- Prima pagină
- Universul de acasa
- Foloseste-te la maxim de legume: cum transformi ingredientele urate in mese gustoase
Sustenabilitatea in bucatarie incepe cu fiecare legatura de morcovi cu aspect caraghios, pe care ii prefaci intr-o tocana savuroasa. Ba inca dinainte: in supermarket, cand alegi ce pui in cosul tau de cumparaturi, poate merita sa acorzi atentie si zonei de legume-fructe reduse din motive de aspect neprietenos. Acelea sunt uratele evitate de toti clientii, pe motive superficiale. Defectele lor sunt doar la un nivel exterior si, ca toate celelalte alternative mai apetisante, pot deveni cu usurinta preparate hranitoare si imbietoare.
Inainte sa arunci merele scofalcite, gandeste-te ce tarta ai putea face din ele. In loc sa renunti la frunzele legaturii de ridichi, ia in calcul sa le pui intr-o salata sau intr-un sos. Vei reusi sa fii mai responsabil cu alimentele, la care se adauga si economiile pe care le faci.
👇 Uite cateva principii de sustenabilitate culinara, care te vor ajuta sa te folosesti la maxim de legumele si fructele recoltei de sezon. 👇
1. In loc de infatisare, cantareste valoarea nutritiva
Toata mancarea cu care te hranesti ajunge in stomac, unde nu mai conteaza cum arata. In schimb, ce conteaza pentru organismul tau ramane cat e de hranitoare.
Alcatuieste-ti mesele in functie de calitatea nutritiva a ingredientelor si nu te tine departe de cele urate, dar care au un efect benefic asupra corpului. Morcovii cu forma atipica sunt si ei bogati in vitamina A, sfecla rosie iti va purifica sangele chiar daca folosesti la supa un bulb lovit pe o parte. Se aplica pentru toate fructele si legumele pe care le cumperi ca sa-ti aprovizionezi frigiderul.
👉 Compartimentul Garden Fresh din combina frigorifica AK60366M40NFMT de la Arctic este dedicat prospetimii legumelor si fructelor tale! Le pastrezi in cele mai bune conditii si astfel le lungesti durata de viata.
2. Gustul si sezonalitatea cresc savoarea si scurteaza lantul de distributie
Rosiile romanesti sunt cele mai gustoase nu doar fiindca au acelasi gust ca in copilarie si iti activeaza centrii nostalgiei. Sigur, placerea porneste din familiaritatea unor senzatii, mirosuri si arome. Dar mai are de-a face si cu niste metrici precise.
Cu cat e mai scurt lantul de distributie, cu atat ai parte de ingrediente mai proaspete. Din gradina unui fermier, ele ajung la tine in farfurie. Daca vorbim de un fermier roman, drumul pe care il traverseaza legumele si fructele in acest parcurs este mai scurt, iar savoarea se conserva. Cand vin de la o distanta considerabila, savoarea se pierde pe parcurs.
Alegand ingrediente de sezon, iti scazi paleta de optiuni dar te obligi sa fii mai inventiv in folosirea resurselor devenite, dintr-o data, limitate. Constientizezi mult mai multe optiuni pe care le ai atunci cand gatesti si te educi sa gasesti solutii inventive in bucatarie!
3. Utilizeaza ingredientele pana la ultima particica
Din cotoarele merelor pentru placinta, poti face o peltea de mere senzationala, sau un sirop delicios. Cojile ramase de la parmezan merge sa le incluzi intr-o baza de supa, alaturi de oase de pui sau de legume - in functie de cum ti-o doresti, vegetariana sau nu. Cu painea uscata, faci niste crutoane pe cinste, pe care le rastorni intr-o salata, pentru un plus de textura. Frunzele de ridiche le poti include intr-un sos pesto cu arome versatile.
Inventivitatea ta e singura limita pe care o ai in experimentele pe care le faci in bucatarie, din particelele care-ti raman pe banca de rezerve si pe care le resuscitezi inainte sa ajunga la cosul de gunoi.
Data viitoare cand te tenteaza sa arunci niste asa-zise resturi de mancare, pe motiv ca arata cam rau, gandeste-te bine inainte sa o faci. S-ar putea ca sub aspectul lor neapetisant sa se ascunda niste mese delicioase, hranitoare si imbelsugate, care te fac in acelasi timp si responsabil fata de mediu.
Sursa foto: Shutterstock
Citeste si

Cum alegi cel mai bun balsam de rufe

5 retete cu cartofi dulci inedite si rapide

Rulada de curcan

3 retete delicioase in care sa folosesti crema de branza
