Vesela ceramica sau portelan: ce alegi, care e diferenta dintre ele, cum le intretii

Publicat la data de: 05/19/2021, 08:57

Autor: Arctic

Vesela ceramica sau portelan: ce alegi, care e diferenta dintre ele, cum le intretii
Vesela ceramica sau portelan: ce alegi, care e diferenta dintre ele, cum le intretii
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2021/05/vesela-ceramica-sau-portelan-ce-alegi-diferente-cum-le-intretii-320039174.jpg
May 24, 2021
Arctic

Seturile de vesela sunt cu siguranta vedetele, cand vine vorba despre vasele din casa, pentru ca, dincolo de utilitate, ele au si o semnificatie aparte. Cu alte cuvinte, sunt un simbol al meselor festive, cand iti doresti sa-ti rasfeti musafirii cu mancaruri si dulciuri rafinate, dar si cu un set de farfurii si pahare cu […]

Seturile de vesela sunt cu siguranta vedetele, cand vine vorba despre vasele din casa, pentru ca, dincolo de utilitate, ele au si o semnificatie aparte. Cu alte cuvinte, sunt un simbol al meselor festive, cand iti doresti sa-ti rasfeti musafirii cu mancaruri si dulciuri rafinate, dar si cu un set de farfurii si pahare cu totul speciale, si, totodata, al meselor obisnuite, organizate in atmosfera calda, de familie. 

Din aceasta perspectiva, alegerea veselei este foarte importanta, iar criteriile de care ar trebui sa tii cont nu sunt legate doar de aspectul estetic, ci si de calitatea materialelor din care este realizata. In continuare, te invitam sa descoperi care sunt diferentele dintre vesela din ceramica si cea din portelan, cum o alegi ca sa fie potrivita nevoilor tale si cum intretii astfel de vase, ca sa te bucuri de ele cat mai mult timp.

Vesela ceramica vs portelan - ce diferenta e intre ele

Vesela vine in completarea ritualului mesei, indiferent ca savurezi preparatele culinare impreuna cu cei apropiati sau in compania unor invitati speciali. Prin urmare, farfuriile, platourile, supierele, cestile sau bolurile care se regasesc pe masa joaca un rol foarte important, iar atunci cand alegi un set sau altul, nu o poti face chiar la intamplare. Din acest punct de vedere, este esential ca vesela sa fie realizata din materiale de calitate, asa cum sunt ceramica si portelanul. Daca te intrebi pentru care dintre acestea ar fi mai bine sa optezi, atunci ar trebui sa pornesti de la diferentele care exista intre ele. Este si motivul pentru care iti venim in ajutor cu un scurt ghid:

Vesela din ceramica vs vesela din portelan

Vesela din ceramica

Vesela din portelan

ceramica foarte poroasa, arsa la temperatura mica

temperatura de ardere este intre 1.650-2.100°C


textura este poroasa, ceea ce ii confera o putere de absorbtie mare a umezelii si a pigmentilor


poate fi vopsita sau pictata in culori vii, care isi vor pastra frumusetea peste timp


durabilitate scazuta


vasele pot fi folosite pentru gatit, dar la temperaturi mici

portelanul obisnuit

temperatura de ardere este de peste 2.700°C


este mai usor si mai subtire decat orice tip de ceramica


nu este la fel de subtire ca portelanul fin, dar este mai rezistent


are o durabilitate mai mare decat orice tip de ceramica

ceramica semi-poroasa, arsa la temperaturi inalte

temperatura de ardere este de peste 2.100°C


textura semi-poroasa


durabilitate mai mare decat ceramica foarte poroasa


vasele pot fi introduse in cuptor, la temperaturi mai mari decat ceramica foarte poroasa

portelanul fin

temperatura de ardere este de peste 2.300°C


este mai subtire decat portelanul obisnuit, usor transparent


este cel mai rezistent material din care se realizeaza vase

 

Asadar, diferentele majore dintre ceramica si portelan se refera, pe de o parte, la compozitia de lut (mai densa sau mai rarefiata) si, pe de alta parte, la temperatura de ardere (mai mica sau mai mare). Retine ca un vas este cu atat mai rezistent, cu cat lutul este mai dens si temperatura de ardere este mare. De aceea, cu toate ca este mai subtire si mai usor decat ceramica, portelanul, realizat din material foarte dens si la temperaturi de ardere ridicate, este mai rezistent decat aceasta.

