Saramura de peste este o reteta populara in mai multe parti ale tarii, iar ce o face sa fie un preparat pe gustul tuturor este savoarea. In plus, necesita un timp scurt de gatire. Desi retetele pot diferi in functie de zona, odata ce ai ales si ai gatit pestele corect, te poti bucura de un preparat care poate fi servit atat la pranz, cat si la cina. In continuare, iti vom prezenta cat de rapid se prepara saramura de peste, indiferent de pestele folosit, de la pregatirea lui si legumele folosite pana la prepararea mamaligii.
➢ Saramura de crap
➢ Reteta saramura de peste la gratar
➢ Saramura de peste la cuptor
➢ Reteta saramura de peste caras
➢ Saramura de peste lipoveneasca
➢ Reteta saramura de peste macrou
Saramura de peste – etapele importante
Secretul pentru o saramura de peste ca la carte consta in alegerea pestelui. Daca alegi peste congelat, uita-te la data congelarii si fereste-te de cel care are prea multa gheata.
Pregatirea pestelui
Indiferent de ce peste folosesti, acesta trebuie eviscerat, se scot branhiile, curatat perfect de solzi, clatit bine cu apa rece, iar mai apoi tapotat cu un prosop de bucatarie. Dupa ce este curatat in profunzime, urmeaza portionarea lui. Pestele trebuie sa fie taiat medalioane, presarat cu sare dupa gust, urmand sa fie lasat sa stea in jur de 10-15 minute.
Pregatirea pestelui pe pat de sare
Un alt mod de a prepara saramura se refera la pregatirea pestelui pe pat de sare. Pestele trebuie taiat in doua jumatati pe lung si asezat intr-o tigaie (de preferat una pe care nu o folosesti des la gatit, sa nu imprumute alte mirosuri). Cele din fonta sau teflonata la interior sunt alegerea potrivita. De asemenea, se poate folosi si un gratar din fonta care se pune direct pe flacara. In tigaia bine incinsa sau pe gratar, dupa posibilitati, se pune un strat generos de sare grunjoasa. Se asaza pestele in tigaie pe patul de sare si se lasa sa se coaca pe ambele parti.
Saramura de peste – retete simple
Saramura de peste difera in functie de zona, iar asta se datoreaza pestelui folosit. Poate fi o reteta de saramura de crap la cuptor sau gratar, saramura de peste cu sos de rosii sau saramura de peste olteneasca. Insa, indiferent pe care il alegi pentru pregatirea retetei, va fi la fel de simplu si iti vei pastra si bucataria curata.
Saramura de crap
Crapul este bogat in minerale si vitamine, iar preparatele care contin acest peste sunt atat gustoase, cat si bogate in nutrienti.
Ingrediente:
- 1 crap de 1 kg
- 4 rosii mari
- 3 ardei grasi
- 1 ardei iute
- 5-6 catei de usturoi
- rozmarin
- cimbru
- patrunjel
- sare si piper
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare:
- Se curata pestele, se spala si urmeaza sa fie crestat. Se asezoneaza cu sare si apoi fie alegi sa il faci pe gratar, fie pe pat de sare.
- Urmeaza frigerea lui, pe ambele parti. Iar in aceeasi tigaie folosita pentru peste, trebuie prajite legumele (rosiile, ardeiul gras si cel iute).
- Dupa ce pestele este gatit, trebuie asezat intr-un vas, de preferat termorezistent.
- Saramura se pregateste prin fierberea apei cu sare, piper, ulei, usturoi, pana ajunge la punctul de fierbere, apoi se adauga si legumele gatite anterior. Dupa ce au fiert impreuna circa 5 minute, se toarna peste peste.
- Pestele si saramura trebuie sa fie puse la cuptor pentru inca 10-15 minute la 200 de grade Celsius.
- Dupa ce este gata, se pune verdeata. La final te poti bucura de o saramura de crap exact asa cum mancai in copilarie.
👉 Nu ai de ce sa te ingrijorezi in privinta mirosului de peste sau a fumului. Hotele de bucatarie de la Arctic fac treaba pentru tine, indepartand rapid mirosurile neplacute. In plus, se curata usor, datorita existentei filtrelor antidegresare lavabile, care protejeaza si motorul pentru o perioada lunga de timp.
Reteta saramura de peste la gratar
Pe gratar, gustul pestelui este putin diferit, dar savoarea ramane aceeasi.
