Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete de cozonaci pufosi, fara framantare – sfaturi practice, ca sa-i prepari ca la carte

Autor: Arctic

Data publicarii: April 12, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Cand vine vorba despre prepararea cozonacilor, te gandesti la un proces complicat, care iti cere foarte mult timp. Una dintre metodele prin care iti poti usura considerabil munca este sa optezi pentru retetele fara framantare. Iti trebuie un cuptor performant, ingrediente de calitate si un pic de rabdare, pentru ca orice cozonac inseamna respectarea unor etape de lucru, ca sa obtii texturile si aromele pe care le doresti. 

In cele ce urmeaza, descoperi cateva dintre cele mai apreciate retete de cozonac fara framantare, pe care le poti incerca, indiferent ca ai sau nu experienta in bucatarie.

 

  • Idei de retete de cozonaci pufosi, fara framantare
    • Reteta clasica de cozonac fara framantare, cu nuca si stafide
    • Reteta de cozonac fara framantare, de post, cu suc de portocale
    • Reteta de cozonac fara framantare, cu bezea, cacao si nuca de cocos
    • Reteta de cozonac fara framantare, cu nuca, rahat si cacao
    • Reteta de cozonac fara framantare, cu fructe uscate
    • Reteta de cozonac fara framantare, impletit, pufos si aromat
  • Cum creste cozonacul fara framantare
  • Cum prepari rapid cozonacii fara framantare – sfaturi practice

Idei de retete de cozonaci pufosi, fara framantare

Cand vine vorba despre cozonacii clasici, simplul fapt ca trebuie sa-i framanti mult, ca sa iasa pufosi, pare descurajant. O varianta mai simpla, chiar si pentru gospodinele incepatoare, sunt retetele care nu necesita framantare. Poti alege ce compozitie doresti, de la traditionalele nuci si stafide, pana la fructele confiate.

Reteta clasica de cozonac fara framantare, cu nuca si stafide

Daca vrei sa mergi pe varianta clasica a cozonacului pe care il stii din copilarie, doar ca nu doresti sa te mai complici cu framantatul, atunci poti opta pentru o reteta mai usoara, care presupune dospirea drojdiei la frigider. Combinatia de nuci si stafide coapte, aromatizate cu vanilie si rom, va fi o incantare pentru toti cei dragi. Iata cum prepari un astfel de cozonac:

Ingrediente:

1. Aluat:

  • 500 g faina;
  • 125 g zahar;
  • 1 pliculet zahar pudra;
  • 1 pliculet drojdie uscata;
  • 300 ml lapte;
  • 100 g stafide;
  • 80 g cacao;
  • 50 g unt;
  • 3 galbenusuri;
  • esente de vanilie, rom;
  • coaja de la o portocala;
  • un varf de cutit de sare.

2. Compozitie:

  • 3 albusuri;
  • 2 linguri cacao;
  • 100 g zahar pudra;
  • 300 g nuca macinata.

Mod de preparare:

pregateste aluatul: incalzeste laptele pe aragaz, la foc mic; dizolva drojdia in laptele cald, amestecat cu doua linguri de zahar; lasa compozitia sa dospeasca 20 de minute, pana observi bule de aer la suprafata; adauga restul de zahar, untul topit, sarea, esentele si coaja de portocala; toarna, treptat, faina cernuta si stafidele; amesteca totul foarte bine, cu o lingura de lemn, pana obtii o compozitie omogena; pune aluatul la frigider, pentru cel putin 24 de ore; inainte sa faci cozonacul, lasa aluatul la temperatura camerei, pentru cel putin jumatate de ora;

pregateste umplutura: ia trei oua si separa galbenusurile de albusuri; bate albusurile spuma, pana devin pufoase; incorporeaza albusurile, nuca macinata, cacaua;

asambleaza cozonacii: imparte aluatul in doua parti egale si intinde-le, pana obtii doua foi dreptunghiulare; imparte umplutura in doua si unge fiecare foaie de aluat; ruleaza foile; pune cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt si unge-i cu un amestec de galbenus si lapte; decoreaza cu jumatati de nuci; lasa cozonacii sa creasca cel putin o ora, pana isi dubleaza volumul; pune-i la copt, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade; coace-i 40-45 de minute.

