Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum prepari cele mai bune retete cu carne tocata

Autor: Arctic

Data publicarii: April 25, 2019

Data modificarii: March 14, 2023

Indiferent ca e de vita, curcan, miel sau porc, carnea tocata, pe langa faptul ca e foarte usor de gatit, te poate ajuta sa pregatesti feluri de mancare gustoase si spectaculoase, numai bune sa impresioneze musafirii. Dupa un pranz copios, cu un preparat din carne tocata, te poti delecta cu un desert delicios si rapid.

Descopera categoria noastra de produse incorporabile, pentru preparate de exceptie, pe baza de carne tocata si nu numai. 

Cum se dezgheata corect carnea tocata

cum se dezgheata carnea

Dezghetatul carnii tocate nu e doar o chestiune de siguranta alimentara (trebuie sa avem grija sa nu lasam bacteriile sa se dezvolte pe ea, in timpul procesului de dezghetare), ci si una de gust.
In cazul in care inveti sa o dezgheti corect, carnea va avea o textura mult mai buna, pentru ca umiditatea a fost reabsorbita corect in fibrele ei. In caz contrar, atunci cand carnea e decongelata incorect, preparatele gatite cu ea vor fi mai uscate, iar diferenta va putea fi sesizata inclusiv la nivel de gust.

Care e, deci, cea mai buna cale de a dezgheta carnea tocata?

  • Mutarea in frigider. Cea mai buna metoda de dezghetare a carnii e, fara indoiala, scoaterea ei din congelator si mutarea in frigider. In acest fel, trecerea nu va fi una radicala, carnea va ramane la o temperatura constanta, iar bacteriile nu vor avea timp sa se dezvolte.
  • Dezghetarea la microunde. O a doua metoda corecta, dar care nu necesita atat de mult timp precum cea de mai sus, e dezghetarea carnii cu ajutorul cuptorului cu microunde. Ar trebui sa ai grija doar sa nu o tii in cuptor mai mult decat e nevoie, pentru ca astfel, risti ca, din cauza faptului ca microundele incalzesc inegal preparatele, sa descoperi ca o parte din carne a fost „accidental” preparata. De asemenea, e important sa gatesti carnea dezghetata imediat dupa ce o scoti din cuptor, pentru a nu le da timp bacteriilor sa se formeze. 

Vezi toata gama noastra de produse si alege un congelator pe gustul tau, care sa corespunda nevoilor tale. 

Cum nu e indicat sa dezgheti carnea

La polul opus, cele mai nesigure metode de dezghetare a carnii tocate sunt prin lasarea ei la temperatura camerei sau prin scufundarea in apa fierbinte. Atunci cand alegi sa dezgheti carnea astfel, mijlocul ei ramane inghetat, in timp ce partea de la suprafata devine un mediu propice dezvoltarii germenilor.

3 tips & tricks pentru dezghetarea carnii:

Atunci cand dezgheti carnea prin mutarea ei din congelator in frigider, ideal ar fi sa alegi sa o muti pe raftul cel mai de jos.
Carnea care se afla in plin proces de dezghetare nu trebuie sa intre in contact cu restul mancarii pe care o ai in frigider. Cu alte cuvinte, e bine sa o izolezi cat mai mult de restul alimentelor. Dupa ce o dezgheti cu ajutorul cuptorului cu microunde, nu ar trebui sa intarzii gatirea ei mai mult de 30 de minute. 

Gaseste un frigider care se potriveste atat nevoilor tale, cat si stilului in care ai amenajat bucataria. 

Cum gatesti carnea tocata

retete burger

Dupa ce ai dezghetat carnea corect, urmatorul pas ar fi sa te asiguri ca o si gatesti cum trebuie. Daca tii cont de cateva sfaturi simple, ai toate sansele sa gatesti preparate care ii vor incanta pe toti membrii familiei tale.

