Congelarea alimentelor este cea mai sigura modalitate de a depozita alimentele timp de cateva luni, pentru a le pregati atunci cand doresti. Daca alegi sa cumperi cantitati mai mari de legume sau carne si sa le depozitezi intr-un congelator, vei fi sigur ca ai parte de alimente nutritive oricand iti doresti.
Totusi, exista cateva reguli care variaza in functie de alimentul pe care il congelezi, pentru a te asigura ca isi pastreaza savoarea si textura. In continuare, poti afla ce mancare se poate congela si pentru cat timp, care alimente si preparate nu ar trebui congelate si sfaturi utile de gatit.
Alimente potrivite pentru congelare
Din fericire, multe alimente pot fi congelate un timp destul de mare. Iata, mai jos, ce mancare se poate congela alaturi de perioada.
Fructe si legume
- Fructe intregi (cu exceptia citricelor): 8-12 luni – unele fructe bogate in apa nu se congeleaza bine;
- Fructe de padure;
- Fructe cu sambure: piersici, nectarine, prune, cirese. Scoate-le samburii, taie-le in felii si pune-le la congelare rapida pe o hartie de copt inainte de a le depozita intr-o punga sau caserola;
- Ananas;
- Mango;
- Rubarba.
- Piureuri de fructe: 6-8 luni. Unele fructe se oxideaza prin expunerea la frig (banane, mere, caise). Acestea ar trebui facute piure cu putin suc de lamaie;
- Suc de fructe: 4-6 luni;
- Legume crude intregi: 3-4 luni;
- Legume blansate: 8-12 luni;
- Piure de legume: 6-8 luni;
- Supe: pana la 2-3 luni.
Lactate
- Unt sarat: 3-4 luni;
- Unt nesarat: 6-8 luni;
- Lapte pasteurizat sau semidegresat: 1 luna – laptele integral isi schimba textura daca il congelezi;
- Branza tare: 4 luni. Congeleaza portii de pana la 400 de grame pentru decongelare optima.
Carne, peste si oua
- Mezeluri: 1-2 luni;
- Carne cruda de pasare: 9-12 luni;
- Pui fiert: 4-6 luni;
- Carne de porc, vita, miel, vanat si rata cruda: 4-6 luni;
- Carne tocata cruda: 4 luni;
- Sunca gatita: 1-2 luni;
- Carne afumata: 2-3 luni;
- Peste slab (merluciu, cod, salau, stiuca, dorada, pastrav) crud: 6-8 luni;
- Peste gras (somon, ton, macrou, sardine, hering, somn) crud: 3-4 luni. Dupa 6 luni continutul de Omega 3 incepe sa scada deoarece este mai afectat de frig. Astfel, pestele incepe sa isi piarda din valoarea nutritiva;
- Moluste si crustacee: 3-4 luni;
- Oua crude: 6 luni. Este indicat sa separi galbenusul de albus inainte de congelare si sa le congelezi separat in cutii ermetice. Oul crud in coaja se va sparge daca il pui la congelator.
De ce sa alegi congelatoare cu functia Fast Freezing?
Functia Fast Freezing iti este utila indiferent de alimentele pe care planifici sa le congelezi. Congelarea rapida ofera numeroase avantaje fata de congelarea traditionala, care are loc lent. Iata care sunt beneficiile majore ale folosirii functiei fast freezing pentru mancarea congelata:
O textura mai buna si un aspect deosebit
Se formeaza mai putine cristale de gheata. In timpul congelarii rapide, moleculele de apa ingheata rapid si formeaza mici cristale de gheata in locul celor mari care pot afecta aspectul mancarii tale.
Aceste mici cristale minimizeaza efectul asupra celulelor alimentelor tale; prin urmare, vei avea preparate mai ferme chiar si dupa decongelare.
O capsuna, de exemplu, se va congela incet si va fi inconjurata de bucati mari de gheata care vor afecta celulele fructului; acesta va capata un aspect inmuiat la decongelare. Prin congelarea rapida, insa, fructul isi va pastra structura si textura.
Un risc mai mic de picurare
Bucatile mari de gheata pot afecta peretii celulari ai alimentelor si cauza scurgerea sucului in timpul dezghetarii. Acest lucru reduce atat greutatea unor alimente, cat si valoarea nutritionala si suculenta lor. Daca folosesti functia de fast freezing, alimentele se vor mentine aromate si suculente dupa decongelare.
👉 Cauti un congelator vertical cu functia Fast Freezing? Alege modelul Arctic AC135M31W pentru a obtine temperaturi scazute in congelator intr-un timp cat mai mic.
Un plus de aroma
Enzimele contribuie la descompunerea unor componente ale alimentelor, fapt care poate duce la pierderea savorii. Prin congelarea rapida, se reduce temperatura din congelator rapid, iar activitatea enzimatica este incetinita. Drept urmare, se pastreaza gustul original al alimentelor sau preparatelor tale.
Pierdere minima de vitamine si minerale
Prin racirea lenta a alimentelor, acestea sunt expuse la temperaturi mai mari, mai mult timp. Astfel, se pierde o parte din vitamine si minerale. Racirea rapida minimizeaza expunerea la cald si pastreaza continutul nutritiv.
👉 Vrei sa pastrezi si mai multe alimente proaspete si pline de substante nutritive? Opteaza pentru lada frigorifica Arctic AHO20P40. Vei beneficia de functia Fast Freeze, de o temperatura de pana la -15 grade Celsius si de izolatie densa pentru o functionare eficienta la un consum redus de energie.