Ingrediente:
- 1 peste de 2-3 kg
- 50 ml ulei de floarea-soarelui
- 4 ardei kapia rosii
- 4 ardei iuti
- 500 g rosii coapte
- 1 capatana de usturoi
- cimbru proaspat
- 1 frunza de dafin
- patrunjel proaspat
- sare si piper boabe
- 1 lingura otet
Mod de preparare:
- Pestele trebuie eviscerat, bine curatat de solzi, spalat in apa rece si tapotat cu un prosop de bucatarie.
- Mai apoi, trebuie taiat medalioane si presarat cu sare si lasat in jur de 10 sau 15 minute.
- In tot acest timp, se incinge gratarul (este important sa fie bine incins, pentru a nu se prinde pestele).
- Cand gratarul este incins, se unge pestele cu ulei si se pune la fript. Langa, se pun legumele (rosiile, ardeii iuti si kapia). Dupa ce sunt gata coapte, se pun intr-un castron cu capac.
- Pestele se intoarce dupa 10 minute, iar timpul total pentru gatire nu trebuie sa fie mai mare de 20 de minute. Se pune intr-un vas cand este gata.
- Rosiile se curata si se zdrobesc cu ajutorul unei furculite, fara a pierde prea multa zeama. Se curata si ardeii iuti, la fel si usturoiul.
- Intr-o oala, se pune apa (cam 700 ml) cu piperul si dafinul, apoi se asaza pe foc. Dupa ce a dat in clocot, se adauga rosiile, ardeiul si mai fierb inca putin. Adaugi si usturoiul zdrobit.
- Zeama se adauga deasupra pestelui si se acopera cu un capac, pentru a se intrepatrunde aromele.
Saramura de peste la cuptor
O saramura de peste la cuptor este potrivita in orice zi, fiindca se prepara extrem de simplu.
Ingrediente:
- 1 peste mare (1kg)
- 2 cepe
- 1 ardei rosu
- o capatana de usturoi
- foi de dafin, cimbru
- piper, sare
- lamaie
- ardei iute
Mod de preparare:
- 1. Pestele se taie in bucati, dupa ce este curatat corect si se pune la prajit.
- Se taie ceapa si ardeiul si se calesc pana se inmoaie.
- Se pregateste un vas pentru a pune amestecul de ceapa cu ardei si dafinul.
- Deasupra se pun pestele, rosiile si ardeiul iute, impreuna cu piperul si cimbru.
- Se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
- Din usturoi se face un mujdei care este pus deasupra pestelui (dupa cele 30 de minute), si feliile de lamaie.
- Se mai baga la cuptor inca 10 minute.
👉 Te poti bucura de o saramura de peste la cuptor delicioasa, cu ajutorul cuptorului incorporabil cu functia grill de la Arctic. Arzatorul suplimentar pozitionat in partea superioara a aparatului te ajuta sa obtii rezultate de exceptie si un gust autentic.
Reteta saramura de peste caras
Carasul merge la fel de bine pentru saramura ca si celelalte tipuri de peste.
Ingrediente:
- 2 carasi
- 2 sau 3 rosii
- 1-2 ardei iuti
- 4 catei de usturoi
- patrunjel
- sare si piper
Mod de preparare:
- 1. Se pregateste pestele caras, prin spalarea si despicarea lui, se curata inauntru, se spala din nou, iar dupa se tapoteaza cu un prosop de bucatarie, pentru a absorbi excesul de apa. Reteta de saramura de peste caras se pregateste pe pat de sare.
- Se frige intr-o tigaie pe un pat de sare grunjoasa, pe ambele parti, si se verifica in permanenta.
- Se pun si legumele la copt in aceeasi tigaie (rosiile si ardeii).
- Dupa aproximativ 30 de minute, pestele trebuie sa fie gata.
- Pentru saramura, se pune apa la fiert si se sareaza, se toaca marunt ardeii iuti, usturoiul se zdrobeste si se adauga toate in apa.
- Trebuie curatate rosiile coapte de coaja, taiate felii si adaugate in apa. Se mai lasa la fiert maximum 10 minute si se adauga patrunjelul.
Saramura de peste lipoveneasca
Secretul pentru o saramura de peste lipoveneasca consta in pestele special ales din zona.
