tesatura. In cazul modelelor crosetate, poti folosi o viteza mai mica de rotatie a hainelor in uscator. 

    Cum scoti petele de pe haine

    In primul rand, inainte de a afla cum scoti petele de pe haine, va trebui sa tii cont de tipul de material din care sunt confectionate. Fie ele naturale sau sintetice, proprietatile materialului determina felul in care poti curata si elimina pata.

    In al doilea rand, iti vom prezenta cele mai comune tipuri de pete si modul in care pot fi ele indepartate. Nu uita sa folosesti oricare din sfaturile de mai jos mai intai pe o suprafata mica si ascunsa a hainei, ca sa fii sigur ca solutia nu lasa urme permanente.

    • Bumbacul – este un material foarte rezistent, care suporta usor frecarea, temperaturile ridicate si inalbitorii pe baza de clor sau oxigen. Cele mai bune tratamente pentru eliminarea petelor din bumbac sunt detergentii, inalbitorii diluati, apa la o temperatura crescuta sau otetul, iar pentru rufele albe, poti folosi un inalbitor pe baza de clor, care impiedica ingalbenirea hainelor.
    • Lana – este un material sensibil, care nu trebuie spalat cu apa calda si nu suporta inalbitorii. Foloseste programul dedicat spalarii lanii, in cazul in care masina ta de spalat dispune de un astfel de program, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
    • Inul – este un material mai delicat decat bumbacul, care nu suporta bine inalbitorii. Incearca sa mentii zona patata umeda pana la spalare, deoarece, odata uscata, pata se va fixa mai bine in tesatura. Pentru indepartarea petelor, recomandam apa calda (pana in 60 de grade) sau detergentii lichizi speciali.
    • Matasea – este un material foarte sensibil, care necesita ingrijire speciala. Tesaturile din matase se pot spala doar in apa rece, iar in cazul petelor locale, hainele vor trebui spalate in intregime, deoarece apa va lasa urme la suprafata materialului.
    • Vascoza/acetat – sunt materiale confectionate din fibre artificiale de celuloza, fiind asemanatoare cu bumbacul, in cazul vascozei, sau cu matasea, in cazul acetatului, dar mai sensibile la apa calda si la anumite tipuri de detergenti. Pentru indepartarea petelor, recomandam temperaturile scazute si folosirea un detergent special pentru pete.
    • Nylon, lycra, spandex – sunt materiale sintetice, usor de intretinut, avand o rezistenta ridicata. Sunt sensibile, insa, la temperaturile ridicate si la expunerea directa la sursele de caldura, precum fierul de calcat.
    • Poliester – cunoscut si sub numele de acril sau poliacril, este un material din fibre sintetice, durabil, usor de intretinut si rezistent la temperaturile inalte si la inalbitorii pe baza de clor. Pentru a elimina petele, poti folosi detergent sau inalbitor, dar va trebui sa ai grija la combinatiile de poliester cu lycra sau alte materiale, caz in care poti folosi o solutie diluata.
    • Pielea intoarsa – petele superficiale de pe acest tip de material se pot elimina cu ajutorul unei perii si al unei radiere Sterge bine cu peria, apoi foloseste o radiera. Repeta acest proces de cateva ori. Pentru petele mai consistente, poti folosi o solutie de otet, deoarece acesta nu pateaza. Freaca usor zona cu un disc demachiant sau cu o laveta inmuiata in otet. 

    Cele mai comune tipuri de pete

    • Transferul de culoare – in primul rand, va trebui sa te asiguri ca hainele tale nu sunt instabile din punctul de vedere al culorilor. Atunci cand achizitionezi un articol nou, este recomandat sa il speli fara a introduce si alte rufe in masina de spalat. Daca produsul pare sa transfere culoare, poti face urmatorul test: umezeste cu apa calduta un betisor de ureche si freaca putin de-a lungul unei cusaturi interioare. Daca betigasul se coloreaza, va trebui sa ai grija la curatarea acestui articol. In cazul in care s-a produs un transfer de culoare, scoate rufele care au patat restul hainelor, foloseste un inalbitor pe baza de oxigen, cat timp hainele patate sunt inca umede, si repeta ciclul de spalare. Inalbitorul pe baza de oxigen functioneaza si in cazul temperaturilor scazute, dar, daca apa este prea rece, il poti dilua intai intr-o solutie de apa calda.
    • Petele de transpiratie – sunt comune in special in cazul camasilor. Pentru rufele albe poti folosi o un detergent inalbitor pe baza de oxigen combinat cu amoniac, pe care o aplici in zona patata si lasi haina 5-10 minute inainte de a le spala. 
    • Guma de mestecat – se poate indeparta prin metoda inghetarii. Prima metoda consta in introducerea articolului intr-o punga si lasarea in congelator pentru cateva ore. Dupa ce scoti, pur si simplu indepartezi guma de mestecat cu mana. Nu uita sa speli articolul de imbracaminte, dupa indepartarea gumei de mestecat.
    • Pix, cerneala – pentru a elimina acest tip de pete, trebuie intai sa asezi articolul deasupra unei carpe curate si sa ai la indemana o alta laveta curata. In cazul petelor de cerneala pe baza de apa, poti umezi locul cu putina apa calda. Pune, apoi, detergent de rufe lichid pe pata si lasa pentru 4-5 minute, inainte de a spala haina la cea mai mare temperatura permisa de material. Pentru petele de pix sau de marker, daca este permis, poti folosi un inalbitor. 
    • Petele de machiaj – necesita un tratament special, in functie de tipul de machiaj. Rujul se poate curata folosind un detergent special, cu alcool. Pentru pete de fond de ten, poti folosi o solutie de peroxid, frecand putin zona, inainte de a introduce haina in masina de spalat. Fardul se poate curata cu ajutorul unei solutii de detergent lichid fara inalbitor. Rimelul si tusul se pot indeparta cu ajutorul unei solutii de apa calduta si detergent de vase. 
    • Petele de cafea sau ceai se curata cu apa calduta si detergent lichid. 
    • Petele de ulei – pentru indepartarea petelor de ulei, poti folosi o pasta din apa si bicarbonat de sodiu sau amidon, aplicata direct pe pata, apoi clateste cu apa. Pudra de talc este si ea eficienta. Aplicata direct pe pata, timp de 5 minute, ea absoarbe uleiul, lasand haina gata de spalare.

    Asadar, urmand aceste sfaturi, poti avea haine curate si bine intretinute in cel mai scurt timp. Ai grija sa respecti intocmai instructiunile de pe etichete si de pe recipientele detergentilor si alege programul potrivit de spalare.

    Surse foto: Shutterstock