Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum prepari quinoa si cum o poti include in alimentatie

Autor: Arctic

Data publicarii: April 13, 2023

Data modificarii: April 13, 2023

Se crede ca este o cereala, dar, de fapt, quinoa apartine familiei din care fac parte sfecla rosie si spanacul. In orice caz, am inceput sa o apreciem din ce in ce mai mult. 

Aceasta pseudo-cereala este hranitoare, pentru ca este bogata in proteine, mangan, fier, cupru, precum si in aminoacizi. Este un aliment usor datorita granulatiei sale fine. Se adapteaza usor pentru ca nu contine gluten si chiar daca nu este potrivita pentru a se face paine din ea, in schimb este minunata in salate, garnitura pentru peste proaspat bine ales, supe, budinci, deserturi de tot felul.

Incasii au fost cei care, in urma cu 6.000 de ani, au inceput sa cultive quinoa in Anzi. Ei au facut din ea un obiect de cult, numind-o cereala-mama”. Astazi, in Peru, Bolivia si Ecuador, este produsa in principal sub denumirea sa originala, Quinoa Real”.

Iata cum o poti prepara, precum si cateva retete simple pentru mic-dejun, pranz si cina.

Cum prepari quinoa pas cu pas

cum prepari quinoa

Gatita astfel, quinoa este moale, aerisita si usor crocanta, are textura ideala! Se consuma calda sau rece, ca atare sau in diferite combinatii. Pentru a o savura ca atare, fierbinte, adauga o lingura de ulei de masline inainte de servire.

Ingrediente (pentru 2 persoane)

  • 1 pahar (160 g sau 200 ml) de quinoa
  • 400 ml apa rece
  • ½ lingurita sare grunjoasa
  • 1 lingura ulei de masline (optional)

Mod de preparare: 

  1. Masoara un volum de quinoa uscata intr-un pahar de bucatarie umplut pana la refuz.
  2. Clateste quinoa intr-o sita fina, sub jet de apa, pana cand apa devine limpede. Apoi scurge-o bine.

Acest pas este important pentru a elimina saponina continuta in coaja cerealei. Saponina este o substanta vegetala produsa de planta. Ea protejeaza planta de insecte si pasari. Nu numai ca este amara, dar poate fi toxica. De aceea, semintele trebuie clatite bine inainte de a le gati, si trebuie spalate pana cand apa de clatire nu mai face spuma.

  1. La un pahar de quinoa, masoara 2 pahare de apa (paharul plin ochi).
  2. Toarna apa rece si quinoa bine scursa intr-o cratita.
  3. Adu apa la fiert rapid, apoi acopera vasul si seteaza cronometrul pentru 10 minute.
  4. Gateste la foc mediu, apa trebuie sa fiarba usor. La jumatatea gatitului, scoate capacul (acest lucru nu este obligatoriu).
  5. Dupa 10 minute de gatit, adauga ½ lingurita de sare grunjoasa. Gateste inca 2 minute cu vasul neacoperit, daca a mai ramas putina apa, sau cu un capac, in caz contrar.
  6. Opreste focul si verifica daca boabele sunt translucide si daca germenul alb mic face o spirala vizibila in afara bobului.
  7. Daca a mai ramas putin lichid in tigaie, scurge apa.
  8.  Acopera vasul si lasa quinoa sa se umfle inca 10 minute.

👉 Descopera categoria de aragaze de la Artic si transforma gatitul acestei pseudo-cereale intr-o placere.

Cum sa gatesti quinoa in stil risotto

Ca si in cazul orezului, este posibil sa gatesti quinoa in stil risotto. Pentru 250 de grame de quinoa uscata, pregateste 1 litru de supa de legume. Intr-un vas wok sau o tigaie mai adanca, adauga un strop de ulei si incalzeste-l. Adauga quinoa, caleste-o usor in ulei, apoi adauga un polonic de supa de legume. Lasa quinoa sa absoarba supa si adauga un alt polonic de supa. Repeta de cate ori este necesar, quinoa ar trebui sa se gateasca in aproximativ 15-20 de minute.

👉 Cu ajutorul plitelor incorporabile de la Arctic, dotate cu 9 trepte de putere, vei putea gati un risotto de quinoa perfect, ajustand nivelul de putere in functie de cerintele retetei. 

Cum sa gatesti quinoa la cuptor

Pregatirea acestei pseudo-cereale la cuptor are avantajul de a se gati mai bine decat intr-o oala cu apa. Intr-o tava de copt, intinde 320 g de quinoa, acopera cu 900 ml de apa sau supa de legume. Asezoneaza cu sare si lasa la cuptorul preincalzit la 180°C. Lasa sa fiarba aproximativ 50 de minute.

Cum se pastreaza quinoa?

cum pastrezi quinoa

Pentru a pastra corect quinoa, este recomandat sa o torni intr-un borcan de sticla, inchis etans, intr-un dulap ferit de lumina. Faina si smantana de quinoa se pot pastra si intr-un borcan de sticla, dar la frigider. Quinoa gatita poate fi pastrata la frigider, in recipiente inchise etans pana la 5 zile. Acest lucru te poate ajuta atunci cand vrei sa iti organizezi meniul pentru o saptamana. Fierbe quinoa conform instructiunilor de mai sus, depoziteaz-o intr-un vas de sticla cu capac etans, iar pe parcursul saptamanii o poti adauga in diferite preparate, precum salate cu legume si carne pentru luat la birou.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care te va ajuta sa pastrezi preparatele cu quinoa in cele mai bune conditii.

