Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

Reteta ciorba taraneasca din carne de porc

Alaturi de ciorba de vita, cea din carne de porc este una dintre cele mai apreciate de la noi. Orice amator de preparate din carne de porc o va degusta cu placere, indiferent de reteta specifica zonei din care provine, caci este valabila zicala „cate bordeie, atatea obiceie.” Gustoasa, satioasa, colorata, acrita cu bors, otet, zeama de lamaie sau de varza, cu smantana sau cu ou, ciorba din carne de porc isi gaseste loc nu doar la mesele obisnuite, ci chiar si la cele festive, petrecute in familie. Foloseste cea mai buna carne, dar profita la maximum si de legume, pentru a prepara cea mai savuroasa ciorba de porc. Afla, in cele ce urmeaza, care sunt trucurile si secretele acestui minunat preparat.

  • Ciorba taraneasca de porc
  • Ciorba de porc ardeleneasca
  • Ciorba de porc ungureasca (Legényfogó raguleves)
  • Trucuri pentru o ciorba gustoasa de porc
  • Secretul ciorbei de porc: supa de oase

Ciorba taraneasca de porc

ciorba traditionala porc

Delicioasa, colorata, satioasa, ciorba de porc poate fi o alegere potrivita nu doar in zilele mai racoroase, ci tot timpul anului.

Ingrediente:

  • 500 g carne de porc (spata fara os, cotlet fara os)
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi potriviti
  • 100 g telina
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 ardei grasi potriviti (verde si rosu)
  • 4 cartofi
  • 3 rosii
  • bors
  • 1 legatura de leustean
  • 2 frunze de dafin
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Curata carnea de grasime, apoi tai-o cubulete. Fierbe carnea in apa rece, avand grija sa cureti spuma care se formeaza deasupra. Lasa carnea sa fiarba, pana cand zeama scade cam o treime. Strecoara zeama si carnea.
  2. Curata si toaca ceapa. Spala ardeii, curata-i de seminte si cotoare, apoi taie-i cuburi. 
  3. Curata radacinoasele si taie-le cuburi sau rade-le pe o razatoare mare.
  4. Incalzeste uleiul intr-o oala incapatoare, pe aragaz, apoi adauga ceapa, ardeiul, radacinoasele si frunzele de dafin. Lasa-le la calit cateva minute, amestecand din cand in cand, pana ce legumele se inmoaie.
  5. Curata rosiile si taie-le cuburi. Adauga-le peste legumele calite si caleste-le impreuna, cinci minute. 
  6. Adauga carnea de porc peste legume si lasa-le sa se caleasca impreuna, timp de cinci minute.
  7. Intre timp, curata cartofii si taie-i cuburi potrivite, clateste-i in apa rece, apoi adauga-i in oala, peste celelalte ingrediente.
  8. Adauga zeama de carne strecurata si completeaza cu supa de oase sau apa.
  9. Lasa la fiert, inlaturand spuma de deasupra, pe masura ce se formeaza.
  10. Cand ingredientele sunt fierte, potriveste ciorba de sare si piper. Adauga borsul si leusteanul verde tocat. Lasa sa dea un clocot, apoi inchide flacara si acopera cu un capac.
  11. Serveste ciorba de porc cu smantana si ardei iute.

👉 Pune aragazul ACM5611DTL de la Arctic la treaba! Cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, poti face linistit alte treburi, cat ciorba ta fierbe in voie.

Ciorba de porc ardeleneasca

ciorba de porc ardelenească

Gateste cea mai buna ciorba taraneasca de porc din zona Ardealului, dreasa cu smantana si ou. 

Ingrediente:

  • 600 g carne porc (pulpa sau spata fara os)
  • 80 g orez
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 200 g telina
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 ardei gras
  • 250 ml smantana
  • 1 lingura rasa amidon
  • 1 legatura de tarhon tocat
  • otet, dupa gust
  • sare, piper

Mod de preparare:

  1. Spala, curata si taie carnea de porc cuburi. Pune carnea la fiert, in 2,5 litri de apa rece, timp de 45 de minute, la foc potrivit. Nu uita sa indepartezi spuma de fiecare data cand se formeaza la suprafata.
  2. Curata, spala si toaca toate legumele si radacinoasele.
  3. Incinge ulei intr-o tigaie, adauga ceapa tocata, ardeiul si radacinoasele. Caleste legumele la foc mic 15 minute, amestecand din cand in cand. Lasa-le la calit pana cand se inmoaie.
  4. Cand carnea este pe jumatate fiarta, adauga legumele calite in supa. Adauga sare si piper si lasa totul la fiert, pana cand toate ingredientele sunt fierte. Lasa supa sa clocoteasca la foc mic.
  5. Intr-o oala mai mica, fierbe separat orezul. Dupa ce se fierbe, scurge-l si clateste-l cu apa calduta.
  6. Amesteca separat smantana cu lingurita de amidon. Adauga treptat, cu un polonic, supa fierbinte, amestecand continuu smantana. Apoi, toarna delicat amestecul de smantana in oala de ciorba, amestecand continuu.
  7. Adauga tarhonul tocat, acreste cu otet dupa gust, potriveste gustul de sare si piper si mai lasa la foc mic inca 5-10 minute.
  8. Daca ai tarhon conservat in otet, poti folosi acest otet pentru acrirea ciorbei, gustul fiind unul mult mai aromat.
  9. Dupa cele 10 minute, ia oala de pe foc, adauga orezul fiert, amesteca si lasa oala acoperita macar 10 minute.
  10. Serveste ciorba de porc ardeleneasca alaturi de un ardei iute.