👉 Descopera aragazul Arctic AEM5611DTLA, dotat cu 6 functii care ajuta la gatirea perfecta a oricarui tip de preparat, indiferent ca vrei sa faci fursecuri, placinte sau fripturi. Obtine cozonaci pufosi si rumeniti uniform, datorita functiei de gatire asistata cu ventilatie, ce permite distribuirea uniforma a aerului cald in interiorul cuptorului.

Reteta de cozonac fara framantare, de post, cu suc de portocale

Cozonacul este asociat, in general, cu mesele festive de sarbatori, dar, daca ai pofta de un desert delicios chiar si in timpul postului, te invitam sa incerci o reteta care sa iti permita sa te bucuri de gustul inconfundabil al cozonacului, chiar si in astfel de perioade. Iata care sunt etapele pregatirii cozonacului de post, fara framantare:  

Ingrediente:

1. Aluat:

  • 500 g faina;
  • 100 g zahar;
  • 2 plicuri zahar vanilat;
  • 40 g drojdie proaspata;
  • 250 ml suc de portocale
  • 80 ml ulei;
  • un varf de cutit de sare;
  • coaja rasa de la o lamaie.

2. Compozitie:

  • 200 g nuca macinata;
  • stafide, ciocolata neagra de post.

Mod de preparare:

prepara aluatul: pune toata faina intr-un bol si fa o gaura in centrul ei; incalzeste sucul de portocale amestecat cu zahar si adauga drojdia proaspata; toarna toata compozitia calda in centrul fainii, amesteca si lasa totul la dospit, pana cand drojdia incepe sa faca bule; adauga zaharul vanilat, coaja de lamaie si amesteca, pana ce aluatul devine elastic; acopera aluatul cu un prosop si lasa-l o ora la dospit, pana cand isi dubleaza volumul;

prepara umplutura: amesteca nuca, stafidele si ciocolata topita, in proportii egale;

asambleaza cozonacul: taie aluatul in doua si intinde foile; imparte umplutura in doua si unge foile; ruleaza aluatul si pune-l in doua forme pentru cozonac; acopera tavile cu un prosop si mai lasa-l la dospit inca o ora; coace cozonacii la 180 de grade, 50 de minute; in functie de cuptor, este posibil sa fie gata in doar 30-35 de minute, de aceea este bine sa verifici cu un bat de frigaruie (din bambus): daca iese uscat, fara firimituri lipite pe el, cozonacul este gata. 

👉 Ai grija de timpul tau liber si pretuieste-l corect. Prepara cozonaci deliciosi si uita de grija vaselor murdare, cu ajutorul masinii de spalat vase incorporabile DBI542 de la Arctic, cu o capacitate de incarcare de 14 seturi. Bucura-te de momentele petrecute cu cei dragi si lasa tehnologia moderna sa-ti usureze munca in bucatarie.

Reteta de cozonac fara framantare, cu bezea, cacao si nuca de cocos

O varianta inedita de cozonac, departe de cea traditionala, pe care o stii de pe vremea bunicii, este cozonacul fara framantare, cu umplutura de bezea, nuca si nuca de cocos. Daca vrei sa-ti rasfeti prietenii si familia cu acest desert deosebit, nu-ti ramane de facut decat sa tii cont de pasii de mai jos:  

Ingrediente:

1. Aluat:

  • 400 g faina;
  • 80 g zahar;
  • 2 galbenusuri;
  • 60 g unt;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 30 g smantana;
  • 130 ml lapte;
  • 20 g drojdie proaspata;
  • sare, esente de lamaie, portocala, vanilie, rom.

