Hainele din piele au evoluat odata cu civilizatia, dar au devenit unul dintre cele mai populare si mai apreciate obiecte de imbracaminte la inceputul secolului al XX-lea, fiind parte din uniformele militare. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, jachetele din piele au fost popularizate de vedetele de la Hollywood care cautau sa copieze aspectul militar. Jachetele si hainele din piele au devenit un element vestimentar clasic, iar unul dintre motive a fost tocmai rezistenta acestora, care poate spori si mai mult, daca sunt corect intretinute. Spre deosebire de hainele din fibre, care pot fi puse la masina de spalat, cele din piele se curata dupa alte metode.
Ca regula general valabila, se poate spune ca cea mai buna modalitate prin care hainele de piele raman suple, moi si netede este sa iei in seama indicatiile producatorului despre felul in care trebuie ingrijita pielea, cand si cum trebuie impermeabilizata si cum poate fi curatata.
Reguli generale pentru hainele din piele
Cei mai mari dusmani ai hainelor din piele sunt caldura excesiva si umezeala. In ciuda unor eventuale tentative reusite, hainele din piele naturala nu se pot spala in masina de spalat, dar, cu toate acestea, exista metode prin care pot fi curatate acasa.
Captuseala hainelor din piele se curata cu un burete inmuiat in apa calda si sapun obisnuit. Poti folosi si un sampon pentru par gras. Cu haina intoarsa pe dos, se freaca zonele murdare sau care au nevoie de curatare. Este important sa folosesti cat mai putina apa si sa faci operatia repede. Nu folosi niciun fel de substante chimice, de tipul clorului sau al alcoolului, pentru ca vor deteriora iremediabil pielea. La final, lasa haina pe un umeras sa se usuce, departe de orice sursa de caldura.
Hainele din piele trebuie ferite de umezeala. Apa de ploaie si zapada pot deteriora iremediabil hainele din piele intoarsa. Cele mate rezista mult mai bine si nu vor avea de suferit, daca sunt sterse de apa si asezate pe un umeras, pentru a se usca lent, departe de surse de caldura. Este, insa, de preferat sa eviti sa porti haine din piele pe vreme ploioasa.
O haina din piele poate fi improspatata intr-un mod inedit: in congelator pentru 48 de ore. Inainte de acest tratament, care elimina mirosurile neplacute si improspateaza pielea, haina trebuie curatata de praf si de alte impuritati. Nu pune in combina frigorifica o haina uda si nici una care are pete. Jacheta se pune intr-o punga de plastic, rulata pe un prosop, astfel incat sa nu formeze deloc cute. Dupa tratamentul cu frig, se scoate si se lasa sa se dezghete lent, in frigider, pentru 10-12 ore.
Aplica pe haina de piele un balsam special. Tratamentul poate fi facut inainte de a fi purtata sau la finalul sezonului. Foloseste solutii care se pot pulveriza, pentru ca vor acoperi uniform pielea. Dupa tratamentul cu balsam, haina se lasa la aer, departe de sursele de caldura si ferita de soare sau de umezeala, timp de 24 de ore, apoi se poate purta sau depozita. Balsamul nu se foloseste pe pielea intoarsa, iar inainte de aplicare, se testeaza.
Cum speli haina din piele
Foloseste doar un detergent compatibil cu pielea umana, adica sapun, sampon sau detergent de vase. Poti lua in calcul si samponul pentru bebelusi. Indeasa in manecile hainei un prosop, pentru ca aceasta sa stea umflata, si tine haina pe un umeras sau, si mai bine, pe un manechin.
Intr-un vas, pune apa calda si detergentul non-abraziv si amesteca, pentru a se dizolva. Umezeste bine un prosop moale (mai bun decat un burete care este abraziv) si curata haina cu miscari largi, fara a freca sau insista. Imediat, sterge locul curat cu o alta carpa foarte moale si absorbanta. La final, se lasa sa se usuce complet pe un umeras, departe de surse de caldura.
Acest tratament nu este recomandat hainelor din piele intoarsa. Fiind foarte delicate si complet incompatibile cu apa, cele din piele intoarsa se pot curata doar la curatatorii profesionale.
