Nu doar o leguma foarte sanatoasa, sparanghelul este o adevarata placere ce se dezvaluie papilelor noastre gustative. Verde, alb sau chiar violet, ferm si crocant sau fraged si delicat, aceasta leguma ascunde un adevarat cocktail de antioxidanti cu efecte dovedite asupra sanatatii. Sezonul sau de varf are loc intre lunile aprilie si iunie, asa ca nu rata sansa de a-l cumpara si gati. Depoziteaza-l cu grija, proaspat, la frigider sau la congelator, si te vei putea bucura de virtutile lui o perioada indelungata.
Prepara sparanghelul la tigaie, pe grill, la cuptor, fiert sau la aburi. Poti chiar sa-l gatesti in preparate delicioase si sanatoase, fara ulei. Iata ce ar trebui sa stii despre aceasta leguma considerata magica, precum si cateva retete simple si delicioase cu sparanghel.
Cum se curata sparanghelul
Sparanghelul alb si violet trebuie curatat bine de coaja, de la baza spre varf, cu un curatator de legume sau cu un cutit pentru legume bine ascutit. Se curata toate partile filamentoase si se taie cam 2 cm de la baza lui.
Sparanghelul verde este mai fraged – se taie tulpina si se curata usor. Apoi, poti gati sparanghelul in apa clocotita cu sare. Cel alb si cel violet au nevoie de 20 de minute, cel verde, doar de 5 minute. Odata gatit, sparanghelul trebuie consumat imediat, pentru ca isi pierde rapid din aroma.
Cum se pastreaza sparanghelul
Sparanghelul se poate pastra la frigider, pana la trei zile. Este recomandat sa fie infasurat intr-un prosop si depozitat in pozitie verticala. La congelator, poate fi pastrat intre 4-6 luni. Inainte de congelare, sparanghelul trebuie sa fie curatat de coaja si de capetele lemnoase.
Pentru a-l pregati, introdu sparanghelul congelat in apa clocotita. Are nevoie de 5 pana la 10 minute, in medie, iar timpul de gatire este de 1 pana la 2 minute.
Cum se gateste sparanghelul
Sparanghelul se gateste in functie de soiul sau. De exemplu, cel alb are nevoie de un timp mai lung, in comparatie cu sparanghelul violet, care necesita doar cateva minute. Este o leguma versatila, care se poate consuma cu sosuri, vinegrete, dar si in preparate precum tarte, garnituri, paste, risotto, supe, fiind un deliciu in creme pentru verrine, in sosul tartar sau chiar in omlete. Poate fi, de asemenea, prajit, gatit la gratar si chiar gratinat si servit ca garnitura, alaturi de peste si carne.
Pregatirea la aburi, in oala sub presiune
Oala sub presiune trebuie sa fie suficient de inalta, pentru ca sparanghelul sa stea in picioare, legat intr-un buchet. Pune aproximativ 500 ml de apa in oala, apoi asaza sparanghelul in picioare, in cosul pentru aburi. Inchide oala sub presiune. De indata ce supapa incepe sa se roteasca sau sa indice faptul ca presiunea este eficienta, numara de la 6 (pentru cel verde) pana la 10 minute (pentru cel alb).
Fierberea si sotarea la aburi
Pentru a fierbe sparanghelul, pune la fiert apa cu sare. Cand da in clocot, adauga sparanghelul, cu varfurile deasupra apei. In functie de grosimea legumei, lasa sparanghelul la fiert intre 8 si 15 minute.
Pentru a-l gati la aburi, pune putina apa sau supa de legume intr-o oala, adauga sparanghelul si acopera vasul cu un capac. La foc mic, incalzeste oala si amesteca din cand in cand. Lasa pe foc timp de 10 pana la 15 minute.
Beneficiaza de performantele maxime ale plitelor de la Arctic, pentru a te asigura ca preparatele tale vor iesi intotdeauna asa cum ti-ai dorit.
Gatitul in tigaie
Daca doresti, taie sparanghelul in bucati. Topeste putin unt sau incalzeste ulei de masline in tigaie, apoi adauga sparanghelul. Gateste la foc mic, timp de 10 pana la 15 minute, amestecand regulat.
