Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum gatesti preparate delicioase si sanatoase, fara ulei

Autor: Arctic

Data publicarii: July 17, 2022

Data modificarii: July 19, 2022

De zeci de ani, uleiul vegetal este un produs prezent in alimentatia noastra, inlocuind aproape complet grasimile de origine animala, de exemplu, untura sau untul, care se foloseau in trecut pentru pregatirea mancarii. Consumul zilnic de ulei vegetal poate fi extrem de daunator pentru sanatate si duce anual la cresterea numarului de persoane care sufera de diabet sau de alte boli autoimune. Desi poate parea o provocare, la inceput, poti pregati feluri de mancare senzationale fara ulei, folosind electrocasnicele potrivite, cu functii smart, care te vor ajuta sa transformi gatitul sanatos intr-un obicei si un stil de viata. Pentru a face acest lucru, ai nevoie de un aragaz performant, indispensabil intr-o bucatarie moderna, usor de folosit, cu functii si caracteristici care il vor transforma intr-un ajutor de nadejde pentru toti pasionatii de gatit.

Din fericire, exista o multime de alte metode de a manca sanatos si de a gati fara ulei: la abur sau la cuptor ori putem sa eliminam cat mai mult alimentele procesate, cele gatite simplu, fara ulei, fiind delicioase si sanatoase. Daca nu esti obisnuit sa mananci astfel, poate fi putin dificil la inceput, insa efectele pozitive pe termen lung merita din plin.

Care sunt beneficiile gatitului fara ulei

Daca iti doresti sa ai un stil de viata mai sanatos sau sa pierzi cateva kilograme, poti incepe prin a elimina cateva alimente nesanatoase si vei vedea rezultatele destul de rapid. Unul dintre aceste alimente este uleiul de gatit. Este mai simplu sa renunti la ulei, spre deosebire de deserturi sau de sucurile carbogazoase.
In ritmul agitat al vietii de zi cu zi, nu avem suficient timp pentru gatit, asa ca o dieta din care eliminam uleiul este benefica pentru sanatate si ne permite sa petrecem mai putin timp in bucatatrie. Mancarea de tip fast-food, produsele de patiserie, chipsurile, sosurile grase, maioneza contin ulei, asa ca este recomandat sa le eliminam din alimentatia noastra, pentru a ne bucura din plin de beneficiile unei astfel de diete.
Beneficiile unei alimentatii fara ulei sunt numeroase, mai ales in ceea ce priveste sanatatea. Daca suferi de anumite afectiuni, este recomandat sa excluzi complet uleiul din alimentatie. Iata cum te mai poate ajuta o astfel de dieta:

  • Vei reusi sa scapi rapid de colesterolul rau si nu vei mai intampina astfel de probleme, daca vei mentine un regim alimentar fara ulei;
  • Ficatul nu va mai fi bombardat cu grasimi nesanatoase si prajeli, astfel ca se va regenera si va metaboliza mai bine mancarurile consumate;
  • Te ajuta sa previi afectiunile cardiovasculare, cauzate, cel mai adesea, de grasimea depusa la nivelul arterelor;
  • Digestia va fi mult mai rapida, pentru ca nu va mai exista uleiul din mancaruri, care sa o ingreuneze si sa dea senzatia de suprasaturatie;
  • Nu vei mai avea probleme cu grasimea viscerala, care se depune in jurul organelor interne si care ingreuneaza si circulatia sangelui catre inima;
  • Procesele metabolice vor functiona mult mai bine fara consumul de ulei, iar organismul se va regenera mai repede.

👉 Vezi toate modelele de plite incorporabile si alege un model pe gaz sau electric, cu ajutorul caruia gatitul va deveni o adevarata placere. Gatesti rapid si sanatos tot ce iti doresti!

Cum poti pregati mancarea fara ulei

Pentru a pregati alimente sanatoase si delicioase fara ulei, trebuie sa gasesti alternative la indemana si sa potentezi gustul cu ierburi, condimente si sosuri.

De exemplu, daca esti mare fan al cartofilor prajiti, în locul acestora, poti prepara cartofi la cuptor, cu ierburi aromatice si parmezan.

Poti consuma legumele fie crude, fie gatite la cuptor sau la abur ori pe gratar. La fel poti proceda si in ceea ce priveste carnea.

Ouale pot fi preparate fara ulei, fierte, prajite intr-o tigaie cu interior antiadeziv, cu sos de rosii si ardei sau in forme de briose, cu bacon si cheddar sau cascaval.

