Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Tarta cu cirese – desertul savuros care-ti va face fiecare zi mai buna

Autor: Arctic

Data publicarii: July 9, 2024

Data modificarii: September 3, 2024

Tarta cu cirese este o alegere excelenta pentru zilele in care doresti un desert savuros. Aceasta poate fi preparata indiferent de sezon, deoarece se pot folosi atat fructe proaspete, cat si congelate si nu necesita mult efort, mai ales daca utilizezi tehnologii moderne in bucatarie. 

Asadar, daca si tu vrei sa-i incanti pe cei dragi cu un desert delicios, tarta cu cirese este optiunea perfecta. In plus, ajustarea unor ingrediente, cum ar fi zaharul, o face ideala si pentru persoanele care tin dieta.

In acest articol, vom explora in detaliu reteta de tarta cu cirese si crema de vanilie, inclusiv varianta de post si alte trucuri si sfaturi esentiale. La final, vei descoperi ca acest desert este unul dintre cele mai simple de preparat in propria bucatarie si reprezinta o optiune perfecta pentru zilele in care doresti ceva dulce si usor.

Cuprins:

  1. Tarta cu cirese – reteta clasica
  2. Tarta cu cirese si crema de vanilie – reteta la care poti adauga si capsuni
  3. Tarta cu cirese proaspete – reteta de post
  4. Tarta cu cirese congelate – sfaturi si trucuri importante pentru o reteta delicioasa

Tarta cu cirese – reteta clasica

tarta cirese reteta clasica

Tarta cu cirese proaspete este un desert clasic, perfect pentru sezonul de vara, dar si pentru anotimpul rece, cand se pot folosi fructe congelate. Aceasta ofera un echilibru de gust intre dulce si acrisor, fiind optiunea ideala pentru toate persoanele care isi doresc sa aiba un stil de viata sanatos.

Timp de gatire: 90 minute
Categorie reteta: desert
Temperatura cuptor: 190 grade Celsius
Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara

Ingrediente pentru aluat:

  • 250g faina
  • 125g unt rece
  • 50g zahar pudra
  • 1 ou
  • Un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 700g cirese, fara samburi
  • 150g zahar
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • esenta de vanilie

Pentru decor:

  • 1 ou batut (pentru uns)
  • zahar pudra (optional)

Mod de preparare:

Pasul 1: Prima data trebuie sa pui intr-un bol mare faina, zaharul pudra si un varf de sare. Adauga apoi si untul rece si amesteca totul cu ajutorul unui blender, astfel incat compozitia sa fie una omogena.

Pasul 2: Acum trebuie sa adaugi oul si sa amesteci din nou, pana cand acesta se incorporeaza perfect. Daca aluatul este prea uscat, pune si 1-2 linguri de apa rece.

Pasul 3: Modeleaza tot aluatul in palme sub forma de bila, dupa care inveleste-l intr-o folie de plastic si lasa-l la frigider pentru cel putin 30 de minute.

Pasul 4: Cat timp compozitia se odihneste, te poti ocupa de prepararea umpluturii. Intr-un bol mare, amesteca ciresele fara samburi cu zaharul, amidonul de porumb si extractul de vanilie. Lasa-le sa stea asa timp de 10 minute astfel incat toate ingredientele sa se patrunda si zeama sa se scurga. Prajitura nu trebuie sa aiba surplus de lichid. 

Daca doresti sa prepari tarta cu cirese congelate, poti inlocui cu usurinta ciresele proaspete cu cele congelate, deoarece rezultatul final va fi la fel de delicios.

Pasul 5: Preincalzeste cuptorul la 190 de grade. Pentru cei care gatesc frecvent acasa, un cuptor cu tehnologie moderna este esential, deoarece acesta asigura o distributie uniforma a aerului si o gatire precisa. Astfel, prajitura se va coace rapid, fara riscul de a se arde sau de a ramane necoapta.

Pasul 6: Intinde aluatul pe blatul de la bucatarie, dupa care transfera-l intr-o tava speciala de tarta.

