Cele mai bune retete cu carne tocata: chiftelute, burger, musaca

Publicat la data de: 04/25/2019, 05:34

Autor: Arctic

Cele mai bune retete cu carne tocata: chiftelute, burger, musaca
Cele mai bune retete cu carne tocata: chiftelute, burger, musaca
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2019/04/cum-prepari-carnea-tocata.jpg
April 25, 2019
Arctic

Fie ca e de vita, curcan, miel sau porc, carnea tocata, pe langa faptul ca e foarte usor de gatit, te poate ajuta sa pregatesti feluri de mancare gustoase si spectaculoase, numai bune sa impresioneze musafirii, cu atat mai mult ca se apropie si Pastele. Retete delicioase cu carne tocata             ➢ Chiftelute din carne […]

cum prepari carnea tocata

Fie ca e de vita, curcan, miel sau porc, carnea tocata, pe langa faptul ca e foarte usor de gatit, te poate ajuta sa pregatesti feluri de mancare gustoase si spectaculoase, numai bune sa impresioneze musafirii, cu atat mai mult ca se apropie si Pastele.

            ➢ Chiftelute din carne tocata

            ➣ Cum pregatesti cei mai buni burgeri

           ➣ Cea mai buna reteta de musaca

Retete delicioase cu carne tocata

 

Poti sa incorporezi carnea tocata in preparate delicioase, care sa ii impresioneze inclusiv pe musafirii care iti vor trece pragul casei de Paste. Chiftelutele, burgerii sau musacaua sunt doar cateva dintre retetele pe care le poti pregati cu carne tocata.

Chiftelute cu carne tocata

chiftelute din carne tocata

Chiftelutele sunt o alegere ideala pentru o masa in familie, dar si pentru Paste, deci ai putea sa incerci sa le prepari dupa o reteta simpla, care nu necesita foarte mult efort.

Ingrediente:

  • O jumatate de kg de carne tocata de porc cu minimum 30% grasime;
  • 100 de grame de miez de paine;
  • Doua oua;
  • Sare dupa gust;
  • Piper dupa gust;
  • Chimen dupa gust;
  • Cimbru dupa gust ;
  • O mana de patrunjel si marar;
  • Cativa catei de usturoi (4 sunt suficienti);
  • O ceapa de marime medie;
  • Pesmet;
  • Ulei;

Mod de preparare:

  • Dezgheti carnea folosind o metoda dintre cele detaliate mai jos;
  • Pui carnea dezghetata si painea intr-un bol incapator, dar doar dupa ce ai inmuiat painea in lapte/apa si ai stors-o foarte bine;
  • Condimentezi cu sare, piper, chimen, cimbru dupa gust;
  • Adaugi usturoiul, pe care l-ai pisat in prealabil;
  • Adaugi patrunjelul, mararul (ambele maruntite) si ceapa feliata marunt;
  • Adaugi cele doua oua si incepi sa framanti carnea cu mainile, avand grija sa le clatesti in prealabil in apa rece pentru a nu ii permite carnii sa se lipeasca de ele;
  • Incepi sa modelezi chiftelele cu ajutorul unei lingurite, dupa care le treci prin pesmet;
  • Le pregatesti in tigaie sau la cuptor. Atentie, insa, daca alegi sa le pregatesti la cuptor ar fi bine sa nu le mai dai prin pesmet pentru ca acesta are tendinta de a forma o crusta tare si albicioasa atunci cand e pus in cuptor.

Citeste si: 5 retete de quiche cu legume

Cum pregatesti cei mai buni burgeri

cei mai buni burgeri

Burgerii facuti in casa sunt preparate excelente atat pentru cei mici, cat si pentru membrii mai mari ai familei, prin urmare nu strica sa ai la indemana o reteta pe care sa o folosesti ori de cate ori vei dori sa iti impresionezi familia cu acest preparat.

