Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Trucuri pentru a-ti trezi copilul usor dimineata

Autor: Arctic

Data publicarii: September 29, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Odata cu inceperea noului an scolar, multi parinti se trezesc din nou ca sunt intr-o adevarata cursa dimineata, cand trebuie sa ii pregateasca pe cei mici pentru cursuri, dar, surpriza, nu reusesc sa ii dea jos din pat. Pentru a evita situatiile de criza si repetarea la nesfarsit a indicatiilor de tipul „ridica-te din pat”, „mananca-ti fulgii”, „incalta-te” – din cauza ca cel mic, pur si simplu, te ignora -, poti sa te folosesti de cateva sfaturi pentru organizarea fara stres a acestor momente. De la instaurarea unei rutine la calcatul hainelor in avans si mici modificari in casa, iata ce aspecte poti lua in considerare pentru ca cel mic sa devina mai cooperant dimineata:

Economiseste timp

O metoda foarte eficienta este sa anticipezi. Pregateste tot ceea ce poti cu o seara inainte. Masa pentru micul dejun – bolurile, tacamurile si canile -, alimentele „uscate”, cum ar fi cerealele, pudra de ciocolata sau fructele, apa din ibricul pe care il vei lasa pe plita pentru cafea, hainele si ghiozdanele pentru copii, lucrurile tale pentru ziua urmatoare, pachetul pentru scoala etc. Copiii, daca sunt suficient de mari, isi pot pregati singuri hainele, incaltamintea si ghiozdanele. Pe scurt, fa orice poate fi facut cu o zi inainte. Vei scapa de un stres, vei economisi timp dimineata si te vei trezi mult mai senin.

Trezeste-l mai devreme

Daca cel mic are dificultati in a se ridica din pat dimineata, este recomandat sa te abtii sa il trezesti in ultimul minut. Potrivit specialistilor, copilul are nevoie de cel putin 30 – 45 de minute pentru a fi functional dupa trezire. Deci este inutil sa il presezi foarte mult sa faca lucruri imediat dupa ce se trezeste. In schimb, te poti trezi tu mai devreme cu o jumatate de ora, sa ai timp sa faci un dus, sa te imbraci si sa iti bei cafeaua in liniste, inainte ca cel mic sa se trezeasca. Vei fi mai calm si nu vei mai transmite o stare de stres copilului. Trebuie sa mai stii ca fiecare om are propriul ritm cotidian. Daca cel mic este putin mai lent atunci cand se trezeste, poti sa ii oferi un moment de ragaz intre pat si micul dejun, pe canapea. Odata cu lumina naturala, zgomotele, mirosul brioselor din cuptor, copilul va deveni in mod sigur mai alert si gata sa-si inceapa ziua. Este esential ca cel mic sa doarma suficient, iar daca are nevoie de mai mult somn, culca-l mai devreme.

Pune la punct un ritual

Copiii, in special cei mai mici, se simt bine si in siguranta atunci cand stiu ce au de facut, cand au de urmat un program. Aranjeaza casa la inaltimea lor si pune-i sa participe intr-un mod distractiv si activ la pregatirea pentru scoala/gradinita. Acest lucru le sustine autonomia, iar copilul poate merge la cursuri cu calm si incredere. In ceea ce priveste ritualul, poti sa il trezesti dimineata cu un pupic, apoi sa tragi usor perdelele, pentru a face loc luminii naturale. Poti chiar sa te folosesti de melodia lui preferata, spunandu-i sa se ridice din pat, atunci cand se termina. Astfel, se poate trezi usor, fara stimuli agresivi, care l-ar putea pune intr-o dispozitie proasta. Urmeaza baia, imbracatul si micul dejun. Pastreaza rutina simpla, cu doar cateva sarcini precise. Daca este mai mic, indicatiile sub forma de desene pot fi eficiente si mai distractive si le puteti chiar proiecta impreuna. Un soare poate sa simbolizeze trezirea si prima imbratisare dimineata. Si, pentru ca este ritual, toate activitatile trebuie sa fie facute in aceeasi ordine, in fiecare dimineata, pana cand copiii vor sti exact ce sa faca singuri.

Amenajeaza baia

Este recomandat sa amenajezi spatiul din baie astfel incat copilul, daca este mai mic, sa se poata descurca singur. De indata ce remarci ca poate, lasa-l sa-si puna singur pasta de dinti pe periuta. Lasa-i in baie un taburet jos, pe care se poate urca pentru a se privi in oglinda, atunci cand se spala si se piaptana. De asemenea, pune-i prosopul pe o agatatoare la inaltimea sa, pentru ca el sa si-l poata lua singur.

Luati micul dejun impreuna

Multi parinti profita de momentul in care cel mic ia micul dejun pentru a face dus sau a-si rezolva alte treburi. Au, apoi, surpriza sa revina in bucatarie si sa constate ca cel mic nu a terminat de mancat. Prezenta unui adult alaturi de el este importanta. Pentru a-l motiva sa-si manance micul dejun, puteti pregati prajituri de casa impreuna in weekend, pe care apoi le va degusta cu placere. Micul dejun este punctul culminant al diminetii, care il va umple de energie si il va ajuta sa se trezeasca. Cerealele cu lapte raman printre alimentele preferate, dar poti miza si pe o omleta pregatita rapid pe aragaz, cu branzeturi si legume, friganele ori clatite sanatoase din ovaz cu fructe si o lingura mare de iaurt proaspat de la frigider

Lasa-l sa-si aleaga singur hainele

Poti folosi un dulap cu sertare, de inaltimea copilului, pentru a-i aranja hainele. Tricouri, pantaloni, bluze, lenjerie intima, fiecare articol de imbracaminte trebuie sa aiba locul lui. Obisnuieste-te ca, dupa ce speli rufele, sa le calci inainte de a le pune in dulap, pentru a nu fi nevoit sa faci acest lucru dimineata, cand nu iti va mai ramane decat sa ii indici daca trebuie sa aleaga pantaloni scurti sau lungi, bluze ori tricouri, in functie de temperatura de afara. In holul de la intrare, planifica un cos mic, la inaltimea lui, in care isi poate pune toate accesoriile: manusi, sapca, fular, ochelari de soare etc. La fel, poate fi util un suport mai jos pentru hainele de exterior. De asemenea, pastreaza pantofii in ordinea corecta dreapta/stanga. Nu mai ramane decat ghiozdanul, iar copilul este gata de scoala.

In pofida eforturilor noastre de a pune totul la punct, nu ne putem astepta ca totul sa fie perfect in fiecare dimineata. Este posibil sa mai existe dimineti haotice, unde totul este pe fuga ori exista o doza de nervozitate. Aceste momente fac, insa, parte din viata, pentru ca nimeni nu este perfect. Fii binevoitor nu numai cu copiii, ci si cu propria persoana. Tot ceea ce ai nevoie, pentru a avea dimineti linistite, este sa ai incredere in copii si ingaduinta fata de sine. 

Sursa foto: Shutterstock