Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

10 retete de risotto delicios, de incercat chiar la tine acasa – secrete ca sa obtii un preparat fabulos

Autor: Arctic

Data publicarii: June 22, 2018

Data modificarii: April 18, 2023

Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, iar Italia este al doilea cel mai mare producator de orez. Nu este de mirare, deci, ca risotto este un preparat important atat pentru bucataria italiana, cat si pentru cea internationala. Pregatirea unui risotto reusit depinde de ingredientele folosite, tipul de orez ales si ce fel de ulei de masline extravirgin pentru risotto folosesti, de modul de preparare si de cateva trucuri pentru a obtine acea textura cremoasa inconfundabila.

  • Risotto cu ciuperci, parmezan si unt
  • Risotto traditional – reteta italiana
  • Risotto cu parmezan si verdeata
  • Risotto alla milanese
  • Risotto cu ton si lamaie
  • Risotto cu pui si ciuperci
  • Risotto quattro formaggi
  • Risotto cu fructe de mare
  • Risotto cu legume
  • Risotto cu ciuperci sau risotto ai funghi – reteta clasica pentru risotto cremos

risotto

10 retete de risotto – cum le prepari rapid si simplu

Risotto cu ciuperci, parmezan si unt

Ingrediente:

  • 250 g orez arborio
  • 500 g ciuperci
  • 50 g parmezan
  • 50 g unt
  • 1 l de supa de legume sau de pui
  • 4 linguri de ulei
  • 1 ceapa
  • jumatate de legatura de patrunjel
  • cimbru
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Curata ciupercile, spala-le si taie-le felii, apoi caleste-le in jumatate din cantitatea de ulei si o treime din cea de unt. Adauga peste ciuperci putina sare, piper, cimbru si patunjel, si amesteca bine. Intr-o cratita adauga ce a ramas din ulei, inca o treime din unt, o ceapa tocata marunt, sare si piper. Lasa la foc mic, pana cand se inmoaie ceapa, apoi caleste putin orezul. 

In alta cratita, pune la fiert si supa si adaug-o fierbinte peste orez, treptat. Dupa ce pregatesti orezul cu unt, adauga ciupercile calite, amesteca, apoi adauga parmezanul ras si restul de unt. 

risotto traditional

Risotto traditional – reteta italiana 

Ingrediente:

  • 400 g orez
  • 1,2 l supa de pui
  • 2 linguri ulei de masline
  • 100 g parmigiano Reggiano
  • 100 g unt
  • 1 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • vin alb

Mod de preparare:

Pune la calit la foc mic ceapa si usturoiul tocate marunt, in putin unt topit in uleiul de masline. Adauga orezul, mareste temperatura si caleste pana cand orezul devine translucid. Toarna vinul si amesteca pana se evapora alcoolul. Asezoneaza cu sare si adauga un polonic de supa fierbinte, apoi redu temperatura. Pe masura ce orezul se gatește, acesta va absorbi lichidul din compozitie. Amesteca continuu si adauga treptat supa. La final, adauga putin unt si parmezanul, amestecand usor, fara a zdrobi boabele de orez. Acopera si lasa risotto sa se odihnească putin. Se serveste imediat, pentru a-si pastra textura cremoasa. 

👉  Pentru a obtine un risotto cremos si gustos, este important sa ai la dispozitie ingrediente de cea mai buna calitate si electrocasnicele potrivite. Alege din gama de plite incorporabile varianta care se potriveste cel mai bine stilului tau de a gati.

risotto cu parmezan si verdeata

Risotto cu parmezan si verdeata

Ingrediente:

  • 400 g orez arborio
  • 100 g parmezan ras
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1,3 l supa de pui sau de legume
  • 200 ml vin alb sec
  • 2 linguri patrunjel verde
  • 2 linguri unt
  • sare si piper dupa gust
  • ulei

Mod de preparare:

Incalzeste supa de pui si pastreaz-o calda pentru a o adauga in preparat. Toaca marunt ceapa si usturoiul. Intr-o cratita medie, incinge 3 linguri ulei, adauga ceapa toccata, putina sare si gateste cateva minute, pana cand se inmoaie ceapa. Adauga si usturoiul si amesteca bine, pentru a se combina aromele. Adauga orezul amestecand constant, pana devine translucid. Adauga vinul, amestecand, pana cand acesta este absorbit, apoi adauga cate un polonic din supa fierbinte, amestecand permanent. Odata ce orezul este gatit, adauga parmezanul ras si untul, patrunjelul tocat si sucul de lamaie. Se amesteca bine pana cand untul si parmezanul sunt complet absorbite si se creeaza o textura fina. Asezoneaza dupa gust cu sare si piper.

