Publicat la data de: 10/03/2018, 06:46
Autor: Arctic
Cateva minute sunt, uneori, suficiente sa faca diferenta intre niste briose perfect coapte si unele carbonizate, cu care nu mai ai ce face. Factorii care influenteaza coacerea Avantajele cuptorului electric Functiile cuptorului electric Temperaturi de coacere in cuptorul electric Cum folosesti eficient cuptorul electric Putem spune cu certitudine ca prajiturile gatite in casa sunt un […]
Cateva minute sunt, uneori, suficiente sa faca diferenta intre niste briose perfect coapte si unele carbonizate, cu care nu mai ai ce face.
Putem spune cu certitudine ca prajiturile gatite in casa sunt un deliciu, chiar daca sunt pregatite pentru musafiri sau doar pentru propria placere. Si, uneori, parca nu ne mai sunt de ajuns clatitele sau orezul cu lapte. Vrem sa incercam retete mai complexe si bunatati mai elaborate: un tort, o tarta, un cheesecake sau chiar un chec simplu.
Cuptorul este aliatul nostru, insa trebuie sa stim sa-l folosim la maximum si sa beneficiem de toate atuurile lui. Iata ce trebuie sa stii despre coacerea prajiturilor, dar si cum utilizezi la maximum un cuptor electric.
Gatitul nu este o stiinta exacta, asa cum iti pot spune multi bucatari si patiseri cu clasa. La mijloc sunt prea multi factori care pot influenta timpul necesar pentru o prajitura, de exemplu. Inclusiv altitudinea la care te afli are un impact asupra coacerii la cuptor, asa ca durata, de exemplu, difera daca gatesti pe malul marii sau la Brasov. Iata principalii factori:
Este unul dintre criteriile cele mai importante atunci cand pregatesti o prajitura pentru coacere. Daca folosesti un cuptor electric, unul cu convectie sau un cuptor pe gaz, temperaturile de coacere vor fi diferite. Si varsta cuptorului poate influenta timpul de coacere, asa ca e indicat sa ajustezi timpii si in functie de vechimea lui.
Cu cat este tava mai lata, iar coca sau blatul e mai subtire, cu atat mai mult trebuie sa cobori temperatura de coacere, dar si timpul alocat. Consulta intotdeauna manualul de utilizare al cuptorului, vei gasi acolo indicatii pretioase.
Nu te asteptai la acest criteriu, dar intr-adevar, altitudinea influenteaza timpul de coacere. Asta pentru ca, cu cat esti la o altitudine mai mare, cu atat este mai redusa presiunea atmosferica, iar asta afecteaza perioada de coacere. Si nu doar tipul si temperatura trebuie ajustate, ci si cantitatea de zahar, faina si apa.
De obicei, mai toate retetele prezinta si timpul de coacere pentru fiecare prajitura sau tort in parte. Cu toate astea, daca adaugi ingrediente in plus sau daca le elimini din compozitie, asta va afecta si timpul de coacere. Nu ai alta solutie decat sa experimentezi si sa gasesti conditiile optime de coacere pentru fiecare reteta in parte.
Cuptoarele electrice sunt tot mai populare in gospodarii, in primul rand pentru usurinta instalarii, dar si pentru usurinta cu care pot fi programate sa coaca diverse mancaruri si prajituri. Iata principalele avantaje ale unui cuptor electric:
Cuptorul electric poate fi incorporabil sau de sine statator si este cunoscut si pentru functiile pe care le are: este mult mai usor de programat, temperaturile pot fi setate cu precizie, vine cu un termostat incorporat si are unele functii care nu se regasesc la cele care functioneaza cu gaz, cum ar fi functia grill sau rotisorul. Iata care sunt cele mai des intalnite functii ale cuptorului electric:
Citeste si: Dictionar de termeni si simboluri pentru aparatura electrocasnica
Multe retete de prajituri ofera si durata, si temperatura optima la care trebuie incalzit cuptorul inainte sa bagi tava. Cu toate astea, uneori aceste detalii lipsesc.
Trebuie sa tii cont si de specificatiile cuptorului tau, de eficienta lui energetica si de vechimea lui. Este de preferat sa setezi timerul la valoarea mai mica, pentru ca este mai usor sa repari la cuptor o prajitura coapta insuficient, in locul uneia prea coapte.
Iata cele mai des intalnite produse de patiserie si de cofetarie coapte in cuptor, temperaturile ideale si durata lor de coacere.
|
Tipul de prajitura |
Temperatura cuptorului |
Durata de coacere |
Biscuiti simpli, cu fructe confiate sau cu bucati de ciocolata |
215 - 235 grade Celsius |
10-15 minute |
Blat de tort sau tarta |
175 - 190 de grade Celsius |
20-35 de minute |
Briose |
175 de grade Celsius |
30 - 40 de minute |
Negrese (brownies) |
180 de grade Celsius |
20 - 35 de minute |
Placinta cu carne |
200 grade Celsius |
25 - 30 de minute |
Macaroane cu branza |
175 grade Celsius |
20 - 30 de minute |
Foietaje si aluaturi pentru patiserie |
200 - 210 grade Celsius |
10 - 15 minute |
Paine si aluaturi dospite |
200 - 210 grade Celsius |
20 de minute |
Cu toate astea, temperaturile de coacere si durata pot varia si in functie de ingredientele folosite. De exemplu, daca ai pus prea multe oua in blat, nu il lasa sa se coaca prea mult, altfel va deveni prea dens. La fel, daca reteta cere prea mult zahar, blatul se poate arde mult mai repede.
Ca sa obtii cele mai bune rezultate atunci cand vrei sa pregatesti ceva la cuptor, trebuie sa tii cont de cateva reguli simple, dar eficiente si benefice pentru buzunarul tau.
Sursa foto: Shutterstock