Ingrediente:

  • Un kilogram de carne tocata;
  • O lingura de ulei;
  • Cateva linguri de sos de ardei rosu (sau ketchup din comert);
  • O ceapa medie;
  • Cateva frunze de salata verde;
  • 100 grame de sos tartar si 100 de grame de sos barbecue (le poti cumpara gata preparate);
  • Chifle (din cantitatea aceasta de ingrediente iti vor iesi 5 burgeri, deci ar trebui sa pregatesti 5 chifle);
  • Cateva rosii proaspete;
  • Optional, pentru topping, ceapa prajita si felii de branza;

Mod de preparare:

  • Dezgheti carnea si o treci prin masina de tocat. O dai putin la rece inainte sa incepi sa o modelezi.
  • Imparti carnea in mod egal, in portii de aproximativ 200 de grame, cu diametrul de 10 cm si grosime de aproximativ 3 cm. Presezi burgerii, dupa care ii dai la frigider o ora.
  • Cat timp burgerii stau in frigider, pregatesti topping-urile (sunt optionale, deci doar daca vrei, altfel ii poti servi si fara). Rumenesti cateva rondele de ceapa in tigaie.
  • Feliezi rosiile, pregatesti frunzele de salata, tai restul cepei.
  • Scoti burgerii din frigider dupa o ora si deasupra fiecaruia dintre ei aplici putina presiune, chiar la mijloc, pentru a forma o adancitura. Asta ajuta burgerul sa isi pastreze forma pe gratar.
  • Ungi burgerii modelati astfel cu ulei si asezonezi cu piper, sare si restul condimentelor.
  • Lasi burgerul pe gratar sau intr-o tigaie antiaderenta minimum 4-5 minute, dupa care ii dai jos si aplici cu o pensula sosul de ardei rosu.
  • Ii lasi 5 minute sa se odihneasca, dupa care ii pui in chifla, adaugand peste ei si sosul barbecue, sosul tartar, salata verde, ceapa feliata si rosiile. Tot acum poti pune si topping-ul, in cazul ca ai ales sa prepari o varianta care presupune si existenta acestuia
  • pentru topping ai mai putea folosi si felii de avocado stropite cu sos de lamaie sau diverse branzeturi. Si aceasta combinatie poate fi delicioasa.

Citeste si: 5 retete de placinte

Cea mai simpla reteta de musaca

cea mai buna musaca

Musacaua e unul dintre cele mai delicioase preparate pe care le poti pregati acasa si reteta de mai jos te va ajuta sa reusesti si tu.

Ingrediente:

  • O jumatate de kilogram de cartofi pe care ii fierbi in coaja;
  • O jumatate de kilogram de carne de porc (sau amestec, daca preferi aceasta varianta);
  • 200 de grame de cascaval ras;
  • O jumatate de kilogram de rosii;
  • 400 ml de suc de rosii;
  • Cateva lingurite de ulei, dupa gust;
  • 4 catei de usturoi;
  • 2-3 cepe;
  • Sare si piper dupa gust.

Ingrediente pentru sosul alb pe care il vei pune peste musaca:

  • 50 grame faina;
  • 50 grame unt;
  • O jumatate de litru de lapte;
  • Sare dupa gust.

Mod de preparare:

  • Incepi prin a fierbe cartofii in coaja, cu putina sare. Ii lasi la racit, dupa care ii decojesti si ii tai rondele subtiri.
  • Pregatesti umplutura.
  • Tai ceapa si maruntesti cateii de ustutori.
  • Incingi o tigaie incapatoare in care pui la calit carnea tocata, alaturi de cateva lingurite de ulei, dupa ochi. Amesteci frecvent, pentru a te asigura ca se rumeneste carnea pe toate partile.
  • Cand carnea pare usor rumenita, adaugi ceapa si usturoiul, condimentate in prealabil cu sare si piper dupa gust. Calesti pana ceapa devine sticloasa.
  • Scoti umplutura, o pui intr-un bol si o lasi la racit.