Risotto alla milanese

Risotto alla milanese

Ingrediente:

  • 200 g orez
  • 100 g unt
  • 30 ml vin alb sec
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 100 g parmezan ras
  • sofran
  • sare
  • 1 ceapa mica
  • 600 ml supa de legume

Mod de preparare:

Pune sofranul la inmuiat in putina supa calduta. Este nevoie de putin timp ca sa iasa culoarea. Taie ceapa cubulete si caleste cateva minute in ulei si unt. Adauga putina supa si tine pe foc pana se inmoaie. Adauga orezul si amesteca rapid, la foc iute, pana devine usor translucid. Acum adauga vinul si lasa sa fiarba pana se evapora. Toarna supa treptat si lasa sa fiarba, amestecand des. La final, adauga sofranul si sarea si mai lasa sa fiarba cateva minute. Cand orezul este usor all dente, opreste focul si adauga parmezanul ras. Amesteca bine, pune capacul si lasa sa se odihneasca 5 minute inainte de servire.

Risotto cu ton si lamaie

Risotto cu ton si lamaie

 Ingrediente:

  • 300 g orez pentru risotto
  • 1 conserva file de ton
  • 1 ceapa alba
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita de coaja de lamaie rasa
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura de patrunjel tocat
  • 800-900 ml supa fierbinte de legume
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Pune uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta, adauga ceapa tocata si caleste pana cand se inmoaie. Adauga orezul si amesteca pe foc mediu aproximativ 1 minut. Adauga treptat supa peste orez, cate 100 ml deodata si amesteca, la jumatatea fierberii, patrunjelul tocat marunt, coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie si tonul file rupt in bucatele. Amesteca si fierbe risotto pana are consistenta potrivita. Inainte de a stinge focul, condimenteaza cu piper proaspat macinat si cu sare. Se serveste cald, imediat dupa preparare.

👉 Unul dintre secretele preparatelor reusite este alegerea electrocasnicelor potrivite. Alege din gama de aragaze produsul care se adapteaza cel mai bine stilului tau de a gati.

Risotto cu pui si ciuperci

Risotto cu pui si ciuperci

Ingrediente:

  • 250 g orez arborio
  • 2 cepe medii
  • 2-3 catei de usturoi
  • 350 g ciuperci proaspete
  • 400 g piept de pui dezosat
  • 50 ml ulei
  • 130 g unt
  • 200 ml vin alb sec
  • 50 g parmezan ras
  • 700 ml supa de legume
  • 1 legatura de patrunjel
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Curata ceapa si usturoiul si toaca marunt. Pune la calit in ulei cu putina sare, pana se inmoaie bine. Taie ciupercile felii si caleste in jumatate din cantitatea de unt. Taie pieptul in fasii si caleste-l in untul ramas si amesteca pana se rumeneste usor, aproximativ 2-3 minute. Pentru a ramane fraged, este important ca focul sa fie mare. Scoate pe o farfurie puiul, adauga orezul peste ceapa si caleste la foc mic. Toarna supa de legume fierbinte peste orez, treptat. Adauga vinul, ciupercile si puiul si mai fierbe la foc mic inca 6-7 minute. Inainte de a opri focul adauga parmezanul ras, patrunjelul tocat si potriveste cu sare si piper. Lasa deoparte 2-3 minute, acoperit, inainte de servire.

Risotto quattro formaggi

Risotto quattro formaggi

Ingrediente:

  • 500 g orez
  • 100 g unt
  • 80 g parmezan ras
  • 80 g mozzarella
  • 80 g cheddar
  • 80 g cascaval
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Pune la fiert orezul in apa si lasa-l sa fiarba pe jumatate, apoi amesteca-l cu o tremie din cantitatea de parmezan si piper. Prajeste amestecul in unt, intr-o tigaie adanca. Adauga branzeturile rase, apoi pune compozitia intr-o tava unsa cu putin unt. Presara parmezan inainte de a baga la cuptor si pune deasupra cateva cubulete de unt. Se serveste fierbinte, decorat cu verdeata.