In cazul legumelor, cea mai buna si gustoasa metoda de gatit este cea la abur. Apa din interiorul legumelor este folosita pentru a le gati, fiind recomandata o temperatura de gatire mai scazuta, pentru a pastra gustul intact si a nu se pierde nutrientii din legume. Poti asezona cu ierburi si condimente sau cu un sos simplu, facut in casa, iar gustul va fi chiar mai bun decat daca le-ai pregati cu ulei.

O idee de sos poate fi cel hollandaise, pregatit cu oua, unt, ceapa, putin suc de lamaie si condimente. De asemenea, poti aseza langa legume un piure de ardei gras sau o dulceata de ceapa dulce, care vor da un gust deosebit mancarii.

Cel mai simplu mod de a pregati carnea sau pestele fara ulei este la cuptor sau la grill. Este recomandat sa lasi carnea de porc sau de pui la marinat intr-un amestec de miere, mustar si condimente, cu cateva ore inainte de a o pregati, pentru a fi cat mai suculenta.

👉 Daca vrei sa pregatesti peste la cuptor sau grill, afla mai multe despre cum alegi pestele proaspat si la ce trebuie sa fii atent atunci cand il cumperi.

Combinatia de carne sau oua cu legume gatite la cuptor, fara ulei, ori cu salata este potrivita pentru o alimentatie sanatoasa. Poti face toate combinatiile tale preferate, astfel incat sa mananci cat mai variat si mai sanatos, zi de zi.

Sfaturi utile pentru preparate delicioase fara ulei

Exista o multitudine de metode de a gati delicios si sanatos, fara ulei. Tot ce trebuie sa faci este sa ai la indemana electrocasnicele necesare si ingredientele tale preferate. Nu uita ca nu doar modul in care gatesti alimentele conteaza, ci si combinatiile pe care le alegi. Acestea dau savoare mancarii si intensifica gustul natural, mai ales in cazul legumelor.

Foloseste condimentele tale preferate
Poti combina condimentele tale preferate in recipiente si le poti pastra pentru a pregati feluri de mancare sanatoase, fara ulei, dar cu gust si savoare. Foloseste tot ce iti place: turmeric, piper, paprika, ierburi aromatice, usturoi.

Pentru a obtine o textura caramelizata a preparatelor la cuptor, amesteca mixul de condimente preferat cu sos de soia si apa si vei obtine acelasi rezultat, dar mult mai sanatos.

Adauga bulion de rosii sau supa de legume
Indiferent cum alegi sa gatesti, la tigaie, stir fry sau la cuptor, adauga in mancarurile tale bulion sau supa de legume. Acestea transforma orice leguma sau carne intr-un preparat delicios. Partea si mai buna este ca poti prepara mai multa supa si o poti pastra la frigider, pentru a o folosi atunci cand ai nevoie.

Foloseste sosuri și dressinguri
Orice fel de mancare este si mai gustos, daca adaugi si un sos sau dressing. Poti prepara sosurile din piureuri de legume combinate cu lapte vegetal, unt, condimente si putin miso, daca vrei sa obtii un gust deosebit. O idee de sos potrivit pentru aproape orice preparat este cel obtinut din patrunjel, busuioc, zeama de lamaie, nuci si parmezan. Nucile dau o textura deosebita in sosuri, asa ca nu ai nevoie de ulei.

Taie legumele in felii cat mai subtiri
Alimentele prajite au o textura crocanta absolut delicioasa, pe care o poti obtine usor, prin felierea foarte subtire a legumelor. Pune in tava felii de cartofi, telina, morcovi si alte legume preferate, condimenteaza-le dupa gust si te bucuri de o gustare delicioasa si sanatoasa.

👉 Pentru a obtine de fiecare data preparate gustoase si sanatoase fara ulei, descopera gama noastra de cuptoare incorporabile cu functii inteligente si tehnologii inovatoare, care te vor ajuta sa gatesti usor si rapid tot ce iti doresti. 

Uleiul este daunator pentru sanatate, fiind bogat in grasimi saturate, nesanatoase. Cand este prajit, acesta elimina substante cancerigene si afecteaza stomacul, ficatul si alte organe importante. De aceea, este recomandat sa fie eliminat din alimentatie si sa folosesti alternative mult mai sanatoase pentru gatit.

Sursa foto: Shutterstock