Chiar si pentru persoanele cu adevarat pasionate de gatit, etapa aceea in care trebuie sa cureti cuptorul nu este deloc distractiva. Necesita timp, mai ales atunci cand vorbim de preparate care emana vapori de grasime sau din care sar stropi de ulei, ce se depun pe usa si in incinta cuptorului. Pentru ca nu le poti curata imediat dupa ce termini de gatit, petele de grasime ramase se intaresc si devin greu de indepartat.
De aceea iti pregatim in acest articol o serie de trucuri si metode cu ajutorul carora poti curata cuptorul electric rapid, fara prea multe batai de cap si fara sa pierzi o vesnicie cu asta.
Foloseste programul Self Clean
Daca ai un cuptor incorporabil electric de la Arctic, curatarea lui devine mult mai simpla decat in cazul modelelor pe gaz. Datorita programului Self Clean de autocuratare catalitica, nu mai pierzi timp chinuindu-te sa cureti petele uscate de grasime. Ele se indeparteaza usor datorita acestei functii.
Ce este curatarea catalitica
Principiul de functionare este destul de simplu. Cuptoarele electrice au incorporate panouri din ceramica speciala, care absorb petele de murdarie si grasime rezultate in timpul gatirii. Odata absorbite, reziduurile sunt transformate intr-o pulbere sau cenusa fina, pe care o poti indeparta foarte usor cu o laveta umeda. Astfel, curatarea se face automat in timpul procesului de gatire, singurul lucru pe care il ai de facut este sa stergi peretii interiori ai cuptorului dupa ce acesta se raceste.
Ce este curatarea pirolitica
Pe langa sistemul catalitic, cuptoarele pot avea integrate si sisteme de autocuratare pirolitica, ce presupun folosirea caldurii pentru a indeparta petele de grasime. Principiul de functionare este destul de asemanator cu cel catalitic, doar ca programul se desfasoara dupa ce termini de gatit. Timp de 60, 90 sau 120 de minute setezi cuptorul sa se incalzeasca la o temperatura de 480 de grade. Dupa incheierea programului astepti sa se raceasca si apoi cureti incinta cuptorului folosind o laveta umeda si facuta dintr-un material care nu zgarie.
Cum cureti interiorul cuptorului
Este bine sa stii ca daca ai un cuptor electric ai carui pereti interiori sunt acoperiti cu un strat de email catalitic, el nu se curata cu substante chimice prea puternice, care ar putea afecta calitatea materialului, ci trebuie sa folosesti programul automat sau poti utiliza curatarea cu aburi.
Ce este curatarea cu aburi
De asemenea, unele cuptoare electrice dispun de un program de curatare asemanator procesului de infuzie. Acesta presupune ca, dupa ce termini de gatit, sa pui putina apa in cuptor, intr-o tavita speciala, apoi sa pornesti functia de autocuratare. Cand programul se incheie, vaporii de apa vor dizolva grasimea ramasa.
Citeste si: Cum alegi cel mai bun cuptor electric
Partea buna a acestui tip de curatare este ca poate fi folosit si in cazul cuptoarelor care nu dispun de un program special. Tot ce trebuie sa faci este sa pui in interiorul produsului o tava cu apa si sa incalzesti cuptorul ca si cand ai gati ceva. La final, folosind un burete moale si lichid de spalat vasele, indeparteaza vaporii de apa ramasi pe peretii din incinta cuptorului.
Un alt truc pe care il poti folosi este ca, inainte sa gatesti, sa pui in interior, la baza cuptorului o folie de copt sau din aluminiu care sa protejeze peretele inferior. Astfel, il vei sterge mult mai simplu si usor.
Cum cureti usa cuptorului
Asa cum stii, o mare parte din grasimea rezultata in urma gatirii se depune pe usa cuptorului. Din fericire, insa, ea se raceste mai repede si este mai usor de curatat imediat dupa ce termini de gatit. In plus, in cazul multor cuptoare electrice, usa poate fi demontata, iar geamul poate fi scos pentru a-l putea curata mult mai bine, chiar si in zonele in care nu poti patrunde cu laveta sau buretele.
Pentru curatarea usii este recomandat fie sa folosesti o solutie de spalat vase, fie un amestec de cinci lingurite de bicarbonat de sodiu dizolvate intr-un litru de apa. Pune lichidul intr-un recipient cu spray si pulverizeaza intreaga suprafata a usii, insistand pe zonele murdare. Asteapta 10-20 de minute, apoi sterge-o cu o laveta inmuiata in apa fierbinte. Daca tot mai este greu de desprins, aplica inca o data solutia si las-o sa isi faca efectul timp de o ora.
Cateva reguli de baza pentru curatarea cuptorului electric
Curatarea cuptorului nu se face doar pentru a indeparta murdaria ramasa dupa ce prepari ceva bun, ci si pentru a prelungi durata de viata a produsului tau.
Cuptorul electric, cu cat este mai bine ingrijit, cu atat te vei putea bucura de eficienta lui mult timp. Pentru asta, este recomandat sa aplici urmatoarele reguli:
- Ideal este sa cureti cuptorul dupa fiecare utilizare, asta daca nu iti doresti ca petele de grasime sa se arda si mai mult urmatoarea data cand gatesti;
- Atunci cand cureti cuptorul imediat dupa ce s-a racit, reziduurile ramase sunt mult mai usor de indepartat decat in cazul in care ai face asta o data pe luna;
- Cuptoarele electrice, in special cele dotate cu sisteme de autocuratare, nu necesita utilizarea unor substante chimice care contin clor sau acid. Ele pot deteriora suprafetele peretilor interiori. De aceea, recomandat este sa folosesti o carpa moale, un burete sau o laveta umezita in apa fierbinte cu putin lichid pentru vase sau o solutie din bicarbonat de sodiu;
- O data pe saptamana sau in functie de cat de des gatesti, demonteaza usa cuptorului si curat-o in zonele in care nu poti patrunde cu laveta, de exemplu suprafata din jurul balamalelor sau locul unde este prins geamul;
- Dupa ce ai sters usa si incinta cuptorului cu apa calda, foloseste o carpa uscata, care sa absoarba picaturile ramase;
- Pentru a curata suprafetele din otel inoxidabil nu folosi niciodata materiale abrazive, care ar putea zgaria materialul si nici substante chimice ce contin clor sau acid si ar putea afecta calitatile inoxului.
Urmarind pasii mentionati in acest articol cu siguranta cuptorul tau va fi impecabil in mare parte a timpului. Lucrurile devin mult mai simple mai ales daca ai un cuptor cu sistem de autocuratare. Avantajele unei astfel de functii sunt multiple: scapi de efort, prelungesti durata de viata a produsului, economisesti timp si energie. Daca te gandesti sa achizitionezi un astfel de produs, urmareste site-ul si blogul nostru pentru a descoperi mai multe detalii.
Sursa foto: Shutterstock