Ce poate fi mai delicios si satios decat o salata proaspata de vara, plina cu boabe de porumb, fasole, avocado, castravete, rosii si alte legume sau verdeturi? Aceasta salata de inspiratie mexicana este o sursa importanta de proteine, nutrienti, antioxidanti, dar si un preparat deosebit de racoritor, numai bun de consumat in timpul caniculei. De asemenea, poate fi imbunatatita cu pui la gratar, creveti sau servita ca garnitura, alaturi de peste sau o carne slaba de vita la gratar. Sau si mai bine, serveste salata mexicana cu fasole rosie, alaturi de delicioase chiftelute de post, iar pranzul tau va fi unul savuros si mai ales satios. Se pregateste rapid, iar cea mai simpla varianta a ei se gateste la rece. Sunt cel putin doua motive intemeiate, ca sa devina preferata noastra in aceasta vara. Alte motive: poate fi pregatita dinainte, iar timpul ei de pastrare, la frigider, poate ajunge chiar si la patru zile.
Asadar, nu mai sta pe ganduri si pregateste si tu aceasta delicioasa salata mexicana cu avocado si creveti sau pe cea cu pui la gratar. Simplu, rapid, gata in cateva minute!
Salata mexicana cu pui la gratar
Salatele cu pui la gratar sunt perfecte pentru un pranz sau o cina usoara. Reincarca-ti bateriile cu aceasta salata de inspiratie mexicana, gata in doar 30 de minute.
Ingrediente:
Marinada:
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita pudra de usturoi
- 1 lingurita chimen macinat
- ½ lingurita boia afumata
- sare si piper macinat, dupa gust
Sos de avocado:
- 1 avocado mare
- ¼ cana ulei de masline
- ½ cana iaurt grecesc
- 1 lingura otet de vin
- 1 lamaie cu zeama si coaja
- ½ buchet coriandru proaspat
- 2 linguri de oregano uscat
- sare si piper, dupa gust
Salata:
- 4 bucati piept de pui dezosat, fara piele
- 4 pahare de salata romana, tocata
- 1 ½ cana rosii cherry, taiate in patru
- 1 cutie de fasole neagra, clatita si scursa
- 1 cutie mica de porumb, clatit si scurs
- 1 ceapa rosie medie, taiata felii subtiri
- ½ legatura de coriandru proaspat tocat
Mod de preparare:
- Marineaza puiul: intr-un castron mediu, adauga toate ingredientele pentru marinata. Adauga puiul si amesteca bine, pentru a se acoperi complet cu bait. Acopera vasul si lasa puiul la marinat, la frigider, pentru cel putin 30 de minute.
- Pregateste puiul la gratar: incinge un grill pe aragaz, la foc mediu-mare. Adauga bucatile de pui si gateste-le timp de 5-6 minute pe fiecare parte sau pana cand devine rumene. Dupa ce puiul este gatit, lasa-l sa stea 5 minute, apoi taie-l felii potrivite.
Descopera 👉 gama de hote de la Arctic, cu un sistem de absorbtie sporita, care iti vor garanta o atmosfera placuta in toata casa, chiar si atunci cand pregatesti un pui la gratarul pentru aragaz.
- Prepara dressingul pentru salata: intre timp, intr-un blender mic, adauga toate ingredientele pentru dressing. Amesteca totul pana cand vei avea un sos omogen si cremos.
- Asambleaza salata: intr-un castron mare de salata, pune toate legumele pregatite si adauga deasupra feliile de pui la gratar. Stropeste cu dressingul de avocado si presara coriandrul proaspat tocat.
Sfaturi si trucuri:
- Foloseste piept de pui, pentru ca este o carne mai slaba. De asemenea, poti opta pentru pulpe de pui dezosate, care sunt extrem de gustoase si fragede. Daca nu iti place puiul, poti folosi in locul lui creveti.
- Foloseste salata romana, pentru textura ei crocanta. La fel de potrivite sunt salata iceberg, rucola sau andivele, totul depinde de gusturile tale.
- Iaurtul grecesc din dressing poate fi inlocuit cu iaurt simplu, din lapte integral.
- Poti folosi ulei de avocado in loc de ulei de masline. Gustul va fi la fel de savuros.
- Asigura-te ca fructul de avocado pe care il folosesti este ferm si nu prea copt.
- Lasa carnea de pui sa se odihneasca cel putin 5 minute dupa ce este gatita, inainte de a o taia.
- Nu gati excesiv puiul; altfel, va fi uscat si cu o textura cauciucata. Este suficient sa il gatesti 5-6 minute pe fiecare parte, pentru a ramane fraged si suculent, dar rumen la exterior.
- Poti gati puiul la cuptor, pentru o varianta si mai light. Unge pieptul de pui cu putin ulei, presara sare si piper si coace-l intr-o tava, pe hartie pergament, pana cand devine auriu, apoi taie-l fasii si adauga-l in salata.
👉 Alege cuptorul incorporabil AROIS24300RBD de la Arctic, cu 8 functii de la gatire, care acopera toata paleta de retete, de la cele standard pana la ultra complexe, si astfel, vei avea siguranta ca preparatele tale vor iesi delicioase.
- Pune resturile de salata intr-un recipient etans si le poti pastra la frigider pana la 4 zile. Poti depozita dressingul separat si sa il amesteci in salata, in momentul cand o servesti.
Salata mexicana cu creveti
Spune la revedere unei salate plictisitoare de legume si pregateste acest preparat minunat si racoritor. Simplitatea ei este binevenita in zilele toride de vara, cand nu ai chef sa petreci ore in sir la bucatarie. Iar dressingul de lamaie cu coriandru, folosit la salata mexicana cu avocado, aduce cele mai bune bune arome in aceasta reteta.
Ingrediente:
- 300 g de creveti curatati
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri de suc de lamaie
- ½ lingurita miere
- sare si piper, dupa gust
- 1 lingurita de pudra de chili
- ½ cana fasole neagra fiarta
- ½ cana boabe de porumb
- 1 cana de rosii taiate cubulete
- ⅓ cana coriandru tocat
- ½ avocado feliat subtire
Mod de preparare:
- Pregateste dressingul: Amesteca 1 lingura de ulei de masline, 1 lingura de suc de lamaie, ½ lingurita de miere si 2 linguri de coriandru tocat. Condimenteaza dupa gust, cu sare si piper, si lasa deoparte.
- Pentru salsa de fasole neagra: intr-un castron mic, combina fasolea neagra, porumbul, cuburile de rosii, coriandrul ramas si lingura de suc de lamaie ramasa. Condimenteaza cu sare si piper.
- Pregateste crevetii: incalzeste, intr-o tigaie, 1 lingura de ulei de masline, la foc mare. Stropeste crevetii cu praf de chilli, sare si piper dupa gust. Pune crevetii in tigaie si gateste timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau pana cand crevetii devin roz si opaci.
- Asambleaza salata: pune salsa de fasole neagra intr-un castron si amestec-o usor cu dressingul. Adauga crevetii si feliile de avocado, presara coriandru tocat si serveste cu lipii sau in foi de tortilla, presarati cu branza preferata.
https://www.youtube.com/watch?v=DkTy0WCe4TE&t=15s
Consumata ca atare sau ca garnitura pentru peste si carne, salata mexicana este un preparat extrem de usor si rapid de pregatit. Sanatoasa, delicioasa si mai ales satioasa, este preparatul perfect pentru zilele toride de vara si nu numai.
Sursa foto: Shutterstock