Snitelul este o gustare cunoscuta in intreaga lume, insa multi dintre noi il preparam diferit fata de cum spune reteta sa originala. Snitelul clasic, care este denumit Wiener Schnitzel si isi are originile in Austria, contine carne de vitel si pesmet. Insa, pana si pe meleagurile natale ale preparatului, oamenii inlocuiesc adesea carnea de vitel cu pieptul de pui sau cu muschiul de porc. Din cauza faptului ca snitelul este consumat in aproape toate zonele lumii, pentru prepararea lui exista mai multe retete, cu diverse ingrediente, in functie de gusturile fiecaruia.
- Reteta clasica de snitele de pui – snitel pane
- Snitel de pui cu susan
- Snitel de pui cu fulgi de porumb
- Snitel parizian
- Cordon Bleu
- Snitel de pui la cuptor
- Ponturi pentru a prepara snitele de pui delicioase
Reteta clasica de snitele de pui – snitele pane
Reteta clasica de snitele de pui si care este, probabil, cea mai des aplicata in bucataria ta, este cea care contine faina, ou, pesmet si, desigur, piept de pui.
Pentru 4-6 snitele de piept de pui, ai nevoie de:
- 600-700 g piept de pui
- 3 oua
- faina alba
- pesmet
- sare, piper
- ulei
Modul de preparare este foarte simplu. Mai intai, trebuie sa dezosezi pieptul de pui si sa il feliezi. Gasesti in comert si piept de pui dezosat, daca vrei sa nu mai pierzi timp cu asta. Feliile de piept nu trebuie sa fie prea subtiri pentru ca se vor usca la prajit, dar nici foarte groase pentru a nu ramane crude la mijloc.
Snitelele pane presupun pregatirea unei panade, adica a amestecului in care este invelit un aliment. In cazul snitelelor clasice, acesta este format din faina, ou si pesmet. Mai intai, trebuie sa bati ouale, in care poti pune si un praf de sare. Feliile de piept se dau mai intai prin faina, apoi prin ouale batute si, ulterior, prin pesmet, dupa care se pun in ulei incins pentru a se praji. Prajeste snitelele cel mult 2 minute pe fiecare parte, apoi scoate-le din tigaie si asaza-le pe un servetel, care sa absoarba excesul de ulei.
Poti consuma snitelele astfel preparate atat calde, alaturi de o garnitura, dar si reci, in sandvisuri.
Snitel de pui cu susan
Reteta pentru prepararea snitelelor de pui cu susan este asemanatoare cu cea pentru snitelele clasice, avand cateva deosebiri in ceea ce priveste ingredientele folosite. Si de aceasta data, vei avea nevoie de piept de pui, de oua si de faina, dar pesmetul va fi inlocuit de susan si, in plus, vei adauga si mustar in panada.
Mai exact, pentru 6-7 snitele va trebui sa ai:
- 600-700 g piept de pui
- 3 oua
- 1 lingura mustar
- 100 g seminte de susan
- 100 g faina alba
- sare, piper
- ulei
Ouale se bat si se amesteca bine cu mustarul, dar si cu putina sare si piper, pana cand compozitia devine omogena. Pieptul trebuie feliat.
Pune intr-un vas faina si in alt vas semintele de susan. Trece mai intai feliile de piept prin faina, apoi prin amestecul de ou si mustar si, la final, prin susan, dupa care pune-le la prajit in ulei incins. Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti, scoate snitelele, pe care le poti servi calde, alaturi de o garnitura sau reci, in functie de preferinte.
Snitel de pui cu fulgi de porumb
Daca preferi crusta mai crocanta, trebuie sa incerci reteta de snitele cu fulgi de porumb. Aceasta este un pic diferita fata de retetele anterioare deoarece foloseste cateva ingrediente in plus.
Astfel, vei avea nevoie de:
- 600-700 g piept de pui
- 3 oua
- 150 g fulgi de porumb
- usturoi granulat
- oregano
- boia de ardei dulce
- 100 g faina alba
- sare, piper
- ulei
Fulgii de porumb trebuie maruntiti, iar pentru asta poti folosi un robot de bucatarie. Marunteste fulgii in functie de textura pe care vrei sa o aiba crusta. Adauga peste fulgii maruntiti usturoi granulat, oregano, boia dulce, sare si piper si amesteca.
In alt vas, bate ouale cu sare si piper. Daca ai vasele cu fiecare ingredient pregatite, te poti apuca de gatitul propriu-zis.
Ca si in celelalte cazuri, carnea trebuie data mai intai prin faina, apoi prin ou si, la final, prin fulgii de porumb. Dupa ce ai prajit snitelele in ulei incins pe ambele parti, le poti servi cu incredere.
