Frigiderul, un aliat de nadejde in orice bucatarie, este responsabil cu mentinerea alimentelor si a preparatelor tale proaspete. Insa, ca orice mecanism, este necesar sa fie bine calibrat, pentru a functiona in mod optim.
Secretul unui frigider sau combina frigorifica ce pastreaza mancarea in siguranta, ferita de riscuri alimentare, este intelegerea setarilor de temperatura. In cele ce urmeaza, vom discuta mai multe despre temperatura optima in frigider, de ce este importanta, cum o alegi, dar si in ce zone ale frigiderului sa tii diverse alimente.
De ce este important sa tii alimentele la temperatura potrivita?
Mentinerea alimentelor la temperatura potrivita este importanta din mai multe motive:
- Siguranta alimentara – o temperatura optima in frigider te ajuta sa pastrezi alimentele proaspete, gustoase si sanatoase pentru consum. Astfel, scade riscul de contaminare a alimentelor. Daca temperatura din frigider este prea ridicata, exista riscul de toxiinfectie alimentara, infectie cu bacteria E. coli si altele. Simptomele pot debuta de la cateva ore pana la cateva zile de la consumul de alimente contaminate;
- Prelungirea vietii alimentelor – mentinerea alimentelor (carne, branza, legume, fructe) la rece incetineste degradarea lor. Pastrarea la frigider la o temperatura optima te ajuta sa eviti risipa alimentara.
👉 Vrei sa iti iei un frigider, insa nu stii daca este momentul sa il schimbi pe cel vechi? Citeste articolul 5 semne evidente ca ai nevoie de un frigider nou.
Care este temperatura ideala in frigider?
Poate ca ti-ai pus si tu intrebarea „Ce temperatura trebuie sa fie in frigider?”. Adevarul este ca temperatura ideala in frigider depinde de mai multi factori, inclusiv de anotimp. Citeste mai multe despre temperatura ideala din frigider iarna si vara.
Ce temperatura trebuie sa fie in frigider iarna?
Poate ca te astepti ca temperatura din frigider sa fie mai mare iarna. Din pacate, nu este asa, cu exceptia cazului in care tii frigiderul intr-o incapere foarte racoroasa, lucru pe care nu il recomandam.
Temperatura ideala din frigider in sezonul rece este cuprinsa intre 1,7 si 3,3 grade Celsius. In acest interval, alimentele tale isi vor pastra savoarea si vor fi sigure pentru consum. Totusi, este indicat sa tii cont si de anumiti factori care pot avea o influenta:
- Temperatura din casa – o diferenta mare de temperatura intre cea din locuinta si cea din frigider poate duce la condensare. Este bine sa deschizi usa la frigider doar atunci cand ai nevoie de ceva anume;
- Cantitatea de alimente din frigider – daca ai o cantitate mare de alimente, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca aerul rece sa circule prin tot frigiderul. Temperatura poate fi mai mare in spatele frigiderului, decat in fata. Pentru a permite circulatia aerului, este indicat sa eviti aglomerarea frigiderului cu alimente;
- Starea si durata de viata a frigiderului – daca dispui de un frigider vechi, este posibil sa nu mai fie la fel de eficient ca la inceput, in mentinerea temperaturii fixate de tine.
👉 Esti in cautarea unui frigider nou? Alege modelul Arctic AD60310M40S cu doua usi. Acesta dispune de functia Garden Fresh si de un compartiment generos pentru pastrarea prospetimii fructelor si legumelor tale.
Care este temperatura optima in frigider vara?
Perioadele caniculare sunt tot mai prezente, in lunile de vara. Caldura excesiva se simte si in locuinte, mai ales daca nu dispui de un aparat de aer conditionat. Cum face fata frigiderul la aceste schimbari? Este indicat sa schimbi temperatura in perioadele caniculare? Afla mai jos.
Ce temperatura este indicata?
In general, nu se recomanda schimbarea setarilor frigiderului, in timpul perioadelor calde. Pe durata caniculei, frigiderul va consuma mai multa energie, pentru a mentine alimentele proaspete; totusi, este indicata mentinerea temperaturii intre 1 si 4 grade Celsius.
Cum sa protejezi frigiderul in perioadele caniculare?
