Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cele mai delicioase retete de chiftelute de post

Autor: Arctic

Data publicarii: June 1, 2022

Data modificarii: June 6, 2022

O intrebare des intalnita in perioadele de post este: „Ce pot mananca eu astazi?” Si totusi, raspunsul poate fi unul destul de simplu. Daca ti se pare dificil sa renunti la produsele de origine animala si privesti postul ca pe un sir lung de restrictii, atunci poate este momentul  sa-ti schimbi perspectiva asupra alimentatiei din aceasta perioada. 

In afara semnificatiei pur spirituale a postului, acesta poate reprezenta o ocazie potrivita sa-ti detoxifici organismul si de a obtine acea stare de bine mult dorita. Putem manca variat, sanatos si, mai ales, gustos, chiar si in perioadele de post. Si cum chiftelutele, prajite sau gatite la cuptor, sunt unul dintre preparatele preferate de cei mari si mici deopotriva, iata cateva retete simple, rapide, care te vor face sa privesti chiftelele…cu alti ochi.

 

  • Chiftelute de dovlecei
  • Chiftelute de porumb
  • Chiftele vegetariene de broccoli
  • Chiftele de ciuperci
  • Chiftelute de cartofi
  • Falafel
  • Chiftelute de morcovi

Chiftelute de dovlecei

chiftelute de dovlecei

Niste chiftelute delicioase care pot fi consumate reci sau calde, alaturi de o salata de verdeturi si legume proaspete.

Ingrediente:

  • 1 ceasca linte rosie
  • 1 dovlecel mediu
  • ½ ceapa medie, feliata subtire
  • 1 lingurita sare
  • paprika iute
  • ¼ lingurita piper rosu
  • ¼ lingurita turmeric
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 ceasca ulei vegetal neutru

Pentru sos:

  • ¾ ceasca maioneza vegetala
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • 1 catel de usturoi pisat
  • sare
  • piper

Mod de preparare: Clateste bine lintea, apoi las-o la inmuiat in doua cani de apa fierbinte, peste noapte. Da dovlecelul pe razatoarea mare si toaca ceapa. Pune-le intr-o strecuratoare, amesteca-le, presara sare peste ele si lasa-le la scurs timp de o ora, apoi stoarce-le bine. Scurge lintea si paseaz-o intr-un robot de bucatarie, impreuna cu turmericul, paprika si ¾ lingurita de sare. Transfera compozitia intr-un bol mediu si adauga amestecul de dovlecei si ceapa, patrunjelul tocat fin si coaja de lamaie. Amesteca bine cu o spatula de cauciuc pentru a se combina. Incalzeste uleiul pe aragaz, intr-o tigaie de fonta. Formeaza cu o lingura chiftelutele, aplatizeaza-le cu o lingura, apoi prajeste-le pe ambele parti pana sunt frumos rumenite. Transfera chiftelutele pe prosoape de hartie pentru a se scurge surplusul de ulei. Asezoneaza-le imediat cu sare. Amesteca maioneza vegetala cu zeama de lamaie, usturoiul, sarea si piperul. Serveste chiftelutele cu sosul de maioneza.

👉 Pune aragazul ACM5611DTL de la Arctic la treaba! Cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, esti mereu in siguranta si te poti bucura de prepararea sosului de maioneza, in timp ce chiftelutele tale se rumenesc frumos in tigaie.

Chiftelute de porumb

chiftelute de porumb

Delicioase, cu porumb, ardei gras si ceapa verde, aceste chiftelute sunt pline de savoare si sunt gata in 25 de minute sau mai putin!

Ingrediente:

  • 1/2 cana faina
  • 1/4 cana malai fin
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita usturoi granulat
  • 3/4 lingurita sare
  • piper proaspat macinat
  • 135 ml lapte de soia
  • 1 cana de porumb, conservat sau congelat nesarat
  • 1/2 cana ardei gras rosu, taiat cubulete
  • 2 cepe verzi, feliate subtire
  • ulei vegetal neutru

