Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

Cum alegi cel mai bun cuptor electric

Orice bucatarie moderna sau, mai bine spus, orice om cu ceva pasiune pentru gatit sau pentru mancat detine un cuptor electric. Daca nu ai inca unul, e musai sa iti iei! Asta daca nu doresti sa mananci in continuare prajituri arse pe o parte, sa te chinui sa potrivesti flacara astfel incat cozonacul sa creasca atat cat trebuie si sa se coaca si la mijloc, nu doar la suprafata.  Sau daca te-ai saturat sa uiti sufleul in cuptor, cat timp ai vorbit la telefon sau ai ramas blocat pe vreo retea de socializare, si sa il gasesti scrum. Cel mai bun ajutor poate fi un cuptor electric inteligent, care stie cat de tare sa se incinga pentru fiecare preparat si cand sa se opreasca, eventual, sa se si curete automat. Cum oferta este vasta, iata, in cele ce urmeaza, care sunt avantajele unui cuptor electric si care sunt criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere cand vrei sa achizitionezi unul.

Avantajele cuptorului electric

Cuptorul electric este o masina de gatit bazata pe convectie si ofera multiple avantaje fata de un cuptor pe gaz, precum:

  • are un randament mai bun: calitatea gatitului este superioara, iar cantitatea de caldura reziduala degajata in bucatarie este mult mai redusa in cazul cuptorului electric;
  • noxe zero: in cazul spatiilor cu aerisire slaba, lipsa noxelor emise este un aspect important; cuptoarele pe gaz elimina o cantitate importanta de dioxid de carbon in urma arderii gazului, fiind astfel nocive daca spatiul in care sunt utilizate nu este aerisit suficient;
  • are diferite programe de gatit, special concepute pentru pizza, preparate de patiserie, prajituri, rotisor sau gatit cu abur, cu ajutorul carora poti incerca retete noi;
  • mentine o temperatura constanta: cuptoarele electrice pastreaza un flux constant de caldura fata de cele pe gaz, care fluctueaza in functie de presiunea gazului sau de alti factori;
  • are o izolare buna a caldurii si a mirosurilor din timpul prepararii;
  • are functii multiple
  • reduce uzura vaselor utilizate: un cuptor electric nu degradeaza vasele de gatit, cum se intampla in cazul cuptoarelor pe gaz.

Criteriile de alegere a unui cuptor electric

Daca ai ajuns in faza de cautare a unui cuptor electric, inainte de a alege unul afla care sunt criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere. Poti analiza oferta de cuptoare electrice in functie de putere, de eficienta energetica, de volum sau capacitate, de dimensiuni, de numarul functiilor de gatire, de functia autocuratare, de tipul panoului de comanda, de performante sau de aspectul estetic.

Marimea cuptorului electric

Dispui de un spatiu limitat? Atunci este important sa optezi pentru un model mai ingust. Adancimea este aproximativ aceeasi pentru majoritatea cuptoarelor. Modelele mai mari au avantajul ca poti gati mai mult sau poti folosi vase mai mari. Daca planuiesti inlocuirea bucatariei integral, ai in vedere o varianta de cuptor care sa fie potrivita in noul decor, atat din punct de vedere al designului, cat si al dimensiunilor.

Tipul cuptorului- model incorporabil sau independent

In afara de marime, un alt criteriu important este alegerea tipului de cuptor:

Poti salva spatiu alegand un cuptor electric incorporabil, care poate fi pozitionat la orice nivel doresti sau unde consideri ca este mai practic si unde arata mai bine. Vei gati astfel cu usurinta preparate delicioase intr-un mod sanatos, rapid si simplu.

Cuptoarele electrice mici sau mini-cuptoarele independente pot inlocui cuptorul cu microunde, controversat din punct de vedere al sanatatii atunci cand e utilizat intensiv, pe termen lung. Asemanator din punct de vedere al aspectului si al dimensiunilor cu un cuptor cu microunde, cuptorul electric este ideal pentru persoanele care nu gatesc des si mult.
Un model de cuptor electric independent (neincorporabil) ocupa mai mult spatiu si trebuie pozitionat intr-un loc in care poti aseza alte electrocasnice, dar alegerea o poti face in functie de necesitati si disponibilitate.

Materialul carcasei: emailat, inox sau sticla securizata

Materialul din care este confectionata carcasa cuptorului are importanta nu doar din punct de vedere estetic. Astfel, daca analizezi durabilitatea in timp si eficienta energetica, inoxul are cea mai mare performanta.

Privind din unghiul estetic, cuptoarele construite cu sticla securizata sunt alegerea ideala pentru o bucatarie moderna, dar au dezavantajul de a fi mai sensibile la zgarieturi sau la socuri mecanice.

In ceea ce priveste modelele din tabla emailata vopsita, acestea pot da o nota retro bucatariei, astfel ca din punct de vedere estetic pot fi o alegere inspirata. Cand intentionezi sa creezi un design rustic sau retro in bucatarie, cuptorul electric emailat reprezinta alegerea ideala, fiind usor de intretinut si avand o durabilitate indelungata. In cazul cuptorului electric incorporabil, dupa montare va fi vizibila doar partea frontala a acestuia, usa.

