Frigiderul este un aparat electrocasnic indispensabil oricarei locuinte. Fiecare dintre noi vrea sa se bucure de mancare proaspata cat mai mult timp, sau de o bautura rece atunci cand ii este sete. Este atat de firesc sa avem un frigider functional, incat lipsa lui este de neimaginat. Si pe buna dreptate. O singura zi fara frigider poate fi o adevarata incercare.
Din pacate, chiar si modelele de cea mai buna calitate, intretinute optim, trebuie inlocuite. Cum stii ca a venit momentul sa iti cumperi un frigider nou? Ghideaza-te dupa cele 5 semne de mai jos, care iti vor spune daca este cazul sa incepi cautarile.
1. Observi condens si gheata in exces
Aceasta problema apare de obicei cand frigiderul nu mai raceste optim. Este important sa verifici garnitura de cauciuc din jurul usii, pentru a vedea daca exista picaturi de apa sau semne de mucegai. De asemenea, poti observa semne de condens si in interiorul frigiderului, dovada ca exista o problema cu reglarea temperaturii. Daca intr-adevar aceasta este cauza, urmatorul indiciu il vei primi de la alimente, care este posibil sa se deterioreze intr-un interval de timp mult mai scurt decat cel obisnuit.
Arunca o privire si in congelator. O cantitate prea mare de gheata, care iti blocheaza accesul la alimente, ar trebui sa te puna in garda.
2. Mancarea se altereaza mai repede decat in mod normal
Cand mancarea da semne de alterare mai rapid decat data inscrisa pe eticheta, sau bauturile se racesc intr-un timp mai indelungat, sunt semne clare ca frigiderul tau are dificultati in mentinerea unei temperaturi optime. De aici, decurge o alta problema – consumul mai mare de energie. In incercarea de a aduce temperatura la un nivel optim, frigiderul va face un efort suplimentar, care implica resurse energetice mai mari. Astfel, acesta va munci in plus si va consuma mai mult curent electric pentru a pastra constanta temperatura din interior.
3. Ti-a crescut factura la electricitate
Daca platesti facturi din ce in ce mai mari, dar nu exista noi consumatori in locuinta, atunci raspunsul ar putea veni de la frigiderul tau. Este posibil ca acesta sa fie ineficient din punct de vedere energetic sau sa aiba probleme in reglarea temperaturii, motiv pentru care va consuma mai mult curent electric. Noile modele au integrate tehnologii actuale, ce protejeaza mediul inconjurator si, in acelasi timp, te ajuta sa economisesti.
4. E prea galagios sau nu se aude deloc
Majoritatea frigiderelor emit un sunet delicat. Atunci cand devine zgomotos, inseamna ca motorul face un efort pentru a functiona optim. Daca situatia nu se schimba, este un semn ca frigiderul este pe cale sa se strice. Din contra, cand este prea silentios, iar alimentele sunt calde, problema ar putea fi la compresor.
5. Frigiderul tau are mai mult de 10 ani
Un frigider poate avea o durata de viata cuprinsa intre 10 si 20 de ani. Cu cat acesta este mai vechi, cu atat costurile de intretinere vor fi mai mari. Acesta sunt directionate spre reparatii, piese de schimb, dar si spre factura la electricitate. Dupa cea de-a zecea aniversare, este bine sa incepi sa economisesti pentru un frigider nou.
Odata ce ai hotarat ca ai nevoie de un frigider nou, este recomandat sa incepi cautarile tinand cont de cateva aspecte. Concentreaza-te pe nevoile tale si ale familiei tale in materie de spatiu, eficienta, design si functii. Iata ce elemente trebuie sa iei in considerare!
- Eficienta energetica. Pretul initial al frigiderului nu este singurul factor pe care trebuie sa il ai in vedere, cand te gandesti sa faci o astfel de achizitie. Foarte importante sunt costurile pe termen lung, care tin in principal de consumul de energie. Toate aparatele frigorifice Arctic vin in intampinarea nevoilor familiilor contemporane si se incadreaza in clase energetice de top, asigurand un consum redus de energie.
- Functii. Dincolo de pastrarea prospetimii alimentelor, frigiderele moderne au integrate o serie de alte functii menite sa iti faca viata mai usoara. De exemplu, combinele frigorifice Arctic folosesc sistemul de racire Full No Frost, care previne formarea ghetii, si tehnologia Air Flow Dual Tech, ce impiedica amestecul mirosurilor si deshidratarea alimentelor. Astfel, mancarea isi mentine prospetimea un timp mai indelungat.
- Capacitatea de depozitare. Identifica care sunt nevoile tale de stocare. Evalueaza-ti obiceiurile de cumparare si consum, si decide in functie de asta. Daca faci cumparaturi des si in cantitiati mici, poate ca un model compact este cel potrivit pentru tine. In schimb, daca obisnuiesti sa iti faci provizii, ar trebui sa te orientezi spre un model cu un spatiu mai generos. Atunci cand hotarasti marimea viitorului tau frigider, ia in calcul numarul de rafturi, spatiul disponibil pe usa, numarul suporturilor pentru sticle si al sertarelor pentru fructe si legume.
- Modelul. In functie de nevoi si preferinte, poti opta pentru modele cu o usa sau cu doua. Cele cu o singura usa sau cu doua usi au congelatorul pozitionat in partea de sus si asigura acces rapid la alimente, in timp ce combinele frigorifice ofera un spatiu de depozitare sporit.
Un nou frigider reprezinta o investitie in confortul personal. Bucura-te de cele mai noi tehnologii, care iti usureaza si iti fac viata mai frumoasa: alimente proaspete timp indelungat, facturi mai mici la electricitate, design actual.
Nu uita sa iti reciclezi vechiul frigider!