Cum poti include quinoa in alimentatie 

alimentatie cu quinoa

Chiar daca multi considera quinoa putin fada si trista, exista o multime de moduri de a o gati. De exemplu, pentru a le face pe plac copiilor, poate fi transformata intr-un mod fast-food in burgeri de quinoa. Sau pentru un mic-dejun copios, lapte cu quinoa si fructe proaspete. Poti folosi seminte de quinoa in retete pentru bebelusi, atunci cand copilul tau trece de varsta de 8 luni, insa este recomandat sa ceri inainte sfatul medicului pediatru.

Pregateste un desert cu quinoa sau, daca te preocupa silueta, exista retete cu quinoa de slabit. De asemenea, o poti consuma cu usurinta intr-un curry picant si aromat, poate inlocui bulgurul intr-o salata tabouleh.

In magazinele bio si nu numai, vei gasi quinoa sub mai multe forme:

  • quinoa alba, cea mai comuna;
  • quinoa rosie, se gateste ca cea alba;
  • quinoa neagra sau salbatica, echivalentul orezului salbatic, va ramane mai crocanta decat cea clasica;
  • fulgi de quinoa. Sunt foarte practici: tot ce trebuie sa faci este sa ii rehidratezi in putin lapte vegetal si pot fi consumati ca atare sau integrati in clatite, crumbles, briose etc.

Daca nu stii cu ce alimente poate fi combinata, nu ai de ce sa eziti. Quinoa provine din America de Sud, prin urmare poate fi asociata cu produse native americane: ardei, cartofi, porumb, fasole rosie, rosii, dar si ciocolata, cafea sau branzeturi. Quinoa ramane putin crocanta dupa gatire, asa ca este placut sa o combini cu alimente moi: avocado, piure de legume, peste la abur, sos bechamel. La fel ca si verisoarele sale, cerealele, quinoa este delicioasa in combinatie cu seminte oleaginoase bine crocante: nuci, alune, susan, migdale, caju.

Retete cu quinoa

retete cu quinoa

Quinoa cu legume, cu fructe, in salate, garnituri, burgeri, deserturi sau supe, acest superaliment este extrem de versatil, sanatos si satios. Nu ezita sa incerci diferite retete, experimenteaza, gusta si bucura-te de beneficiile acestei pseudo-cereale.

Salata de quinoa si ton

salata de quinoa si ton

O reteta cu quinoa deosebit de rapida si satioasa. O idee minunata pentru pranz in zilele cand te afli la birou, dar la fel de potrivita pentru o cina usoara.

Ingrediente:

  • 100 g quinoa
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lamaie zeama
  • ½ lingurita otet de vin alb
  • 120 g conserva ton, scurs
  • 1 avocado, decojit, taiat bucati
  • 200 g rosii cherry, taiate in jumatate
  • 200 g castravete, taiat felii
  • 50 g salata iceberg
  • 2 linguri de seminte amestecate, prajite

Mod de preparare:

  1. Clateste bine quinoa sub jet de apa rece. Adauga quinoa intr-o cratita, acopera cu 500 ml apa si adu la fierbere. Redu focul si fierbe timp de 15 minute pana cand boabele s-au umflat. Scurge quinoa, apoi lasa la racit intr-un bol.
  2. Intre timp, intr-un vas, combina uleiul, sucul de lamaie si otetul cu sare si piper pentru a pregati o vinegreta.
  3. Dupa ce quinoa s-a racit, amesteca cu restul ingredientelor, stropeste cu vinegreta si asezoneaza daca mai este necesar.

Salata de quinoa cu pepene si castravete

salata de quinoa

O salata pe cat de simpla, pe atat de repede de preparat. Racoritoare, proaspata, aromata.

Ingrediente:

  • 1 castravete taiat cuburi
  • 2 cani cuburi de pepene verde
  • 2 cani quinoa fiarta
  • 1/2 cana ceapa tocata fin
  • 12 bilute de mozzarella (sau scamorza)

Vinegreta de busuioc si menta

  •   ¼ cana frunze de busuioc proaspat taiat marunt
  •   ¼ cana frunze de menta proaspata taiata marunt
  •   ½ cana ulei de masline
  •   ¼ cana otet de vin alb
  •   1 lingura miere cruda
  •   ½ lamaie suc
  •   praf de sare si piper negru

Mod de preparare: 

  1. Intr-un bol generos, amesteca usor toate ingredientele pentru salata.
  2. Intr-un borcan, adauga toate ingredientele pentru vinegreta. Strange capacul borcanului, apoi agita energic pentru ca toate ingredientele sa se amestece.
  3. Toarna dressingul peste salata.

Quinoa cu lapte si piersici

quinoa cu lapte si piersici

Quinoa cu lapte, o reteta de mic-dejun satios si sanatos, potrivit pentru intreaga familie.

Ingrediente:

  • 75 g quinoa
  • 25 g fulgi de ovaz
  • 4 pastai de cardamom
  • 250 ml lapte de migdale neindulcit
  • 2 piersici coapte, taiate felii
  • 1 lingurita sirop de artar

Mod de preparare:

  1. Pune quinoa, ovazul si pastaile de cardamom intr-o cratita mica cu 250 ml apa si 100 ml lapte de migdale. Adu la fierbere, apoi fierbe usor timp de 15 minute, amestecand din cand in cand.
  2. Toarna laptele de migdale ramas si mai fierbe 5 minute pana devine cremos. 
  3. Scoate pastaile de cardamom, transfera terciul in boluri, pahare sau borcane si acopera cu piersici, sirop de artar si seminte sau nuci la alegere.

Bogata in proteine, minerale, vitamine si aminoacizi, aceasta pseudo-cereala latino-americana nu poate lipsi din alimentatia ta si a familiei tale. Incearc-o, experimenteaza retete variate, colorate si delicioase si vei vedea ca va deveni un aliment de care nu te vei plictisi prea curand.

Sursa foto: Shutterstock