Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Transforma-ti bucataria intr-o gelaterie italiana cu 8 retete irezistibile de inghetata de casa

Autor: Arctic

Data publicarii: July 13, 2018

Data modificarii: February 13, 2019

Daca ai o slabiciune pentru inghetata, dar incerci sa mananci mai sanatos si sa te feresti de tentatiile prea dulci din comert, nu mai e nevoie sa faci compromisuri. Avem pentru tine opt retete simple pentru cele mai indragite feluri de inghetata, pe care sa le poti prepara chiar tu, pas cu pas.

Pentru a obtine cele mai racoritoare si cremoase cupe de gelato, nu vei avea nevoie decat de un blender, un mixer si cateva ingrediente pe alese. Iata cateva retete:

1. Inghetata clasica de vanilie

inghetata vanilie

Ingrediente necesare pentru o reteta de inghetata de vanilie pe cat de simpla, pe atat de gustoasa:

  • 2 pastai de vanilie;
  • 500 ml de frisca;
  • 70 g de zahar;
  • 3 galbenusuri.

Mod de preparare

Intai, cresteaza pe lungime pastaile de vanilie si indeparteaza cu grija toate semintele de vanilie, de care vei avea nevoie mai tarziu. Apoi pune frisca la fiert, la foc mic, alaturi de pastaile de vanilie si cantitatea de zahar recomandata, amestecand incet pana cand zaharul se dizolva complet.

Intr-un bol incapator, bate galbenusurile, apoi toarna frisca indulcita in acelasi bol, incorporand-o in mod treptat. In cele din urma, strecoara amestecul obtinut, pentru a indeparta pastaile si a obtine o consistenta fina. Ulterior, adauga boabele de vanilie si lasa inghetata la congelator minimum doua-trei ore, inainte de a o servi.

2. Inghetata clasica de ciocolata

Ingredientele necesare pentru aceasta reteta sunt:

  • 480 ml de frisca;
  • 1 cana (aproximativ 400 g) de lapte condensat;
  • 50 g de pudra de cacao;
  • 175 g de fulgi sau bucati de ciocolata.

Mod de preparare

Cu ajutorul unui mixer, amesteca frisca pana cand obtii o consistenta aerata, dar ferma. Apoi adauga treptat toate celelalte ingrediente, amestecandu-le usor pentru a obtine o textura aerata, dar cremoasa in acelasi timp. Apoi lasa intregul amestec la congelator pentru cel putin sase ore, inainte de a te infrupta din delicioasa inghetata.

3. Inghetata de fructe de padure

Pentru o inghetata racoritoare din fructe de padure, care se poate consuma imediat dupa preparare, vei avea nevoie de doar trei ingrediente:

  • 750 g de fructe de padure congelate;
  • 200 ml de frisca;
  • 80 g de zahar pudra.

Mod de preparare

Scoate fructele de padure din congelator si lasa-le la temperatura camerei pentru aproximativ 15 minute inainte de a le utiliza. Apoi toaca fructele cu ajutorul unui blender vertical usor de curatat sau cu un tocator compact si practic. Separat, amesteca frisca, folosind un mixer de mana, pana cand obtii o consistenta ferma. In cele din urma, combina toate ingredientele intr-un vas incapator si gusta inghetata, pentru a verifica daca este suficient de dulce, adaptand cantitatea de zahar necesara dupa gust.

Datorita fructelor de padure deja congelate, inghetata nu mai trebuie lasata la racit, ci se poate consuma imediat dupa preparare.

4. Inghetata cu piersici si frisca

O alta varianta delicioasa de inghetata cu fructe este cea de piersici si frisca. Pentru a o savura, nu vei avea nevoie decat de cinci ingrediente:

  • 4 cani de piersici coapte, curatate si taiate cubulete;
  • o jumatate de lingurita de suc de lamaie;
  • o jumatate de cana de zahar granulat;
  • 2 cani de frisca;
  • o conserva de lapte condensat.

Mod de preparare

Amesteca intr-un bol piersicile, zaharul si zeama de lamaie si lasa-le la macerat pentru aproximativ o ora, pana cand piersicile isi vor lasa zeama si vei obtine un sirop dulce. Apoi toarna aceste ingrediente intr-un blender pentru a pasa piersicile si transfera amestecul rezultat intr-o tigaie, incalzindu-l timp de aproximativ cinci minute, pana cand rezulta un sos scazut. Apoi lasa sosul la racit timp de doua ore.

