Piesele de mobilier tapitate sunt confortabile si confera un aer cald si primitor locuintei. Fotoliile, canapelele si scaunele sunt cele mai comune astfel de piese de mobilier, iar intretinerea lor poate fi problematica uneori.
Indiferent daca tapiteriile sunt textile, din piele sau din piele ecologica, igienizarea lor poate fi o reala corvoada comparativ cu alte treburi casnice. Cu toate astea, exista solutii de curatare si scoatere a petelor la indemana oricui si eficiente. Afla care sunt acestea si in ce fel se folosesc pentru a pastra aspectul ingrijit si igiena mobilierului tapitat.
Solutii de curatare a tapiteriilor: ce varianta alegi?
Mobilierul tapitat poate fi curatat si ingrijit in mai multe moduri. In functie de rezultatul pe care vrei sa il obtii, poti folosi solutii chimice de uz casnic sau solutii preparate acasa, din ingrediente naturale din propria bucatarie.
Scoaterea petelor, dezinfectarea, curatarea de praf sau eliminarea mirosurilor neplacute din tapiterii pot implica folosirea unor solutii diferite. Iata cum poate fi realizata fiecare etapa de igienizare si care sunt trucurile care vor face mobilierul tapitat sa arate ca nou:
Eliminarea mirosurilor neplacute si a mucegaiului
Instalarea mirosurilor neplacute poate fi prevenita prin aerisirea corespunzatoare a fiecarei incaperi. Cu toate astea, izuri precum cel de tutun sau de mancare se pot impregna in piesele de mobilier tapitate, iar eliminarea lor poate fi problematica.
Cea mai buna solutie pentru improspatarea mirosurilor este una naturala, realizata dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu, lamaie si otet alb. Desi exista si solutii chimice pentru eliminarea mirosurilor, acestea nu pot fi intotdeauna utilizate pe orice tip de tapiterie. In plus, otetul are si un rol antibacterian, dar totodata improspateaza si culorile tapiteriilor textile.
In cazul in care mirosul greu si mucegaiul se instaleaza in locuinta din cauza umiditatii crescute din interiorul acesteia, este recomandata folosirea unui dezumidificator, atat din ratiuni ce tin de sanatate, cat si pentru intretinerea mai buna a obiectelor de mobilier.
Pentru inlaturarea petelor de mucegai, amesteca bicarbonat de sodiu alimentar cu apa pana obtii o pasta si aplic-o direct pe pata; lasa solutia sa se usuce si indeparteaza ulterior pulberea cu ajutorul aspiratorului. O solutie la fel de eficienta impotriva petelor de mucegai poti obtine amestecand zeama de lamaie cu sare; pasta va fi aplicata la fel ca cea de bicarbonat si indepartata dupa uscare.
Citeste si Ghidul de ingrijire a tesaturilor din locuinta, pentru mai multe recomandari utile privind igienizarea si pastrarea in stare buna a tapiteriilor.
Tipuri de pete si solutii naturale pentru indepartarea lor
Piesele de mobilier sunt mereu expuse pericolelor unor accidente precum varsarea lichidelor sau a alimentelor. Iata cum indepartezi usor cele mai comune pete intalnite pe tapiteriile din gospodarii:
- Daca sunt proaspete, petele de bere pot fi curatate cu apa calda sau cu o solutie de apa cu sare (20g de sare la 1l de apa).
- Petele de suc pot fi indepartate cu o solutie obtinuta prin amestecul a 3 ingrediente: 1l de apa, 70 ml de apa oxigenata cu concentratie de 3% si 20 ml de amoniac lichid cu concentratie de 10%. Solutia se tamponeaza pe zona patata cu ajutorul unui tampon din vata, dupa care se clateste si se absoarbe surplusul de lichid cu un prosop curat.
- Petele de fructe pot fi indepartate cu alcol alb, prin tamponarea acestuia direct pe pata cu ajutorul unui tampon sau al unei dischete din vata. Dupa aplicare, locul se sterge cu o laveta umezita si ulterior cu un prosop curat.
- Desi se numara printre cele mai persistente, petele de ceai pot fi, de asemenea, indepartate cu o solutie pe baza de alcool incolor diluat in apa, in parti egale.
- Petele de bauturi spirtoase precum cele de whiskey, vinars, lichior sau rom pot fi indepartate cu o solutie din glicerina si albus crud de ou, amestecate in parti egale. Solutia se aplica direct pe pata si se lasa sa actioneze timp de 3-4 ore, dupa care se indeparteaza cu o laveta umezita.
- Pentru petele de vin rosu, poti folosi otet alb, un amestec din otet si bicarbonat de sodiu alimentar sau alcool de 70 de grade.
- Petele de sange dispar cu un amestec de apa rece cu sare sau cu solutie de amoniac.
- Pentru petele de cafea poti folosi apa minerala sau otet alb, tamponand usor pata cu o discheta de vata imbibata in respectiva solutie.
