Toti suntem familiarizati cu acea curatenie saptamanala cand stergem praful, dam cu aspiratorul si facem ordine in casa. Astazi vom merge putin mai in detaliu in privinta curateniei si vom aborda cateva modalitati de ingrijire a diferitelor tipuri de tesaturi din locuinta noastra, cum ar fi: perdelele si draperiile, covoarele, paturile si cuverturile, mobilierul tapitat. Te invitam sa descoperi in randurile de mai jos cateva modalitati simple si eficiente pentru ingrijirea tesaturilor din locuinta ta.
Perdele si draperii
Perdelele si draperiile au rolul de a filtra lumina naturala si de a decora locuinta. Ofera intimitate spatiului tau si ii definesc stilul. Perdelele sunt realizate din materiale fine, transparente, tocmai pentru a lasa lumina de afara sa patrunda in incapere, au tesaturi cu diferite modele, culori sau broderii decorative. Draperiile sunt realizate din materiale mai dense, opace, iar prin intermediul culorii, a tipului de tesatura si a design-ului ofera intimitate camerelor.
Intretinerea acestor tesaturi este adesea privita drept o necunoscuta sau ca o activitate dificila, tocmai pentru ca sunt foarte delicate si pretentioase, cum este cazul anumitor tipuri de perdele sau draperii. Cat de des ar trebui sa le cureti? Cum le protejezi tesatura si modelele? Poti folosi masina pentru a le spala? In continuare iti oferim cateva sfaturi utile pentru intretinerea si curatarea acestora:
- Pentru ingrijirea saptamanala a draperiilor, care sunt realizate dintr-un material mai greu si dens, foloseste capatul special de la aspirator pentru a peria tapiteria, actionand de sus in jos si utilizand o turatie mica a aspiratorului. Mare atentie la faldurile draperiilor, la ciucuri, aplicatii si extremitati.
- Pentru perdelele din materiale delicate, o usoara scuturare este suficienta ca sa le asiguri intretinerea saptamanala.
- Respecta indicatiile de pe eticheta draperiilor si perdelelor atunci cand vrei sa le improspatezi la masina de spalat rufe. Este important sa folosesti programul special pentru rufe delicate sau de spalare manuala pentru a nu distruge tesatura. Foloseste de preferinta un detergent lichid pentru a evita acumularea de detergent in materiale si deteriorarea acestora. Pentru un plus de prospetime si protectie, adauga si balsam de rufe la spalare.
- Daca ai indoieli cu privire la felul in care este mai bine sa fie spalate perdelele sau draperiile, mai bine apeleaza la servicii profesionale de curatare.
- Pune perdelele la uscat direct agatate de galerie pentru a evita formarea cutelor. Daca alegi sa le calci, atunci asigura-te ca o faci la cea mai joasa temperatura a fierului de calcat cu materialul intors pe dos si folosind o tesatura de bumbac umezita in apa calduta peste zona pe care o calci.
- Draperiile le poti calca tot pe dos, folosind o tesatura de bumbac umeda peste zona unde treci cu fierul de calcat, chiar daca materialul este mai plin.
Covoare
Ai facut o investitie importanta alegand covorul preferat care sa-ti asigure confort si o ambianta placuta in locuinta? De aceea, este foarte important sa iei in considerare cateva sfaturi de ingrijire si intretinere potrivite, pentru a-l pastra ca nou cat mai mult timp si a-i prelungi durata de viata.
Curatarea covorului tau este mai simpla decat poti crede. Totul incepe cu aspirarea corecta, alegerea produselor de curatat potrivite si un pic de know-how referitor la cum sa actionezi cand accidental acesta sufera anumite deteriorari. Iata cateva sfaturi despre intretinerea covoarelor si indepartarea petelor:
- Atunci cand covorul se pateaza fie ca e vorba de alimente sau bauturi scapate din greseala pe suprafata acestuia, intervino imediat asupra zonei afectate. Cu cat vei lasa mai mult pata necuratata, cu atat va fi mai dificil de indepartat.
- Indeparteaza alimentele solide care au ajuns pe covor cu o lingura sau un cutit. Foloseste apa si sterge cu detergent, daca este necesar.
