Cu o istorie care incepe in secolul al XVI-lea, acest desert si-a inceput existenta ca o delicatesa preferata a ducilor din Toscana, Lombardia si Venetia. Astazi, cele trei regiuni italiene isi disputa paternitatea deliciosului tiramisu, dar reteta variaza foarte putin. Numele prajiturii face aluzie la presupusele ei proprietati afrodisiace, dar nu acesta este principalul motiv […]
Cu o istorie care incepe in secolul al XVI-lea, acest desert si-a inceput existenta ca o delicatesa preferata a ducilor din Toscana, Lombardia si Venetia. Astazi, cele trei regiuni italiene isi disputa paternitatea deliciosului tiramisu, dar reteta variaza foarte putin. Numele prajiturii face aluzie la presupusele ei proprietati afrodisiace, dar nu acesta este principalul motiv pentru care trebuie sa o incluzi in meniul unei cine cu adevarat reusite. Cu o lista de ingrediente deloc pretentioasa si cu o aroma inconfundabila, tiramisu este mult mai usor de preparat decat ar da de banuit aspectul sau elaborat.
Daca vrei sa pui in practica o reteta de tiramisu simpla, pentru a te familiariza cu acest desert, te vei initia mai repede decat ai crede.
Separa albusurile de galbenusuri si bate-le pe cele din urma alaturi de zahar. Mixeaza bulgarasii de Mascarpone, iar apoi toarna peste ei crema de galbenusuri. Continua sa amesteci pana obtii o compozitie cu aspect omogen si cu textura lucioasa. Bate albusurile spuma si adauga-le la crema, iar apoi prepara cafeaua si inmoaie piscoturile in ea. Unge o parte din piscoturi cu un strat de crema, iar apoi mai adauga un rand de piscoturi, pe care le vei unge cu crema ramasa, dupa care presara pudra de cacao.
Indiferent de motivul pentru care ai nevoie sa renunti la acest ingredient, nu ai niciun motiv de ingrijorare. Nu vei pierde nimic la capitolul savoare daca vei urma intru totul indicatiile.
Bate cantitatea de mascarpone, alaturi de smantana si zahar, pentru cel mult cinci minute, iar apoi adauga esenta de vanilie. Insiropeaza piscoturile in cafea, iar apoi asaza-le intr-o tava inalta, alternand cu straturi de crema. Presara pe ultimul strat pudra de cacao, iar pentru ca prajitura sa fie cat mai solida, pastreaz-o pentru cel putin trei-patru ore la frigider.
Daca nu esti la primul tau tiramisu, poti alege o reteta ceva mai elaborata, cu ajutorul careia sa-ti impresionezi musafirii. Vei adauga la reteta obisnuita o foaie de pandispan pentru mai multa savoare.
Seteaza cuptorul la 180 de grade Celsius, iar in timpul in care aparatul atinge temperatura optima, separa ouale si bate albusurile, alaturi de sare, zahar si vanilie, pana ce vei obtine o textura asemanatoare spumei. Adauga apoi galbenusurile si cerne faina deasupra compozitiei, amestecand cu o spatula. Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie si lasa-l la copt timp de 15 minute. Prepara crema de mascarpone, amestecand branza, frisca si zaharul pudra, iar apoi insiropeaza piscoturile folosind cafeaua din cele doua cesti, dupa care pastreaza totul la frigider.
Ce poate fi mai reconfortant decat o prajitura ce deja iti place, la care doar adaugi fructele tale preferate sau ale celor dragi?
Bate cantitatea de mascarpone alaturi de zahar, pana obtii o crema spumoasa, in care toarna apoi galbenusurile, pe rand. Adauga frisca, pe care in prealabil ai batut-o spuma, iar apoi inmoaie piscoturile in cafea. Asaza piscoturile in tava, iar apoi acopera-le cu un strat de crema, alternand din nou cu piscoturi si crema. La final, orneaza prajitura cu zmeura, capsuni sau felii de mandarina, presarand fructele pe ultimul strat.
Din moment ce tiramisu este deja un preparat cu specific italian, gustul acestuia poate fi desavarsit tot prin adaugarea unui ingredient din Peninsula.
Separa galbenusurile si toarna peste ele zaharul, dupa care amesteca cele doua ingrediente cu un mixer. Freaca toata cantitatea de mascarpone impreuna cu limoncello si adauga la ea galbenusurile, apoi mixeaza albusurile pana ce obtii o spuma. Insiropeaza piscoturile in cafea si asaza-le in tava in straturi alternate cu cele de mascarpone. Orneaza la final folosind coaja de lamaie, iar apoi pastreaza desertul la frigider.
Daca iti place acest desert, dar nu te impaci cu ideea de a folosi piscoturi, poti merge pe o varianta sanatoasa, mai exact aceea de a folosi musli ca baza pentru intreaga compozitie.
Dupa ce ai separat albusurile a patru oua de galbenusuri, bate-le alaturi de sare pana ce obtii o spuma. Adauga zaharul si galbenusurile, iar apoi continua sa amesteci. Presara faina peste intreaga compozitie si adauga praf de copt, iar apoi adauga praful de cacao si granulele de musli. Toata compozitia trebuie apoi turnata intr-o forma de copt, unsa cu ulei si tapetata cu hartie, si coapta timp de cel mult 30 de minute. Dupa ce ai preparat foile de blat, bate crema de mascarpone si adaug-o la celelalte oua, pe care deja le-ai batut spuma. Asaza intr-o tava foile de blat si unge-le cu crema de mascarpone, iar la final orneaza cu ciocolata rasa.
Cu siguranta nu vei regreta ca ai ales sa prepari un tiramisu. Pe cat de usor vei reusi sa obtii o prajitura buna, pe atat de incantati vor fi cei pe care-i vei pofti la masa. Cu sfaturile de mai sus vei obtine rezultatele pe care le astepti.
Credit foto: Shutterstock