Sfaturi pentru gatirea carnii tocate:

  • Nu e recomandat sa gatesti in tigaie carnea tocata pe care tocmai ai dezghetat-o. Explicatia e simpla: sucul natural continut in carne se transforma, prin inghetare, in cristale, iar in momentul in care o vei scurge de grasime, ii vei anula gustul specific, suculent.
  • Pentru burgeri, carnea cu cea mai putina grasime e sortimentul ideal. Pentru chiftele, ar trebui sa alegi una cu mai multa grasime. De asemenea, dupa ce ai modelat burgerul, ideal e sa apesi usor in centrul lui.
  • Inainte sa prepari burgeri, trebuie sa te asiguri ca tigaia e foarte bine incinsa.
  • Carnea isi reduce volumul atunci cand temperatura la care e gatita e mai mare.
  • Nu apasa burgerul cu o spatula; ideal ar fi sa folosesti o furculita, pentru ca spatula il face sa isi piarda sucul.
  • In cazul chiftelelor, poti folosi pesmet inmuiat in lapte, pentru a le face mai suculente.

Retete delicioase cu carne tocata

retete chiftele

Poti sa incorporezi carnea tocata in preparate delicioase, care sa ii impresioneze inclusiv pe musafirii care iti vor trece pragul casei. Chiftelutele, burgerii sau musacaua sunt doar cateva dintre retetele pe care le poti pregati cu carne tocata.

Chiftelute cu carne tocata 

Chiftelutele sunt o alegere ideala pentru o masa in familie, deci ai putea sa incerci sa le prepari dupa o reteta simpla, care nu necesita foarte mult efort.

Ingrediente:

  • ½ kg de carne tocata de porc, cu minimum 30% grasime;
  • 100 grame de miez de paine;
  • 2 oua;
  • sare dupa gust;
  • piper dupa gust;
  • chimen dupa gust;
  • cimbru dupa gust;
  • o mana de patrunjel si marar;
  • cativa catei de usturoi (4 sunt suficienti);
  • 1 ceapa de marime medie;
  • pesmet;
  • ulei.

Mod de preparare:

  • Dezgheti carnea folosind o metoda dintre cele detaliate mai jos;
  • Pui carnea dezghetata si painea intr-un bol incapator, dar doar dupa ce ai inmuiat painea in lapte/apa si ai stors-o foarte bine;
  • Condimentezi cu sare, piper, chimen, cimbru dupa gust;
  • Adaugi usturoiul, pe care l-ai pisat in prealabil;
  • Adaugi patrunjelul, mararul (ambele maruntite) si ceapa feliata marunt;
  • Adaugi cele doua oua si incepi sa framanti carnea cu mainile, avand grija sa le clatesti in prealabil in apa rece, pentru a nu ii permite carnii sa se lipeasca de ele;
  • Incepi sa modelezi chiftelele cu ajutorul unei lingurite, dupa care le treci prin pesmet;
  • Le pregatesti in tigaie sau la cuptor. Atentie, insa, daca alegi sa le pregatesti la aragaz sau la cuptor, ar fi bine sa nu le mai dai prin pesmet, pentru ca acesta are tendinta de a forma o crusta tare si albicioasa, atunci cand e pus in cuptor. 

Cum pregatesti cei mai buni burgeri 

Burgerii facuti in casa sunt preparate excelente atat pentru cei mici, cat si pentru membrii mai mari ai familei; prin urmare, nu strica sa ai la indemana o reteta pe care sa o folosesti ori de cate ori vei dori sa iti impresionezi familia cu acest preparat.

cum pregatesti cei mai buni burgeri

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocata;
  • 1 lingura de ulei;
  • cateva linguri de sos de ardei rosu (sau ketchup din comert);
  • 1 ceapa medie;
  • cateva frunze de salata verde;
  • 100 grame de sos tartar si 100 de grame de sos barbecue (le poti cumpara gata preparate);
  • chifle (din cantitatea aceasta de ingrediente iti vor iesi 5 burgeri, deci ar trebui sa pregatesti 5 chifle);
  • cateva rosii proaspete;
  • optional, pentru topping, ceapa prajita si felii de branza. 