- Daca trebuie sa folosesti solvent pentru eliminarea petelor, utilizeaza un produs special destinat covoarelor. Aplica mai intai cateva picaturi pe o carpa alba, curata si sterge covorul pe o zona restransa, mai putin vizibila. Daca observi o schimbare a culorilor, este indicat sa apelezi la un serviciu profesional de curatare.
- Aspira covorul in mod regulat pentru a impiedica patrunderea murdariei in profunzimea tesaturii.
- Foloseste aspiratoare cu filtre HEPA 10-12 care capteaza eficient praful, polenul si acarienii.
- Aspira covorul din mai multe directii, atat pe lungime, cat si pe latime, pentru a aduna scamele si firele de par si pentru a nu uza tesatura.
Paturi si cuverturi
Ca si celelalte tipuri de tesaturi, paturile si cuverturile necesita o curatare regulata. In fiecare saptamana, atunci cand faci curatenia de intretinere a locuintei, este recomandat sa le scuturi de praf. O data pe luna spala-le pentru a impiedica acumularea de praf si reziduuri intre fibrele materialelor, care pot genera de la mirosuri neplacute, pana la alergii, si chiar astm. In acest mod, le vei igieniza si reimprospata pentru urmatoarea perioada de utilizare.
- Citeste cu atentie eticheta de pe patura sau cuvertura, pentru a vedea tipurile de fibre din care este facuta si astfel sa poti alege programul de spalare potrivit.
- Inainte de a spala paturile si cuverturile, scutura-le bine de praf.
- Foloseste programul special conceput pentru “Paturi si cuverturi” al masinii de spalat. Daca masina ta nu este dotata cu o astfel de functionalitate, apeleaza la servicii de curatatorie specializate.
- Utilizeaza detergenti cu o concentratie chimica mai slaba, daca paturile sau cuverturile nu au pete. Acestia au suficienta putere pentru a le curata corespunzator. Daca insa au pete, mai intai aplica solutiile speciale de indepartare a acestora si apoi pune-le la spalat.
Obiecte de mobilier tapitate
Canapelele si fotoliile sunt unele dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de mobilier din locuinte, care au in componenta material textil. Mobilierul tapitat arata foarte bine in orice incapere datorita tipului de tesatura si a modelelor decorative. Acesta ofera originalitate amenajarii, distinctie si un plus de confort locuintelor. Pentru ca materialul tapitat se uzeaza in timp si, ca orice material, este un magnet pentru depunerea prafului, este indicat sa ai o grija deosebita pentru a mentine intensitatea culorilor si calitatea tesaturilor timp indelungat. Acorda fotoliilor, coltarelor, canapelelor, scaunelor tapitate aceeasi grija pe care o acorzi covoarelor sau draperiilor atunci cand faci curatenia de intretinere saptamanala.
- O rola de scame obisnuita este excelenta pentru a indeparta firele de par, scamele sau firimiturile, chiar daca nu este ziua dedicata curateniei saptamanale.
- Aspira o data pe saptamana materialul textil atasand aspiratorului capatul special pentru mobilierul tapitat sau peria speciala pentru acesta.
- Verifica eticheta de pe spatele mobilierului pentru a afla care sunt instructiunile de curatare recomandate de producator. Este important sa faci acest lucru, deoarece unele piese de mobilier tapitate se pot deteriora in contact cu apa sau detergentul.
- Daca este permisa curatarea cu apa, atunci incearca sa folosesti cat mai putina pentru ca acesta sa nu se imbibe excesiv cu lichid. Tapiteria prea umeda poate duce la stragerea tesaturilor si, in timp, la filigranarea acestora din cauza pierderii elasticitatii. De asemenea, evita contactul cu apa a accesoriilor metalice care fixeaza tesatura, deoarece pot rugini.
- In cazul in care canapeaua este decorata cu perne, nu uita sa le scuturi si/sau sa le aspiri.
Ingrijeste cu atentie tesaturile din casa ta. Aspira-le, curata-le folosind programele speciale ale masinii de spalat si fereste-le de contactul direct cu mancarea sau bautura. In acest mod intretii un aspect ingrijit pentru locuinta ta si prelungesti durata de viata a lucrurilor realizate din materiale textile. Te vei putea bucura in totalitate de confortul din casa ta.