Machiajul te face sa arati mai bine, ofera incredere in sine si creste tonusul psihic, dar este de dorit sa nu ajunga pe haine sau pe alte tesaturi, pentru ca pateaza. Cu toate acestea, se intampla: fiecare dintre noi a trecut prin aceasta experienta neplacuta, cand bluza mult iubita s-a patat cu fond de ten si ruj sau atunci cand cutia cu farduri a cazut pe covor. Din fericire, exista solutii care pot rezolva aceste accidente, iar de ajutor nu este doar masina de spalat, ci si frigiderul.
Ghid general valabil
Este doar o chestiune de timp, inainte ca produsele de machiaj pe care le folosesti sa ajunga, din greseala, pe haine, cearsafuri, covoare sau pe prosoape si lenjerie. Exista ideea ca petele generate de cosmeticele de infrumusetare nu se mai curata. Fals! Se pot indeparta complet, fara sa afecteze materialul, daca stii cum trebuie sa procedezi si, mai ales, daca actionezi imediat, astfel incat ingredientele din produsele pentru machiaj sa nu se impregneze adanc in fibrele tesaturii.
Mai trebuie spus ca aceste cosmetice sunt preparate din substante grase si pigmenti puternici, astfel ca petele lasa urme grase si colorate.
Indiferent de tipul de machiaj care a patat o tesatura, urmeaza acesti pasi initiali:
- Indeparteaza cu lama unui cutit cat mai mult din produs, dar astfel incat sa nu intinzi pata.
- Pune tesatura sub un jet de apa rece, cu presiune cat mai mare. In felul acesta, o parte din substantele care au patat vor fi indepartate. Nu folosi, insa, niciodata apa calda sau fierbinte, pentru ca aceasta va fixa pata.
- Pune pe pata detergent lichid diluat cu apa (o parte detergent, o parte apa). Prepara combinatia intr-un capac si foloseste un tampon de vata sau o discheta de machiaj. Intinde bine solutia pe pata, pe ambele parti ale materialului. Lasa sa actioneze cateva minute, fara sa freci, apoi clateste sub jet de apa rece.
- Repeta ultima operatiune, apoi pune la spalat obiectul respectiv, impreuna cu alte haine, la programul potrivit.
In cazul in care, dupa spalare, pata persista, nu pune obiectul respectiv la uscat. Cea mai buna solutie este sa-l speli din nou, folosind un produs cu oxigen, dedicat pentru pete obisnuite.
Nu folosi clor, pentru ca va decolora materialul sau va arde tesatura, si nici nu apela din prima la metode radicale de curatat, mai ales daca este vorba de haine delicate, pentru ca exista riscul sa deteriorezi fibrele iremediabil.
Demachiantele nu sunt bune!
Petele de ruj, pudra, mascara, fond de ten sau autobronzant nu se curata cu demachiant. Toate, dar absolut toate produsele pentru demachiere contin ulei, care nu va face decat sa inrautateasca lucrurile.
Apa micelara fara uleiuri poate fi o solutie, dar nu este nici ea recomandata pentru tesaturile din matase sau pentru cele care au fibre sintetice, ci doar pentru materialele mai groase din bumbac sau in. Este utila mai ales pentru petele de mascara, alte pete de machiaj fiind greu sau imposibil de indepartat cu apa micelara. Pata se poate curata turnand apa micelara pe aceasta si absorbind imediat umezeala din tesatura, impreuna cu produsul de machiaj, dar prin tamponare. Evita sa freci, pentru ca pata se va intinde. Se repeta de mai multe ori, pana cand pata dispare.
Fiecare tip de pata are leacul ei
Pe principiul „fiecare sac isi are peticul”, pentru fiecare pata exista o metoda eficienta pentru a fi indepartata. Poti incerca aceste variante, mai ales pentru haine, imediat ce pata a aparut, dar si in cazul petelor mai vechi, pentru ca aceste „tratamente” sunt eficiente indeosebi in acest caz.
Desi nu pare a produce mai daune, pudra intra adanc in fibrele materialului si adera la acestea. In cazul materialelor din fibre naturale, petele pe care le provoaca sunt greu de indepartat. Leacul este otetul alb, combinat in parti egale cu apa carbogazoasa. Agita bine amestecul si toarna-l pe pata. Lasa sa actioneze pret de cateva minute, clateste cu apa rece si repeta pana ce pata dispare. Solutia ramasa curata eficient pensulele de machiaj, blatul din baie, mai ales daca are urme de cosmetice.
Petele de fond de ten pe baza de apa se curata cu spuma de barbierit. Pur si simplu, pune spuma pe pata si las-o sa-si faca treaba. Clateste abundent si repeta, daca este necesar. Fondul de ten pe baza de ulei se curata cu detergent de vase. Combina o lingura de detergent cu una de apa si pune solutia formata pe pata. Are nevoie de timp, pentru a elimina complet pata. Poti incerca si cu sapun lichid, pe care il pui direct pe pata. In cazul in care urma este inca vizibila, combina sapun lichid cu alcool alb (in niciun caz albastru, pentru ca pateaza) si tamponeaza locul pana ce pata dispare.