2. Compozitie:

  • 2 albusuri;
  • 2 linguri zahar;
  • 1 lingura faina;
  • un praf sare;
  • 1 lingura cacao;
  • zeama de la o lamaie;
  • 50 g nuca de cocos;
  • esente de rom si de lamaie.

Mod de preparare:

pregateste aluatul: separa galbenusurile de albusuri; freaca galbenusurile cu sare si adauga doua linguri de zahar peste ele, amestecand, pana obtii o spuma; pune uleiul, smantana, esentele de lamaie, portocala, vanilie si rom; sfarama drojdia, pune 1-2 linguri de zahar, 30 ml de lapte caldut si o lingura de faina; amesteca bine si las-o la dospit 10 minute, pana cand isi mareste volumul; pune restul de lapte pe foc, adauga untul, restul de zahar, sarea; pune faina intr-un vas adanc si toarna in centrul ei galbenusurile, drojdia, laptele si amesteca bine cu o lingura de lemn, pana ce compozitia devine omogena;

pregateste umplutura: bate albusurile cu zaharul si zeama de lamaie, pana obtii o spuma consistenta; imparte bezeaua in doua parti egale; in una dintre parti, pune pudra de cacao, un pic de faina, nuca, esenta de rom si amesteca, pentru a se omogeniza; in cealalta jumatate, adauga nuca de cocos, un pic de faina, esenta de lamaie si amesteca;

asambleaza cozonacul: imparte aluatul in doua si intinde foile; unge una dintre foi cu bezeaua de cacao, iar pe cealalta, cu bezeaua de nuca de cocos; ruleaza aluatul si apoi impleteste cele doua rulouri; pune cozonacul in tava si lasa-l la dospit o ora; unge cozonacul cu galbenus amestecat cu un pic de lapte; coace cozonacul la 180 de grade, pentru 45 de minute. 

👉 Prepara cei mai gustosi cozonaci fara framantare, cu bezea, cacao si nuca de cocos, si alege hota AHT60B de la Arctic, ca sa-ti simplifici munca in bucatarie. Datorita filtrelor anti grasime, lavabile, pe care le foloseste pentru purificarea aerului din bucatarie, hota absoarbe particulele si aburul, in timp ce tu pregatesti deserturi delicioase.

Reteta de cozonac fara framantare, cu nuca, rahat si cacao

Nuca, stafide si rahat: acestea sunt ingredientele clasice pe care le regasesti in cozonacii traditionali si pe care le poti folosi, daca optezi pentru o reteta care nu necesita framantare. Iata cum ii prepari:

Ingrediente:

1. Aluatul:

  • 500 g faina;
  • 300 ml lapte;
  • 100 g zahar;
  • 100 ml unt topit;
  • 10 g drojdie uscata;
  • 4 galbenusuri;
  • coaja de la o portocala;
  • esente de vanilie, rom, lamaie.

2. Compozitia:

  • 250 g nuca macinata;
  • 200 g rahat;
  • 100 g zahar pudra;
  • 50 g cacao. 

Mod de preparare:

pregateste aluatul: dizolva drojdia in laptele caldut, adauga doua lingurite de zahar, pune esentele de vanilie, rom si lamaie si las-o deoparte 10 minute; pune faina intr-un bol mare si adauga, in centru, drojdia dizolvata, galbenusurile batute, untul topit (racit), coaja de lamaie, apoi omogenizeaza; lasa aluatul la dospit, pana isi dubleaza volumul; pune-l la frigider peste noapte;

prepara compozitia: amesteca nuca macinata, zaharul pudra, cacaua, rahatul taiat bucati;

asambleaza cozonacul: imparte aluatul in doua, intinde foile si unge-le cu umplutura; ruleaza foile si impleteste-le; lasa cozonacul sa creasca, la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul; coace-l la 180 de grade, pentru 40-45 de minute.

