Potrivit unora, cotletele sunt echivalentul filetului mignon, in lumea carnii de porc. Cu toate acestea, la fel de multi oameni ocolesc aceasta bucata de carne, care este adesea prost gatita. Intr-adevar se poate dovedi adesea greu de gatit, desi, in principiu, nu este. De aceea, vrem sa te ajutam sa gatesti cotlete de porc suculente. Nu trebuie sa te multumesti cu cotlete uscate, grase sau fara gust. Asadar, iata 7 pasi de urmat inainte, in timpul si dupa gatirea cotletelor de porc la cuptor. Urmeaza-i si vei reusi sa-ti incanti familia cu un preparat pe cat de delicios, pe atat de suculent si aromat.
- Secretele unei fripturi fragede si aromate
- Cotlete de porc la cuptor
- Cotlete de porc la cuptor in folie de aluminiu
- Cotlete de porc in marinata de bere si tarhon
- Cotlete de porc la tava cu mere
Secretele unei fripturi fragede si aromate
- Cunoaste-ti cotletele de porc
Primul pas este sa stii exact ce trebuie sa cumperi, inainte de a incepe sa gatesti. Sa stii, de exemplu, ca exista diferite cotlete de porc: cotletul de umar, cotletul de coasta, cotletul de muschi, cotletul dezosat. Se stie ca muschiul taiat central este cel mai fraged.
- Ai grija la culoarea și grosimea cotletului
Macelarii si iubitorii de carne prefera un cotlet de porc mai gros. Poate dura putin mai mult timp sa-l gatesti, dar merita, pentru ca si carnea este mai suculenta. Pe langa grosime, este necesar sa te uiti bine la culoarea carnii de porc: cele mai bune bucati vor fi cele roz sau marmorate.
- Fragezeste cotletul de porc in saramura
Marinata da carnii de porc un gust bun, dar acest lucru nu o impiedica sa se usuce la gatit. Din acest motiv, cotletele de porc trebuie sa fie tinute in saramura cel putin 8 ore inainte de gatire. Acest lucru va infuza umiditate in carne, oferindu-i, in acelasi timp, o aromă plăcută.
Pregateste o saramura din 3 cani de apa, 3 linguri de zahar si 3 linguri de sare.
- Gateste cotletul la slow cooker sau lent la cuptor, la temperatura mica
Cotletele suculente pot fi gatite la slow cooker. Acest accesoriu culinar functioneaza deosebit de bine pentru carnea de porc, deoarece ofera caldura constanta, fara a parjoli carnea. Acelasi lucru se va intampla daca vei gati carnea la cuptor, la temperatura mica, timp indelungat.
Dacă ai cumparat o cantitate mai mare de cotlete de porc, nicio problemă. Pregateste portia dorită, iar cantitatea ramasa poate fi introdusa la congelator, pentru a fi preparata cu alta ocazie.
- Rumeneste cotletele in tigaie
Daca nu ai suficient timp la indemana pentru a folosi cuptorul, poti oricand sa rumenesti cotletele de porc pe plita. Daca folosesti unt, vei obtine rezultate delicioase.
👉 Descopera categoria noastra de aragaze si transforma gatitul intr-o placere.
- Respecta timpul de gatire.
Pentru a fi consumata in siguranta, carnea de porc trebuie gatita la minimum 145 de grade. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa o tii pe foc foarte mult timp. In schimb, asteapta ca termometrul sa atinga 135°C, apoi ia carnea de pe foc si urmareste-o pana cand ajunge la 145°C. Astfel, cotletul de porc se poate consuma in siguranta si, mai ales, nu este uscat.
- Lasa friptura sa se odihneasca
Acum este momentul sa te asiguri ca toata munca ta grea nu va fi irosita. Dupa ce iei cotletele de porc de pe foc, asteapta aproximativ 10 minute, inainte de a le servi,
Altfel, isi vor pierde sucurile.
Cotlete de porc la cuptor
Una dintre cele mai bune modalitati de a pregati corect un cotlet de porc, fara ca acesta sa se usuce, este sa il gatesti in doua etape: mai intai prajit in tigaie, apoi la cuptor.
Ingrediente:
- 4 cotlete de porc
- 2 linguri ulei
- 2 linguri mustar
- cimbru
- 1 pahar de vin alb, sec
- sare, piper
Mod de preparare:
- Unge cotletele de porc cu ulei, apoi condimenteaza cu sare si piper, pe fiecare parte. Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Intr-o tigaie care poate fi introdusa la cuptor, rumeneste cotletele la foc iute, cam 1 minut pe fiecare parte. Ia tigaia de pe foc si, cu o pensula de bucatarie, unge cotletele pe fiecare parte cu mustar, apoi presara cimbru. Reintrodu cotletele in tigaie, apoi da-le la cuptor timp de 10 minute. Asaza cotletele gatite pe o farfurie si acopera-le cu o folie de aluminiu. Lasa-le sa se odihneasca timp de 5 minute.
- In acest timp, prepara sosul. Pune tigaia in care ai gatit cotletele pe foc, toarna paharul de vin sec si deglaseaza cu o lingura de lemn. Adauga sare si piper dupa gust, apoi lasa sosul sa se reduca. Verifica de gust.
- Serveste cotletele cu o lingura de sos si o garnitura de cartofi taranesti, alaturi de o salata de muraturi asortate.
- Daca nu ai cimbru, poti folosi rozmarin sau chiar ierburi de Provence. Poti pastra cotletele de porc gatite la frigider, acoperite cu o folie alimentara.
👉 Pune cuptorul AROIE21300RXC de la Arctic la treaba. Functia Timer iti va fi foarte folositoare: te va ajuta sa urmaresti durata de pregatire a alimentelor si sa controlezi procesul de gatire.
