Cum poti folosi cat mai eficient hota

Daca vrei o bucatarie mereu aerisita si proaspata, hota este secretul. Porneste-o ori de cate ori folosesti aragazul, plita sau cuptorul.


Evacuarea aerului

In cazul in care alegi o hota cu eliminare la exterior, ai nevoie de un burlan prin care aerul sa fie evacuat. Acesta trebuie sa aiba maximum 3 m lungime pentru ca hota sa functioneze eficient. La capatul din exterior al burlanului este nevoie sa montezi un dispozitiv de protectie, care permite eliminarea aerului extras din casa, dar nu si patrunderea animalelor mici pe burlan.

Distanta optima

Intre hota si aragaz sau plita este bine sa fie de minimum 60 cm si maximum 70 cm. Asezata astfel, hota va putea absorbi eficient mirosurile produse in timpul gatitului. Prin montarea hotei pe perete, se micsoreaza influenta curentilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenti care deviaza drumul poluantilor spre hota.

Viteza 1, 2 sau 3

Chiar si atunci cand incalzesti apa pentru ceai – folosesti doar un arzator si incalzesti o cantitate mica de apa – tot se formeaza aburi. De aceea, obisnuieste-te sa pornesti hota de cate ori folosesti aragazul sau plita, mai ales daca bucataria ta este mica. Gandeste-te ca, pentru a arde, flacara are nevoie de aer, pe care-l ia din incapere. Asadar, este necesara improspatarea lui in permanenta.

 

Cand gatesti in vase de mici dimensiuni si pe un singur arzator, folosirea hotei pe pozitia 1 este suficienta. Daca prajesti o portie de snitele, probabil ca va fi nevoie sa folosesti viteza 2 sau chiar 3. Dupa cateva utilizari, vei invata sa adaptezi puterea de evacuare a aerului in functie de ce si cum gatesti. Nu uita sa folosesti hota si atunci cand folosesti cuptorul.
Lasa hota sa mearga inca 10 minute dupa ce ai terminat de gatit, pentru ca toti aburii sa fie eliminati.