Cum indrepti cutele
Hainele din piele nu trebuie tinute pliate, ci doar pe umeras. In cazul pantalonilor si fustelor, acestea trebuie agatate de un portmantou special, care sa nu cauzeze cute.
Daca, totusi, hainele din piele au facut cute, acestea se pot indrepta urmand cativa pasi. Hainele din piele naturala se pot lasa asezate corect pe umeras, pentru cateva zile. Este posibil sa se indrepte, iar cutele sa dispara.
O alta solutie este sa calci locul cu un fier de calcat. Alege cea mai de jos treapta de temperatura, asaza haina pe un loc plan si calca respectiva cuta, punand intre fierul de calcat si piele un prosop gros, stropit cu putina apa doar pe partea care vine in contact cu talpa fierbinte. Poti trece fierul de 3-5 ori peste locul unde sunt cute, dar nu mai mult.
Operatia se poate repeta, daca mai este nevoie, dar numai dupa cateva ore, timp in care este foarte posibil ca acele cute sa dispara.
Cum depozitezi hainele din piele
Jachetele din piele se tin pe umerase cu bratele late si rotunde, de preferat captusite cu panza groasa sau catifea. Un umeras simplu va lasa urme care nu mai dispar. Hainele din piele intoarsa au nevoie de si mai multa atentie, iar suportul pe care stau trebuie sa fie unul lat si complet lipsit de muchii sau colturi.
Cand nu sunt utilizate timp indelungat, este bine ca manecile sa fie „umplute”, pentru a nu face cute. Poti folosi ziare facute ghem sau un prosop scos din uz, facut sul. Totodata, pastreaza jachetele din piele inchise, pentru ca, in acest fel, stau mai bine pe umerase. Locul de depozitare trebuie sa fie uscat si bine ventilat, departe de surse de caldura sau de actiunea directa a razelor soarelui. La fel de mult conteaza sa nu inghesui haina din piele intre alte haine. O poti proteja cu o husa din panza.
Cum scoti petele
Fiecare tip de pata are o solutie adecvata. In cazul hainelor din piele, cele mai frecvente probleme pot sa apara ca urmare a petelor de mucegai, dupa o depozitare incorecta, si a celor provenite de la contactul cu pielea umana.
Petele de mucegai care au un aspect gri, mat sau pufos, se pot indeparta simplu, cu alcool sanitar si apa, combinate in parti egale. Inmoaie un prosop in solutie si sterge locul unde a aparut pata de mucegai. O alta varianta este sa utilizezi un sapun sau un gel antimicotic (pe care il poti cumpara din farmacii), diluat in putina apa. Dupa aplicare, locul „tratat” se strege cu o carpa moale, uscata. Se poate repeta, daca este nevoie.
Gulerele si mansetele hainelor de piele sunt cele care se pot pata de transpiratie si sebumul pielii umane, dar se si pot curata. O solutie buna raman servetele speciale destinate intretinerii pielii naturale, precum si solutiile de curatat special destinate acestora. Poti utiliza cu incredere servetele pentru canapeaua din piele sau pentru scaunele din piele ale masinii, dar, ca masura de siguranta suplimentara, testeaza efectul acestora inainte de utilizarea pe haine.
Aceste servete au solutii care protejeaza si curata pielea. Este, insa, important sa nu le folosesti foarte des, pentru ca ar putea deteriora culoarea hainelor din piele.
Pielea etichetata ca anilina, semi-anilina sau piele pigmentata pot fi curatate cu produse special destinate acestora. Acestea sunt cele mai putin prelucrate tipuri de piele, nu sunt slefuite sau tratate suplimentar si sunt considerate cele mai calitative tipuri de piele, astfel ca necesita o grija speciala.
Hainele de piele reprezinta o investitie, asa ca este important sa le intretii corect. In plus, acestea nu se demodeaza, iar patina pe care o capata ca urmare a timpului le face, uneori, si mai atragatoare. Daca vei acorda atentie hainelor din piele, vei prelungi mult durata lor de viata si acesta vor arata mereu bine.
Sursa foto: Shutterstock.com