In afara de carcasa, ai in vedere sa alegi un cuptor cu un geam care izoleaza bine, fie ca este vorba de unul dublu din sticla obisnuita sau sticla securizata. Exista modele care ofera pereti izolati si ventilati. De asemenea, sistemul de iluminare interna este foarte util pentru a urmari preparatele in timpul coacerii. Alte dotari pe care le-ai putea avea in vedere sunt butoanele cu protectie, indispensabile daca ai copii.

Functiile cuptorului electric

Un cuptor electric are avantajul de a avea functii multiple, care usureaza si imbunatatesc procesul de gatire. Poti testa cu ajutorul lor gatirea unor preparate precum pizza, produsele de patiserie sau carnea rotisata, astfel ca poate fi nu doar distractiv, ci si util sa detii un cuptor cu cat mai multe functii si programe de gatit, precum:

  • treptele de temperatura si numarul de programe;
  • gatirea cu aburi;
  • gatirea la rotisor sau grill;
  • programul pentru pizza;
  • programarea intarziata (de la cateva minute, la 12 ore - poti programa cand sa inceapa cuptorul sa gateasca si peste cat timp sa se opreasca);
  • sistemul de autocuratare;
  • sistemul de ventilare;
  • decongelarea rapida;
  • mentinerea preparatelor la cald;
  • butoanele de protectie la actionare;
  • mentinerea geamului exterior rece, ca protectie pentru copii;
  • picioarele antiderapante (in cazul cuptoarelor standard); 
  • butoanele si manerele din materiale termoizolatoare;
  • ecran LCD.

Gatirea cu aburi este o functie speciala, care ajuta la pastrarea proprietatilor nutritive, a vitaminelor si a proteinelor preparatelor, dar care necesita racordarea cuptorului la reteaua de apa rece.

Simplifica-ti munca in bucatarie cu un cuptor care detine functia de autocuratare. Aceasta poate fi de 4 tipuri:

  • catalitica - functioneaza cu panouri catalitice, care actioneaza ca un absorbant pentru grasime si murdarie;
  • pirolitica - procedeu de curatare a murdariei cu ajutorul temperaturilor inalte;
  • hidrolitica  - presupune curatarea cuptorului cu abur;

Numarul de rafturi si accesorii pentru gatit

Un aspect de luat in seama este si numarul de rafturi ale cuptorului si accesoriile pe care acesta le include. Unele cuptoare vin cu tavi pentru briose, doua tavi pentru copt, doua gratare, rotisor, manusi de protectie, frigarui. Cuptoarele electrice standard au in general un singur raft, avand un volum mai mic in interior, care nu permite asezarea a doua rafturi, caz in care poti urmari daca pozitia este reglabila pentru a avea loc diverse vase. Cuptoarele electrice incorporabile pot avea doua, trei sau chiar mai multe rafturi, de asemenea, reglabile.

Puterea si clasa energetica

Atunci cand analizezi puterea cuptorului ai in vedere si eficienta energetica. O clasa energetica mai buna te va ajuta sa economisesti energie, lucru care se va reflecta in factura de electricitate, indiferent daca utilizezi cuptorul intensiv sau ocazional. In general, cuptoarele care au o eficienta economica inalta sunt cele de generatie tehnologica mai noua. Cuptoarele electrice incorporabile pot ajunge sa aiba o putere de pana la 3600  W, ceea ce inseamna un consum ridicat, motiv pentru care este important sa alegi unul cu o clasa energetica eficienta.

Temperaturile minime si maxime de lucru

Un cuptor electric incorporabil performant atinge temperaturi de peste 300 de grade Celsius. Cele cu temperaturi de pana la 250 de grade Celsius pot gati intr-un timp mai indelungat anumite preparate. De asemenea, temperatura minima pe care cuptorul o poate asigura este importanta pentru anumite moduri de gatire, cum ar fi slow cooking sau mentinerea preparatelor calde. Exista cuptoare carora le poti regla temperatura sub 100 de grade Celsius.

Sistemul de incalzire - static sau prin convectie

Cuptorul electric cu sistem de incalzire static e prevazut cu o zona activa termic cu rol in iradierea caldurii in spatiul intern,. In cazul modelelor cu sistem de incalzire prin convectie, un ventilator intern circula aerul cald din interior si uniformizeaza temperatura. Astfel, interiorul cuptorului este incalzit in mod egal, iar procesul de gatire este superior.

Pe langa functiile care iti permit sa experimentezi stiluri de gatire diferite, sa programezi inceperea si oprirea la o anumita ora, sa reglezi exact temperatura necesara pentru fiecare tip de preparat, caracteristicile referitoare la eficienta, poluare, siguranta si aspect sunt motive suficiente pentru a face trecerea la un astfel de cuptor.