Sosul de ceapa verde

  • ½ cana smantana vegana
  • ¼ cana maioneza vegana
  • 2-3 ceapa verde, tocata
  • ½ lingurita de usturoi granulat
  • ¼ lingurita ceapa granulata
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare: Pregateste o tava tapetata cu prosoape de hartie si las-o deoparte. Intr-un castron mare, adauga faina, malaiul, usturoiul, praful de copt, sarea si piperul. Adauga laptele si amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Aluatul trebuie sa fie gros, dar daca pare uscat, adauga cateva lingurite de lapte sau ulei pentru a-l umezi. Adauga porumbul, ardeiul gras si ceapa verde si amesteca-le cu o spatula de silicon. Incalzeste o tigaie antiaderenta la foc mediu, timp de doua minute, apoi toarna ulei cat sa acopere fundul acesteia. Cu o lingura mare, toarna chiftelutele in tigaie, apasandu-le usor, pentru a le aplatiza. Nu inghesui prea multe in tigaie, altfel nu vor iesi crocante. Prajeste chiftelele timp de cateva minute, pana devin maro auriu, apoi intoarce-le pe cealalta parte. Scoate chitelutele pe tava tapetata cu prosoape de hartie. Repeta metoda pana cand ai folosit tot aluatul. Poti lasa chiftelutele in cuptorul preincins la 50 de grade, pentru a ramane calde cat timp le prajesti pe urmatoarele.

Intre timp, amesteca intr-un castron mic toate ingredientele pentru sosul de ceapa verde.  Poti adauga si un strop de suc de lamaie sau limeta. Acopera vasul si da-l la frigider timp de 30-60 de minute pentru a se imbina aromele.

Serveste chiftelutele calde sau reci, cu sosul de ceapa verde.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale.

Chiftele vegetariene de broccoli

chitelute de broccoli

Aceste chiftelute cu broccoli sunt crocante si savuroase. Sunt bine legate, iar daca doresti, poti face unele mai mari si sa le folosesti pentru un burger vegetal.

Ingrediente:

  • 3/4 cana faina de naut
  • 1 lingurita chimen
  • 1/2 lingurita praf de usturoi
  • 1/2 lingurita praf de ceapa
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei rosu 
  • 1/2 lingurita sare
  • piper
  • 1/2 cana apa
  • 2 cani de broccoli fiert, tocat
  • ulei vegetal
  • 1/4 cana maioneza vegana
  • 1 lingura suc de lamaie

Mod de preparare: Amesteca ingredientele uscate, apoi adauga apa si amesteca pana la omogenizare. Fierbe la abur buchetelele de broccoli, apoi toaca-le marunt. Amesteca-le in aluatul de faina de naut. Pe plita, incinge o tigaie neaderenta, apoi acopera fundul acesteia cu ulei. Adauga cate o lingura de aluat si prajeste chiftelele pe ambele parti, pana se rumenesc frumos. Amesteca maioneza cu sucul de lamaie, adauga sare si piper dupa gust. Serveste chiftelele cu maioneza cu lamaie.

Chiftelute de ciuperci

chiftelute de ciuperci

Ciupercile sunt folosite in alimentatie de mii de ani datorita gustului placut, dar si datorita aportului de nutrienti necesari organismului. In zilele noastre, sunt adesea folosite in dieta vegana datorita continutului lor ridicat de proteine.

Ingrediente:

  • 300 g hribi sau pleurotus
  • 1 ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 10 ml lapte vegetal
  • pesmet
  • 2 linguri de fulgi de ovaz
  • sare
  • piper
  • turmeric

Mod de preparare: Fierbe ciupercile. Toaca marunt ciupercile, ceapa si ardeiul gras. Trage la tigaie ceapa, usturoiul pisat si ardeiul. Adauga patrunjelul tocat fin. Amesteca laptele cu fulgii de ovaz si o lingura de pesmet. Amesteca ciupercile tocate, ceapa si ardeiul trase la tigaie si asezoneaza compozitia dupa gust. Formeaza chiftelute plate, tavaleste-le prin pesmet pe toate partile, apoi aseaza-le intr-o tava tapetata cu hartie pergament. Se coc la cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 40-45 de minute. Serveste-le ca atare, cu un sos la alegere.

👉 Alege cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca vei pregati cele mai gustoase chiftelute, frumos rumenite la exterior.

Chiftelute de cartofi si bulgur

chiftelute de cartori si bulgur

Un preparat preferat pana si de copii, aceste chiftelute de post din cartofi sunt deosebit de delicioase atat calde, cat si reci.