- Petele de cacao, cacao cu lapte sau ciocolata pot fi indepartate cu ajutorul unei solutii cu glicerina si apa calda, in parti egale.
- Petele de cerneala sau pix se indeparteaza cu alcool. Daca pata este proaspata, tamponeaza inainte zona cu un servetel din hartie absorbant. Daca nu ai alcool,
- Petele de rugina pot fi indepartate cu o solutie de apa cu sare sau cu zeama de lamaie, tamponata local, cu ajutorul unei lavete sau al unei dischete de vata.
- Petele de grasime vegetala (uleiurile) sau animala (untul, untura, carnea) nu sunt imposibil de indepartat, desi asa par. In primul rand, este important sa presari sare sau bicarbonat de sodiu pe acestea si sa o lasi sa absoarba excesul de grasime inainte de a curata, efectiv, pata. Curata apoi zona cu o solutie degresanta precum zeama de lamaie, otetul sau alcoolul, prin tamponare, pana la disparitia completa a petei.
- Daca ai de a face cu o pata de vopsea, las-o intai sa se usuce si indeparteaza apoi excesul cu ajutorul unui obiect contondent. Pentru eliminarea petei, poti folosi dizolvant pentru lacul de unghii care nu contine acetona.
- Petele de ceara de la lumanari pot fi indepartate astfel: intai elimini excesul de ceara cu un cutit sau cu alt obiect contondent, dupa care asezi o coala de hartie pe pata si o presezi cu fierul de calcat incalzit, schimbandu-i pozitia, pana cand pata dispare.
Eliminarea petelor cu ajutorul produselor din comert sau al solutiilor chimice
Anumite tapiterii sunt detasabile si pot fi curatate in masina de spalat sau prin spalare manuala. Daca folosesti aceasta metoda, asigura-te ca temperatura apei in care speli nu depaseste 30-40 de grade, in functie de indicatiile de pe eticheta. De asemenea, daca vrei ca acestea sa miroasa proaspat dupa si sa fie mai bine dezinfectate, poti folosi cateva picaturi de ulei de lamaie la spalare, conform indicatiilor de aici.
Petele comune, de mancare sau bautura pot fi indepartate cu o solutie din apa rece sau calduta si sampon. Samponul trebuie sa aiba un pH neutru, pentru a nu deteriora tesatura. Acesta poate fi inlocuit si cu detergent lichid de rufe sau de vase, intr-o concentratie slaba.
Pentru petele care pot fi de regula indepartate cu zeama de lamaie poti folosi si o solutie pe baza de apa si acid citric. Aceasta se tamponeaza usor pe pata cu o laveta sau o discheta din vata, pana la disparitia urmelor.
Vei gasi in magazinele de specialitate o multime de solventi si agenti de curatare specifici diferitelor tipuri de pete. Desi cele mai multe pete pot fi indepartate eficient pe cale naturala, cele de vopsea pot implica utilizarea unui anumit tip de dizolvant pentru eliminare. Daca te confrunti cu o astfel de pata, citeste prospectul vopselei pentru a afla care este produsul potrivit pentru indepartarea completa a petelor de vopsea.
Trucuri pentru indepartarea petelor
Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand patezi tapiteria unei piese de mobilier este indepartarea excesului respectivei substante. Daca este vorba de mancare, vei folosi o lingura pentru a face asta. In cazul grasimilor, poti folosi bicarbonat de sodiu alimentar sau sare de bucatarie. Lichidele vor fi tamponate cu servetele absorbante sau cu lavete curate si uscate.
In cazul petelor care s-au uscat deja, evita sa agresezi tesatura cu obiecte contondente, pentru ca o poti distruge astfel.
In cazul in care folosesti solutii pe baza de sampon, detergent de rufe sau detergent lichid de vase, testeaza intai reactia tesaturii la acesta intr-un loc care nu este la vedere, pentru a te asigura ca tapiteria nu se va decolora dupa curatarea petei.
Evita folosirea agentilor de curatare care contin solventi, deoarece acestia pot deteriora tapiteria. Inlocuieste-i cu produse de curatare speciale care se aplica sub forma de spuma, acestea sunt mai eficiente si nu lasa urme pe tesaturi.
Tehnici de curatare a petelor de pe tapiterii
Atunci cand cureti o pata prin frecarea energica cu o laveta, perie sau discheta din vata, este important ca miscarile sa porneasca dinspre exteriorul conturului petei spre interior, pentru a evita intinderea acesteia.
Nu apasa atunci cand efectuezi curatarea, ci tamponeaza usor sau foloseste miscari liniare sau circulare.
Indiferent de solutiile de curatare folosite, tapiteriile trebuie limpezite ulterior cu o laveta umezita sau aspirate cu aspiratorul (in cazul solutiilor cu bicarbonat de sodiu sau sare).
Sursa foto: Shutterstock