Mod de preparare al sosului alb:

  • In alta cratita pui untul, sarea si faina si lasi la foc mic, amestecand incontinuu, pana ce untul se topeste.
  • Adaugi lapte si amesteci continuu, pentru a nu se forma cocoloase.
  • Dupa ce adaugi ultimul polonic de lapte, lasi sosul sa mai stea pe foc inca 10 minute.
  • La final adaugi o mana de cascaval ras.

musaca

Cum asamblezi toate ingredientele:

  • Torni sucul de rosii intr-un pahar.
  • Adaugi sare si o lingurita de cimbru uscat.
  • Te asiguri ca ai la indemana cartofii fierti, taiati rondele, carnea calita, sosul alb si sosul de rosii.
  • Stratificarea e simpla: pui un strat de sos alb, un strat de carnea tocata calita, rondelele de cartofi, carne tocata si din nou cartofi.
  • Adaugi paharul cu sos de rosii si cimbrul peste ultimul strat. Tot acum pui si sosul alb.
  • Asezi tava la cuptor, pe care il incalzesti in prealabil la 180 de grade.
  • Timpul de coacere ar trebui sa nu depaseasca 30 de minute.
  • Din ingredientele de mai sus pot rezulta pana la 6 portii de musaca.

Uneori, atunci cand pregatesti o reteta, ti se poate parea ca nu a iesit exact cum iti doreai: gustul poate sa nu fie cel pe care ti-l aminteai, aspectul exterior poate lasa de dorit si asa mai departe. Uneori problema nu sta in cat de constiincios ai urmat sau nu instructiunile, ci in ingredientele pe care le-ai folosit. Carnea tocata e unul dintre aceste ingrediente „sensibile”, care necesita precautii suplimentare atunci cand vine vorba de achizitionare.

Citeste si: 5 retete inedite pentru postul Pastelui

Mai jos gasesti cateva sfaturi care sa te ajute sa alegi cea mai buna varianta de carne tocata din comert:

  • Carnea pe care o gasesti la macelarie nu trebuie sa fie mai veche de doua zile.
  • In cazul in care nu mai gasesti carne proaspata, e bine sa te indrepti spre carnea congelata.
  • Ideal ar fi sa rogi macelarul sa ti-o pregateasca pe loc, chiar sub ochii tai, pentru a inlatura orice urma de indoiala in privinta prospetimii ei.
  • Regula celor doua zile e valabila si in cazul folosirii: carnea tocata trebuie consumata in urmatoarele doua zile dupa momentul achizitionarii.
  • Asigura-te ca punga in care e pastrata carnea e sigilata foarte bine.
  • Cu cat carnea tocata pe care o cumperi a fost mai expusa la aer, cu atat cresc riscurile ca germenii de pe suprafata ei sa se inmulteasca. Vara, de exemplu, acestia se vor inmulti de patru ori mai repede.
  • In congelator carnea tocata rezista pana la doua sau chiar trei luni. Dupa aceasta perioada ar trebui sa te gandesti sa o arunci.
  • Inainte sa pui carnea in congelator ar fi ideal sa incerci sa turtesti punga in care o pui la pastrat. In acest fel carnea va ingheta uniform si iti va fi mai usor sa o decongelezi.
  • Canea de vita nu ar trebui sa aiba mai mult de 20% grasime, iar carnea de porc ar trebui sa aiba maximum 35%. De asemenea, in cazul in care doresti sa cumperi un mix format din carne de vita si carne de porc, ar trebui sa te asiguri ca grasimea din acest mix nu depaseste 30%.
  • Nu e indicat sa recongelezi carnea. Cu alte cuvinte, ori folosesti toata carnea, ori arunci ce a ramas nefolosit.

Cum se dezgheata corect carnea tocata

cum dezgheti carnea tocata

Dezghetatul carnii tocate nu e doar o chestiune de siguranta alimentara (trebuie sa avem grija sa nu lasam bacteriile sa se dezvolte pe ea in timpul procesului de dezghetare), ci si una de gust.

