Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

Cartofii aurii la cuptor: secrete si retete

Cartofii prajiti sau copti par sa isi gaseasca mereu locul in meniul nostru. Cu exteriorul lor crocant si interiorul cremos, acesti cartofi aurii la cuptor sunt partenerul perfect pentru o friptura de pui sau de porc, sau chiar si ca atare, alaturi de o salata asortata. La fel ca si cartofii taranesti, acest preparat reconfortant are o reteta rapida si usoara, versatila prin varietatea de condimente care ii da savoare. Si totusi… poate fi dificil sa obtii cartofi aurii la cuptor, perfect gatiti de fiecare data. Insa, odata ce le afli trucurile si secretele, ai putea obtine rezultate minunate. Pentru a afla secretul retetei unor cartofi aurii la cuptor perfect gatiti, iata patru trucuri imbatabile.

1. Alege cartofii si aromele potrivite

cartofi la cuptor1

Tipul de cartofi cu care gatesti va avea un impact semnificativ asupra rezultatului crocant. Pentru cel mai bun rezultat, alege cartofi fainosi, precum soiul Russet sau Yokon. Vei obtine un aspect crocant la exterior si pufos si cremos la interior. Alti cartofi, precum cei rosii sau cei de piure, tind sa aiba o coaja mai moale atunci cand sunt gatiti, ceea ce s-ar putea sa nu fie pe cat de crocanti ti-ai dori.

Acesta este un mic bonus pentru cei care prefera cartofii aurii perfect prajiti, dar si perfect aromati. Pentru a evita aroma de usturoi ars, ai doua variante. Fie tai o capatana de usturoi pe jumatate si o adaugi in tava langa cartofi, fie adaugi usturoiul tocat in ultimele cinci minute, cand cartofii sunt deja rumeniti. 

Descopera 👉 gama de hote de la Arctic, cu un sistem de absorbtie sporita, care iti vor garanta o atmosfera placuta in toata casa, chiar si atunci cand gatesti cartofi cu usturoi la cuptor.

2. Fierbe cartofii

cartofi fierti

Desi poate parea un pas suplimentar, consumator de timp, fierberea este cruciala pentru a obtine un preparat crocant. Taie cartofii in bucati mari. Fierbe-i intr-o oala mare cu apa si sare timp de 10 minute. Poti, de asemenea, sa adaugi ½ lingurita de bicarbonat de sodiu in apa cu sare pentru o crusta si mai crocanta. Ai grija sa nu gatesti prea mult cartofii; ar trebui sa fie fragezi, nu moi. Cand sunt gata, scurge cartofii foarte bine si lasa-i sa se usuce la aer timp de 5 minute. Odata ce s-au racit, transfera-i intr-o cratita cu capac si scutura energic cartofii. Acest lucru va sparge marginile cartofilor si va asigura o crusta crocanta atunci cand sunt prajiti. Poate parea un lucru mic, dar acesta este cel mai important pas pentru a obtine cartofi prajiti perfect crocanti.

3. Preincalzeste grasimea

cartofi la cuptor2

In timp ce cartofii se fierb, adauga uleiul, untul sau chiar untura in vasul de gatit, transfera-l la cuptorul cald si incalzeste grasimea aproximativ 5 minute inainte de a adauga cartofii. Acest lucru permite exteriorului cartofilor sa devina frumos crocant, si nu doar sa absoarba o grasime rece atunci cand sunt pusi la cuptor. Cand pui cartofii in uleiul preincalzit, ar trebui sa auzi un sfarait. Amesteca usor cartofii pe masura ce ii rastorni in tava astfel incat toti sa fie unsi pe toate partile. Nu supraaglomera vasul, cartofii trebuie sa fie intinsi intr-un singur strat, pentru o distributie cat mai uniforma a caldurii cuptorului.

4. Pregateste cuptorul

cartofi la cuptor3

Ai nevoie de o tigaie din fonta, un vas de gratinat greu sau o tava rezistenta si un cuptor setat la 230-240 de grade, pentru a face cartofi prajiti perfect. Gatitul la foc mare este temperatura optima pentru un exterior perfect crocant, interiorul cremos si gatit complet.

Daca ai un cuptor cu setare de convectie, utilizeaz-o. Acest lucru va ajuta cartofii sa devina mai crocanti si sa se rumeneasca mai uniform. Retine ca ventilatorul de convectie care circula aerul cald in interior va creste temperatura, asa ca, seteaza-l mai aproape de 200 de grade.

Cartofii au nevoie sa fie lasati la cuptor aproximativ 40-45 de minute pentru a se rumeni frumos, a prinde crusta si a fi perfect pufosi la interior. Dupa aproximativ 20 de minute, cartofii incep sa se fragezeasca si este momentul potrivit sa-i intorci, pentru a asigura o prajire uniforma, apoi mai lasa-i la cuptor 25 de minute. Daca se lipesc, foloseste o spatula subtire de metal pentru a-i intoarce mai usor.

Alege cuptorul AROIS24300RBD de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca preparatul tau va fi pufos la interior si va avea o crusta crocanta, delicioasa.

Cartofi aurii la cuptor

cartofi la cuptor4

Prepararea ingredientelor iti va lua doar 15 minute. Gatirea lor putin mai mult, dar la final vei avea imbucaturi perfecte de cartofi aurii, cu un exterior incredibil de crocant. Uita de cartofii prajiti clasici. Pana si copiii te vor implora sa le mai faci o portie, si inca o portie…

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi rosii medii
  • 6 catei de usturoi, pisati
  • 60 ml ulei de masline
  • 1 lingurita de sare
  • ¼ lingurita de piper
  • 1 lingurita de patrunjel tocat fin
  • 1 lingurita parmezan ras

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 190°C. Taie cartofii in sfarturi si fierbe-i 10 minute in apa cu sare. Scurge cartofii si lasa-i sa stea 5 minute. Intre timp, amesteca usturoiul pisat cu uleiul de masline, sarea si piperul, apoi toarna-l peste cartofi. Amesteca usor pentru ca toti cartofii sa fie unsi cu ulei. Intinde cartofii intr-un singur strat intr-o tava incinsa. Introdu tava la cuptor pentru 45 de minute, amestecandu-i usor dupa 20 de minute de gatit. In ultimele 5 minute, adauga parmezanul ras si presara patrunjelul la final.

Serveste acesti cartofi aurii la cuptor cu o salata de legume proaspete asortate, pentru un pranz lejer, sau alaturi de un file de peste, pentru o cina usoara de vara.

Descopera 👉 gama de aparate frigorifice de la Arctic, dotate cu compartimentul Garden Fresh, o solutie spatioasa de stocare a legumelor si fructelor, care garanteaza prospetimea pe termen lung. Astfel vei avea mereu ingredientele dorite pentru a pregati salatele si preparatele preferate ale familiei tale.

Deliciosi, savurosi, aromati, crocanti, cartofii aurii la cuptor raman un preparat preferat de toata lumea. Joaca-te cu o varietate de arome si condimente care ii poate transforma din simpli cartofi aurii intr-unii deosebiti, spre deliciul intregii tale familii.

Sursa foto: Shutterstock