Cartofii dulci sunt o alternativa delicioasa la cartofii clasici, cu un gust aparte care ii face un ingredient-cheie in prepararea unor tarte, prajituri si alte deserturi inedite. Pe de alta parte, cartoful dulce poate sa fie folosit in mancaruri savuroase, sarate, precum salate, paste ori diverse tocane, sau pur si simplu preparat la cuptor, prajit in ulei sau piure. Orice ti-ai dori, cu siguranta, exista retete cu cartofi dulci care sa fie pe gustul tau.
Tarta cu cartofi dulci
Daca esti in cautarea unor retete cu cartofi dulci inedite, aceasta tarta este o optiune interesanta pentru un aperitiv original. O putem manca si ca o garnitura pentru un fel principal mai putin satios. Este un preparat deosebit, pe care il putem servi in orice parte a zilei, la micul dejun, pranz sau cina.
Ingrediente:
- 400 g aluat foitaj decongelat
- 2 cartofi dulci mari
- 110 g unt la temperatura camerei, taiat in bucatele
- 2 oua
- nucsoara si scortisoara dupa gust
- esenta de vanilie
- 1 lamaie
- 135 g zahar
Mod de preparare: Luam o forma de tarta pe care o ungem cu unt. Asezam foitajul, pe care l-am scos in prealabil din congelator si l-am decongelat, cu grija, in forma. Intepam cu furculita aluatul, pentru a preveni umflarea lui in timpul coptului. Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Curatam cartofii, ii taiem bucatele si-i punem la cuptorul cu microunde, circa 5-8 minute. Dupa ce scoatem cartofii, ii pasam in mini tocator. Apoi luam compozitia si o punem, impreuna cu untul, in mixer. Adaugam treptat zaharul si aromele. Stoarcem sucul de lamaie si il punem si pe acesta in compozitie. Turnam compozitia peste foitaj. Apoi ungem marginile aluatului cu galbenus de ou. Coacem totul la cuptor timp de 45-50 de minute. Compozitia finala a acestei retete cu cartofi dulci trebuie sa fie bine inchegata, mai ales la mijloc.
Cartofi dulci la cuptor cu unt
Cartoful dulce se potrivește perfect preparatelor dulci-sarate si condimentate. In plus, vin si cu o buna cantitate de betacaroten, un antioxidant puternic. Exista multe retete de cartofi dulci la cuptor, dar acesti cartofi dulci la cuptor cu unt sunt simpli si gata in doi timpi si trei miscari.
Ingrediente:
- 600 g cartofi dulci
- 30 g unt
- 3 linguri de zahar
- 1 lingurita pudra de ghimbir
- 1 lingurita pudra de curry dulce
- 1 lingurita de boia dulce
Mod de preparare: Curatam si spalam cartofii dulci, apoi ii taiem in cubulete mici, de aproximativ 1 cm. Punem cartofii la fiert in apa clocotita cu sare, timp de 25 de minute. Preincalzim cuptorul la 180°C. Scurgem cartofii si ii punem intr-un vas pentru gratinat cu zaharul si condimentele. Amestecam bine, punem deasupra cubuletele de unt, apoi dam tava la copt, timp de 20 de minute. Se servesc cu o friptura din carne sau peste.
👉 Daca vrei sa pregatesti peste la cuptor sau grill, pe care sa-l servesti cu una dintre retetele cu cartofi dulci de mai sus, afla mai multe despre cum alegi pestele proaspat si la ce trebuie sa fii atent atunci cand il cumperi.
Retete cu cartofi dulci: mancare cu cartofi dulci si naut in stil marocan
Bucataria marocana este una variata, sanatoasa si plina de arome. Se bazeaza pe legume, condimente si fructe mai degraba decat pe zahar si preparate procesate. Insa, cel mai delicios aspect al bucatariei marocane este indrazneala cu care combina mai multe arome in acelasi fel de mancare. Astfel, orice preparat este o experienta exotica pentru papilele noastre gustative, inclusiv cand este vorba despre retete cu cartofi dulci. Iata mai jos o mancare cu cartofi dulci si naut potrivita de impartit cu cei dragi.
Ingrediente:
- 500 g cartofi dulci
- 400 g naut din conserva
- 425 g rosii din conserva tocate
- 500 ml supa concentrata de legume
- praf de ardei iute
- piper
- sare
- scortisoara
- turmeric
- coriandru
- chimion
- boia
- 3 catei usturoi
- 1 ceapa
- ulei de masline
- o mana de spanac proaspat
Mod de preparare: Curatam cartofii, ceapa si usturoiul. Le taiem cubulete. Calim ceapa intr-o tigaie, impreuna cu 2 linguri de ulei de masline, iar apoi adaugam usturoiul, boiaua, chimionul si toate celelalte mirodenii. Amestecam timp de aproximativ 30 de secunde. Adaugam supa concentrata impreuna cu rosiile tocate si cartofii in tigaie si asteptam sa dea in clocot. Scurgem nautul din conserva si il turnam peste mancarea din tigaie. Tinem totul la foc mic pe aragaz timp de 30 de minute pana cand se inmoaie cartofii. In ultimele 2-3 minute, punem si spanacul. O servim fierbinte cu lamaie, iaurt si coriandru.