Risotto cu fructe de mare

Risotto cu fructe de mare

Ingrediente:

  • 150 g orez
  • 250 g fructe de mare (creveti, caracatita, midii, sepie)
  • 50 g unt
  • 1 catel usturoi
  • 1 ardei mic iute uscat
  • 1 l supa vegetala
  • 50 ml vin alb
  • patrunjel
  • parmezan
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Pune untul intr-un wok sau o tigaie incapatoare, pe foc mic. Adauga usturoiul taiat marunt si ardeiul iute. Caleste cateva secunde, apoi adauga orezul. Soteaza cateva minute in unt, adauga fructele de mare si o lingura rasa de patrunjel tocat marunt si amesteca bine, apoi adauga vinul. Lasa sa se evapore alcoolul complet si toarna supa treptat. Condimenteaza cu sare si piper si adauga 2-3 linguri de parmezan ras fin sau pecorino.

Risotto cu legume

Risotto cu legume 

Ingrediente:

  • 120 g orez arborio
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 zucchini
  • 3 linguri ulei de masline
  • 20 g unt
  • sare si piper dupa gust
  • 50 ml vin alb sec
  • 600 ml supa de legume fierbinte
  • 2 linguri parmezan ras
  • 40 g unt
  • 2 linguri patrunjel verde tocat

Mod de preparare:

Pune uleiul la incins intr-o oala cu untul si adauga ceapa tocata marunt si usturoiul taiat foarte fin. Adauga morcovul, ardeiul gras si dovlecelul taiate cuburi mici si soteaza-le cateva minute. Adauga orezul si amesteca pana devine translucid. La final, pune vinul alb si lasa-l sa se reduca. Adauga cate un polonic de apa fierbinte sau supa de legume si amesteca, lasand sa fiarba la foc mic. Opreste focul si adauga in risotto unt si parmezanul ras si amesteca usor, pana ce devine cremos. Presara deasupra patrunjel verde tocat marunt.

👉 Poti pastra risotto la frigider si il poti consuma in siguranta a doua zi.  Descopera toate modelele de aparate frigorifice si opteaza pentru ce ti se potriveste.

risotto ai funghi

Risotto cu ciuperci sau risotto ai funghi – reteta clasica pentru risotto cremos

Ingrediente:

  • 250 g orez pentru risotto
  • 500 g ciuperci
  • 1 ceapa mica
  • 880 ml supa de legume
  • 70 g parmezan ras
  • 50-60 g fasole verde
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingurita rasa cimbru uscat

Mod de preparare:

Ciupercile se spala si se toaca. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Intr-o tigaie mare se incinge uleiul de masline. Ceapa si usturoiul se calesc la foc mediu, apoi se adauga ciupercile tocate, sare si piper. Se amesteca si se lasa la foc mediu pentru circa 5 minute, amestecand pana se inmoaie. Se pune orezul si se lasa pentru 2-3 minute, amestecand. Se micsoreaza flacara si se adauga jumatate din supa de legume. Se lasa la foc pana scade supa. Se adauga fasolea verde taiata bucatele si inca un pahar de supa. Se lasa sa fiarba si se mai adauga din supa, pana cand fierbe orezul. Orezul trebuie sa ramana cu lichid, sa nu fie complet uscat. Se stinge focul si se mai lasa 2-3 minute in cratita, dupa care se poate servi.

risotto fabulos

5 secrete care te vor ajuta sa obtii un risotto fabulos

Pe cat de variate sunt retetele de risotto, pe atat sunt de delicioase, de la risotto cu parmezan si unt, la risotto cu legume mediteraneene, fructe de mare sau carne de pui.

Cu toate ca reteta scrisa pe multe ambalaje de orez este foarte scurta, ca sa prepari un risotto cremos si aromat este nevoie de mai mult. De cele mai multe ori, se greseste la timpul de gatit (l-ai lasat pe foc prea mult sau prea putin) si la textura preparatului final (este prea uscat sau prea lipicios).

Cu doar cateva instructiuni simple si cu ingredientele potrivite, o sa te bucuri de un risotto irezistibil si iti vei putea incanta familia si prietenii. 

Secretul unui risotto ca la carte este moderaratia. Ingredientele, chiar daca sunt putine, trebuie adaugate pe parcurs, mai intai in cantitati mai mici ca sa vezi daca este suficient, apoi completezi daca mai este nevoie.

1. Cum se alege orezul potrivit 

Poate cel mai important aspect cand vrei sa gatesti risotto este alegerea orezului. Pentru un risotto perfect, poti alege unul dintre tipurile de orez de mai jos (denumirile sunt mentionate pe fiecare ambalaj).