In cazul in care inveti sa o dezgheti corect, carnea va avea o textura mult mai buna pentru ca umiditatea a fost reabsorbita corect in fibrele ei. In caz contrar, atunci cand carnea e decongelata incorect, preparatele gatite cu ea vor fi mai uscate, iar diferenta va putea fi sesizata inclusiv la nivel de gust.

Care e, deci, cea mai buna cale de a dezgheta carnea tocata?

  • Mutarea in frigider. Cea mai buna metoda de dezghetare a carnii e, fara indoiala, scoaterea ei din congelator si mutarea in frigider. In acest fel trecerea nu va fi una radicala, carnea va ramane la o temperatura constanta, iar bacteriile nu vor avea timp sa se dezvolte.
  • Dezghetarea la microunde. O a doua metoda corecta, dar care nu necesita atat de mult timp precum cea de mai sus, e dezghetarea carnii cu ajutorul cuptorului cu microunde. Ar trebui sa ai grija doar sa nu o tii in cuptor mai mult decat e nevoie pentru ca astfel risti ca, din cauza faptului ca microundele incalzesc inegal preparatele, sa descoperi ca o parte din carne a fost ,,accidental” preparata. De asemenea, e important sa gatesti carnea dezghetata imediat dupa ce o scoti din cuptor, pentru a nu le dea timp bacteriilor sa se formeze.

Cum nu e indicat sa dezgheti carnea

La polul opus, cele mai nesigure metode de dezghetare a carnii tocate sunt prin lasarea ei la temperatura camerei sau prin scufundarea in apa fierbinte. Atunci cand alegi sa dezgheti carnea astfel, mijlocul ei ramane inghetat, in timp ce partea de la suprafata devine un mediu propice dezvoltarii germenilor.

3 tips & tricks pentru dezghetarea carnii:

  • Atunci cand dezgheti carnea prin mutarea ei din congelator in frigider, ideal ar fi sa alegi sa o muti pe raftul cel mai de jos.
  • Carnea care se afla in plin proces de dezghetare nu trebuie sa intre in contact cu restul mancarii pe care o ai in frigider. Cu alte cuvinte, e bine sa o izolezi cat mai mult de restul alimentelor.
  • Dupa ce o dezgheti cu ajutorul cuptorului cu microunde nu ar trebui sa intarzii gatirea ei mai mult de 30 de minute.

Cum gatesti carnea tocata

 

carne tocata

Dupa ce ai dezghetat carnea corect, urmatorul pas ar fi sa te asiguri ca o si gatesti cum trebuie. Daca tii cont de cateva sfaturi simple, ai toate sansele sa gatesti preparate care ii vor incanta pe toti membrii familiei tale, cu atat mai mult cu cat se apropie si masa de Paste.

Sfaturi pentru gatirea carnii tocate:

  • Nu e recomandat sa gatesti in tigaie carnea tocata pe care tocmai ai dezghetat-o. Explicatia e simpla: sucul natural continut in carne se transforma, prin inghetare, in cristale, iar in momentul in care o vei scurge de grasime vei anula gustul ei specific, suculent.
  • Pentru burgeri, carnea cu cea mai putina grasime e sortimentul ideal. Pentru chiftele ar trebui sa alegi una cu mai multa grasime. De asemenea, dupa ce ai modelat burgerul, ideal e sa apesi usor in centrul lui.
  • Inainte sa prepari burgeri, trebuie sa te asiguri ca tigaia e foarte bine incinsa.
  • Carnea isi reduce volumul atunci cand temperatura la care e gatita e mai mare.
  • Nu apasa burgerul cu o spatula, ideal ar fi sa folosesti o furculita pentru ca spatula il face sa isi piarda sucul.
  • In cazul chiftelelor poti folosi pesmet inmuiat in lapte pentru a le face mai suculente.

Carnea tocata e un preparat din care poti pregati o multime de retete delicioase. Si pentru ca ai aflat cum o poti pregati, poti incerca aceste retete simple pentru masa de Paste. Musafirii tai vor fi, cel mai probabil, foarte placut surprinsi.

Foto: Shutterstock