Energy Labelling

Noua eticheta energetica, pentru o planeta mai sanatoasa

Inca de la implementare, actuala eticheta energetica a adus o imbunatatire considerabila in tehnologiile menite sa economiseasca resurse. In acelasi timp majoritatea produselor electrocasnice ocupa in prezent pozitii de top pe scala eficientei energetice ingreunand diferentierea. Astfel, a sosit momentul unor noi reglementari cu privire la incadrarea in clase de eficienta energetica.

Energy Labelling

De ce adoptam noua eticheta energetica?

Noua eticheta energetica, introdusa incepand cu 2020, va evalua performanta energetica pe o scala mult mai larga de produse, simplificand comparatiile intre acestea. De asemenea, va seta noi standarde in optimizarea consumului de energie, va aduce economii suplimentare pentru consumatori si va contribui la indeplinirea angajamentelor fata de protectia mediului.

Cand anume urmeaza tranzitia?

Desi data de la care tranzitia devine oficiala este 1 martie 2021, exista o perioada provizorie in care ambele etichete vor fi folosite. Astfel, indiferent de momentul achizitiei, eticheta produsului respecta reglementarile in vigoare.

Ce schimbari aduce noua eticheta?

Un exemplu de eticheta energetica valabila pana in prezent este cel din stanga, in timp ce eticheta energetica care urmeaza sa fie adoptata este afisata in partea dreapta. Modificarile esentiale pentru toate categoriile de produse sunt:

 • Cod QR – Prin intermediul caruia pot fi obtinute rapid informatiile despre produs.
 • Clase energetice noi - Un sistem simplificat de clasificare de la A la G.
 • Monitorizare simplificata a consumului - O evaluare usor de inteles a consumului de energie.

In plus, exista modificari specifice pentru fiecare dintre categoriile prezentate mai jos

Energy Labelling Energy Labelling Energy Labelling
Energy Labelling

Frigidere si congelatoare

Jumatate dintre aparatele frigorifice de uz casnic introduse pe piata din 2014 ar putea revendica una dintre cele doua clase de top (A +++ sau A ++) pe eticheta - un semn clar ca reglementarile in vigoare vechi de 10 ani au nevoie urgenta de actualizare.

Cum vor ajuta noile modificari?

 • Economii suplimentare de energie - 10 TWh energie electrica economisita pe an pana in 2030.
 • Economii in gospodarie - gospodariile din Europa vor economisi in medie €100 din cheltuielile cu energia electrica pe durata de viata a unui frigider sau congelator nou.

Masini de spalat rufe & Masini de spalat rufe cu uscator

Mai mult de 55% dintre masinile de spalat ce se afla pe piata din Europa sunt incadrate in clasa de eficienta energetica A+++, fapt ce ingreuneaza diferentierea produselor. Cum vor ajuta noile modificari?

 • Economisirea apei - 711 milioane de m3 de apa economisita pana in 2030.
 • Economisirea energiei electrice - 2.5 TWh de energie electrica economisita pe an pana in 2030
 • Economii in gospodarie - gospodariile din Europa vor economisi in medie €130 din cheltuielile cu energia electrica pe durata de viata a noii lor masini de spalat.
Energy Labelling
Masini de spalat rufe
Energy Labelling
Masini de spalat rufe cu uscator
Energy Labelling

Masini de spalat vase

Peste 60% dintre masinile de spalat vase introduse pe piata din UE din 2014 sunt incadrate in clasa de eficienta energetica A+++ sau A++, fapt ce ingreuneaza diferentierea produselor.

Cum vor ajuta noile modificari?

 • Economisirea apei - 16 milioane m3 de apa economisita pana in 2030.
 • Economisirea energiei electrice - 2.1 TWh de energie electrica economisita pe an pana in 2030.
 • Economii in gospodarie - gospodariile din Europa vor economisi in medie €60 din cheltuielile cu energia electrica pe durata de viata a noii lor masini de spalat vase.

Sursa date: European Environmental Citizens’ Organisation for Standardisation (ECOS) “Ecodesign & Energy Labelling Package” Martie 2019; Detalii aici.