Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Vasele din fonta: avantaje si cum le intretii

Autor: Arctic

Data publicarii: December 2, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Atunci cand iti alegi vasele de bucatarie, este recomandat sa tii cont de tipul de aragaz/plita pe care il vei folosi. Fonta este un aliaj din fier si carbon, fiind un excelent conductor de caldura, ce este distribuita uniform si treptat. Rezistenta la temperaturi foarte ridicate, fonta poate fi folosita pe orice tip de aparat de gatit (plita electrica, pe gaz, vitroceramica ori cu inductie), dar si in cuptor, spre deosebire de ceramica, otel inoxidabil sau teflon. Iata, mai jos, care sunt avantajele gatitului in vase de fonta si cum sa le intretii.

Un vas pentru toate tipurile de aparate de gatit

Atunci cand iti alegi vasele de bucatarie, tine cont de aparatul de gatit pe care il detii. De exemplu, in cazul plitelor cu inductie, acestea transmit unde electromagnetice vasului in care se gateste, incalzindu-l. Deci, in acest caz, vasele trebuie sa aiba o baza care sa contina un material feros, pentru a permite incalzirea. Plitele cu inductie au numeroase avantaje, precum faptul ca sunt eficiente energetic, timpul de gatire fiind si el redus. Au un design simplu, dar elegant, se curata repede si sunt sigure intr-o casa cu copii mici. Insa vasele pe care le poti folosi pe o astfel de plita, respectiv cu fund magnetic, sunt mai scumpe si mai grele. Rezolvarea acestei probleme consta in folosirea vaselor din fonta, pe care le poti pune si in cuptor ori pe un gratar. 

Avantajele si inconvenientele gatitului in vase de fonta

Indiferent ca prepari lent o tocana sau inabusi rapid niste legume, un vas din fonta iti va fi foarte util. Acoperita cu un capac gros, mancarea va genera sosuri care nu se vor evapora, ci vor ramane in vas pe tot parcursul gatitului, acest condens fragezind alimentele. Iata care sunt avantajele, dar si inconvenientele vaselor din fonta:

  • Un beneficiu major al vaselor de fonta este acela ca ai o distributie uniforma a caldurii. Tigaile din fonta au conductivitate termica de pana la patru ori mai mare decat cele din otel inoxidabil. Acest fapt are ca rezultat si un consum mic de energie, mai ales pentru preparatele gatite lent, timp de mai multe ore. 
  • Pe de alta parte, dureaza mai mult pana ce vasele de fonta se incalzesc, deci, daca te grabesti, foloseste alt tip de recipient.
  • Cu cat focul este mai mic, cu atat mancarea va fi mai gustoasa, cu conditia sa nu ridici capacul frecvent. 
  • Vasul de fonta te ajuta sa nu petreci toata ziua in fata aragazului, dimpotriva. Pune ingredientele in vas, acopera cu capacul si lasa mancarea la gatit, atat cat este nevoie. 
  • Poti pregati o cantitate mai mare de mancare. Preparatele gatite in vase de fonta sunt si mai gustoase, reincalzite a doua zi. Pe langa tocane si alte preparate ce necesita timp, vasele de fonta sunt utile pentru gatitul unor preparate precum fripturi, chiftele, peste, feluri din oua, ceapa caramelizata, clatite, pizza, paine, chifle si deserturi. 