Mod de preparare:

  • Dezgheti carnea si o treci prin masina de tocat. O dai putin la rece, inainte sa incepi sa o modelezi.
  • Imparti carnea in mod egal, in portii de aproximativ 200 de grame, cu diametrul de 10 cm si grosimea de aproximativ 3 cm. Presezi burgerii, dupa care ii dai la frigider o ora.
  • Cat timp burgerii stau in frigider, pregatesti toppingurile (sunt optionale). Rumenesti cateva rondele de ceapa in tigaie.
  • Feliezi rosiile, pregatesti frunzele de salata, tai restul cepei.
  • Scoti burgerii din frigider, dupa o ora, si deasupra fiecaruia dintre ei aplici putina presiune, chiar la mijloc, pentru a forma o adancitura. Asta ajuta burgerul sa isi pastreze forma pe gratar.
  • Ungi burgerii modelati astfel cu ulei si asezonezi cu piper, sare si restul condimentelor.
  • Lasi burgerul pe gratar sau intr-o tigaie antiaderenta minimum 4-5 minute, dupa care ii dai jos si aplici cu o pensula sosul de ardei rosu.
  • Ii lasi 5 minute sa se odihneasca, dupa care ii pui in chifla, adaugand peste ei si sosul barbecue, sosul tartar, salata verde, ceapa feliata si rosiile. Tot acum poti pune si toppingul, in cazul in care ai ales sa prepari o varianta care presupune si existenta acestuia.
  • Pentru topping, ai mai putea folosi si felii de avocado stropite cu sos de lamaie sau diverse branzeturi. Si aceasta combinatie poate fi delicioasa.

 Cea mai simpla reteta de musaca

reteta de musaca

Musacaua e unul dintre cele mai delicioase preparate pe care le poti pregati acasa, iar reteta de mai jos te va ajuta sa reusesti si tu.

Ingrediente:

  • ½ kilogram de cartofi pe care ii fierbi in coaja;
  • ½ kilogram de carne de porc (sau amestec, daca preferi aceasta varianta);
  • 200 grame de cascaval ras;
  • ½ kilogram de rosii;
  • 400 ml de suc de rosii;
  • cateva lingurite de ulei, dupa gust;
  • 4 catei de usturoi;
  • 2-3 cepe;
  • sare si piper, dupa gust. 

Ingrediente pentru sosul alb pe care il vei pune peste musaca:

  • 50 grame faina;
  • 50 grame unt;
  • ½ litru de lapte;
  • sare, dupa gust. 

Mod de preparare:

  • Incepi prin a fierbe cartofii in coaja, cu putina sare. Ii lasi la racit, dupa care ii decojesti si ii tai rondele subtiri.
  • Pregatesti umplutura.
  • Tai ceapa si maruntesti cateii de usturoi.
  • Incingi o tigaie incapatoare in care pui la calit carnea tocata, alaturi de cateva lingurite de ulei, dupa ochi. Amesteci frecvent, pentru a te asigura ca se rumeneste carnea pe toate partile.
  • Cand carnea pare usor rumenita, adaugi ceapa si usturoiul, condimentate in prealabil cu sare si piper dupa gust. Calesti pana cand ceapa devine sticloasa.
  • Scoti umplutura, o pui intr-un bol si o lasi la racit. 

Mod de preparare a sosului alb:

  • In alta cratita pui untul, sarea si faina si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce untul se topeste.
  • Adaugi lapte si amesteci, pentru a nu se forma cocoloase.
  • Dupa ce adaugi ultimul polonic de lapte, lasi sosul sa mai stea pe foc inca 10 minute.
  • La final, adaugi o mana de cascaval ras.

reteta de ardei umpluti

Cum asamblezi toate ingredientele:

  • Torni sucul de rosii intr-un pahar.
  • Adaugi sare si o lingurita de cimbru uscat.
  • Te asiguri ca ai la indemana cartofii fierti, taiati rondele, carnea calita, sosul alb si sosul de rosii.
  • Stratificarea e simpla: pui un strat de sos alb, un strat din carnea tocata calita, rondelele de cartofi, carne tocata si din nou cartofi.
  • Adaugi paharul cu sos de rosii si cimbrul peste ultimul strat. Tot acum pui si sosul alb.
  • Asezi tava la cuptor, pe care il incalzesti in prealabil la 180 de grade.
  • Timpul de coacere ar trebui sa nu depaseasca 30 de minute.
  • Din ingredientele de mai sus pot rezulta pana la 6 portii de musaca. 