Reteta de cozonac fara framantare, cu fructe uscate

Stafide, merisoare, mango, caise uscate, prune deshidratate, toate pot fi folosite pentru a prepara un cozonac delicios, fara framantare. Este bine sa stii, insa, ca, daca vrei sa folosesti multe fructe, textura nu va mai fi la fel de pufoasa, dar gustul, cu siguranta, este irezistibil. Iata cum pregatesti un astfel de cozonac, pe care, daca vrei, il poti si glazura cu crema de vanilie: 

Ingrediente:

  • 450 g faina;
  • 300 ml lapte;
  • 100 g zahar;
  • 100 g unt;
  • 150 g fructe uscate (merisoare, stafide, caise, prune, mango, visine, cirese);
  • 3 oua;
  • 1 plic drojdie uscata;
  • coaja de lamaie;
  • esente de rom, vanilie, lamaie.

Mod de preparare:

pregateste aluatul: dizolva drojdia in laptele caldut, cu putin zahar; las-o la dospit 10 minute, pana observi bule si o spuma densa deasupra; separa albusurile de galbenusuri; intr-un bol adanc, amesteca galbenusurile, zaharul, coaja de lamaie, untul topit si un varf de cutit de sare; treptat, incorporeaza laptele si drojdia dizolvata; lasa aluatul sa se odihneasca o ora, la temperatura camerei, dupa care pune-l la frigider pentru 24 de ore;

pregateste compozitia: bate albusurile spuma, adauga, treptat, 1-2 linguri de zahar, esentele de rom, vanilie, lamaie, fructele confiate si amesteca bine;

asambleaza cozonacul: imparte aluatul in doua si intinde foile; pune jumatate din umplutura pe o foaie si jumatate pe cealalta; ruleaza si impleteste cele doua rulouri; pune cozonacul in tava, unge-l cu galbenus, presara un pic de zahar tos (ca sa capete o crusta crocanta) si coace-l la 180 de grade, pentru 40-45 de minute.

Reteta de cozonac fara framantare, impletit, pufos si aromat

Dincolo de a fi pufos, crescut si aromat, un cozonac reusit are si un aspect pe masura. Poti alege mai metode prin care sa-i dai o forma deosebita. Varianta clasica este sa faci foi simple, sa le umpli, sa le rulezi si sa le coci ca atare. A doua modalitate este sa imparti aluatul in una sau mai multe parti, sa faci rulouri subtiri si sa le impletesti. Daca vrei un cozonac aparte, poti sa-l pui intr-o forma de tort, cu gaura la mijloc. Mai jos, iti propunem o reteta de cozonac pufos, fara framantare, cu umplutura de cacao. 

Ingrediente:

1. Aluat:

  • 1 kg faina;
  • 650 ml lapte;
  • 250 g zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 4 oua;
  • 50 g drojdie proaspata;
  • 50 ml unt topit;
  • coaja de lamaie;
  • esente de rom, vanilie, lamaie.

2. Compozitie:

  • 100 g cacao;
  • 60 g zahar.

Mod de preparare:

prepara aluatul: dizolva drojdia in laptele caldut, cu putin zahar; las-o la dospit 10 minute; adauga faina si amesteca; separa galbenusurile de albusuri; bate galbenusurile si toarna-le peste faina si drojdie; adauga, treptat, untul topit si amesteca bine, pana ce compozitia se omogenizeaza; lasa aluatul sa creasca, la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul; pune aluatul la frigider, peste noapte;

pregateste compozitia: amesteca zaharul si cacaua;

asambleaza cozonacul: imparte aluatul in sase si intinde foile; unge fiecare foaie cu umplutura de cacao si ruleaza-le; impleteste cate trei rulouri; pune cozonacii in tavi si lasa-i sa dospeasca, la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul; unge-i cu un amestec de galbenus si lapte, presara cateva alune, fulgi de migdale sau jumatati de nuca; pune-i la cuptor, la 180 de grade, pentru 45-50 de minute.