Intr-un alt vas, bate frisca folosind un mixer electric cu multiple trepte de viteza, pana cand frisca nu mai este lichida, iar ulterior adauga laptele condensat. Amesteca cele doua ingrediente la viteza mica, apoi sporeste intensitatea, pentru a obtine un amestec cremos.

In cele din urma, omogenizeaza toate ingredientele, dar fara a le amesteca in mod excesiv, si lasa inghetata la congelator pentru minimum sase ore inainte de a o savura. 

5. Inghetata de avocado

 

Pentru o inghetata cu adevarat sanatoasa, vei avea nevoie doar de trei ingrediente:

  • 6 banane;
  • doua fructe de avocado;
  • aproximativ un sfert de cana de miere.

Mod de preparare

Sursa video: https://www.youtube.com/watch?v=L5fQkDoq_Z0

Tot ce trebuie sa faci este sa feliezi bananele si sa le lasi la congelator timp de doua ore. Dupa acest rastimp, paseaza pulpa de avocado impreuna cu mierea si feliile congelate de banane, pana cand amestecul se omogenizeaza si devine cremos. Nu-ti ramane apoi decat sa te bucuri de un desert deopotriva sanatos si gustos.

6. Inghetata cu espresso

Daca o cafea are un efect revigorant, o inghetata cu pudra de espresso reprezinta antidotul pentru orice stare de toropeala sau apatie provocata de temperaturile-record din timpul verii.

Ingredientele necesare pentru acest fel de inghetata sunt:

  • doua cani de frisca;
  • o cana de lapte condensat;
  • 2-3 linguri de pudra de espresso, dupa gust;
  • o jumatate de cana de fulgi de ciocolata.

Mod de preparare

Amesteca pudra de espresso si frisca, folosind un mixer, pana cand pudra de espresso se dizolva complet. Apoi toarna laptele condensat intr-un alt vas si incorporeaza incet cate o treime din amestecul de frisca batuta, astfel incat aceasta sa-si retina pe cat posibil textura aerata. Ulterior adauga si fulgii de ciocolata, amestecandu-i incet in compozitie.

Apoi toarna inghetata intr-un vas rezistent la temperaturi joase si las-o sa se raceasca peste noapte in congelator, pentru ca a doua zi sa-ti incepi ziua cu o doza racoritoare de gelato cu espresso.

Inghetata de casa cu doua ingrediente

 

Daca toate aceste retete te-au inspirat sa creezi propria versiune de inghetata, posibilitatile sunt nelimitate. Cata vreme pornesti de la o baza cu o consistenta cremoasa, ulterior poti adauga orice ingredient sau topping iti doresti pentru a obtine diverse alte retete creative de inghetata.

Cele doua ingrediente care iti vor oferi baza ideala pentru orice fel de inghetata sunt: 

  • doua cani sau 450 ml de frisca;
  • o conserva sau aproximativ 400 ml de lapte condensat.

Apoi, pe langa acestea, poti adauga vanilie, miere, crema de branza, chiar si diferite tipuri de blat de tort sau biscuiti si orice altceva ti-ai mai putea dori, cata vreme ai curajul sa incerci.

Sursa video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=j70yTq2ysLQ

8. Inghetata vegana

Daca retetele de pana acum ti-au facut cu ochiul, dar preferi sa eviti produsele lactate, nu trebuie decat sa schimbi baza, inlocuind frisca si laptele condensat cu urmatorul amestec:

  • o conserva de crema de cocos (sau lapte integral de cocos), avand grija sa indepartezi inainte excesul de lichid din conserva;
  • o conserva de lapte de cocos de baut (degresat).

Acest amestec de baza poate fi indulcit si aromat cu orice varianta de indulcitor si tipuri de arome preferi, la fel ca in cazul oricarei alte baze de inghetata.

De asemenea, daca nu ai aceste ingrediente la indemana, dar vrei sa te bucuri de o reteta racoritoare similara inghetatei, un sorbet cu fructe poate fi un adevarat deliciu in timpul dupa-amiezelor calduroase de vara.

Sursa video: https://www.youtube.com/watch?v=QtgsaTy6bd8

Pentru a te bucura de toate aceste retete, nu ai nevoie decat de doua electrocasnice mici, dar puternice – un blender si un mixer -, cu ajutorul carora poti sa prepari orice reteta de inghetata de casa, oricat de simpla sau complexa ar fi. In plus, mai ai nevoie doar de o doza de creativitate si de cateva ingrediente de calitate, precum fructele gustoase care se gasesc din abundenta in timpul verii. Apoi nu-ti mai ramane decat sa savurezi pe indelete oricare dintre aceste inghetate sanatoase si racoroase.

Sursa foto: Shutterstock