Oferit musafirilor la masa de Craciun sau preparat oricand pentru pofticiosii cei mici, dulcele cunoscut de toata lumea refuza sa imbatraneasca.
Desertul cu textura moale si cu aroma inconfundabila ne trezeste instantaneu cele mai profunde nostalgii ale copilariei. Cu toate ca este un preparat simplu, turta dulce a trecut testul timpului si a rezistat in fata altor specialitati care ar putea parea mai tentante la prima vedere.
Turta dulce poate avea o multime de forme si de culori, in functie de motivul pentru care este pregatita. Cea in forma de fursec este ideala daca doar vrei sa-ti satisfaci pofta, iar Craciunul ar fi incomplet fara turta dulce modelata ca o steluta, o stea, un bradut sau un fulg de nea. Alte forme populare sunt inima, omuletul si casuta de turta dulce.
Scurt istoric al turtei dulci
Povestea milenara a turtei dulci incepe in Franta, dar paternitatea acestui produs de cofetarie apartine unui armean. In anul 992, calugarul Grigorie Macarie alege sa-si traiasca ultima parte a vietii in Franta. Armeanul se face repede indragit, datorita preparatului de patiserie complet nou pentru localnici.
In secolul al XI-lea, cavalerii cruciadelor aduc in Europa ingredientul-minune din reteta originala a turtei dulci: ghimbirul. Secolul al XIII-lea gaseste turta dulce in Suedia, unde calugaritele obisnuiau sa o coaca pentru a fi vanduta. Incepand cu secolul al XIX-lea, toti copiii din lume viseaza la o casa din turta dulce, ca in povestea „Hansel şi Gretel” a Fratilor Grimm.
Ustensilele si ingredientele necesare
Pe cat de simplu este acest desert, pe atat de usor este sa il pregatesti la tine acasa, rapid si fara batai de cap. Mai intai, asigura-te ca ai un mixer, pentru momentul in care va trebui sa amesteci aluatul. Desigur, il poti framanta si manual, dar nu vei obtine textura moale pe care o iubesti atat de mult la turta dulce. Iata alte ustensile de care vei avea nevoie pentru a pune in aplicare reteta:
- lingura
- cratita cu fund gros
- bol pentru amestec
- tava pentru copt
Ingrediente pentru 60 de bucati de turta dulce dupa reteta clasica:
- 1 kg de faina
- 500 g de miere
- 200 g de zahar
- 200 g de unt
- 2 oua
- 2 lingurite de cacao
- 20 g de bicarbonat de sodiu
- 6 linguri de lapte
- 80 g de condimente (cuisoare, scortisoara, ghimbir)
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 varf de lingurita de sare
Ingrediente pentru 60 de bucati de turta dulce de post:
- 1 kg de faina
- 500 g de zahar
- 2 plicuri de praf de copt
- 2 lingurite de cacao
- 1 lingurita de scortisoara
- 100 ml de ulei
- 1 litru de apa
- 80 g de praf de nuca
Ingrediente pentru 60 de bucati de turta dulce glazurata:
- 1 kg de faina
- 200 g de unt
- 2 oua
- 140 g de zahar
- 200 ml de lapte
- 1 lingurita de ghimbir
- 2 lingurite de scortisoara
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 varf de lingurita de sare
Glazura:
- 400 g de zahar pudra
- 2 albusuri
- 6 linguri de apa fierbinte
- 6 linguri de zeama de lamaie
- o lingurita de sare
Mod de preparare
Pentru turta dulce:
- Incepe prin a carameliza la foc mic zaharul, pana ce devine aramiu. Daca turta ta dulce este de post, vei stinge focul aragazului si vei lasa compozitia la racit. Daca nu, vei adauga untul si mierea, apoi vei amesteca pana la omogenizare. Lasa la racit timp de 3-4 minute.
- Adauga mai intai praful de copt stins cu otet, iar dupa aceea uleiul, scortisoara, ghimbirul si pudra de cacao. Daca ai ales reteta clasica, completeaz-o cu cele doua oua intregi. Laptele trebuie turnat si el in bol, dar numai la temperatura camerei.
- Presara faina, sarea si bicarbonatul, in timp ce amesteci lent, pana vei simti ca ai obtinut consistenta dorita. La inceput vei folosi lingura, dar daca vei alege sa mixezi compozitia, vei scapa de riscul formarii cocoloaselor de faina.
- Odata ce ai ajuns la un aluat omogen si aratos, e momentul sa-i oferi o mica pauza. Mai exact, sa il acoperi cu folie de plastic si sa il lasi la frigider timp de 2-3 ore. Vrei sa obtii garantat cea mai pufoasa textura pentru turta dulce? Mareste repausul la 24 de ore.
- Scoate aluatul de la frigider, dar nu inainte de a pregati o tava de tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei. Modeleaza aluatul sub forma unor bilute pe care le vei aseza pe tava, cu grija de a pastra intre ele o distanta de 2 centimetri.
- Cat timp asezi turta dulce pe tava, incalzeste cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius, timp de 25 de minute. Daca vrei o turta dulce pufoasa, 15 minute de coacere in cuptorul electric sunt suficiente. Pentru o textura mai crocanta, prelungeste asteptarea cu 5 minute.
Pentru glazura:
- Dupa ce ai scos turta dulce de la cuptor, cat timp se raceste, te poti ocupa de pregatirea glazurii. Incepe prin mixarea albusului in bol, pana cand devine spumos.
- Adauga zaharul pudra si continua sa amesteci, pana ce toata compozitia capata textura de bezea. In timp ce amesteci, adauga apa fierbinte si zeama de lamaie.
- Toarna cu rabdare apa fierbinte, pana vei obtine o consistenta asemanatoare cu cea a smantanii. Acum vei introduce fiecare bucata de turta dulce in glazura, cu partea de sus.
Pentru a-i multumi pe toti cei stransi la masa, este bine sa pregatesti turta dulce atat cu glazura, cat si simpla. Daca ai urmat cu atentie pasii de mai sus, cu siguranta le vei face tuturor o surpriza delicioasa. Nu ai nimic de pierdut, iar satisfactia pe care o vei simti la final si felicitarile celor dragi vor fi cea mai buna rasplata pentru efortul tau.
Sursa foto: Shutterstock