Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete de cartofi taranesti

Autor: Arctic

Data publicarii: June 3, 2022

Data modificarii: June 6, 2022

Cartofii sunt nelipsiti din meniul nostru saptamanal. Ne plac sub forma de piure, ne plac fierti, natur, prajiti, la gratar sau la cuptor. Ca garnitura sau fel principal, un lucru este cert: ne plac cartofii. Gatirea cartofilor la cuptor este o modalitate grozava de a-i infuza cu arome deosebite, fie ca este vorba despre condimente precum paprika, piper, coriandru sau, pur si simplu, despre usturoi, ceapa, verdeturi ori ierburi aromatice. Cea mai buna parte a acestei metode este cat de crocanti ajung sa fie la exterior si de fragezi si pufosi la interior. Poti folosi orice fel de cartofi, vechi sau noi, rosii, aurii sau colorati. Iata cateva retete simple si savuroase, usor de pregatit pentru familia ta.

Cartofi taranesti cu ceapa si boia

Acesti cartofi taranesti cu boia dulce sau picanta, dupa preferinte, ceapa caramelizata rapid si ierburi proaspete se gatesc pe plita si sunt plini de arome reconfortante. De la micul-dejun la cina, la masa de sarbatori, acesti cartofi sunt o alegere minunata.

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi noi spalati, taiati in jumatate
  • 1 ceapa mare taiata felii subtiri
  • 4 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 legatura patrunjel, marar proaspat sau cimbru
  • 3-4 linguri boia dulce
  • piper negru proaspat macinat
  • fulgi de ardei iute (optional, dupa gust)

Mod de preparare: Spala cartofii si taie-i in jumatate. Pune-i intr-o oala, acopera-i cu apa rece si lasa-i la fiert. Adauga cateva lingurite de sare. Cartofii vor absorbi cata sare au nevoie, asadar, nu te ingrijora ca pui prea multa. Fierbe cartofii aproximativ 20 de minute, cat sa fie gatiti, dar sa isi mai pastreze forma. Scurge cartofii intr-o strecuratoare si lasa-i cateva minute sa se abureasca. Incinge o tigaie mare la foc mediu-mic, adauga un strop de ulei de masline si ceapa taiata felii, cu un praf de sare de mare. Gateste ceapa pana se inmoaie si incepe sa se caramelizeze pe margini, amestecand des. Poti adauga putina apa pentru a creste umiditatea cepei si pentru a se gati mai repede. Cand ceapa este facuta dupa bunul plac, poti adauga cartofii fierti. Stropeste cartofii cu ulei de masline si presara boia de ardei. Foloseste o spatula pentru a combina totul, asigurandu-te ca toti cartofii sunt acoperiti uniform cu ulei si boia de ardei. Gusta si adauga sare si piper daca este necesar. Poti servi cartofii in acest moment, presarati cu patrunjelul proaspat sau ierburile preferate. Optional, in acest moment, poti adauga putin ulei si sa continui sa gatesti cartofii, pentru a obtine o usoara caramelizare a acestora. La final, presara fulgii de chili si verdeturile tocate.

Cartofi taranesti cu branza si bacon

Cartofii taranesti acoperiti cu branza care se topeste si sunca delicioasa crocanta sunt o garnitura grozava sau un fel principal pentru orice masa.

Ingrediente:

  • 200 g bacon
  • 3 cartofi rosii mari, decojiti
  • 1 lingurita sare
  • ¾ lingurita piper negru proaspat macinat
  • 1 1/2 cana de branza Cheddar rasa
  • 3 cepe verzi feliate subtire

Mod de preparare: Incepe prin a gati sunca. Intinde feliile de bacon intr-o tava mare de copt si pune tava pe gratarul din mijloc al cuptorului rece. Seteaza temperatura la 200°C si un cronometru pentru 16 minute si verifica sunca din cand in cand. Scoate tava din cuptor cand sunca ajunge la nivelul crocant preferat. Daca iti place baconul mai crocant, aproape sfaramicios, probabil va fi necesar sa o gatesti 20 de minute. Scoate baconul pe servete de hartie, pastrand untura lasata de acesta. Adauga in tava cartofii curatati si taiati felii si, daca este nevoie, mai adauga putin ulei. Amesteca bine cartofii cu grasimea. Presara cartofii cu sare si piper. Intinde-i intr-un singur strat si coace-i la cuptor timp de 20 de minute. Amesteca iar cartofii, asigura-te ca nu se lipesc de tava si mai lasa-i 20 de minute la cuptor. Taie sau rupe baconul in bucati mici. Scoate cartofii din cuptor, amesteca-i din nou si presara generos branza rasa si baconul tocat. Pune tava la cuptor pentru inca 3-4 minute, pana cand branza se topeste. Serveste-i presarati cu ceapa verde.

 

👉 Alege cuptorul incorporabil AROiE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca preparatul tau va iesi delicios si crocant.

Cartofi taranesti la cuptor

Un preparat simplu pe care il poti pregati din timp, apoi, pur si simplu, il poti termina inainte de masa, la cuptor. 

Ingrediente:

  • 8-10 cartofi rosii sau aurii
  • 1/4 cana ulei de masline
  • 1/2 lingura ierburi uscate (cum ar fi rozmarin, cimbru, patrunjel, oregano)
  • 2 linguri ierburi proaspete (ceapa verde, patrunjel, cimbru, rozmarin etc.)
  • 3-5 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru macinat

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 230°C. Pune o tava mare de copt in cuptor, astfel incat sa se incalzeasca impreuna cu acesta. Intre timp, taie cartofii cuburi potrivite sau, daca sunt noi, taie-i pe jumatate. Pune-i intr-o oala cu suficienta apa cat sa acopere cartofii. Adu cartofii la punctul de fierbere, apoi lasa-i la fiert pe aragaz aproximativ 5-7 minute. Cartofii trebuie sa fie fragezi, dar inca fermi, si sa nu se zdrobeasca. Scurge cartofii intr-o strecuratoare. 

Intre timp, toaca toate ierburile si usturoiul, apoi amesteca-le cu uleiul de masline intr-un castron mare. Adauga sare, piper negru macinat si orice combinatie de ierburi uscate. Adauga cartofii semifierti in bol si amesteca usor pentru a combina ingredientele. Daca doresti sa dai doar o aroma subtila cartofilor, in loc sa toci usturoiul, zdrobeste-l usor in coaja si adauga-l in tava. In acest fel, cartofii vor avea parte de o aroma usoara de usturoi. Intinde cartofii intr-un singur strat pe tava de copt pregatita. Ar trebui sa ii auzi sfaraind imediat. Lasa cartofii la cuptor aproximativ 15-20 de minute sau pana cand sunt rumeniti pe fund, intoarce-i si mai coace inca 15-20 de minute. Serveste cartofii presarati cu ierburi proaspete.

Cartofii taranesti sunt, in esenta, un preparat simplu, pregatit cu ingrediente la fel de simple, dar care au superputerea de a hrani nu doar trupul, ci si sufletul. Asadar, ofera confort si placere celor dragi, pregatind familiei tale aceste retete simple, dar delicioase.

Sursa foto: Shutterstock