Foloseste-l eficient

Cei mai multi dintre noi considera ca frigiderul „stie” sa functioneze singur. In mare parte, asa este. Dar folosirea lui corecta si utilizarea adecvata a functiilor speciale cu care acesta este prevazut poate face diferenta in privinta consumului de energie si a pastrarii alimentelor cat mai proaspete.  

Amplaseaza-l corect

Amplaseaza frigiderul intr-o incapere uscata, departe de surse de caldura sau foc si de actiunea directa a soarelui, intr-un spatiu care permite circulatia aerului in jurul aparatului. Pentru ca acesta sa functioneze eficient, temperatura din jur trebuie sa fie cuprinsa intre 10 si 38 de grade Celsius.

Evita cresterea temperaturii din interior

Nu tine usa frigiderului mult timp deschisa pentru ca temperatura din interior sa nu creasca peste cea recomandata. Inainte de a introduce in frigider sau in congelator recipiente cu mancare gatita, lasa-le sa se raceasca. Daca te grabesti, scufunda vasele in apa rece pentru a le raci mai repede. Eviti astfel cresterea temperaturii si a umiditatii din interior.

Regleaza-l in functie de utilizare

Cand pleci in vacanta si stii ca nu vei folosi frigiderul mai multe zile, in primul rand scoate din el alimentele care se pot altera. Pune tot ce crezi ca se poate pastra in cutii inchise ermetic. Seteaza-l apoi pe functia „vacanta” sau pe functionare economica.

Dezgheata-l si curata-l periodic

Daca dezghetarea congelatorului nu se face automat, este bine sa faci tu aceasta operatiune o data la 4-6 luni sau de cate ori este necesar. Gheata formata pe peretii aparatului creste consumul de energie necesar pentru buna lui functionare.

Evita formarea umiditatii excesive

Acopera vasele ce contin lichide sau mancare. Neacoperite, acestea contribuie la cresterea nivelului de umiditate din interiorul frigiderului. Acest lucru suprasolicita compresorul si creste consumul de energie.