Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum sa ai vase curate si stralucitoare folosind masina de spalat – reguli pentru o spalare corecta

Autor: Arctic

Data publicarii: November 7, 2019

Data modificarii: May 13, 2020

1850 este anul in care primele masini de spalat vasele au fost patentate. A fost, insa, nevoie de aproape un secol pana au devenit produse de larg consum, care se regasesc in casele multora dintre noi. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, in zilele noastre putem avea vase mai curate si mai stralucitoare, fara sa petrecem ore in sir cu buretele sau spalatorul de sarma in mana.

In plus, studiile cercetatorilor de la Universitatea Bonn din Germania au demonstrat ca masinile de spalat sunt si mai economice decat daca spalam vasele manual. Practic, pentru a curata o chiuveta plina, consumi de doua ori mai putina energie electrica si de 10 ori mai putina apa.

Ca sa te bucuri, insa, de performantele unei masini de spalat vasele, este bine sa tii cont de anumite reguli: ce vase pot fi curatate astfel, cum le aranjezi, ce detergent ar trebui sa folosesti si cum poti sa protejezi obiectele fragile. In plus, este bine sa stii si care sunt cele mai intalnite greseli, ca sa le poti evita. Totul, pentru a avea intotdeauna vase curate si stralucitoare.

Ce vase poti pune in masina de spalat

ce vase poti pune in masina de spalat

Tocmai ai pregatit cele mai bune sarmale, la care ai poftit de cateva saptamani. Toata placerea prepararii lor se pierde, insa, atunci cand vezi ca bucataria ta e plina de vase murdare. Masina de spalat iti vine, cu siguranta, in ajutor, dar oare poti pune in ea toata vesela folosita?

Nu chiar. Ca sa poti avea mereu vase curate si sa te bucuri de ele cat mai mult timp, prima regula de care este bine sa tii cont atunci cand utilizezi masina de spalat este sa citesti cu atentie instructiunile de folosire. Astfel, vei afla, de exemplu, ca nu este recomandat sa pui in ea vase din aluminiu, pentru a evita zgarieturile. De asemenea, nu este indicat sa speli paharele din cristal sau obiectele din lemn in masina de spalat.

In ceea ce priveste recipientele sau tacamurile din plastic, asigura-te ca sunt compatibile cu modelul masinii pe care o detii si pune-le exact in locul destinat lor. Cat despre tigaile din fonta si cupru sau vasele care au suprafete aderente, acestea se pot deteriora in timpul procesului de spalare, asa ca este mai sigur sa nu le cureti la masina.

Cum pozitionezi corect vasele in masina de spalat

cum pozitionezi corect vasele in masina de spalat

O alta regula utila, legata de spalarea corecta a vaselor la masina, este sa le pozitionezi corespunzator. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • incarca masina incepand din spate spre fata;
  • asaza tacamurile numai in suportul destinat lor; daca pozitia lor este verticala, pune-le cu manerul in sus;
  • intoarce canile si cestile cu gura in jos, inclina-le si lasa intre ele un spatiu liber;
  • pune farfuriile de dimensiuni normale si bolurile mici in cosul superior al masinii;
  • asaza tavile, oalele, farfuriile mari in cosul inferior;
  • aranjeaza tacamurile si vesela din plastic (care sunt compatibile cu masina) in cosul superior al masinii; atentie! pentru plastic, vei avea nevoie de detergent special;
  • intre vase trebuie sa ramana suficient spatiu liber, pentru a permite circulatia apei si uscarea rapida; in plus, pozitionarea corecta creste randamentul masinii de spalat vasele si poti economisi energie, la fel ca in cazul utilizarii eficiente si a altor electrocasnice.

Ce detergent este recomandat sa folosesti

ce detergent punem in masina de spalat vase

Oricat de performanta ar fi masina de spalat, nu poti avea vase igienizate fara sa folosesti detergent. Producatorii recomanda sa utilizezi intotdeauna produse omologate, special concepute pentru ele. Indiferent ca alegi pastile, detergent lichid sau pulbere, este esential sa tii cont de anumite aspecte, cum ar fi:

  • depozitarea detergentului – mai ales atunci cand preferi pulberea sau pastilele, este recomandat sa pastrezi detergentul in spatii cat mai aerisite si uscate;
  • umplerea recipientului – la fel ca atunci cand pui sarea, trebuie sa ai grijja sa nu se verse detergent in interiorul masinii, iar capacul rezervorului sa fie bine inchis;
  • folosirea unui aditiv de clatire – daca nu pui aditiv de clatire, este posibil ca, la sfarsitul programului, pe vase sa ramana urme si sa se usuce mai greu.

