Cateva minute sunt, uneori, suficiente sa faca diferenta intre niste briose perfect coapte si unele carbonizate, cu care nu mai ai ce face.
- Factorii care influenteaza coacerea
- Avantajele cuptorului electric
- Functiile cuptorului electric
- Temperaturi de coacere in cuptorul electric
- Cum folosesti eficient cuptorul electric
Putem spune cu certitudine ca prajiturile gatite in casa sunt un deliciu, chiar daca sunt pregatite pentru musafiri sau doar pentru propria placere. Si, uneori, parca nu ne mai sunt de ajuns clatitele sau orezul cu lapte. Vrem sa incercam retete mai complexe si bunatati mai elaborate: un tort, o tarta, un cheesecake sau chiar un chec simplu.
Cuptorul este aliatul nostru, insa trebuie sa stim sa-l folosim la maximum si sa beneficiem de toate atuurile lui. Iata ce trebuie sa stii despre coacerea prajiturilor, dar si cum utilizezi la maximum un cuptor electric.
1. Factorii care influenteaza coacerea
Gatitul nu este o stiinta exacta, asa cum iti pot spune multi bucatari si patiseri cu clasa. La mijloc sunt prea multi factori care pot influenta timpul necesar pentru o prajitura, de exemplu. Inclusiv altitudinea la care te afli are un impact asupra coacerii la cuptor, asa ca durata, de exemplu, difera daca gatesti pe malul marii sau la Brasov. Iata principalii factori:
Tipul de cuptor
Este unul dintre criteriile cele mai importante atunci cand pregatesti o prajitura pentru coacere. Daca folosesti un cuptor electric, unul cu convectie sau un cuptor pe gaz, temperaturile de coacere vor fi diferite. Si varsta cuptorului poate influenta timpul de coacere, asa ca e indicat sa ajustezi timpii si in functie de vechimea lui.
Marimea tavii
Cu cat este tava mai lata, iar coca sau blatul e mai subtire, cu atat mai mult trebuie sa cobori temperatura de coacere, dar si timpul alocat. Consulta intotdeauna manualul de utilizare al cuptorului, vei gasi acolo indicatii pretioase.
Altitudinea
Nu te asteptai la acest criteriu, dar intr-adevar, altitudinea influenteaza timpul de coacere. Asta pentru ca, cu cat esti la o altitudine mai mare, cu atat este mai redusa presiunea atmosferica, iar asta afecteaza perioada de coacere. Si nu doar tipul si temperatura trebuie ajustate, ci si cantitatea de zahar, faina si apa.
Alte ingrediente
De obicei, mai toate retetele prezinta si timpul de coacere pentru fiecare prajitura sau tort in parte. Cu toate astea, daca adaugi ingrediente in plus sau daca le elimini din compozitie, asta va afecta si timpul de coacere. Nu ai alta solutie decat sa experimentezi si sa gasesti conditiile optime de coacere pentru fiecare reteta in parte.
2. Avantajele cuptorului electric
Cuptoarele electrice sunt tot mai populare in gospodarii, in primul rand pentru usurinta instalarii, dar si pentru usurinta cu care pot fi programate sa coaca diverse mancaruri si prajituri. Iata principalele avantaje ale unui cuptor electric:
- incalzire uniforma – spre deosebire de cuptoarele pe gaz, cele electrice au doua rezistente de incalzire, una in partea superioara, cealalta in partea inferioara. Cea de sus este utilizata pentru coacere si rumenire, in timp ce rezistenta inferioara incalzeste tot cuptorul.
- functia de convectie a aerului – cuptorul este dotat cu unul sau chiar mai multe ventilatoare care ajuta la circulatia aerului cald in cuptor, pentru un gatit mai rapid si mai eficient.
- eficienta sporita – pentru ca mancarea si prajiturile se coc uniform si cuptorul electric este dotat cu un termostat care opreste rezistentele atunci cand a fost atinsa temperatura de coacere, consumul de energie este limitat.