Ingrediente:
- 2,5 – 3 kg peste crap
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei iute
- 1 lingura de ulei
- 1 ardei rosu si 1 ardei galben
- 2 cepe
- 2-3 rosii
- ceapa verde
- sare si piper
- sare grunjoasa
- patrunjel verde
Mod de preparare:
- Se curata bine pestele de solzi, se fileaza si se presara cu sare si piper.
- Intr-o tigaie, se incinge lingura de ulei si se caleste un catel de usturoi, impreuna cu un ardei iute.
- Se prajesc fileurile de crap, intai pe partea cu piele, apoi pe cealalta parte, pana cand se rumenesc.
- Intre timp, pregatesti si o supa din tacamurile de la peste, cu o ceapa tocata si sare.
- Legumele se coc pe pat de sare, se curata apoi si se toaca fasii (ceapa si ardeii), iar rosiile se toaca marunt. Urmeaza sa fie trase la tigaie, exact unde a fost prajit si pestele.
- Se adauga apoi supa din tacamurile de peste, iar dupa ce scade putin, se pun si fileurile de crap.
- Se mai fierb cateva minute, iar dupa se asezoneaza cu sare si piper si patrunjelul verde.
Reteta saramura de peste macrou
Poti sa te bucuri de o reteta saramura de peste macrou la fel de simplu cum ai face si o saramura de crap la gratar.
Ingrediente:
- 1 kg macrou
- cimbru si foi de dafin
- 1 ardei
- 1 lingura pasta de tomate
- 3 rosii
- 3 catei de usturoi
- 1 ardei iute
- sare si piper
- 1 lingura de ulei
Mod de preparare:
- Pestele macrou se curata bine si apoi se spala, urmand sa fie tapetat cu un prosop de bucatarie.
- Se condimenteaza cu sare si piper, iar apoi se prajeste in tigaie.
- Pentru prepararea saramurii, ai nevoie de o cratita unde pui 3 cani de apa.
- Pui apa pe foc, impreuna cu sarea, lingura de ulei, usturoiul si ardeiul iute.
- Cand apa incepe sa fiarba, adaugi rosiile tocate marunt si ardeiul, dar si restul de ingrediente, si lasi sa fiarba.
- Dupa ce au fiert, adaugi pestele.
- Pui cratita la cuptor timp de 15 minute, sa se intrepatrunda aromele.
Legume pentru saramura de peste
Dupa cum ai observat, retetele de saramura ies foarte bine daca si legumele sunt potrivite. Ele pot fi gatite atat pe plita, intr-o tigaie, la gratar sau in cuptor.
Gustul unic, indiferent de regiune si pestele ales pentru saramura, sta si in combinarea gustului dintre legumele proaspete si condimente. Astfel, fie ca alegi sa faci o saramura de crap sau o saramura de peste prajit, legumele dau o aroma aparte.
Alege rosii bine coapte, ardei kapia sau gras, usturoi, verdeturi, alaturi de condimente. Le tai rondele si le pui intr-o tava care a fost unsa cu ulei, asta daca vrei o saramura de peste cu legume coapte. O poti face si fiarta, pe aragaz, tot din aceleasi legume si condimente dupa gust.
Cum se prepara mamaliga
Saramura de peste nu este completa fara o mamaliga. Nu conteaza tipul de peste sau modul in care este gatita, pentru ca mamaliga nu trebuie sa lipseasca. Si, daca mai sus ti-am pregatit retete simple de saramura, mamaliga se face si mai simplu:
- Se pune apa la fiert impreuna cu sarea.
- Dupa ce apa clocoteste, se toarna malaiul in ploaie.
- Cand vezi ca se ingroasa si se umfla, dai focul la minimum.
- In functie de cat de tare sau moale vrei sa iasa, o lasi cam 10 sau 15 minute.
- Se rastoarna mamaliga printr-o miscare rapida pe o farfurie.
👉 Ca sa te bucuri de un timp si mai scurt pentru prepararea mamaligii, aragazul Arctic cu arzatorul ce dispune de eficienta ridicata este alegerea potrivita.
Fara indoiala, saramura de peste este o reteta autentica si delicioasa, care se poate prepara simplu si cu putine ingrediente. Indiferent daca este o reteta de saramura de peste la gratar, gatit in pat de sare sau simplu pe plita, alaturi de mamaliga, intreaga familie se va bucura de o masa copioasa.
Sursa foto: Shutterstock.com