Piure de cartofi dulci cu branza Brie
In Statele Unite, cu ocazia Zilei Recunostintei, americanii pregatesc retete de cartofi dulci la cuptor, dar si sub forma de piure. Mai jos ai o reteta de piure de cartofi dulci cu o nota picanta, cu branza Brie.
Ingrediente:
- 1 kg cartofi dulci
- 1/4 lingura scortisoara
- 1/4 lingurita sare
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri unt
- 4 nuci maruntite
- 236 ml smantana
- 200 g branza Brie
Mod de preparare: Spalam cartofii si ii punem la fiert cam 20 de minute. Indepartam coaja si-i zdrobim intr-o cratita, pana se fac pasta. Adaugam smantana, scortisoara, untul si amestecam cu ajutorul unui mixer. Taiem branza Brie bucatele si o punem in piureul din cratita, pe care o punem putin pe plita, la foc mic. Amestecam putin pana cand se topeste. Lasam preparatul sa se raceasca si il servim ca garnitura.
Acest piure complementeaza perfect o friptura de rata la cuptor sau pulpe de curcan in sos de merisoare, daca dorim sa ii dam o nota asemanatoare mancarurilor de Ziua Recunostintei.
👉 Vezi toate modelele de plite incorporabile si alege un model pe gaz sau electric, cu ajutorul caruia gatitul va deveni o adevarata placere. Gatesti rapid si sanatos tot ce iti doresti!
Cartofi dulci la cuptor cu parmezan, ghimbir si lamaie
Daca timpul nu este de partea noastra si vrem sa pregatim rapid o gustare delicioasa, una dintre cele mai simple retete cu cartofi dulci este cea la cuptor cu parmezan. Trebuie doar sa ii condimentam, sa ii punem la cuptor si la final sa ii garnisim cu branza si smantana.
Ingrediente:
- 3 cartofi dulci
- ulei de masline
- sare grunjoasa
- 8 catei de usturoi
- 100 g parmezan
Mod de preparare: Curatam cartofii si ii taiem bastonase. Ii condimentam cu piper negru, sare si oregano. Turnam peste cartofi putin ulei de masline si amestecam bine ca sa ii acoperim in mod uniform. Tapetam o tava cu hartie de copt. Punem cartofii si cateii de usturoi in tava. Ii dam la cuptor, la 220 grade Celsius, timp de 25-30 de minute pana se rumenesc bine. La final ii stropim cu lamaie si presaram parmezan.
3 feluri rapide de a prepara cartofii dulci
In Romania, cartoful dulce a devenit din ce in ce mai popular si o buna alternativa la cartofii clasici. Original, colorat si cu gust dulceag, acesta se poate gati in numeroase feluri. Iata cinci dintre ele.
Retete cartofi dulci la tigaie
Pentru retete cartofi dulci la tigaie, curata-i de coaja, taie-i cubulete si pune-i intr-o tigaie cu putin ulei. Gateste-i aproximativ 15 minute, amestecand mereu, pentru ca bucatile sa nu se lipeasca intre ele. Poti folosi drept condiment oregano si busuioc.
Retete cu cartofi dulci fierti
Spala, curata si taie cartofii dulci in bucati de cel mult 2 centimetri. Cu cat bucatile sunt mai mici, cu atat timpul de gatire este mai scurt. Pune-le intr-o oala cu apa clocotita cu sare. Fierbe cartofii dulci 20 de minute, apoi foloseste-i in retete cu cartofi dulci fierti.
Retete cu cartofi dulci la cuptor
Este recomandat sa speli cartofii, dar sa ii coci in coaja, pentru un plus de aroma. Unge-i cu ulei, pune-i in tava, eventual pe hartie de copt. Coace-i la 180°C, aproximativ 45 de minute. Poti sa ii coci si sub forma de bastonase, dupa ce ii cureti si ii ungi cu ulei si ii condimentezi. In cazul acesta, ii coci doar 35 de minute.
Cartofii dulci sunt alegerea ideala pentru momentele in care nu dorim sa folosim cartoful alb si vrem sa mancam mai sanatos. Sunt o sursa importanta de energie, iar consistenta lor completeaza orice preparat, dandu-i o savoare aparte. Aceste retete de cartofi dulci sunt inedite si rapide si pot fi preparate oricand pentru a fi savurate alaturi de cei dragi.
Sursa foto: Shutterstock