Ne dorim ca alimentele pe care le cumparam sau le gatim cu efort sa se pastreze proaspete pentru cat mai mult timp. Este firesc sa fie asa, deoarece alterarea mancarii echivaleaza cu risipa de bani si timp. Pentru a preveni astfel de situatii, este recomandat sa iti stabilesti foarte bine frecventa cu care faci cumparaturile pentru familia ta, preparatele pe care le gatesti, precum si numarul de portii. Evalueaza corect cantitatile de care ai nevoie, astfel incat alimentele sa se pastreze proaspete.
Proaspete sau gatite, alimentele pot fi pastrate in frigider o perioada limitata de timp. In functie de categoria din care fac parte, acestea pot fi tinute de la cateva zile pana la cateva saptamani. Acest interval de timp este influentat si de functiile frigiderului tau. Exista modele ce au integrate compartimente spatioase dedicate diferitelor tipuri de alimente cu rol in pastrarea prospetimii acestora o perioada mai indelungata.
Afla care este perioada optima de pastrare a alimentelor in frigider in functie de tipul acestora.
Legume proaspete
Legumele pot fi pastrate in frigider intre cateva zile si cateva saptamani. Dovleceii, broccoli, conopida, ciupercile, castravetii si ardeii sunt bune pentru consum intr-un interval cuprins intre 3 si 5 zile. Aceasta perioada este influentata si de prospetimea din momentul achizitiei legumelor. De asemenea, cum acestea nu au inscrisa o data de expirare, este importanta si propria ta evaluare. Daca dupa 5 zile leguma are inca o textura ferma, nu este deshidrata sau mucegaita, poate nu este cazul sa o arunci. Tu hotarasti acest lucru.
In cazul salatelor, perioada de timp recomandata pentru pastrare este ceva mai mica – 2-3 zile. Nu le spala inainte de a le pune in frigider, deoarece isi vor pierde prospetimea mai repede.
Legumele radacinoase sunt castigatoare din punct de vedere a duratei de depozitare. Telina, morcovii, pastarnacul, sfecla pot fi tinute si cateva saptamani la frigider.
Ca recomandare generala, depoziteaza legumele in sertarele frigiderului special create in acest sens. Atmosfera din interiorul lor pastreaza un nivel optim de umezeala, astfel incat prospetimea alimentelor sa fie mentinuta o perioada mai lunga de timp.
Fructe
Nu toate fructele trebuie pastrate in frigider. Bananele, merele sau perele pot fi depozitate intr-o fructiera pe masa din bucatarie. In cazul in care sunt foarte coapte si estimezi ca nu vor fi consumate intr-un orizont de timp aproapiat, le poti pune in frigider cu mentiunea ca unele dintre ele isi pot schimba aspectul. Un exemplu in acest sens sunt bananele, a caror coaja se innegreste.
Fructele cu o textura moale cum sunt: capsunile, afinele, zmeura, pot fi tinute in frigider 1-3 zile. Cele cu un miez tare, bananele, portocalele, caisele, prunele, se vor mentine proaspete intre 3 si 7 zile.
Carne
Carnea proaspata nu trebuie pastrata foarte mult timp la frigider. Aceasta este foarte perisabila. 1-2 zile este intervalul in care o poti depozita pana sa o consumi. Din acest motiv, ar trebui sa cumperi carne proaspata in ziua in care o gatesti sau cu o zi inainte, pentru a te asigura ca nu se va strica.
In cazul mezelurilor aceasta perioada se prelungeste pana la o saptamana, in special in ceea ce priveste sortimentele fierte sau afumate. Este foarte important sa le pastrezi in frigider in recipiente etans pentru a impiedica contactul acestora cu aerul, care favorizeaza inmultirea bacteriilor.
Lactate
In cazul produselor lactate, data inscriptionata pe ambalaj este cel mai important reper referitor la perioada optima pentru consum. Atentie insa cum procedezi dupa deschiderea ambalajului. Din momentul in care produsul intra in contact cu aerul, timpii de valabilitate se schimba.
Laptele dulce poate fi tinut maxim o saptamana in frigider. Timpul optim este de 5 zile. Branzeturile proaspete rezista intre cateva zile si o saptamana, cele tari cum este telemeaua, una sau doua saptamani, in vreme ce tipurile de branza maturata pot rezista chiar si o luna in conditii de depozitare corecta.
Alimente gatite
Mancarea gatita ar trebui consumata intr-un interval de 3-4 zile de la preparare. Pentru a te asigura ca este in regula, nu o lasa la temperatura camerei mai mult de doua ore de la incheierea procesului de gatire.
Foloseste pentru depozitarea alimentelor gatite numai recipiente care se inchid foarte bine. Nu improviza, deoarece riscul este ca mancarea sa se strice mai repede decat ar fi normal.
Congeleaza
Daca dispui de o cantitate mai mare de fructe si legume sau ai gatit o cantitate mai mare de alimente, poti apela cu incredere la congelare. Astfel, stii ca nu arunci mancare, din contra, esti sigura ca se pastreaza in conditii foarte bune timp indelungat. Procesul de inghetare impiedica dezvoltarea bacteriilor, de aceea alimentele pot fi pastrate luni de zile pana la 1 an.
Vestea buna este ca poti congela o varietate foarte mare de fructe, legume, carne si alimente gatite. Fa-ti provizii de fructe de padure, mazare, fasole verde, vinete, ardei grasi. Acestea isi vor pastra atat proprietatile nutritive, cat si gustul dupa dezghetare. Este valabil si in cazul alimentelor gatite in prealabil.
Atunci cand vrei sa folosesti aceasta metoda, tine cont de cateva sfaturi:
- Pune alimentele in pungi etans. Ai grija sa scoti aerul inainte de sigilarea acestora.
- Portioneaza cantitatile. Incearca sa imparti alimentele in portii atunci cand le congelezi pentru a nu fi nevoie sa decongelezi intreaga cantitate la nevoie, ci doar atat cat iti este necesar.
- Ingheata cat mai repede. Dupa ce ai ambalat alimentele, pune-le in congelator pe un singur rand pentru a permite inghetarea mai rapida a acestora.
Bucura-te de alimente proaspete vreme indelungata, indiferent ca alegi sa le pastrezi in frigider sau in congelator. Foloseste functiile acestora si recomandarile de stocare.
- Utilizeaza sertarele destinate fructelor si legumelor.
- Nu aglomera spatiul din frigider pentru a permite aerului sa circule si sa raceasca optim alimentele.
- Daca observi ca unul din alimente este pe cale sa se strice, arunca-l.
Cand mergi la cumparaturi sau gatesti, estimeaza cat mai corect nevoile familiei tale si achizitioneaza cantitatile necesare in functie de perioada in care stii ca isi vor pastra prospetimea. Incearca sa ai in vedere intervalul optim de depozitare al alimentelor in frigider, pentru a te asigura ca acestea vor fi consumate inainte de a se altera. Tinand cont de aceste recomandari, vei economisi bani si vei avea in permanenta mancare proaspata.