Pasul 7: Toarna umplutura de cirese peste aluatul din tava, distribuind-o uniform. Daca doresti, poti opri o parte din aluat pentru a crea un grilaj decorativ deasupra umpluturii si pentru ca tarta ta sa aiba un aspect deosebit. 

Pasul 8: Unge aluatul de deasupra cu ou batut, pentru a obtine o crusta aurie si crocanta, dupa care baga prajitura la cuptor timp de 45-50 de minute.

Pasul 9: Reteta de tarta cu cirese este gata. Inainte de consum, aceasta trebuie lasata sa se raceasca. Tarta poate fi servita simpla sau alaturi de o cupa de inghetata de vanilie pentru un plus de savoare. Daca preferi varianta cu inghetata, trebuie sa pui prajitura la frigider pentru a se raci. 

Tarta cu cirese si crema de vanilie – reteta la care poti adauga si capsuni

tarta cu cirese si crema de vanilie

Daca iti doresti sa ai parte in acelasi desert si de gustul racoros al cireselor, dar si de dulceata capsunilor, exista si aceasta posibilitate. Reteta este la fel de rapida si de sanatoasa, prin urmare trebuie sa o incerci.

Timp de gatire: 90 minute
Categorie reteta: desert
Temperatura cuptor: 180 grade Celsius
Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara, convectie

Ingrediente pentru blat:

  • 100g unt
  • 50g zahar
  • 1 lingura de gris
  • 200g faina

Pentru umplutura:

  • 200g smantana grasa
  • 2 oua
  • 200g cirese
  • 150g capsuni
  • zahar pudra
  • 2 linguri de faina
  • esenta de vanilie

Mod de preparare:

Pasul 1: Incepe prepararea blatului. Untul trebuie sa fie topit sau la temperatura camerei, pentru a se putea incorpora cat mai usor cu zaharul, grisul, dar si cu faina. Nu este nevoie ca aceasta compozitie sa stea la rece, ci poate fi intinsa imediat dupa ce a fost framantata pe fundul unei tavi speciale pentru reteta de tarta cu cirese.

Pasul 2: Apuca-te de prepararea cremei. Pune intr-un recipient toate ingredientele mentionate mai sus, in afara de fructe, si omogenizeaza totul bine cu ajutorul unui mixer. 

Pasul 3: Pune ciresele fara samburi, dar si capsunile taiate felii peste blatul din tava si deasupra adauga crema realizata la pasul anterior.

Pasul 4:  Tarta cu cirese si capsuni trebuie bagata la cuptor, la 180 de grade, timp de aproximativ 35 minute. Este important ca acest aparat electrocasnic sa aiba inclusa functia de ventilatie si caldura atat in partea superioara, cat si inferioara, astfel incat crusta si baza prajiturii sa fie perfecte. 

Pasul 5: Dupa ce este gata, se lasa sa se raceasca si poate fi decorata dupa preferinte, fie cu mai multe fructe, fie cu zahar pudra.

felie tarta cu cirese

Daca vrei ca fructele sa ramana intregi si vizibile deasupra tartei pentru un aspect mai atractiv, coace tarta doar cu crema de vanilie. Separat, gateste fructele cu putin zahar intr-un vas special pe plita sau pe aragaz, amestecand cateva minute. Dupa ce tarta este gata, toarna compozitia de fructe deasupra.

Daca alegi aceasta optiune, nu uita sa pornesti hota pentru a evita acumularea excesiva de caldura in bucatarie, deoarece atat cuptorul, cat si plita vor fi in functiune. Acest dispozitiv este esential pentru mentinerea unui aer confortabil, eliminarea mirosurilor neplacute si asigurarea unor conditii optime de gatit. 

Tarta cu cirese proaspete – reteta de post

tarta cu cirese proaspete

Exista si o varianta de tarta cu cirese de post daca vrei sa inlocuiesti ingredientele de origine animala cu unele vegetale, iar rezultatul va fi la fel de delicios.