O alta solutie buna este apa oxigenata, combinata cu detergent de vase sau de rufe. Pune lichidul pe pata si lasa-l timp de 10 minute, apoi clateste. Din nou, este posibil sa fie necesara repetarea procesului, daca pata persista.
Fixativul pentru par este solutia minune care scoate urmele de ruj. Pulverizeaza bine pe ambele parti ale materialului patat, apoi lasa-l sa se usuce complet, timp de 10-15 minute. Indeparteaza pata cu o perie moale. Daca ramane o urma colorata, foloseste apa oxigenata nediluata (asa cum o cumperi din farmacie) si tamponeaza locul. Clateste, apoi, din abundență cu apa rece.
Daca pata este produsa de un ruj gras, atunci foloseste fixativ din abudenta, apoi pune haina intr-o punga la congelatorul din combina frigorifica, pentru doua-trei ore. Fixativul va forma o crusta casanta, care „prinde” urmele de ruj. Indeparteaza pata cu o perie si clateste cu apa rece.
Cum se curata petele de pe lenjeria de pat
Urmele de mascara, crema de corp si fondul de ten sunt cele mai frecvente pete de pe lenjeria de pat.
Pune pe locul patat un amestec format din parti egale de detergent de vase si apa oxigenata. Lasa sa actioneze circa zece minute, apoi clateste locul afectat, sub jet de apa. Aplica din nou solutia si pune lenjeria la spalat, cu detergentul uzual pe care-l folosesti, si spala la un program obisnuit, dar nu folosi apa mai calda de 40 de grade. Pentru ca pata sa dispara complet, adauga si un produs care contine oxigen activ sau, pur si simplu, foloseste, la clatire, 200 de mililitri de apa oxigenata. In loc de aceasta, poti pune o cana de otet alb, la inceputul ciclului de spalare.
Acest tratament da rezultate atat pentru petele de mascara sau fond de ten, cat si pentru cele grase, lasate de cremele de corp, dar este eficient cu adevarat doar pentru lenjeria din bumbac.
In cazul lenjeriilor care au in compozitie si fibre sintetice sau al paturilor din fibre sintetice, indepartarea petelor provocate de cosmeticele de infrumusetare se face foarte bine cu apa si detergent obisnuit sau cu apa in care se dizolva bicarbonat. Pur si simplu, pune in masina de spalat bicarbonat dizolvat in apa si gata.
Un truc care da rezultate este acela de a usca lenjeria in aer liber, la soare. Eventualele urme vagi care ar mai putea ramane dupa spalare vor disparea sub actiunea oxigenului din aer si a razelor ultraviolete. Este neindicat sa folosesti un uscator, in acest caz, pentru ca urmele vagi vor deveni mai pregnante si nu vor mai putea fi indepartate in niciun mod. Uscatorul de rufe il poti utiliza atunci cand petele sunt complet indepartate.
Petele de ulei
Cosmetice sunt, prin excelenta, produse ce contin grasimi, indiferent ca este vorba despre creme ori produse de infrumusetate sau autobronzante. Oricat de multa atentie ai acorda modului de utilizare, riscul sa apara pete pe haine, lenjeria de corp sau pe cearsafuri este mare. In consecinta, este bine sa stii cum se indeparteaza petele de ulei care pot ramane vizibile si dupa ce pata de culoare a disparut.
Citeste si: Cele mai frecvente pete primavara si cum le indepartam
Petele de ulei pot fi indepartate cu bicarbonat. Presara pudra pe pata, atat cat sa o acopere bine. Cu o periuta de dinti, freaca locul, antrenand cat mai mult din praful de bicarbonat. Indeparteaza-l prin scuturare si pune din nou bicarbonat, pentru a repeta opratiunea. Peste pudra de bicarbonat, pune detergent de vase. Este cel mai bun detergent pentru indepartarea petelor grase. Lasa bicarbonatul si detergentul sa actioneze impreuna, circa 15 minute. Clateste, apoi, din abundenta cu apa rece si spala haina in masina de spalat.
Exact la fel se pot curata si urmele grase de pe covoare si tapiterii. Singura diferenta este ca vei sterge locul cu o laveta bine imbibata in apa, pe care o clatesti des.
Inainte de a aplica aceste solutii de indepartare a petelor, verifica atent eticheta, pentru a vedea daca tesatura suporta tratamentul pe care urmeaza sa-l aplici. Daca nu exista indicatii, atunci testeaza, intr-un loc ascuns, substantele pe care le vei folosi. Este bine de stiut ca, inainte de a pune rufe la spalat, sa verifici daca exista sau nu pete. Dupa spalarea obisnuita, cele mai multe dintre acestea nu vor mai putea fi niciodata indepartate.
Sursa foto: Shutterstock.com