Cotlete de porc la cuptor in folie de aluminiu
Gatite indelung la cuptor, sub folie de aluminiu, cotletele de porc vor fi fragede si extrem de aromate.
Ingrediente:
- 8 cotlete mici de porc (fara grasime)
- ulei de rapita
- 1 ceapa mare, taiata in bucati medii
- 2 linguri de zahar brun
- ¼ cana suc de lamaie
- ¾ cana de ketchup
- 2 lingurite sos Worcestershire
- 1 lingurita mustar pudra
- 1 cana apa
- sare si piper
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intr-o tigaie, pe plita, prajeste cotletele in putin ulei, pana se rumenesc. Usuca-le cu un prosop de hartie, pentru a indeparta grasimea. Lasa deoparte.
- Intr-o tigaie mica, amesteca ceapa, zaharul brun, sucul de lamaie, ketchup-ul, sosul Worcestershire, mustarul uscat, apa, sare si piper. Fierbe sosul timp de 3 minute.
- Intr-o tava de copt, asaza cotletele de porc si stropeste-le cu sosul pregatit. Acopera tava cu folie de aluminiu si coace la cuptor pentru cel putin 1 ora si jumatate, la 170°C.
- Serveste cotletele de porc cu piure de cartofi sau legume la alegere.
👉 Plita incorporabila pe gaz ARGW64123SX de la Arctic iti ofera dotari inventive, care te transforma intr-un adevarat chef. Cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, esti mereu in siguranta si poti pregati linistit sosul pentru cotletele de porc.
Cotlet de porc in marinata de bere si tarhon
Iata un alt mod de a gati cotlete de porc delicioase, aromate si fragede, cu care vei incanta intreaga familie!
Ingrediente:
- 4 cotlete de porc
- ulei de masline
- 1 ceapa rosie
- tarhon
- ½ varza alba mica
- ½ castravete fabio
- 2 tulpini de telina
- 1 legatura de ridichi
- 4 linguri de merisoare uscate
- sare, piper
- 4 cartofi
Marinata:
- 1 sticla de bere neagra
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura tarhon uscat
- 3 linguri otet balsamic
Dressing de iaurt:
- 125 g iaurt
- 3 linguri asmatui tocat
- otet de tarhon
- 1 lingurita tarhon uscat
- 1 lingura arpagic tocat
- 1 lingurita de seminte de chimion, zdrobite
Mod de preparare:
- Amesteca ingredientele pentru marinata intr-un bol, aranjeaza cotletele de porc intr-un vas larg, apoi adauga marinata. Acopera vasul si lasa-l cel putin o ora la frigider.
- Scoateti cotletele din marinata, lasa carnea sa ajunga la temperatura camerei, apoi unge-o cu putin ulei. Pune cotletele pe un gratar uns cu ulei si gateste-le la foc mediu, timp de aproximativ 7 minute pe fiecare parte. Adauga sare si piper. Lasa cotletele de porc sa se odihneasca 10 minute, sub folie de aluminiu.
- Taie varza si castravetele cu o razatoare si amesteca-le intr-un castron. Taie marunt telina si ridichile. Amesteca varza, ridichile, castravetele si telina cu merisoarele. Adauga sare si piper.
- Amesteca toate ingredientele pentru sosul de iaurt.
- Unge cartofii cu ulei de masline, presara sare si piper, apoi infasoara-i in folie de aluminiu si gateste-i la cuptor timp de o ora sau pana cand sunt gatiti la interior.
- Serveste cotlelete cu salata de varza cu sos de iaurt si cartofii copti.
Descopera 👉 categoria noastra de frigidere, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale.
Cotlete de porc la tava cu mere
Nimic nu se potriveste mai bine cu un cotlet de porc la cuptor ca dulceata unor mere coapte si a cepei caramelizate. Incearca si nu vei regreta!
Ingrediente:
- 4 cotlete de porc
- sare de mare
- 1 lingura otet balsamic sau otet de mere
- 3 linguri ulei de masline
- piper negru proaspat macinat
- 2 mere mari, taiate in felii groase
- 2 cepe mari, taiate felii
- 2 crengute de rozmarin proaspat tocate
Saramura:
- 3 cani de apa
- 3 linguri de zahar
- 3 linguri sare
Mod de preparare:
- Sareaza cotletele de porc. Inveleste-le in folie alimentara si lasa-le la frigider cateva ore.
- Cu o ora inainte de coacere, scoate cotletele, indeparteaza sarea si lasa-le 30 de minute in saramura pregatita din cele trei cani de apa, 3 linguri de sare si 3 linguri de zahar.
- Scoate cotletele de porc din saramura si sterge-le cu un prosop de hartie.
- Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Amesteca cele 3 linguri de ulei de masline cu lingura de otet balsamic. Adauga un strop de rozmarin, sare si piper.
- Pregateste un vas de copt, aranjand un strat de felii de ceapa si de mar, apoi cotletele de porc, apoi iar un strat de ceapa si de mere feliate.
- Acopera tava cu folie de aluminiu si coace cotletele timp de 30 de minute, apoi intoarce cotletele pe partea cealalta si mai coace 20 de minute. Scoate folia si merele de deasupra, apoi mareste focul la 220°C si mai coace cotletele 10-20 de minute, pentru a se rumeni frumos deasupra.
- Adauga rozmarinul ramas. Cotletele sunt facute cand grasimea lor este rumenita.
Fara indoiala, acum ca ai aflat cateva dintre secretele pregatirii cotletelor de porc, astfel incat sa rezulte o friptura aromata si frageda, nimic nu te va impiedica sa incerci retetele de mai sus, spre bucuria si incantarea intregii familii.
Sursa foto: Shutterstock