Noua eticheta energetica, pentru o planeta mai sanatoasa
 • Prima pagina
  Home
  1
 • Noua eticheta energetica, pentru o planeta mai sanatoasa
  2
Energy Labelling

Noua eticheta energetica, pentru o planeta mai sanatoasa

Reglementarile Uniunii Europene privitoare la consumul de energie al electrocasnicelor sunt in curs de actualizare. Ca urmare a noilor reglementari energetice, eticheta energetica a fost actualizata pentru a se alinia mai bine la comportamentul consumatorilor si se aplica pentru 3 categorii de aparate de uz casnic:

 • Masini de spalat si uscatoare
 • Masini de spalat vase
 • Combine frigorifice, frigidere, congelatoare, lazi frigorifice
Energy Labelling

De ce adoptam noua eticheta energetica?

Noua eticheta energetica este mult mai usor de inteles. Clasele energetice anterioare variau de la D la A +++. Desi A + era primul nivel din aceasta scala, prin perceptia unui consumator neinformat putea fi evaluat drept mult mai eficient decat in realitate. Acum, clasamentul se bazeaza pe un sistem simplu, usor de inteles, de la A la G, unde A este cel mai eficient nivel, iar G este cel mai ineficient. Astfel, un produs etichetat anterior A +++ va deveni, de exemplu, de clasa B, dupa noile conventii.
In plus, si nivelul de zgomot va fi evaluat, in premiera, pe o scala de la A la D. Anterior, zgomotul produs de electrocasnice era listat doar in dB(A). Odata cu noile clase de zgomot, care vin in completarea numarului de decibeli, nivelurile de zgomot sunt mult mai usor de inteles si de comparat.
Etichetele vor include de asemenea un cod QR care, scanat cu un dispozitiv mobil (telefon sau tableta), va oferi informatii suplimentare si oficiale (necomerciale) cu privire la produse.

Cand anume urmeaza tranzitia?

Incepand cu 1 martie 2021, toate nivelurile de eficienta energetica vor fi clasate exclusiv de la A la G, fara folosirea categoriilor A +, A ++ si A +++. Importanta noului sistem de clasificare este ca aduce in centrul preocuparilor din industrie, mai mult decat oricand inainte, respectarea mediului si eficienta energetica a electrocasnicelor.

Ce va insemna noua eticheta energetica pentru fiecare categorie de produse?

Reglementarile si eticheta energetica difera de la o categorie de produse la alta. Clasa energetica si alte informatii relevante de pe etichetele produselor sunt determinate in conformitate cu principiile de functionare ale fiecarei categorii ȋn parte.
Mai exact, aceasta inseamna ca nu toate informatiile de pe eticheta energetica a unei masini de spalat, de exemplu, se vor regasi pe cea a unei combine frigorifice. Consultati mai jos detaliile referitoare la fiecare aparat electrocasnic pentru a afla mai multe despre modul in care noile reglementari vor afecta categoria care il include.

Cum citim noua eticheta energetica a aparatului frigorific si ce beneficii aduce?

Jumatate dintre aparatele frigorifice introduse pe piata europeana din 2014 si pana in prezent au fost incadrate in clasa de eficienta energetica A+++ sau A++, ceea ce ingreuneaza o diferentiere reala a produselor.
Noua clasa de eficienta energetica a aparatelor frigorifice este mai clara si intuitiva. Aceasta include atat o actualizare in evaluarea eficientei, cat si schimbari in modul de masurare a volumului de stocare a aparatelor frigorifice.

Avantajele noii etichete energetice:

 • Economii energetice - 10 TWh/an, pana in 2030.
 • Economii financiare - in medie 100€/gospodarie, pe perioada de viata a unui aparat frigorific nou.

Iata cum arata noua eticheta energetica a aparatelor frigorifice si ce inseamna simbolurile si numerele care o alcatuiesc:

Energy Labelling

1. Cod QR

2. Scala claselor de eficienta energetica (A - G)

3. Clasa de eficienta energetica

4. Consumul anual de energie (kWh/an)

5. Volumul total al congelatorului

6. Volumul total al racitorului* (pentru frigidere si combine frigorifice)

7. Nivelul de zgomot (dBA) si clasa de zgomot

Nivel de putere sonora prin referinta la 1 pW

Cum citim noua eticheta energetica a masinii de spalat rufe cu si fara uscator și ce beneficii aduce?

Peste 55% dintre masinile de spalat rufe introduse pe piata europeana din 2014 si pana in prezent au fost incadrate in clasa de eficienta energetica A+++ sau A++, ceea ce ingreuneaza o diferentiere reala a produselor.
Noua clasa de eficienta energetica a masinilor de spalat rufe cu si fara uscator este mai clara si intuitiva. Aceasta se bazeaza pe consumul de energie al programului Eco 40-60 si pe ciclul Spalare si uscare. Programul Eco 40-60 este recomandat pentru indepartarea murdariei uzuale a hainelor din bumbac rezistent si panza, cu etichete care recomanda o temperatura de spalare intre 40° C si 60° C.