Dovlecei umpluti 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei;
  • 500 g carne tocata;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapa verde;
  • 1 legatura de marar;
  • 2-3 linguri de orez;
  • sare si piper, dupa gust.

 Mod de preparare:

  • Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua si se scobeste miezul cu seminte. Se pune sare si se lasa sa se inmoaie putin.
  • Ceapa taiata si morcovul ras se calesc in ulei de masline. Se adauga carnea si orezul, sare, piper, putina apa, apoi se lasa sa fiarba putin.
  • Cu acest amestec se umplu dovleceii. Deasupra se toarna suc de rosii diluat cu apa. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune in cuptor pentru 30 minute, dupa care se indeparteaza folia si se mai lasa 30 minute.
  • Din cand in cand, se pune cu lingura sos de rosii peste dovlecei. Se servesc cu smantana. 

Rulada de carne tocata 

Ingrediente:

  • 1 kg de carne tocata (amestec de porc cu vita);
  • 100 g sunculita afumata taiata cubulete;
  • 2 cepe;
  • 3 catei de usturoi;
  • 1 lingura de unt;
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat;
  • 1 lingura de cimbru tocat;
  • 2 oua crude;
  • 4 oua fierte;
  • 60 g pesmet;
  • 1 lingura mustar;
  • sare si piper proaspat macinat.

 Mod de preparare: 

  • Se pune untul la incins in tigaie. Separat, se curata, se toaca ceapa marunt si se pune la calit, in unt.
  • Se adauga usturoiul pisat impreuna cu sunculita si se mai calesc putin, amestecand din cand in cand.
  • Se ia de pe foc si se adauga verdeturile tocate. Se amesteca bine, apoi se lasa la racit.
  • Se pregateste o tava de chec tapetata cu hartie de copt sau unsa cu putin ulei. Se curata ouale fierte de coaja.
  • Cand s-au racit putin sunca si ceapa din tigaie, se adauga pesmetul si ouale crude, se amesteca bine, se adauga si carnea tocata si se condimenteaza cu sare si piper.
  • Se amesteca toate ingredientele, apoi se pune in tava jumatate din compozitia de carne, se asaza ouale fierte in mijloc si se acopera cu restul de compozitie.
  • Se pune tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ o ora.
  • Cand se rumeneste deasupra, rulada este gata. O lasam sa se raceasca, dupa care se poate felia si servi.

Ardei umpluti cu carne tocata si orez 

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocata amestec de porc si vita;
  • 3 cepe;
  • 1 morcov mic;
  • 1 ou;
  • 4-500 g rosii in bulion;
  • 200 g suc de rosii;
  • 200 g orez cu bob rotund;
  • 8-10 ardei grasi;
  • 1 legatura de marar;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • 50 ml vin alb sau zeama de la 1 lamaie;
  • 1-2 lingurite de sare;
  • piper dupa gust;
  • 1 lingurita de cimbru.

 Mod de preparare:

  • Intr-un vas incapator se pun carnea tocata, orezul spalat si scurs bine, ceapa tocata, morcovul dat pe razatoarea mica, oul, condimentele, rosiile in bulion, mararul si patrunjelul si se amesteca bine totul.
  • Se taie un capacel de la fiecare ardei, cu un cutit, se curata nervurile si semintele, iar capacelul se pastreaza, pentru a acoperi ardeii mai tarziu.
  • Cu o lingura se introduce umplutura in ardei, pana la baza acestora. Deasupra se pune capacelul din ardei sau o felie de rosie.
  • Se asaza ardeii intr-o cratita inalta, iar deasupra se toarna sucul de rosii si apa, sa ajunga la nivelul de 3/4 din inaltimea ardeilor.
  • Se pune capacul, iar cratita se poate pune la fiert pe aragaz sau la cuptor. Se lasa sa dea in clocot aproximativ 15 minute, apoi se reduce focul la 220 de grade, pana cand ardeii sunt gata.

