Ziua dragostei, ziua lui Dragobete, fiul Dochiei, tanarul seducator care fura inimile fetelor, este sarbatorita pe 24 februarie si este plina de traditii si obiceiuri, unele dintre ele de-a dreptul fermecatoare, fiind o ocazie perfecta pentru a-ti marturisi dragostea si a te bucura de relatia ta. Multe dintre cutumele zilei de Dragobete au legatura cu iminenta venire a primaverii, cu innoirea garderobei si curatarea caselor, alaturi de o generoasa simbolistica asociata bunei intelegeri, dragostei si armoniei.
Haine si casa curate
Legenda lui Dragobete spune ca, la nasterea lui, acesta le-a avut ca ursitoare pe zanele celor patru anotimpuri. Primavara l-a facut frumos si iubit, vara i-a dat dulceata fructelor, toamna i-a ursit bogatie, iar iarna i-a harazit sa fie stralucitor si pur ca zapada. Traditiile din jurul acestei zile au urmat, in buna masura, darurile ursitoarelor. Asa se face ca obiceiurile cer ca ziua de Dragobete sa te gaseasca cu haine curate si o casa sclipitoare, unde s-a facut deja curatenia de primavara. Mai mult, se spune ca cine isi curata casa chiar de ziua de Dragobete va avea spor si belsug si va fi harnic tot anul.
Tot traditia cere ca muncile din aceasta zi de sarbatoare sa se limiteze doar la ceea ce se poate face in casa, fiind permise si chiar necesare doar curatenia si ordinea in casa, dar nimic mai mult. Oricare alte munci sunt interzise, pentru ca nu ai voie sa cosi, sa speli si nici sa faci treburi grele.
Dulciuri cu frisca
Regula nescrisa a zilei cere ca nici fetele, nici baietii sa nu fie singuri, pentru a nu ramane singuri, de aici inainte, tot anul. Si pentru a face reuniunile mai placute, una dintre traditiile zilei de Dragobete este ca fetele nemaritate, dar nu numai ele, sa oferte dulciuri baietilor tineri care le calca pragul. Mai demult, baietii primeau colacei cu miere si nuca sau alte copturi cu prune uscate si miere, iar fetele care veneau in casele baietilor erau servite cu gogosi simple sau umplute cu gem.
Daca, insa, luam in calcul darurile ursitoarelor, ai putea coace o prajitura cu zmeura congelata, de exemplu, pe care sa o servesti cu frisca, pentru a pune impreuna si stralucirea zapezii, si dulceata fructelor.
Glume si veselie
Dragobetele este o sarbatoare vesela, prin excelenta. In trecut, fetele si baietii se adunau si colindau, daca vremea era buna, iar cand era inca frig, se intalneau si mergeau pe la casele fetelor de maritat si ale baietilor de insurat. Glumele si voia buna erau obligatorii, aceasta fiind si calea prin care tinerii isi marturiseau unii altora sentimentele.
Printre alte lucruri interzise in ziua de Dragobete erau lacrimile si tristetea. Se spune ca cei care se necajeau atat de tare incat sa planga urmau sa aiba parte doar de suparari in lunile care urmau.
Regula de fier, pe care nimeni nu trebuie sa o incalce, indiferent ce i s-ar fi intamplat, era sa nu te certi cu nimeni, pentru niciun motiv, dar mai ales sa nu ai nicio contradictie cu persoana iubita.
Juraminte de iubire
Tot traditia spune ca promisiunile, angajamentele si juramintele care se fac de Dragobete nu mai pot fi incalcate. Totodata, de Dragobete, fetele puteau sa-si marturiseasca liber dragostea pentru un baiat. Acesta putea sa se recunoasca si el indragostit sau sa-i refuze fetei iubirea, pentru ca indiferent ce ar fi spus, nimeni nu avea voie sa se supere. Si reciproca era valabila. Legamintele facute in ziua de Dragobete erau „sigilate” cu un sarut in public, dovada a dragostei asumate a celor doi tineri.
Daca translatam obiceiul in actualitatea omului modern, Dragobetele poate fi un moment perfect pentru a spune ce simti si pentru a-ti marturisi dragostea. Pentru cuplurile deja formate, sarutul din ziua de Dragobete este o reinnoire a juramintelor de iubire.
Schimbarea norocului
Prin unele zone, Dragobetele este ziua in care incep muncile agricole de primavara, este momentul de schimbare al anotimpurilor, astfel ca era considerat o zi potrivita pentru a schimba raul in bine si ghinionul in noroc. Pentru asta, trebuia sa iti innoiesti casa fie facand mici modificari, fie cumparand ceva nou. In trecut, fetele cumparau panza alba, pentru a face asternuturi ori haine, iar baietii, cojoace ori caciuli.
Anul acesta, de Dragobete, iti poti schimba norocul imbunatatind ceva prin casa, inlocuind ceva vechi cu ceva nou, care sa aduca un aer proaspat si un suflu nou in locuinta. Poti sa te orientezi spre un uscator de rufe, ca sa scapi de corvoada hainelor ude, sau alt aparat electrocasnic care-ti va simplifica viata.
Zapada zanelor
Mai ales femeile tinere maritate adunau, in ziua de Dragobete, zapada curata pe care o topeau. Apa rezultata, numita zapada zanelor, avea puteri miraculoase si era folosita ca leac pentru durerile din dragoste, pentru tristeti si pentru a intoarce pe drumul cel bun sotii sau sotiile care nu se mai iubeau, dar si la farmece si descantece de dragoste, nu tocmai ortodoxe. Femeile pastrau cu sfintenie apa tot anul si o foloseau atunci cand lucrurile nu mai mergeau cum trebuie in familie sau in casa lor, dar si pentru animalele sterpe ori pentru pomii neroditori.
Ziua logodnelor
De Dragobete, tinerii aveau dezlegare sa se logodeasca, fara sa mai ceara acordul parintilor. Logodnele puteau dura pana la Dragobetele urmator, cand se puteau desface, fara sa provoace cuiva vreo suparare. Cu toate acestea, cuplurile cu adevarat indragostite se puteau casatori, singura conditie fiind aceea ca nunta sa aiba loc pana la finele anului de logodna.
Obiceiul a transformat ziua de la finalul lui februarie intr-o zi a logodnelor, deseori, fiind stabilita si data nuntii, tocmai pentru ca nimeni nu se mai putea opune casatoriei.
Multe dintre traditiile si obiceiurile zilei s-au pierdut, s-au amestecat cu cele ale Sfantului Valentin si s-au modernizat, Cu toate acestea, farmecul zilei s-a pastrat, iar in ultimii ani, Dragobete si dragostea romaneasca au revenit in forta, concurand, de foarte multe ori, cu mare succes, sarbatoarea occidentala a iubirii.
Sursa foto: Shutterstock.com