Cum creste cozonacul fara framantare

Unul dintre secretele unui cozonac reusit este sa nu grabesti procesul de dospire. Prima conditie este ca drojdia sa fie buna, adica activa. Testul drojdiei se realizeaza astfel: 

  • pune intr-un vas apa calduta, un varf de cutit de zahar, o lingurita de miere;
  • asteapta 15 minute;
  • daca apar bule, amestecul devine spongios si se formeaza o spuma densa deasupra lui, atunci drojdia este perfecta pentru prepararea cozonacului. 

Inainte de a o folosi pentru pregatirea aluatului, lasa drojdia la dospit, la temperatura camerei, in jur de 10-15 minute, pana observi ca si-a dublat volumul. Apoi, dupa ce ai amestecat toate ingredientele pentru aluat, cu o lingura de lemn, lasa-l sa se odihneasca, la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul si apoi tine-l la frigider, cel putin 24 de ore. Este esential sa nu grabesti procesul de dospire, fiindca este nevoie de timp pentru dezvoltarea glutenului. Daca se formeaza mai mult gluten, cozonacul va fi mai pufos. Aceasta este, de fapt, si diferenta majora cand vine vorba despre un cozonac fara framantare si unul clasic. In cazul celui clasic, dospirea aluatului are loc la temperatura camerei, eventual, langa o sursa de caldura, in vreme ce, pentru un cozonac care nu necesita framantare, dospirea este mai lenta si are loc la temperaturi scazute, de 1-2 grade Celsius. Apoi, prin framantare repetata, se obtine glutenul. 

👉 Descopera categoria noastra de APARATE FRIGORIFICE si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

Cum prepari rapid cozonacii fara framantare – sfaturi practice

Cozonacul este, prin definitie, un desert care necesita atentie si respectarea unor etape in pregatirea lui, ca sa poti obtine aromele, textura si aspectul pe care ti le doresti. Exista o multime de retete care te ajuta sa-i pregatesti ca la carte, insa in cazul tuturor, este recomandat sa tii cont de anumite sfaturi utile, pentru ca rezultatul muncii tale sa fie pe masura asteptarilor: 

  • acorda atentie temperaturii ingredientelor – ca sa obtii cozonaci pufosi, este important ca toate ingredientele pe care le folosesti sa fie tinute la temperatura camerei, cu cel putin 20-30 de minute inainte de a incepe sa-i prepari; apoi, este indicat ca in bucatarie sa fie cald atat in timpul prepararii cozonacilor, cat si dupa ce i-ai scos din cuptor (inveleste-i in prosoape si lasa-i sa se raceasca lent); 
  • decoreaza cozonacii – pe langa mirosul inconfundabil si textura deosebita, un cozonac ca la carte se remarca si prin aspect; pentru a obtine acel luciu care incanta privirile si pentru ca nuca sau fructele uscate sa nu cada de pe coaja cozonacului, prepara un amestec dintr-un galbenus, 1-2 lingurite de lapte si un varf de cutit de sare; unge cozonacii cu aceasta compozitie inainte de a-i pune in cuptor; 
  • tine cont de testul scobitorii – ca sa te asiguri ca aluatul este copt si in interior, nu doar la suprafata, foloseste o scobitoare sau un bat de frigarui (de bambus) si inteapa-l in centru; daca scobitoarea iese curata, atunci cozonacul este gata;
  • cerne faina de mai multe ori – este important sa faci acest lucru, ca sa elimini impuritatile, iar aluatul sa devina mai pufos. 

Chiar daca, la prima vedere, pregatirea cozonacilor este un proces laborios, in practica, nu trebuie decat sa urmezi pasii din retete si sa dai frau liber imaginatiei, cand vine vorba de decorarea lor. Totodata, este bine sa tii cont si de cateva sfaturi practice, cum sunt si cele de mai sus, ca sa obtii texturile si aromele imbietoare pentru toata familia. 

Sursa foto: Shutterstock