  • Carnaroli – absoarbe o cantitate mare de apa si in acelasi timp nu permite mari pierderi de amidon in procesul de preparare. Carnaroli are o textura crocanta chiar si dupa gatire. Este considerat „regele orezului pentru risotto”.
  • Arborio – nu la fel de crocant precum Carnaroli, acest tip de orez este cel mai folosit la prepararea risotto. Singurul neajuns? Daca nu este gatit corect, boabele de orez se inmoaie, iar risotto capata un aspect de terci.
  • Vialone Nano – are o dimensiune mai mica decat cele mentionate anterior si o forma rotunda. Are un continut bogat de amidon, un gust aromat cu tente de ierburi mediteraneene si necesita un timp mai mic de preparare prin comparatie cu orezul Carnaroli.

Exista si alte tipuri de orez potrivite pentru risotto, insa acestea se gasesc mai greu. In acesta categorie intra Baldo, Maratelli si Cal Riso.

Este important de stiut ca anumite specificatii care apar pe ambalaj precum superfino, semifino si fino, se refera la forma bobului de orez si nu la calitatea sa.

2. Cum se alege oala potrivita 

Alegerea oalei in care vei prepara risotto este foarte importanta. Aceasta trebuie sa fie suficient de mare si larga pentru ca orezul sa poate sa fiarba intr-un strat uniform. Daca oala este prea mica, iar orezul este ingramadit, amidonul nu va mai fi eliberat, iar preparatul va pierde din gust.

Daca vrei sa iti iei o oala speciala pentru gatit orez, aceasta ar trebui sa fie din aluminiu sau inox acoperit cu un lac nonaderent, ca sa fie mai usor de curatat.

De asemenea, este important ca baza vasului sa fie groasa – acest lucru va ajuta la distribuirea caldurii. O baza groasa este esentiala in momentul in care orezul incepe sa absoarba apa.

3. Cum se aleg ingredientele

Inainte sa te apuci de prepararea risotto, este bine sa ai la indemana toate ingredientele. Exista o multime de retete, insa pentru un risotto de baza cremos, ca in nordul Italiei, ai nevoie de orez de calitate, ceapa taiata marunt (cat bobul de orez), parmezan ras, unt taiat cubulete, o sticla de vin alb, apa sau supa de legume strecurata.

Pentru retetele de risotto cu peste, untul poate fi inlocuit cu ulei de masline extravirgin, care trebuie incalzit doar la foc mic, altfel isi pierde proprietatile.

Daca folosesti supa de legume in loc de apa, asigura-te ca aceasta este fierbinte atunci cand incepi sa gatesti risotto.

In ce priveste vinul, cel mai bun pentru risotto este vinul alb sec. 

4. Cum se pregateste risotto perfect 

Inainte sa treci la pasii care trebuie urmati ca sa pregatesti un risotto ca la el acasa, trebuie sa stii trei lucruri fara de care reteta nu iti va iesi la fel de cremoasa si savuroasa.

Ai rabdare la fiecare etapa. Risotto nu este ca o placinta, pe care odata ce ai introdus-o la cuptor, poti sa te ocupi de altceva. Risotto necesita cel putin 20 de minute de atentie „egoista”.

Nu sari peste mantecatura. Acest cuvant fara echivalent in limba romana se refera la accentuarea cremozitatii. Se obtine, de regula, prin adaugarea untului la final. 

5. 8 greseli de evitat cand gatesti risotto 

De multe ori, greseli care pot parea minore pot transforma risotto dintr-o incantare intr-un preparat banal. Mai jos sunt cele mai populare greseli care apar cand gatim risotto (plus cateva solutii la indemana).

1. Nu masori orezul sau apa

Un raport nepotrivit intre apa si orez poate transforma preparatul intr-un fiasco. Foloseste un cantar de bucatarie ca sa masori orezul si o cana gradata (sunt si cani cu gradatii pentru orez si pentru lichid) pentru apa sau supa.

Daca nu ai cu ce sa masori, poti aplica o regula generala pentru gatitul orezului: apa este de doua ori mai multa decat orezul, plus 20%. Insa, cum nu toate tipurile de orez sunt la fel, este posibil ca si cantitatea de apa sau supa sa difere. Cel mai bine este sa masori atat cantitatea de orez, cat si pe cea de apa sau supa.