👉 Cu ajutorul plitelor incorporabile de la Arctic, dotate cu 9 trepte de putere, vei putea gati perfect aceasta leguma delicata, ajustand nivelul de putere in functie de cerintele retetei.
Gatitul la cuptor
Nimic mai simplu: intinde intr-o tava sparanghelul curatat si spalat si stropeste-l cu ulei de masline, sare si piper (poate chiar niste fulgi de chili, de ce nu?). Introdu tava in cuptorul preincalzit la 250°C, pentru 20 de minute, apoi serveste minunatul preparat ca garnitura la o friptura frageda de vita sau peste.
👉 Alege cuptoarele incorporabile de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca preparatele tale la cuptor vor iesi rumene si delicioase.
Retete cu sparanghel
Iata cateva retete simple, gata in doar cateva minute. Rezultatul, insa, este unul delicios, care te va surprinde de fiecare data.
Sparanghel la tigaie cu oua si feta
Un mic dejun delicat si fin, dar plin de proteine si antioxidanti – un mod ideal de a-ti incepe orice zi.
Ingrediente:
- 1 manunchi de sparanghel
- 1 pachet branza feta maruntita
- 4 oua
- 2 linguri otet
- 2 catei de usturoi
- 1 lamaie – sucul
- piper negru
- 1 lingurita mustar Dijon
- 6 linguri ulei de masline extra virgin
- sare
Mod de preparare:
- Adu o tigaie mare cu apa si sare la fiert, la foc mediu-mare. Adauga 1 lingura de otet in apa. Redu caldura la mediu-scazut.
- Sparge 1 ou intr-un castron mic. Cu o lingura, amesteca apa pentru a face un vartej. Toarna cu grija oul in centrul vartejului. Gateste 4 minute pentru un galbenus moale sau mai mult, pana cand este fiert, dupa bunul plac.
- Scoate oul pe o farfurie, folosind o strecuratoare. Repeta cu ouale ramase.
- Intr-o tigaie, la foc mic, adauga ulei de masline, cateii de usturoi (intregi), sparanghelul. Asezoneaza cu sare si piper. Gateste sparanghelul 10-12 minute, intorcandu-l regulat pe toate partile.
Pregateste dressingul pentru sparanghel: intr-un bol, bate cu un tel zeama de la o lamaie, un catel de usturoi pisat, 6 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de mustar Dijon, sare si piper.
- Serveste sparanghelul stropit cu dressing, cu oul posat si branza feta maruntita, presarata deasupra.
Tarta cu sparanghel alb si verde
Tarta cu sparanghel verde si branza, coapta pe o foaie de foietaj – reteta perfecta de tarta pentru iubitorii de primavara si sparanghel.
Ingrediente:
- 500 g sparanghel verde si alb
- 1 foaie de aluat foietaj
- 2 oua
- 200 ml smantana groasa
- ½ lingurita nucsoara macinata
- ½ lingurita sare
- ¼ lingurita piper
- 100 g branza rasa
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 200°C (ventilator).
- Spala sparanghelul si taie capetele dure.
- Asaza aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt sau pe o tava dreptunghiulara, ridicandu-i marginile prin presare. Inteapa foaia cu o furculita.
- Presara jumatate din cantitatea de branza si aranjeaza sparanghelul, intercalandu-l pe cel verde cu cel alb.
- Amesteca oul, smantana groasa si condimentele intr-un castron mic si toarna compozitia peste sparanghel. Presara restul de branza.
- Coace tarta timp de 20 de minute, pana cand devine aurie, si serveste-o calda.
- Tarta cu sparanghel se serveste cel mai bine calda. Pastreaza resturile la frigider si reincalzeste-le la cuptor. Daca trebuie sa tai sparanghelul pentru a se potrivi pe aluatul de foietaj, nu arunca resturile, ci pastreaza-le pentru a face o salata de sparanghel ori pentru a le adauga la paste sau orez.
Considerat mult timp un produs de lux, sparanghelul a fost iubit inca din cele mai vechi timpuri, strabatand Antichitatea si ajungand pana la marile curti regale din Franta si nu numai. Astazi, insa, sparanghelul este mult mai accesibil si ne ofera placere papilelor gustative, doritoare de arome fine.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: Youtube Arctic Romania