👉 Descopera categoria noastra de ARAGAZE, dotate cu tehnologii inovatoare si functii inteligente, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

Ceramica sau portelan - cum alegi vesela potrivita

Atunci cand alegi intre vesela din ceramica si cea din portelan, orienteaza-te nu numai dupa aspectul estetic, ci si dupa detalii cum ar fi:

  • ocazia la care vrei sa o folosesti - de obicei, vesela din ceramica este considerata a fi mai calda, invita la o atitudine informala si poate fi utilizata frecvent la mesele in familie; portelanul este, prin definitie, elegant, fiind indicat pentru evenimentele deosebite; prin urmare, poate ca nu ar fi rau sa ai macar un set de vesela din portelan si mai multe din ceramica; 
  • durabilitatea - nu degeaba vasele din portelan sunt, de multe ori, mosteniri de familie, care au si sute de ani vechime si nu pentru ca au stat mai mult prin vitrina, ci pentru ca au, intr-adevar, o rezistenta foarte buna;
  • modul de intretinere - cu vasele din ceramica, va trebui sa acorzi mare atentie temperaturii de gatit, daca vrei sa le introduci in cuptor, si nu e indicat sa le igienizezi la masina de spalat; cu portelanul, nu mai ai aceste griji.

Cum intretii corect vesela din ceramica

Cand vine vorba despre intretinerea veselei din ceramica, sunt cateva aspecte de care este bine sa tii cont, ca sa te asiguri ca te vei bucura de ea cat mai mult timp:

  • ai grija la temperatura de gatit - daca ai vase din ceramica foarte poroasa, arsa la temperaturi mici, atunci poti sa o folosesti la cuptorul cu microunde, de exemplu, dar sa-l setezi la temperatura foarte scazuta; nu este indicat sa utilizezi astfel de vase in cuptorul aragazului; 
  • acorda atentie igienizarii vaselor - masina de spalat vasele este un prieten de nadejde, pentru ca nu doar curata vasele, tacamurile si paharele, ci le si igienizeaza, folosind apa incalzita la temperaturi foarte ridicate, dar, cand vine vorba despre vasele din ceramica foarte poroasa, este indicat sa le speli manual, ca sa le prelungesti durata de viata; 
  • atentie la schimbarile bruste de temperatura - vasele din ceramica semi-poroasa pot fi introduse in cuptor, dar, ca sa eviti aparitia microfisurilor pe suprafata glazurata a acestora, este bine sa nu le pui in cuptor imediat ce le-ai scos din frigider, ci sa le lasi macar 30 de minute, la temperatura camerei.

Cum intretii eficient vesela din portelan

Cu toate ca portelanul este mult mai subtire decat ceramica, el are avantajul major de a fi foarte rezistent, chiar daca este vorba despre cel normal sau cel fin. Astfel, un vas de portelan care nu are insertii metalice, de exemplu, poate fi pus in cuptorul cu microunde ori in cel al aragazului. Totodata, poti curata vesela din portelan cu ajutorul unei masini de spalat vase, fara sa se deterioreze.

👉 Alege unul dintre modelele noastre de MASINI DE SPALAT VASE, dotate cu tehnologii de ultima generatie, si bucura-te cat mai mult timp de vesela ta din portelan.  

Indiferent ca alegi vesela din ceramica sau din portelan, retine ca ambele sunt materiale de calitate, insa rezistenta lor depinde de temperatura de ardere si de densitatea lutului din care sunt realizate. In plus, un portelan bone contine o pulbere de oase de vita si este recunoscut in lume drept cel mai fin tip de portelan, avand si o durabilitate deosebita. Totusi, nu uita sa tii cont si de cateva reguli simple, cum sunt si cele de mai sus, legate de modul in care intretii aceste vase, ca sa le prelungesti viata cat mai mult. 

Sursa foto: Shutterstock