Avantajele noii etichete energetice:

 • Economii de apa - 711 Mil. M3/an, pana in 2030.
 • Economii energetice - 2.5 TWh/an, pana in 2030.
 • Economii financiare - in medie 130€/gospodarie, pe perioada de viata a unei masini noi de spalat rufe.

Iata cum arata noile etichete energetice ale masinilor de spalat rufe si ale masinilor de spalat rufe cu uscator si ce inseamna simbolurile si numerele care le alcatuiesc.

Energy Labelling

Masini de spalat rufe

1. Cod QR

2. Scala claselor de eficienta energetica (A - G)

3. Clasa de eficienta energetica

4. Consum energie (kWh/100 cicluri)

5. Capacitate ȋncarcare (kg)

6. Consum apa (litri/ciclu)

7. Durata program Eco 40-60

8. Clasa eficienta centrifugare

9. Nivel zgomot centrifugare (dBA) si clasa de zgomot

Programul „Eco 40-60” este etalonul pentru a determina consumul de energie, consumul de apa, umezeala reziduala, zgomotul, durata programului, alaturi de eficienta spalarii, centrifugarii si a clatirii. In calcularea valorilor de consum sunt folosite valorile obtinute pentru o incarcare pe un sfert, pe jumatate si completa a masinii de spalat rufe.
Nivel de putere sonora prin referinta la 1 pW

Energy Labelling

Masini de spalat rufe cu uscator

1. Cod QR

2. Scala claselor de eficienta energetica (A - G)

3. A. Clasa de eficienta energetica ciclu complet

B. Clasa de eficienta energetica ciclu spalare

4. Consum energetic ciclu complet (kWh/100 cicluri)

5. Consum energetic ciclu spalare (kWh/100 cicluri)

6. A. Capacitate incarcare ciclu complet (kg)

B. Capacitate incarcare ciclu spalare (kg)

7. A. Consum de apa ciclu complet (litri/ciclu)

B. Consum de apa ciclu spalare (litri/ciclu)

8. A. Durata ciclu complet (h:min/ciclu)

B. Durata ciclu spalare (h:min/ciclu)

9. Clasa eficienta centrifugare

10. Nivel zgomot centrifugare (dBA) si clasa de zgomot

Programul „Eco 40-60” este etalonul pentru a determina consumul de energie, consumul de apa, umezeala reziduala, zgomotul, durata programului, alaturi de eficienta spalarii, centrifugarii si a clatirii. In calcularea valorilor de consum sunt folosite valorile obtinute pentru o incarcare pe un sfert, pe jumatate si completa a masinii de spalat rufe cu uscator.
Nivel de putere sonora prin referinta la 1 pW

Cum citim noua eticheta energetica a masinii de spalat vase si ce beneficii aduce?

Peste 60% dintre masinile de spalat vase introduse pe piata europeana din 2014 si pana in prezent au fost incadrate in clasa de eficienta energetica A+++ sau A++, ceea ce ingreuneaza o diferentiere reala a produselor.
Noua clasa de eficienta energetica a masinilor de spalat vase este mai clara si intuitiva. Aceasta se bazeaza pe consumul de energie al programului Eco. Programul Eco este recomandat pentru indepartarea murdariei uzuale a vaselor, astfel incat sa fie cat mai eficient si din punct de vedere energetic. Deoarece presupune un consum redus de apa si electricitate, este cel mai eficient program al masinii de spalat vase.

Avantajele noii etichete energetice:

 • Economii de apa - 16 Mil. M3/an, pana in 2030.
 • Economii energetice - 2.1 TWh/an, pana in 2030.
 • Economii financiare - in medie 60€/gospodarie, pe perioada de viata a unei masini noi de spalat vase.

Iata cum arata noua eticheta energetica a masinilor de spalat vase si ce inseamna simbolurile si numerele care o alcatuiesc:

Energy Labelling

1. Cod QR

2. Scala claselor de eficienta energetica (A - G)

3. Clasa de eficienta energetica

4. Consumul de energie al programului Eco (kWh/100 cicluri)

5. Capacitatea de ȋncarcare (seturi de vase) pentru programul Eco

6. Consumul de apa al programului Eco (litri/ciclu)

7. Durata programului Eco

8. Nivelul de zgomot (dBA) si clasa de zgomot

Nivel de putere sonora prin referinta la 1 pW

Sursa date: European Environmental Citizens’ Organisation for Standardisation (ECOS) “Ecodesign & Energy Labelling Package” Martie 2019; Detalii aici.