 Placinta haiduceasca 

Ingrediente:

  • 200 g carne de vita;
  • 2 catei usturoi;
  • 2-3 linguri pesmet;
  • piper proaspat macinat si sare dupa gust;
  • salvie uscata;
  • 300 ml lapte dulce;
  • 200 g ficat de vita sau porc;
  • 500 g aluat de placinta;
  •  3-4 linguri ulei;
  • 1 ou pentru uns.

Mod de preparare:

  • Se curata ficatul de pielite, se taie si se lasa in lapte dulce aproximativ 2 ore.
  • Carnea de vita se curata, se spala si se pune la fiert. Dupa ce a fiert bine, se scoate, se lasa la racit si se taie cubulete.
  • Se scoate ficatul din lapte, se clateste cu apa calduta si se pune la fiert. Se lasa sa se inmoaie si apoi se scoate, se lasa la racit si se taie cubulete. Carnea de vita taiata si ficatul se amesteca si se calesc 2-3 minute, in ulei bine incins.
  • Se adauga pesmetul si usturoiul macinat, iar spre final se pun condimentele si se lasa sa se raceasca.
  • Se intinde aluatul cu sucitorul, se adauga umplutura si se ruleaza, pentru a nu se rupe. Se bate oul bine si se unge pe toată suprafata, fara a atinge forma.
  • Se pune in cuptor si se lasa sa se rumeneasca. Ideal, se serveste calda. 

Mai jos, gasesti cateva sfaturi care sa te ajute sa alegi cea mai buna varianta de carne tocata din comert:

  • Carnea pe care o gasesti la macelarie nu trebuie sa fie mai veche de doua zile.
  • In cazul in care nu mai gasesti carne proaspata, e bine sa te indrepti spre carnea congelata.
  • Ideal ar fi sa rogi macelarul sa ti-o pregateasca pe loc, chiar sub ochii tai, pentru a inlatura orice urma de indoiala in privinta prospetimii ei.
  • Regula celor doua zile e valabila si in cazul folosirii: carnea tocata trebuie consumata in urmatoarele doua zile dupa momentul achizitionarii.
  • Asigura-te ca punga in care e pastrata carnea e sigilata foarte bine.
  • Cu cat carnea tocata pe care o cumperi a fost expusa la aer, cu atat cresc riscurile ca germenii de pe suprafata ei sa se inmulteasca. Vara, de exemplu, acestia se vor inmulti de patru ori mai repede.
  • In congelator, carnea tocata rezista pana la doua sau chiar trei luni. Dupa aceasta perioada, ar trebui sa te gandesti sa o arunci.
  • Inainte sa pui carnea in congelator, ar fi ideal sa incerci sa turtesti punga in care o pui la pastrat. In acest fel, carnea va ingheta uniform si iti va fi mai usor sa o decongelezi.
  • Carnea de vita nu ar trebui sa aiba mai mult de 20% grasime, iar carnea de porc ar trebui sa aiba maximum 35%. De asemenea, in cazul in care doresti sa cumperi un mix format din carne de vita si carne de porc, ar trebui sa te asiguri ca grasimea din acest mix nu depaseste 30%.
  • Nu e indicat sa recongelezi carnea. Cu alte cuvinte, ori folosesti toata carnea, ori arunci ce a ramas nefolosit.

Carnea tocata e un preparat din care poti pregati o multime de retete delicioase. Si pentru ca ai aflat cum o poti pregati, poti incerca aceste retete simple pentru duminicile petrecute in familie sau cu prietenii. Musafirii tai vor fi, cel mai probabil, foarte placut surprinsi.

Sursa foto: Shutterstock