- Evita expunerea frigiderului in directia razelor soarelui;
- Sterge regulat garnitura usii de frigider cu o laveta uscata si asigura-te ca e ferita de umezeala;
- Limiteaza frecventa drumurilor la frigider si timpul petrecut cu usa deschisa, pentru a preveni patrunderea aerului cald.
👉 Vrei sa iti personalizezi frigiderul la nevoile tale? Vezi modelul Arctic AD54280M40W. Acesta iti permite sa montezi usile in functie de spatiul de care dispui: fie pe stanga, fie pe dreapta. Mai mult, beneficiezi de rafturi realizate din sticla securizata, care permit pozitionarea ajustabila si asezarea recipientelor mari.
Care este temperatura optima in congelator?
Pentru a asigura ca mentii textura, gustul si continutul nutritional al alimentelor, este indicata o temperatura optima congelator cuprinsa intre -18 si -24 de grade Celsius. In functie de modelul de frigider, ai la dispozitie un controlor manual sau electronic. Este bine sa stii si cat timp rezista in conditii bune diverse alimente:
- Carne de pui – pana la 12 luni;
- Carne de porc – 6-8 luni;
- Peste – pana la 3 luni;
- Fructe proaspete – 10-12 luni;
- Legume proaspete – 8-10 luni;
- Paine – pana la 6 luni;
- Prajituri fara crema – pana la 4 luni;
- Mancare gatita – pana la 3 luni.
Cum reglezi temperatura din frigider?
Temperatura din frigider se regleaza dintr-un termostat manual sau cu LED. Daca termostatul este prevazut cu gradatii si nu cu temperaturi, este indicat sa lasi un termometru timp de 20 de minute in frigider, pentru a evalua temperatura. In functie de valoarea indicata, vei regla si temperatura din frigider.
Cum sa asezi alimentele in frigider?
In functie de model si de tehnologie, aerul rece poate fi static sau ventilat. De regula, aerul rece este circulat prin frigider pentru a asigura racirea optima a diverselor alimente. Asezarea alimentelor in zone nepotrivite din frigider poate afecta circulatia aerului, atat de necesara pentru a mentine mancarea rece. Iata cum sa asezi in frigider diferite alimente.
Ce sa pui pe usa frigiderului
Usa frigiderului este zona cea mai calda. Evita sa pui aici alimente perisabile, precum carnea sau mancarea preparata. Iata ce poti pune:
- Condimente;
- Dulceata;
- Mustar;
- Ketchup;
- Apa carbogazoasa.
Ce sa pui pe rafturile de sus
In partea de sus a frigiderului se mentine mai usor temperatura, deci poti pune:
- Lapte;
- Iaurt;
- Unt;
- Alimente semipreparate sau din gama ready-to-eat.
Ce sa pui pe rafturile de jos
Rafturile de jos sunt cele mai reci, deci este indicat sa pui:
- Carne;
- Oua;
- Fructe de mare;
- Alimente gatite.
Ce sa pui in sertare
In general, sertarele sunt pentru fructe si legume. Iata cateva sfaturi:
- Separa fructele si legumele;
- Unele fructe elibereaza etilena. Prin urmare, cresc sansele de putrezire, in cazul unor legume. Iata care sunt fructele care elibereaza acest gaz: prune, banane, nectarine, piersici, pere, tomate si avocado.
Sfaturi utile pentru mentinerea unei temperaturi optime in frigider
- Asigura-te ca este suficient spatiu intre frigider si perete si frigider si tavan. Se recomanda sa se lase o distanta de minimum 5 cm intre spatele frigiderului si perete si minimum 10 cm intre partea de sus a frigiderului si tavan;
- Evita sa pui prea multe alimente in frigider – in caz contrar, aerul rece nu va mai circula la fel de usor. Umple frigiderul in proportie de 60-70% din capacitate;
- Verifica usile de la frigider si congelator. Daca acestea nu se inchid bine sau le tii deschise mai mult de 10 minute, va creste temperatura alimentelor din interior;
- Curata regulat partea din spate a frigiderului – praful si murdaria acumulate pot afecta buna functionare.
Temperatura din frigider si congelator influenteaza in mod direct calitatea alimentelor si a preparatelor. Alege o temperatura de 1,7 – 3,3 grade Celsius pentru frigider si -18 – -24 grade Celsius pentru congelator, pentru a mentine alimentele proaspete, savuroase si sigure pentru consum.
Surse foto: Shutterstock