Un timp mai scurt de congelare
Asa cum spune si numele aceste functii (Fast Freezing), alimentele tale se vor raci mai repede decat in timpul congelarii clasice (lenta). Acest lucru te ajuta sa consumi mai putina electricitate si reduce riscul de dezvoltare a bacteriilor.
O durata de viata mai mare
Prin minimizarea deteriorarii alimentelor, functia de congelare rapida extinde durata de viata a alimentelor congelate, reduce risipa alimentara si te ajuta sa economisesti bani.
👉 Pentru a pastra alimentele proaspete mai mult timp poti alege o combina frigorifica Arctic AK60406E40NFW. Pe langa functia Fast Freezing, vei beneficia si de Full No Frost. Cu alte cuvinte, nu se va forma gheata in cele doua compartimente ale combinei.
Alimente care nu ar trebui sa fie congelate
- Fructe si legume cu un continut mare de apa:
- Pepene;
- Citrice;
- Pere;
- Kiwi;
- Struguri;
- Castraveti;
- Salata verde;
- Tomate;
- Frunze de telina;
- Ridichi;
- Ciuperci;
- Varza.
- Oua crude in coaja;
- Oua fierte – devin cauciucate;
- Maioneza;
- Conserve;
- Branza moale – isi pierde din gust si textura;
- Iaurt;
- Frisca;
- Smantana;
- Supa-crema;
- Supe sau ciorbe cu paste, orez sau galuste;
- Salata de icre – congelarea afecteaza textura. O optiune este sa congelezi icrele si sa le pregatesti cu alta ocazie.
Sfaturi pentru pastrarea alimentelor in congelator
Pastrarea mancarii congelate este aproape o arta. Iata cateva recomandari pentru a pastra alimentele in congelator.
Pregateste congelatorul
- Umple congelatorul, dar nu prea mult, aproximativ 70%, pentru a permite aerului sa circule si pentru ca usile sa se inchida usor;
- Decongeleaza atunci cand vezi ca s-a acumulat gheata pe pereti. Aceasta va afecta calitatea alimentelor si va duce la un consum mai mare de energie.
Pregateste recipiente
- Opteaza pentru recipiente din sticla sau plastic special create pentru congelator sau pentru pungi speciale care pot fi folosite la temperaturi foarte scazute;
- Foloseste folie de aluminiu pentru a acoperi carnea, pestele sau prajiturile;
- Evita sa umpli caserolele pana la varf deoarece lichidele se dilata la frig.
Pregateste mancarea
- Raceste mancarea inainte de a o pune la congelator;
- Imparte mancarea in portii inainte de congelare;
- Pune etichete cu nume si data congelarii;
- Stoarce putin suc de lamaie pe banane, caise sau mere pentru a preveni oxidarea;
- Blanseaza legumele pentru a pastra savoarea.
👉 Vrei sa stii cat timp este indicat sa pastrezi alimentele la frigider si congelator? Citeste articolul Care este perioada optima de stocare a alimentelor in frigider si congelator.
Siguranta alimentelor si prevenirea pierderilor
Desi, teoretic, mancarea congelata rezista pe termen nelimitat la o temperatura de minus 10-minus 15 grade Celsius, calitatea ei se va deteriora in timp. Va fi sigura pentru consum, insa nu va mai avea aceleasi proprietati nutritionale sau textura. Iata cateva informatii generale legate de durata de viata a alimentelor congelate:
- Fructe si legume: 6-12 luni;
- Carne: 3-12 luni;
- Fructe de mare: 3-6 luni;
- Lactate: 6-12 luni;
- Paine: 3-6 luni.
Cum stii daca alimentele congelate inca mai sunt bune pentru consum? Iata cateva indicii:
- Aspectul – mancarea gatita isi pierde din textura si culoare daca este tinuta prea mult la congelator. Daca vezi ca s-a inmuiat, iar textura este afectata semnificativ, este indicat sa nu mananci;
- Mirosul – daca observi un miros neobisnuit dupa decongelare, arunca mancarea. Se aplica mai ales pentru carne si peste;
- Cristale de gheata – daca apar prea multe cristale de gheata este posibil ca mancarea ta congelata sa mai fi fost decongelata si iar inghetata, anterior. In acest caz, este indicat sa nu consumi.
Metode de preparare a alimentelor congelate
Iata cateva instructiuni pentru a prepara corect alimentele congelate, pentru a-si mentine gustul si textura initiala:
- Nu recongela alimentele sau preparatele decongelate;
- Urmareste instructiunile producatorului, daca exista, in legatura cu decongelarea;
- Poti decongela la frigider, in mod lent sau la microunde;
- Pregateste alimentele cum doresti. Nu astepta mai mult de 24 de ore de la decongelare pentru a evita inmultirea bacteriilor. Congeleaza alimentele doar dupa prepararea termica (daca iti doresti acest lucru);
- Poti gati alimentele de la congelator pe plita, la cuptor, la aburi sau la microunde;
- Pentru un plus de gust, alimentele de la congelator pot fi condimentate inainte de gatire.
👉 Citeste si articolul Cum decongelezi corect carnea: sfaturi si metode.
Congelarea este un mod simplu si rapid de a te bucura de alimente proaspete si pline de substante nutritive, chiar si in afara sezonului. Exploreaza beneficiile congelarii alimentelor cu ajutorul congelatoarelor Arctic si bucura-te de savoarea preparatelor gatite chiar de tine!