- usurinta la instalare – spre deosebire de cuptoarele pe gaz, cele electrice pot fi instalate mult mai usor. E suficient sa ai o priza la indemana, asa ca sunt ideale pentru locuintele aflate in zone care nu au fost conectate la reteaua de gaze.
- usor de curatat – cuptoarele electrice au rezistentele electrice ascunse sub foi de metal care sunt mult mai usor de curatat decat cele pe gaz, unde arzatorul este una dintre piesele care se murdaresc cel mai repede si sunt cele mai greu de curatat.
- functii multiple – unele cuptoare electrice ofera posibilitatea de a gati folosind mai multe dintre functii in acelasi timp. De exemplu, poti folosi grill-ul si ventilatorul simultan, pentru o eficienta sporita.
3. Functiile cuptorului electric
Cuptorul electric poate fi incorporabil sau de sine statator si este cunoscut si pentru functiile pe care le are: este mult mai usor de programat, temperaturile pot fi setate cu precizie, vine cu un termostat incorporat si are unele functii care nu se regasesc la cele care functioneaza cu gaz, cum ar fi functia grill sau rotisorul. Iata care sunt cele mai des intalnite functii ale cuptorului electric:
- Gatire conventionala – aceasta functie foloseste ambele rezistente, si cea de jos, si cea de sus, pentru a incalzi si a gati mancarea in mod uniform, fara utilizarea ventilatorului. Functia este folosita pentru mancaruri gatite pe un singur nivel in cuptor, dar si pentru friptura sau foietaje.
- Ventilator – este vorba despre ventilatorul aflat in spatele cuptorului, care imprastie caldura emisa de un element circular aflat in apropiere. Ventilatorul e utilizat pentru a gati mai multe feluri de mancare, pe mai multe niveluri in cuptor. Mai este util si atunci cand vrei sa prajesti carne: va ramane crocanta in exterior si frageda in interior.
- Incalzire de jos – aceasta functie inseamna ca este utilizata doar sursa de caldura aflata in partea de jos a cuptorului. Se foloseste atunci cand gatesti o pizza sau crusta pentru un cheesecake, pentru a forma coaja crocanta in partea de jos
- Grill – functia foloseste o rezistenta separata amplasata in partea de sus pe post de sursa de caldura. Grill-ul este ideal pentru prajirea carnii, pentru carnati sau pentru a coace o lasagna.
- Ventilator si grill – aceasta functie permite grill-ului sa functioneze simultan cu ventilatorul, care are misiunea de a imprastia caldura emisa in tot cuptorul. Este o functie ideala pentru fripturi, dar si pentru alte mancaruri pe baza de carne.
- Incalzire de jos si grill – este o setare care permite utilizarea simultana a grill-ului si a rezistentei inferioare si se foloseste in special in cazul mancarurilor cu crusta si rumenite, cum ar fi o pizza sau o placinta.
- Lumina interioara – este o functie care iti permite sa vezi inauntrul cuptorului fara sa deschizi usa acestuia. Unele cuptoare au o lumina interioara constant aprinsa, altele au un buton care permite aprinderea becului dupa dorinta.
- Decongelare – este o alta functie pe care o are majoritatea cuptoarelor electrice: acesta se incalzeste pana la temperatura optima pentru dezghetarea alimentelor.
- * incalzirea mancarurilor – e o optiune ideala pentru cei care vor doar sa incalzeasca un fel de mancare, fara sa-l gateasca mai bine, la temperaturi prea mari
- Autocuratare – aceasta functie este una dintre dotarile standard ale cuptoarelor electrice de generatie mai noua. Autocuratarea se poate face cu apa sau poate fi pirolitica: pe scurt, cuptorul se incalzeste la temperatura maxima, iar resturile de mancare ramase pe pereti se vor arde si vor fi mai usor de curatat.
