In ziua de astazi, masina de spalat vase incepe sa capete la fel de multa importanta ca cea de spalat rufe. Si nu este de mirare, avand in vedere faptul ca timpul nostru liber pare sa fie tot mai limitat. Trebuie sa ne impartim intre casa, munca, prieteni, viata sociala, proiecte personale si multe altele. Asa ca o masina de spalat vase devine aliatul de incredere pentru orice persoana care are un program aglomerat. Fara a mai pierde vremea curatand vasele manual, incarci masina, pui detergent, apesi pe buton si in 2-3 minute deja ai terminat treaba ta, restul ramane in „grija” masinii de spalat. Totusi, specialistii avertizeaza ca nu orice tip de vesela poate fi spalat la masina. Discutam in acest articol despre ce materiale pot fi curatate automat.
Articolele din otel, inox, nichel sau alte materiale rezistente la coroziune
Tocmai ai gatit cel mai bun cozonac, insa, cand vezi cat de multe vase trebuie curatate acum, toata placerea prepararii dispare. Din fericire, masina de spalat vase iti vine in ajutor, dar oare poti pune in ea orice material? Specialistii ne spun ca nu, si ca vasele din fonta, cositor, argint masiv si aluminiu eloxat pot rugini sau se pot deteriora, asa ca este mai bine sa le speli de mana si sa apelezi la modul automat pentru materiale care rezista impotriva ruginii.
De asemenea, stim ca lemnul putrezeste in apa, asa ca nu este indicat sa speli automat tacamuri sau tigai care au cozile din lemn. Tot la capitolul „nu este recomandat” intra si tigaile cu suprafata non-adeziva si tavile de copt pe a caror eticheta nu este specificata posibilitatea de a fi spalate la masina de spalat vase.
Fie ca vorbim despre tacamuri, pahare sau farfurii, atunci cand vrei sa le cureti la masina de spalat vase, trebuie sa te gandesti daca materialul din care sunt facute este rezistent la temperaturi ridicate si la rugina. Un exemplu bun este inoxul, care este folosit cu precadere la producerea articolelor de bucatarie, tocmai datorita caracteristicilor sale: duritate, elasticitate, rezistenta la acizi si coroziune. De aceea, in masina de spalat vase poti curata cu incredere tacamurile sau vesela din inox.
Vasele si tacamurile din ceramica, yena, portelan, silicon si alte materiale termorezistente
Tot la capitolul materiale rezistente la temperaturi inalte se numara si ceramica, yena, portelanul. Articolele confectionate din aceste materiale pot fi curatate automat, daca sunt respectate cateva conditii. In primul rand, resturile de mancare de pe vase si tacamuri trebuie indepartate si curatate cu un servetel, inainte de a fi puse in masina. Modul in care incarci masina este si el la fel de important. Pune farfuriile de dimensiuni normale si bolurile mici in cosul superior al masinii, iar in cel inferior asaza tavile, oalele, farfuriile mari. De asemenea, intre vase trebuie sa ramana suficient spatiu liber, pentru a permite circulatia apei si uscarea rapida. Descopera mai multe detalii si in articolul: Cum sa ai vase curate si stralucitoare folosind masina de spalat – reguli pentru o spalare corecta
Paharele din sticla pot fi spalate la masina de spalat vase?
Paharele din sticla, cum sunt cele de vin, pot fi spalate automat, atat timp cat sunt respectate anumite conditii:
- Pentru a nu se sparge sau zgaria, ele trebuie asezate astfel incat sa nu atinga alte articole din masina de spalat vase;
- Este indicat sa folosesti accesorii sau suporturi speciale, detasabile pentru curatarea paharelor in masina de spalat vase;
- Asaza canile si cestile cu gura in jos, inclina-le si lasa intre ele un spatiu liber;
- Daca paharele sunt deja zgariate, ciobite, crapate sau sunt confectionate dintr-un cristal foarte fin, care se sparge sau se zgarie usor, recomandat este sa le speli manual, altfel risti sa le deteriorezi;
- Foloseste o masina de spalat vase care este dotata cu sistem de dedurizare a apei, cum este si masina de spalat vase FSAE60W1 de la Arctic, care curata eficient vasele, protejandu-le stralucirea;
- La fel ca in cazul articolelor din plastic, cele din sticla trebuie spalate impreuna, fara sa fie amestecate cu alte materiale.
Dar vesela si tacamurile din plastic?
Daca vrei sa speli vesela si tacamurile din plastic, in primul rand, asigura-te ca nu sunt de unica folosinta, deoarece acestea nu sunt compatibile cu modul automat, ci trebuie spalate doar manual. In al doilea rand, verifica pe ambalajul veselei sau al tacamurilor daca este specificat faptul ca pot fi curatate la masina de spalat vase. Tine cont de recomandarile si instructiunile de pe cutie sau ambalaj. Riscul este ca plasticul, fiind moale, sa se deformeze din cauza apei care poate ajunge si la temperaturi de 50-70 de grade Celsius. In cazul articolelor din plastic, cu imprimeuri colorate, pentru copii, este posibil ca ele sa se deterioreze si desenele sa se stearga rapid, la cateva spalari.
Un alt truc important este sa speli toate articolele din plastic impreuna si sa folosesti un program cu ciclu de uscare lung. De asemenea, nu uita de detergentul pulbere si lichidul de clatire, care ajuta la spalarea eficienta si la uscarea rapida a veselei din plastic.
Ce vase nu se pot spala in masina
Ca recapitulare, reia mai jos materialele care nu se preteaza pentru masina de spalat vase, cat si motivele din spatele acestei interdictii. Concret, evita sa folosesti masina de spalat vase pentru urmatoarele tipuri de vesela:
- Vasele din fonta, cositor, argint masiv si aluminiu eloxat pot rugini sau se pot deteriora, de aceea evita spalarea acestora in masina de spalat vase.
- Obiectele din plastic de unica folosinta si cele pe care nu este precizat ca pot fi curatate in masina de spalat vase.
- Articolele din lemn, castroanele si ustensilele cu manere din lemn – lemnul poate crapa sau se poate decolora.
- Tigaile cu suprafata non-adeziva si tavile de copt – daca pe eticheta nu este specificata posibilitatea de a fi spalate la masina de spalat vase, este de preferat sa le speli manual pentru a nu deteriora stratul non-adeziv de pe ele.
- Vesela colorata pentru copii – desenele de pe aceasta se pot decolora.
- Vesela delicata pe eticheta careia nu este specificat ca poate fi spalata la masina de spalat vase.
Putem spune ca modul de functionare a masinii de spalat vase este asemanator cu cel al masinii de spalat rufe. Nu este ceva complicat. Asa cum, pentru cea din urma, trebuie sa tii cont de culoarea hainelor, materialul lor, programul ales, tipul de detergent utilizat, la fel este si in cazul masinii de spalat vase.
Sursa foto: Shutterstock