Ciorba de porc ungureasca (Legényfogó raguleves)

ciorbă porc ungureasca

Aceasta ciorba de porc este cunoscuta in Ungaria, dar si in Ardeal ca supa cu care fetele isi impresionau alesul inimii. 

Ingrediente:

  • 500 g pulpa de porc
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa rosie
  • 5 cartofi medii
  • 200 g telina
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 morcov
  • mazare, fasole verde (optional, dupa preferinta)
  • chimen
  • sare, piper
  • 2 linguri paprika iute sau dulce
  • 1 legatura patrunjel
  • frunze de telina
  • 300 g smantana grasa
  • 2 linguri zeama de lamaie

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul intr-o cratita, pe plita. Adauga semintele de chimen pentru 2-3 minute.
  2. Curata si taie carnea cuburi. Adauga carnea in cratita si prajeste-o pe toate partile, pana este rumenita.
  3. Scoate carnea prajita pe o farfurie.
  4. In uleiul ramas, caleste ceapa tocata marunt, pana devine translucida.
  5. Adauga carnea, condimenteaza cu sare, piper si paprika. Nu lasa paprika sa se prajeasca intrucat va deveni amara.
  6. Adauga 600 ml de apa calda sau supa de oase si lasa totul la fiert, aproximativ o ora.
  7. Daca este necesar, mai adauga lichid peste ciorba.
  8. Adauga zarzavaturile taiate cuburi si completeaza cu apa cat sa le acopere. Poti adauga mazare sau fasole verde, daca preferi.
  9. Amesteca bine smantana, pentru a deveni cremoasa. Adauga zeama de lamaie si omogenizeaza bine.
  10. Pune peste smantana cateva linguri de supa, amestecand bine.
  11. Adauga smantana in oala de ciorba.
  12. Lasa ciorba sa mai dea un clocot, apoi ia-o de pe foc.
  13. Presara patrunjel proaspat tocat si acopera oala cu un capac, timp de zece minute.
  14. Este delicioasa servita cu paine proaspata de casa.

Trucuri pentru o ciorba gustoasa de porc

trucuri ciorba
  • Foloseste pe cat se poate carne de porc fara os. Poti alege pulpa, spata sau cotlet, fara os. Daca folosesti carne cu os, strecoara foarte bine supa de carne, pentru a avea o ciorba mai limpede.

  • Pentru un gust delicios, poti folosi chiar si putine bucati de carne afumata de porc, sunca sau costite afumate etc.
  • Fierbe carnea pe jumatate si abia apoi adauga radacinoasele rase sau taiate, dupa preferinta. Timpii de fierbere sunt diferiti.

  • Daca folosesti cartofi, atunci adauga-i in momentul cand radacinoasele sunt aproape fierte.

  • Daca preferi sa calesti legumele inainte, adauga-le la final in ciorba. Ele deja sunt tratate termic prin calire pe flacara, asadar nu au nevoie de un timp mare de fierbere.
  • Acrirea ciorbei se poate face cu otet, bors, zeama de varza, corcoduse sau prune verzi.
  • Daca folosesti bors, adauga-l la final, cand toate celelalte ingrediente sunt fierte, si lasa ciorba sa mai traga doua clocote. Abia acum poti potrivi si gustul ciorbei de sare si piper.
  • Poti aromatiza ciorba cu leustean, patrunjel sau tarhon. Acesta din urma se potriveste de minune la o ciorba dreasa cu smantana.
  • Se poate pastra la frigider pana la trei zile. Inainte de a o introduce la frigider, lasa ciorba de porc sa se raceasca bine de tot.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, care vor mentine ingredientele ciorbei tale proaspete, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale.

Secretul ciorbei de porc: supa de oase

supa de oase

Indiferent ca vorbim despre o ciorba de vita, de peste, de pui sau de porc, secretul oricarei reusite o constituie supa de oase. Ea este cea care da gust intregului preparat. Este extrem de simplu de facut in casa si este mult mai gustoasa decat cea pe care o poti procura din comert. In plus, o poti pastra la congelator, sub forma de cuburi, sau in pungi ori cutii de depozitare la rece, pentru a da gust si altor ciorbe. Asadar, daca gatesti des, cel mai bine este sa iti pregatesti din timp supa concentrata de porc (sau alte carnuri), pentru ca preparatele tale sa fie desavarsite. Alege pentru aceasta supa orice bucata de os, poate cu urme de carne pe ea, sau chiar o bucatica de rasol. Adauga-le pe toate intr-o oala, impreuna cu ceapa, morcovi si ceva albitura, cum ar telina, pastarnacul, radacina de patrunjel. Daca o preferi mai aromata, poti adauga o frunza, doua de dafin. La final, adauga apa cat sa depaseasca toate ingredientele cu doua palme si lasa totul la fiert la foc mic, minimum doua ore. Nu uita sa aduni cu grija toata spuma care se va forma deasupra, in timpul fierberii. Cand supa este gata, strecoar-o printr-o sita si las-o sa se raceasca. O poti pastra la frigider timp de patru, cinci zile, in sticle de sticla si poti gati cu ea oricand in acest interval. Daca nu, se poate congela si folosi la nevoie. De altfel, aceasta supa se poate adauga si in alte preparate, cum ar fi tocanitele ori sosurile pentru carne.

Acum ca ai aflat toate secretele, poti pregati o delicioasa ciorba din carne de porc. Sigur vei avea succes si ii vei face fericiti pe membrii familiei tale!

Sursa foto: Shutterstock