2. Crezi ca tot orezul este la fel

Greseala apare aici cand, obisnuiti cu un sortiment de orez, credem ca orice tip fierbe la fel sau ca necesita aceeasi cantitate de apa. Acest lucru este departe de adevar.

De exemplu, orezul brun necesita un timp mai lung ce gatire (uneori il depaseste chiar si pe cel mentionat pe ambalaj) si o canitate mai mare de apa sau supa.

Pe de alta parte, orezul aromatic (precum cel basmati) trebuie sa stea la inmuiat 1-2 ore inainte de a fi gatit. Acest lucru scade timpul de gatire, iar moleculele inmuiate de orez isi pastreaza aroma chiar daca trec prin procesul de gatire.

3. Gatesti la temperatura nepotrivita

Pentru un risotto perfect focul trebuie sa oscileze intre mediu si minim. Dupa ce aduci preparatul la fierbere si dupa ce i-ai pus capacul, focul trebuie dat la minimum.

Gatitul orezului la temperaturi ridicate are o motivatie usor de inteles (vrei sa termini repede de gatit), insa gandeste-te la rezultat. De exemplu, chiar daca la exterior boabele sunt moi, interiorul poate fi tare si dificil de consumat. Similar, unele boabe se pot arde, in timp ce altele pot ramane crude, un rezultat nu tocmai delicios.

4. Nu adaugi arome si condimente

Acestea ii dau particularitate fiecarui risotto. Imagineaza-ti un risotto fara sare. Chiar daca este cremos cat trebuie, nu este imbietor. Sarea (care adaugata in apa gatita separat impiedica orezul sa devina gelatinos), parmezanul de la sfarsit, cubuletele de unt, toate aduc cate un plus retetei.

5. Nu lasi risotto in voie dupa gatire

Risotto trebuie lasat 7-10 minute in voie ca sa se aseze si sa capete textura optima. Acesta regula se aplica indiferent de tipul de orez utilizat. 

6. Nu pastrezi orezul intr-un loc racoros si umbros

Orezul isi pierde din proprietati cand nu este depozitat cum trebuie. Astfel, ca sa te bucuri de un risotto excelent, conteaza cum pastrezi orezul inca dinainte de a fi gatit. Alege un loc racoros, fara umiditate, preferabil intr-o cutie care se inchide etans. Orezul alb tine ani la rand, insa cel brun trebuie consumat repede pentru ca boabele au o textura usor uleioasa si se deterioreaza la contactul prelungit cu aerul.

7. Nu speli orezul inainte de gatire

Indiferent ce varietate alegi, este recomandat sa speli boabele de orez inainte de gatire, atat pentru a indeparta particulele de praf, cat si pentru a indeparta excesul de amidon care lipeste boabele una de alta si creeaza un aspect de terci.

8. Amesteci prea mult

Ca sa prepari un risotto delicios, trebuie sa invarti cu lingura de lemn in oala, insa asta nu inseamna ca este nevoie sa amesteci cu viteza. Ai rabdare si invarte cu grija. 

Cu ce se mananca risotto

Cu ce se mananca risotto – ce combinatii reusite sa faci

Risotto este gata rapid, important e sa tii cont de sfaturile de gatire si sa urmezi pasii fiecarei retete in aceeasi ordine. De asemenea, ingredientele folosite trebuie sa fie de cea mai buna calitate, pentru a te asigura ca obtii un preparat delicios.

Acest preparat are un gust cu adevarat delicios si este unul dintre cele mai cautate si pregatite atat in bucatariile restaurantelor, cat si acasa. In plus, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara aceasta reteta. 

Poti pregati risotto cu ciuperci, cu pui sau cu legume ori fructe de mare. Acest preparat merge cu orice carne sau simplu, ca fel principal, langa o salata. Este important ca din risotto sa nu lipseasca untul si parmezanul, cele 2 ingrediente care dau gustul delicios si textura cremoasa.

risotto cremos

In Italia, tara sa de provenienta, risotto se serveste inaintea felului principal, impreuna cu ossobuco. Insa, il poti manca in orice combinatie doresti, dupa propriul gust.

Acum stii ce trebuie sa faci ca sa gatesti un risotto perfect. Urmareste pasii, asezoneaza dupa gust, decoreaza cu parmezan, adauga un strop de unt si bucura-te de textura cremoasa si de gustul sau nemaipomenit.

Sursa foto: Shutterstock