Quiche-ul este un preparat provenit din bucataria frantuzeasca, dar care are radacini in Germania, mai exact in taramul medieval Lothringen. Aceasta regiune a capatat mai tarziu stapanire franceza si a fost redenumita Lorraine. De aceea, reteta clasica a quiche-ului se numeste quiche Lorraine. Aceasta reteta era mai degraba o placinta cu umplutura, ce avea in compozitie: ou, smantana si bacon afumat.
Astazi reteta a fost adaptata, au fost adaugate mai multe legume si mai multe feluri de-a o servi. Este un preparat ce poate fi servit ca antreu, fie seara sau la pranz, dar si la micul dejun.
Iata mai jos cateva retete de quiche cu legume cu care-i surprinzi pe cei dragi, indiferent de momentul zilei.
Quiche cu praz
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente pentru blat: 180 g faina, 100 g unt, sare, 3-4 linguri de apa, 1 lingura de otet
Ingrediente pentru umplutura: 2 fire praz, 2 fire ceapa, 200 g cascaval, 4 oua, 200 ml smantana pentru gatit, 150 ml lapte, cimbru proaspat, sare, piper
Mod de preparare:
- Mai intai, taie untul bucatele si amesteca-l in blender cu faina, sare, apa si otet. Consistenta aluatului trebuie sa fie nisipoasa, dar omogena.
- Pune aluatul la frigider pentru jumatate de ora si ocupa-te de umplutura.
- Caleste prazul si ceapa, pe care le-ai tocat marunt in prealabil. Caleste-le pana se fac translucide si apoi adauga sare si piper.
- Intinde acum aluatul intr-o tava pentru tarte. Peste aluat asaza o folie de aluminiu si pune in ea fasolea.
- Baga tava la cuptor pentru 8 minute, scoate folia de sub fasole si pune iar la cuptor pentru 10 minute.
- Acum mixeaza ouale cu smantana, lapte, cimbru. Toarna-le peste fasole. Adauga si ceapa, prazul si cascavalul.
- Pune tava la cuptor din nou pentru 40-45 de minute pana cand tarta nu mai este moale la mijloc.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Quiche cu legume mixte
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 300 g faina alba de grau, 200 g unt gras, 2 oua, apa plata, 1 punga de legume mixte congelate, 60 ml lapte gras, 4 catei de usturoi, 120 ml smantana pentru gatit, 100 g cascaval Gouda
Mod de preparare:
- Prepara aluatul clasic de tarta, amestecand faina, sarea, apa si galbenusurile. Framanta bine pana obtii un aluat omogen si apoi pune-l in frigider pana se intareste.
- Dupa 10-15 minute, intinde-l si asaza-l pe o tava, tapetata ulterior cu faina, avand grija sa imbraci bine pereti tavii si ca aluatul sa aiba aproximativ aceeasi inaltime si grosime peste tot.
- Inteapa baza aluatului cu o furculita pentru a evita umflarea lui.
- Fierbe legumele. Iar intr-o cratita separata, topeste untul si caleste usturoiul in el, apoi adauga legumele. Adauga la final si laptele si smantana lichida.
- Lasa totul sa fiabra pana cand se reduce lichidul, la foc mic.
- Dupa ce se coace aluatul, pune in umplutura cascaval ras si oua. Toarna in tava umplutura si pune quiche-ul al cuptor timp de 40 de minute.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Quiche cu ciuperci
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente:
Ingrediente pentru aluat: 250 g faina, 90 g unt, 70 ml apa rece, 1 lingurita sare
Umplutura Quiche: 125 g ciuperci champignon, 1 lingura ulei de masline, 50 g mazare fiarta, 1 ceapa mica, 30 ml vin alb demisec, 3 oua, 100 ml smantana, 60 g cascaval ras, sare, piper, 1 lingurita pesmet.
- Pune faina intr-un vas si adauga apoi untul rece taiat bucatele. Framanta bine pana cand obtii un aluat sfaramicios.
- Apoi adauga apa rece cu sare si framanta pana cand obtii un aluat omogen.
- Inveleste aluatul in folie de plastic si da-l la frigider pentru macar 30 de minute.
- Spala ciupercile, usuca-le si taie-le felii subtiri.
- Incalzeste uleiul in tigaie si caleste ceapa tocata marunt.
- Dupa aproximativ un minut, adauga ciupercile si apoi dupa inca un minut adauga vinul, sarea si piperul.
- Lasa ciupercile pe foc pana cand se evapora lichidul din tigaie si apoi lasa-le sa se raceasca.
- Bate ouale intr-un vas cu mixerul si apoi adauga smantana, cascaval ras si continua sa amesteci
- Scoate compozitia intr-un castron si adauga ciupercile, mazarea fiarta, sarea si piperul dupa gust.
- Acum intinde aluatul pe masa, pudrata in prealabil cu faina si intinde-l intr-o foaie de aproximativ 6 mm grosime. Intinde aluatul intr-o foaie tapetata si asaza-l in asa fel incat sa nu iasa din tava.
- Inteapa aluatul cu furculita si pudreaza-l cu pesmet.
- Baga tarta in cuptorul preincalzit si las-o pentru 30-35 de minute, pana se rumeneste.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Quiche cu broccoli
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente:
Ingrediente aluat: 200 g faina alba, 100 g unt gras, un praf de sare, 1 galbenus crud, 1-2 lingurite de apa rece
Ingrediente umplutura: 200 g broccoli congelat, 200 g conopida congelata, 3 oua intregi + 1 albus, 200 ml smantana dulce pentru gatit, 100 g cascaval ras, 100 g branza tare de capra.
- Mai intai pregatesti aluatul din faina, sarea, apa si galbenus de ou. Le framantam si apoi il punem la rece pentru 15 minute.
- Dupa aceea tapetam o forma de tarta cu faina si asezam blatul in forma, intepandu-l ca sa nu se lipeasca si sa nu se ridice cand il punem la cuptor.
- Acum incinge cuptorul la 180 de grade si coace aluatul 10-12 minute pana devine putin auriu.
- Intr-un alt castron aseaza smantana si ouale (galbenusurile si albusul ramas de la aluat). Bate compozitia cu mixerul si adauga sare si piper. La final, pune si mana de cascaval ras.
- Fierbe broccoli-ul si conopida, usuca-le si apoi pune-le in tava. Toarna apoi sosul de smantana peste si presara bucatele de branza de capra.
- Baga tarta la cuptor pentru 25 de minute.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Quiche cu sparanghel si rosii
Sursa foto: www.unsplash.com
Ingrediente: 400 g de aluat foietaj, 400 g sparanghel, 200 g crema de branza Philadelphia, 100 g cascaval ras, 3 oua, 100 g smantana, sare, piper proaspat macinat, 1 varf cutit nuscoara macinat
Mod de preparare:
- Dezgheata aluatul de foietaj, insa tine minte ca trebuie sa il folosesti cat timp e putin rece.
- Intinde-l in forma de tarta si decupeaza marginile cu furculita.
- Spala sparanghelul si taie-i partae lemnoasa.
- Caleste-l 2 minute in ulei, intr-o tigaie antiadereneta.
- Acum intr-un castron separat mixeaza branza cu ouale, smantana si condimentele.
- Asaza bucatile de sparanghelul si toarna compozitia peste. Coace totul o temperatura de 180 g timp de 45 de minute.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Indiferent ce reteta de quiche alegi, o poti imbunatati adaugand ingrediente dupa pofta inimii. Ba chiar ii poti modifica dimensiunea si poti face mini quiche-uri pentru pachetelul celor mici. Pofta buna si spor la copt!