Timp de gatire: 60 minute
Categorie reteta: desert
Temperatura cuptor: 180 grade Celsius
Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara

Ingrediente pentru aluat:

  • 250g faina
  • 100g zahar pudra
  • 100ml ulei de floarea-soarelui
  • 100ml apa rece
  • esenta de vanilie
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 500g cirese proaspete, fara samburi
  • 100g zahar
  • 2 linguri amidon de porumb
  • sucul de la o lamaie
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Pasul 1: Intr-un bol, amesteca ingredientele uscate pentru aluat, dupa care adauga uleiul si omogenizeaza bine. 

Pasul 2: Este momentul sa pui apa rece si esenta de vanilie, amestecand pana cand aluatul incepe sa se lege.

Pasul 3: Cand este gata, acesta se modeleaza sub forma de bila, se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider pentru cel putin 30 de minute.

Pasul 4: Intre timp, spala ciresele, indeparteaza samburii si taie-le in jumatati.

Pasul 5: Intr-un bol mare, amesteca ciresele cu zaharul, amidonul de porumb, sucul de lamaie si extractul de vanilie. Lasa-le sa stea asa timp de 10-15 minute, astfel incat fructele sa-si lase toata zeama.

Pasul 6: Incalzeste cuptorul la 180 de grade, dupa care intinde aluatul pe o suprafata curata si transfera-l ulterior intr-o tava speciala de tarta.

Pasul 7: Inteapa aluatul cu o furculita, toarna amestecul de cirese peste el cat mai uniform si baga tarta in cuptor pentru aproximativ 25 de minute.

Pasul 8: Lasa desertul sa se raceasca complet inainte de a-l servi, pentru a putea simti perfect toate gusturile si aromele. 

Asadar, reteta simpla de tarta cu cirese este optiunea perfecta si pentru cei care doresc un desert de post. Cu un aluat crocant si o umplutura suculenta si dulce, aceasta va fi cu siguranta pe placul tuturor celor care o vor incerca.

Tarta cu cirese congelate – sfaturi si trucuri importante pentru o reteta delicioasa

Pentru ca reteta de tarta cu cirese sa iasa perfect, este important sa tii cont de cateva sfaturi practice, care vor contribui la obtinerea unor rezultate delicioase.

In primul rand, este recomandat sa ai un cuptor dotat cu functii multiple, precum ventilare sau gatire 3D. Astfel, caldura se distribuie uniform, asigurand coacerea perfecta a prajiturii atat la baza, cat si la suprafata. Acest lucru te ajuta sa scapi de grija constanta de a verifica prajitura din doua in doua minute. In plus, un cuptor inteligent iti permite sa setezi un timer, care sa te anunte cand tarta este gata.

In general, indiferent ca este vorba despre electrocasnicele mari sau mici, este important sa te axezi pe cele mai noi tehnologii, care iti pot oferi rezultate excelente intr-un timp scurt. 

tarta cu cirese congelate

De asemenea, chiar daca ciresele congelate sunt ideale pentru a fi integrate in tarta, pentru un rezultat mai suculent, este recomandat sa folosesti cirese proaspete si bine coapte, care se desprind usor de sambure. Astfel, vei pastra mai mult din fruct si vei evita ca pulpa sa ramana prinsa de baza, aceasta fiind partea cea mai importanta.

Pentru un gust deosebit, poti servi tarta cu cirese alaturi de iaurt, care adauga o textura racoritoare. Aceasta combinatie face desertul mai satios. 

Este important ca ingredientele sa fie la temperatura potrivita. De exemplu, apa si uleiul trebuie sa fie reci pentru a obtine un aluat crocant si fraged.

Pentru cele mai bune rezultate, umplutura de cirese poate fi pregatita cu cateva ore inainte. Lasa ciresele cu zahar si amidon pentru a elimina sucul si pentru a preveni inmuierea aluatului.  

In cele din urma, poti opta pentru o tarta fara coacere, folosind un blat din biscuiti digestivi sfaramati si amestecati cu unt, o varianta rapida si usoara.

In concluzie, tarta cu cirese este un desert perfect pentru sezonul cald, dar poate fi savurata si toamna sau iarna, folosind fructe congelate. Este delicioasa, usor de preparat si sanatoasa.