Snitel parizian
Snitelul parizian se prepara dupa reteta „faina-ou-faina”, spre deosebire de snitelul vienez traditional, care urmeaza reteta „faina-ou-pesmet”. Practic, vei avea nevoie de aceleasi ingrediente ca in cazul snitelelor clasice de pui, cu exceptia pesmetului, si anume:
- 600-700 g piept de pui
- 3 oua
- 4-5 linguri faina alba
- sare, piper
- ulei
Bate ouale cu sare, piper si faina pentru a obtine compozitia pentru snitele. Apoi, trece pieptul de pui feliat prin aceasta si pune-l la prajit in ulei incins. Dupa ce ai intors snitelele pe ambele parti in tigaie, le poti scoate si savura, nu inainte de a le lasa pe un servetel pentru a absorbi excesul de ulei. Mananca-le reci sau calde pentru ca gustul lor este foarte bun indiferent de cum alegi sa le servesti.
Cordon Bleu
Daca ai mai mancat pana acum Cordon Bleu, stii ca aceasta denumire este data, de fapt, unor mini rulade din piept de pui, umplute cu cascaval si sunca. Reteta originala contine carne de vitel, insa cea cu piept de pui este mult mai des intalnita. Crusta rumena si miezul suculent sunt ceea ce fac acest preparat atat de gustos.
Pentru a gati 2-3 portii de Cordon Bleu, ai nevoie de:
- 2 jumatati de piept de pui dezosat
- 6 felii subtiri de sunca presata
- 50 g cascaval (care sa se topeasca, neaparat)
- 2 oua
- faina
- pesmet
- sare, piper
- ulei
Mai intai, carnea trebuie despicata folosind cutitul pentru a o desfasura cat mai mult, din aproape in aproape.
Taie baghete de cascaval si inveleste-le in feliile de sunca presata. Cascavalul trebuie cuprins in intregime de sunca asa ca, in functie de marimea feliilor, poti folosi cate doua pentru a impacheta o singura bagheta de cascaval. Pune cate un astfel de rulou in fiecare felie de piept de pui si impacheteaza-l. Poti folosi scobitori pentru a fixa cat mai bine fiecare mini rulada, dar ai grija sa le numeri, pentru a sti cate ai de scos inainte de servire.
Trece fiecare rulada de cate doua ori mai intai prin faina, apoi prin ouale batute si, la final, o singura data prin pesmet. Apoi, pune-le la prajit in ulei incins, care sa depaseasca jumatate din grosimea ruladei pentru a nu ramane carnea cruda.
Intoarce carnea de aproximativ 3-4 ori pe fiecare parte si, cand este gata, scoate-o din tigaie si asaz-o pe servetele care sa absoarba uleiul. Nu uita sa scoti scobitorile din preparat, daca le-ai folosit pentru fixarea ingredientelor.
Cordon Bleu se serveste fierbinte pentru a savura gustul cascavalului topit din interior. Poti pune alaturi diverse garnituri, precum un piure de cartofi sau o salata.
Snitel de pui la cuptor
Daca urmezi un regim alimentar care nu iti permite sa mananci prajeli sau pur si simplu ai renuntat de buna voie la acest tip de preparare pentru a-ti proteja sanatatea, afla ca poti gati snitele de pui delicioase si la cuptor, nu doar in baie de ulei. Vei avea nevoie de:
- 600 – 700 g piept de pui
- 40 g parmezan razuit
- pesmet
- 3 oua
- 3 linguri de faina alba
- sare, piper, oregano
- ulei de masline
In primul rand, trebuie feliat pieptul de pui. Intr-un vas, bate ouale cu putina sare, in altul pune faina si in al treilea amesteca parmezanul cu pesmetul. Trece feliile de piept de pui mai intai prin faina, apoi prin ou si, la final, prin pesmetul amestecat cu parmezan. Asaza snitelele in tava de cuptor in care trebuie sa pui hartie de copt si picura deasupra fiecarei bucati de carne cate putin ulei de masline. Pune tava cu snitele in cuptorul preincalzit si, dupa 15 minute, intoarce-le pe cealalta parte. Cand acestea devin rumene inseamna ca sunt gata de servire si le poti scoate.
Ponturi pentru a prepara snitele de pui delicioase
Orice reteta poate fi adaptata in functie de preferintele si de obiceiurile tale culinare, asa ca prepararea snitelelor de pui poate fi diferita de la bucatarie la bucatarie. Totusi, poti tine cont de cateva sfaturi care te pot ajuta sa gatesti cele mai gustoase snitele.
- Inainte de a le da prin panada, bate feliile de piept cu un ciocan special. Pune-le, pe rand, intre foi alimentare, astfel incat ciocanul sa nu atinga direct carnea si loveste-le cu acesta, dar nu cu foarte multa forta, pentru a nu o strivi. Astfel, carnea se va patrunde mai bine in tigaie;
- Pentru un plus de gust, condimenteaza carnea inainte de panare cu sare si piper;
- Prajeste snitelele in baie de ulei, astfel incat sa fie uniform rumenite si gatite;
- In mixul pentru crusta poti adauga diverse condimente – ierburi precum rozmarin sau oregano, boia sau altele – care sa ofere snitelelor exact gustul pe care il vrei.
Prepararea snitelelor de pui este foarte simpla, dar, inainte de a o incepe, este indicat sa te asiguri ca ai in bucatarie toate ingredientele necesare. Pune-ti in valoare creativitatea si combina snitelele cu garnitura preferata, astfel incat sa te bucuri la maximum de gustul delicios al acestora.
Sursa foto: shutterstock.com