Citeste si: Dictionar de termeni si simboluri pentru aparatura electrocasnica
4. Temperatura de coacere a prajiturilor in cuptorul electric
Multe retete de prajituri ofera si durata, si temperatura optima la care trebuie incalzit cuptorul inainte sa bagi tava. Cu toate astea, uneori aceste detalii lipsesc.
Trebuie sa tii cont si de specificatiile cuptorului tau, de eficienta lui energetica si de vechimea lui. Este de preferat sa setezi timerul la valoarea mai mica, pentru ca este mai usor sa repari la cuptor o prajitura coapta insuficient, in locul uneia prea coapte.
Iata cele mai des intalnite produse de patiserie si de cofetarie coapte in cuptor, temperaturile ideale si durata lor de coacere.
|
Tipul de prajitura |
Temperatura cuptorului |
Durata de coacere |
Biscuiti simpli, cu fructe confiate sau cu bucati de ciocolata |
215 – 235 grade Celsius |
10-15 minute |
Blat de tort sau tarta |
175 – 190 de grade Celsius |
20-35 de minute |
Briose |
175 de grade Celsius |
30 – 40 de minute |
Negrese (brownies) |
180 de grade Celsius |
20 – 35 de minute |
Placinta cu carne |
200 grade Celsius |
25 – 30 de minute |
Macaroane cu branza |
175 grade Celsius |
20 – 30 de minute |
Foietaje si aluaturi pentru patiserie |
200 – 210 grade Celsius |
10 – 15 minute |
Paine si aluaturi dospite |
200 – 210 grade Celsius |
20 de minute |
Cu toate astea, temperaturile de coacere si durata pot varia si in functie de ingredientele folosite. De exemplu, daca ai pus prea multe oua in blat, nu il lasa sa se coaca prea mult, altfel va deveni prea dens. La fel, daca reteta cere prea mult zahar, blatul se poate arde mult mai repede.
5. Cum folosesti eficient cuptorul electric
Ca sa obtii cele mai bune rezultate atunci cand vrei sa pregatesti ceva la cuptor, trebuie sa tii cont de cateva reguli simple, dar eficiente si benefice pentru buzunarul tau.
- Gateste mai multe feluri de mancare simultan. De exemplu, daca pregatesti o friptura la cuptor, mai poti pune pe alt raft si cartofi copti sau legumele la cuptor, dar si desertul poate fi asezat pe un gratar inferior in cuptor, mai ales daca esti o persoana care nu face nazuri. Vei castiga timp si vei economisi energie.
- Foloseste si perioada de preincalzire. Multe retete iti vor cere sa preincalzesti cuptorul pana la o anumita temperatura, inainte sa introduci tava cu briose, de exemplu. Poti folosi acel timp pentru a incalzi un alt fel de mancare sau chiar pentru a gati altceva.
- Nu deschide prea des usa cuptorului. De fiecare data cand deschizi usa ca sa tragi cu ochiul inauntru se pierd aproximativ 25 de grade Celsius. Orienteaza-te dupa ceas, dupa culoarea prajiturii sau a blatului si dupa miros ca sa stii cand este gata.
- Invata sa folosesti diversele pozitii ale gratarului din cuptor. Pe raftul de jos pot fi gatite prajituri la temperaturi reduse, pe cel de mijloc pot fi gatite bunatati la temperaturi moderate, iar pe raftul superior pot fi gatite mancaruri care au nevoie de temperaturi ridicate.
- Alege un cuptor electric cu convectie. Acesta foloseste un ventilator pentru a circula aerul cald in interiorul cuptorului, pentru o coacere uniforma a mancarurilor si a prajiturilor.
- Foloseste tavi si recipiente potrivite pentru copt. Tavile din ceramica sau din sticla sunt mai eficiente decat cele din metal si vor reduce considerabil durata de gatit.
- Nu utiliza alimente sau produse de patiserie congelate. E de preferat sa le lasi sa se dezghete inainte sa le bagi la cuptor.
Sursa foto: Shutterstock