Retete usoare de sezon

Publicat la data de: 05/12/2017, 09:39

Autor: Arctic

Retete usoare de sezon
Retete usoare de sezon
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/05/shutterstock_583771249-1-1.jpg
February 14, 2019
Arctic

Sezonul cald bate la usa, iar odata cu vara incep si vacantele, cu destinatii care mai de care mai exotice. Cum putem scapa cel mai usor de cateva kilograme, fara a tine o dieta sau recurge la alte metode? Un meniu usor de sezon, plin de prospetime si vitamine ne va fi de real ajutor. […]

Sezonul cald bate la usa, iar odata cu vara incep si vacantele, cu destinatii care mai de care mai exotice. Cum putem scapa cel mai usor de cateva kilograme, fara a tine o dieta sau recurge la alte metode? Un meniu usor de sezon, plin de prospetime si vitamine ne va fi de real ajutor.

Ciorba de loboda rosie

Pe langa proprietatile sale curative, ciorba de loboda este foarte usor de preparat si abunda in vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea noastra. Pentru aceasta avem nevoie de:

  • 6-7 legaturi de loboda
  • O legatura de ceapa verde
  • Cateva fire de usturoi verde
  • O ceasca de orez
  • Cateva fire de leustean
  • 1 litru de bors
  • Sare si piper dupa gust

Spalati bine toate legumele si tocati marunt ceapa si usturoiul. Puneti-le la fiert intr-un litru si jumatate de apa, iar dupa un scurt timp (15 minute) adaugati si loboda rosie, taiata suvite. Cand totul da in clocot puteti adauga si orezul. Separat, incalziti borsul pana da in fiert, apoi adaugati-l la ciorba. Lasati sa fiarba pe plita inca 15 minute, apoi adaugati leusteanul taiat marunt. Pentru un plus de consistenta, dupa stingerea focului puteti adauga doua galbenusuri bine batute, impreuna cu 3-4 linguri de smantana. Se completeaza cu sare si piper dupa gust.

Mancare de urzici cu chiftele de naut

Este o mancare usor de preparat, sanatoasa si deosebit de gustoasa. Vom avea nevoie de urmatoarele:

Pentru mancarea de urzici:

  • Cateva legaturi de urzici (7-8 gramejoare sau 2-300 de grame)
  • O ceapa medie
  • Cativa catei de usturoi
  • O lingura de ulei
  • 150 ml lapte
  • 100 ml smantana
  • Sare si piper dupa gust

Pentru chiftelute:

  • 200 g de naut fiert
  • Doi morcovi medii
  • Un cartof
  • O ceapa
  • Un ou
  • Cativa catei de usturoi
  • O legatura de patrunjel
  • Putin pesmet
  • Sare si piper

Se spala bine urzicile, in cateva ape, apoi se dau in clocot intr-o oala cu apa si sare, pentru 5-10 minute. Se scot, se scurg bine si se toaca marunt. Separat, intr-o cratita, puneti uleiul la incins, apoi adaugati ceapa si usturoiul taiat marunt si lasati la calit pentru cateva minute. Adaugati urzicile, impreuna cu laptele si smantana, si lasati sa fiarba circa 15-20 de minute.

In cazul chiftelutelor, puteti folosi naut la conserva, deja fiert, sau puteti cumpara naut proaspat, pe care il lasati la inmuiat cel putin 12 ore, dupa care dati in fiert. Fierbeti morcovii si cartoful. Pasati nautul impreuna cu morcovii si cu cartoful, apoi adaugati oul, ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Amestecati bine, potriviti de sare si piper si apoi adaugati patrunjelul verde. Daca aveti probleme in legarea compozitiei puteti folosi putin pesmet. Modelati chiftelele, apoi puneti la prajit pe aragaz intro tigaie cu ulei incins, 10 minute pe fiecare parte. Serviti alaturi de mancarea de urzici.

Pentru desert am ales ceva copios si usor de preparat:

Prajitura de mere cu bezea

 

6 Oua

400 g zahar

250 ml iaurt sau smantana

Un plic de praf de copt

250 g faina alba

5-6 mere

Scortisoara sau vanilie

 

Folositi doua boluri adanci pentru a separa albusurile de galbenusuri. Puneti 200 de grame de zahar in bolul cu galbenusuri, pe care le bateti spuma alba cu mixerul. La aceasta compozitie adaugam iaurtul, praful de copt si faina, apoi amestecam pana la omogenizare. Incalzim cuptorul la 200 de grade, iar intre timp aranjam compozitia intr-o tava de cuptor. Deasupra compozitiei punem merele, taiate cuburi mici sau rondele, si introducem in cuptor pentru 20 de minute sau pana compozitia incepe sa se rumeneasca. Intre timp pregatiti spuma de bezea: bateti bine albusurile impreuna cu restul de zahar, pana se dizolva complet. Scoateti aluatul din cuptor si aranjati cu grija spuma deasupra acestuia. Reintroduceti in cuptor pentru inca 10 minute. Scoateti prajitura si lasati sa se raceasca.

Pofta buna va dorim!