  • Tigaia (cratita) din fonta te ajuta sa cresti aportul de fier la fiecare preparat. De fiecare data cand gatesti, mancarea va avea un aport mai mare de fier, mai ales daca folosesti alimente acide precum rosiile, otetul, lamaia. Femeile insarcinate sau care alapteaza pot in mod special beneficia de acest lucru, pentru ca ele au nevoi crescute de fier. 
  • Spre deosebire de alte tipuri de vase, cele din fonta sunt lipsite de substante toxice, inclusiv daca se zgarie. De exemplu, tigaile antiaderente elibereaza toxine la prima zgarietura.
  • Vasele din fonta sunt mai rezistente la temperaturi inalte. Le poti folosi pe plita, in cuptor, dar si pe gratarul de lemne. 
  • Vasele din fonta nu permit lipirea alimentelor, ceea ce face curatarea mai usoara.
  • Vasele din fonta sunt foarte rezistente in timp, chiar decenii, daca sunt bine intretinute.
  • Pe de alta parte, vasele de fonta sunt mai grele decat cele din alte materiale.
  • Vasele sunt mai scumpe, dar economice; de aceea, merita sa investesti in ele, pentru ca pretul va fi recuperat in timp. Alege un model de calitate, pentru ca il vei putea folosi toata viata.

Intretinerea vaselor de fonta

Un vas din fonta necesita o intretinere speciala; in caz contrar, el poate rugini. Acesta este motivul pentru care este recomandat sa investesti in vase din fonta netratate, fara email. Iata cateva sfaturi pentru intretinerea acestui tip de vase:

  • O tigaie din fonta poate fi folosita pentru gatit numai dupa ce a fost uscata si unsa. Fonta naturala, fiind sensibila la oxidare, trebuie sa fie unsa in mod regulat, pentru a-si pastra calitatile. Fonta emailata, pe de alta parte, rezista la oxidare, dar emailul este sensibil la schimbarile de temperatura, iar daca este deteriorat, poate elibera in mancare substante toxice, precum plumbul sau cadmiul. 
  • Spre deosebire de multe alte tipuri de tigai, cele din fonta naturala nu sunt gata de utilizare imediat dupa cumparare. 
  • Foloseste ustensile din lemn sau din silicon, la prepararea mancarii. 
  • Nu depozita mancarea in vasul de fonta pentru o perioada lunga de timp; cel mai bine este sa transferi restul intr-un recipient ermetic. 

Cum sa pregatesti vasul din fonta, dupa ce l-ai cumparat

Pentru ca mancarea sa nu se lipeasca, trebuie sa pregatesti vasul dupa ce l-ai cumparat, ungandu-l cu mai multe straturi de ulei. Preincalzeste cuptorul la temperatura cea mai mare. Unge cu ulei vasul, in interior si pe exterior, apoi pune-l in cuptor pentru o ora, cu fundul in sus. Opreste focul si lasa vasul sa se raceasca in cuptor. In mod ideal, operatiunea ar trebui sa fie repetata de alte cinci ori, pentru a obtine un finisaj bun.

Cum cureti vasele de fonta

Curatarea vaselor din fonta este o operatiune care nu iti va lua mult timp:

  • Dupa ce ai golit vasul de mancare, inca fierbinte, pune-l in chiuveta, sub jet de apa calda, si curata resturile alimentare cu o perie sau burete de vase. Nu folosi detergent, ci doar apa fierbinte. Clateste-l si pune-l din nou pe plita calda, sa se usuce. Sterge vasul rapid cu un prosop de hartie inmuiat in putin ulei – pentru a combate rugina – si pune-l in dulap. De altfel, straturile succesive de ulei cu care ungi vasul din fonta il vor face, în timp, antiaderent. 
  • Din cand in cand, infierbanta vasul gol uns cu ulei, pentru a fi sigur ca nu se instaleaza rugina. 
  • Daca mancarea este intr-adevar foarte lipita, toarna cateva linguri de ulei in tigaie si presara sare grunjoasa, apoi freaca rapid cu peria si clateste. 
  • Nu curata vasele de fonta in masina de spalat vase.

In concluzie, vasele din fonta sustin metodele naturale de gatit, pentru ca, spre deosebire de cele cu suprafete antiaderente, ele nu elibereaza produse toxice in timpul utilizarii. Eficiente din punctul de vedere al consumului de energie, vasele din fonta sunt rezistente, fiind o buna investitie pentru bucataria ta.

Sursa foto: Shutterstock