Reguli practice pentru vase fragile

cum-speli-corect-vasele-de sticla masina-spalat

Paharele si vasele din sticla. Desigur, iti doresti sa fie stralucitoare si perfect curate atunci cand le pui pe masa. Pentru aceasta, insa, trebuie sa ai grija de ele. De pilda, atunci cand le pui in masina de spalat, nu le sprijini de alte recipiente, ci de marginile sau gratarele cosului ori de bratul de suport special pentru pahare. Imagineaza-ti ca, in timpul spalarii, jetul de apa vine cu putere peste tot ce se afla in interiorul masinii. Daca vasele fragile, cum sunt paharele, nu sunt asezate corect, atunci ele se vor lovi intre ele.

De asemenea, verifica intotdeauna duritatea apei si fa setarile corespunzatoare. Masinile moderne au o functie speciala care echilibreaza nivelul duritatii apei de alimentare, iar daca apa este prea moale, nici nu e nevoie sa folosesti sare, de exemplu, ceea ce este un ajutor in plus, pentru ca te scapa de grija umplerii corecte a recipientului destinat acesteia. Cu alte cuvinte, atunci cand particule de sare ajung in interiorul masinii, acestea pot zgaria vasele fragile cum sunt paharele.

Tot la fel de important, cand vine vorba de protejarea sticlei, este sa fii atent la cantitatea de aditiv de clatire pe care o pui in masina. Daca este prea putin, paharele nu vor fi clatite cum trebuie si vei observa ca, dupa ce au fost spalate, raman opace, iar daca este prea mult, atunci cand le tii in lumina, vei vedea ca au pete in culorile curcubeului.

Greseli pe care le poti evita

cum-speli-corect-vasele-masina-spalat greseli de evitat

Ca sa ai intotdeauna vase curate si care sa-si pastreze stralucirea initiala cat mai mult timp, iata care sunt cateva dintre cele mai comune greseli pe care le poti evita in momentul in care speli vasele la masina:

  • nu citesti cu atentie instructiunile de folosire – este primul pas pentru a sti cum sa speli corect si, mai apoi, cum sa cureti masina de spalat vasele;
  • folosesti un detergent neadecvat – dupa spalare, vasele (in special cele din sticla) au un aspect mat, de exemplu, pentru ca sunt depuneri de calcar;
  • nu verifici duritatea apei – daca nu faci acest lucru, este posibil sa nu setezi masina corespunzator, sa folosesti prea multa sau prea putina sare ori insuficient aditiv de clatire; rezultatul este ca vasele din sticla sunt opace, chiar daca sunt spalate si clatite
  • asezi vasele haotic in masina – daca ai acest obicei, nu ar fi rau sa renunti la el, din motive foarte practice; in primul rand, nu poti eficientiza spatiul din masina si vei fi nevoit sa speli de mai multe ori decat e cazul; apoi, jetul de apa nu poate fi distribuit uniform si la debitul optim; nu in ultimul rand, daca intre vase nu exista un spatiu minim, atunci ele se vor ciocni unele de altele si se vor deteriora; in plus, daca le asezi ordonat, iti va fi mult mai simplu sa golesti masina si se vor si usca mai repede;
  • inchizi usa masinii, dupa folosire – acest lucru duce la crearea unui miros neplacut in interior. 

Asadar, ca sa poti spala vasele corect si sa te bucuri de performantele masinii tale de spalat, citeste mai intai instructiunile de folosire. Ai grija cum pozitionezi vesela in interior, ce fel de detergent folosesti, verifica duritatea apei si utilizeaza exact cantitatea de sare si de aditiv de clatire care trebuie. Nu in ultimul rand, incearca sa fii atent la materialul din care sunt facute vasele, ca sa eviti zgarieturile si alte deteriorari ale componentelor masinii.

Sursa foto: Shutterstock