Ingrediente:

  • 800 g grame de cartofi
  • 150 g bulgur
  • 1 ceapa
  • 1 legatura patrunjel (sau coriandru)
  • 100 de grame de faina
  • sare
  • piper negru
  • ulei de masline 

Mod de preparare: Pune bulgurul intr-un castron si acopera cu apa rece. Curata si taie cuburi cartofii, apoi pune-i la fiert intr-o cratita cu apa clocotita cu sare pana cand se inmoaie. Scurge-i si paseaza-i cu o furculita cat inca sunt calzi. Intr-un robot de bucatarie, adauga ceapa curatata si taiata in sferturi, patrunjelul (sau coriandrul) si doua linguri de bulgur, apoi amesteca-le pana la omogenizare. Scurge restul de bulgur si pune-l intr-un castron cu piureul de cartofi, amestecul de patrunjel si ceapa, faina si asezoneaza cu sare si piper negru. Amesteca toate ingredientele cu mana si apoi lasa compozitia la frigider timp de o ora. Formeaza bile mici, apoi apasa usor pentru a le aplatiza. Incalzeste suficient ulei intr-o tigaie pentru a acoperi chiftelele, apoi prajeste-le in reprize, intorcandu-le pana cand ambele parti devin aurii si crocante. Serveste-le cu sosul preferat.

Falafel

falafel

O reteta simpla, rapida si usor de realizat acasa. Serveste cele mai bune chiftele de post cu sosul tahina si un hummus delicios de casa.

Ingrediente:

  • 400 grame naut uscat
  • 1,5 l apa
  • 320 g ceapa alba
  • 16 g coriandru proaspat
  • 60 g patrunjel
  • 8 catei de usturoi
  • 50 ml suc proaspat de lamaie
  • 1 lingura chimen macinat
  • 1 lingurita sare de mare
  • 1 lingurita piper negru
  • 1/4 lingurita piper cayenne
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • ulei vegetal pentru prajit

Sos tahina

  • 125 g pasta de susan (tahina)
  • 1 catel de usturoi
  • zeama de la 1-2 lamai
  • 1 lingura de ulei de masline
  • apa fierbinte

Mod de preparare: Intr-un castron mare, pune nautul, acopera-l cu apa si lasa-l la hidratat peste noapte. Scurge nautul. Intr-un robot de bucatarie, pune ceapa, coriandrul, patrunjelul si usturoiul si pulseaza pana se toaca bine. Adauga nautul scurs, sucul de lamaie, chimenul, sarea, piperul cayenne si bicarbonatul de sodiu si continua sa pulsezi pana cand toate ingredientele sunt tocate grosier. Ar trebui sa poti forma deja chiftele din aluatul rezultat. Daca aluatul este prea umed, adauga treptat cate o lingurita de faina. Incalzeste ulei intr-o tigaie adanca. Modeleaza chiftelute din aluatul de falafel. Prajeste-le in ulei pana cand sunt rumenite bine. Scoate-le pe prosoape de hartie pentru a se scurge bine. Le poti servi cu hummus sau un sos simplu tahina. Pentru a prepara sosul, amesteca pasta de susan cu usturoiul zdrobit fin, uleiul, zeama de la o lamaie. Toarna treptat apa fierbinte, pana cand sosul ajunge la consistenta dorita. Dupa gust, mai adauga zeama de lamaie.

Chiftelute de morcovi

chiftelute de morcovi

Niste chiftelute extrem de delicate si delicioase, desavarsite de gustul fin al sosului de avocado.

Ingrediente

  • 250 g morcovi
  • 90 g faina de naut
  • 1/2 lingurita piper cayenne
  • 3/4 lingurita sare
  • 1/2 lingura sos Sriracha
  • 1 lingura coriandru tocat
  • 14 g pesmet
  • 30 ml apa 

Pentru sos:

  • 1 avocado
  • 2 linguri iaurt vegetal
  • 1 catel de usturoi pisat
  • zeama de lamaie
  • ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: Curata si rade morcovii. Intr-un bol, amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn. Lasa compozitia sa se odihneasca pentru cateva minute. Intre timp, incalzeste o tigaie neaderenta la foc mediu. Toarna uleiul si lasa-l sa se incinga. Cu o lingura, formeaza in tigaie chiftelutele de morcovi. Dupa ce se rumenesc, intoarce-le pe partea cealalata si continua sa le prajesti. Curata avocado de coaja si sambure, adauga zeama de lamaie, ulei de masline, doua linguri de iaurt vegetal, usturoiul pisat, sare si piper dupa gust si paseaza totul cu un blender. Serveste chiftelutele de morcovi cu sosul de avocado.

Fara indoiala, aceste chiftelute de post te vor cuceri nu doar cu retetele lor simple, deosebit de usor de preparat, dar mai ales cu gustul lor delicat si aromat. Nu renunta la ele nici in afara posturilor, pentru ca pot fi transformate cu usurinta intr-o garnitura excelenta, alaturi de preparate din carne sau peste.

Sursa foto: Shutterstock