Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Stufat de miel – reteta traditionala pentru o masa delicioasa

Autor: Arctic

Data publicarii: February 20, 2025

Data modificarii: March 3, 2025

Stufatul de miel este una dintre cele mai indragite retete traditionale romanesti, mai ales in perioada sarbatorilor de Paste. Cu un gust bogat si o aroma imbietoare, acest preparat combina fragezimea carnii de miel cu dulceata cepei si usturoiului verde, creand un fel de mancare de neuitat. Gatit incet, la foc mic, stufatul devine o explozie de arome care te duce cu gandul la mesele in familie si la traditiile pastrate din generatie in generatie.

Fie ca il prepari pentru o masa festiva sau doar pentru a te bucura de o cina autentic romaneasca, stufatul de miel este alegerea perfecta. In acest articol, vei descoperi reteta pas cu pas, secretele unui stufat delicios si cateva variante interesante ale acestui preparat clasic.

Hai sa descoperim impreuna cum poti gati un stufat de miel savuros, exact ca cel din bucataria bunicii!

Ce este stufatul de miel si de ce este atat de apreciat

Stufatul de miel e o comoara a bucatariei romanesti pe care multi o adora, mai ales de Paste. Imagineaza-ti bucati fragede de carne de miel gatite incet cu legume si condimente aromate. Rezultatul? O mancare atat de buna incat iti vei dori sa o faci saptamanal!

Oamenii iubesc stufatul din mai multe motive. In primul rand, carnea devine foarte frageda. Apoi, combina perfect gustul mielului cu aromele proaspete ale legumelor de primavara, cum ar fi ceapa si usturoiul verde. E o reteta cu istorie in bucataria noastra, dar e si usor de facut acasa. Nu ai nevoie de ingrediente complicate.

Un lucru interesant despre stufat e ca fiecare regiune il face putin diferit. De exemplu, in Muntenia, oamenii impletesc niste coronite din frunze de usturoi verde si le pun deasupra stufatului la final. Arata superb si ofera un plus de aroma.

Chiar si cei carora de obicei nu le place carnea de oaie se indragostesc de stufatul de miel. Secretul sta in gatitul lent, la foc mic, care face ca toate aromele sa se imbine perfect. Asa ca data viitoare cand vrei sa impresionezi pe cineva cu o mancare traditionala, stufatul de miel e alegerea perfecta!

Ingrediente necesare pentru un stufat de miel perfect

Ca sa faci un stufat de miel delicios, ai nevoie de cateva ingrediente cheie, dar si sa stii cum sa pregatesti corect carnea de miel. Hai sa vedem ce trebuie sa pui pe lista de cumparaturi pentru un stufat traditional:

Incepe cu 1-1,5kg de carne de miel cu os. Cele mai bune bucati sunt din pulpa, spata sau gat. Adauga apoi 4-5 legaturi de ceapa verde si tot atatea de usturoi verde – acestea dau gustul specific de primavara. Pentru sos, ai nevoie de 300-400ml suc de rosii sau rosii pasate si 150-200ml de vin alb sec. Nu uita de 3-4 linguri de ulei de masline pentru gatit si o legatura de patrunjel pentru prospetime. Desigur, sarea si piperul negru macinat sunt esentiale.

Ceapa si usturoiul sunt vedete in stufatul traditional. Taie ceapa verde rondele, folosind si partea alba, si pe cea verde deschis. Usturoiul verde se toaca marunt, dar pastreaza cateva fire intregi daca vrei sa impletesti coronite decorative la final.

Daca vrei sa dai stufatului tau un plus de savoare, poti adauga si 1-2 foi de dafin, o lingurita de cimbru uscat si una de boia dulce. Aceste condimente vor face ca stufatul tau sa miroasa divin!

Secretul unui stufat de miel perfect sta in ingrediente proaspete si de calitate. Alege carne de miel buna si legume cat mai proaspete. Asa vei obtine un stufat de ceapa si usturoi aromat si gustos, exact ca cel din bucataria bunicii!

Prepararea stufatului de miel pas cu pas

Timp de gatire: 120 minute
Categorie reteta: Fel principal
Temperatura cuptor: 170°C
Functie cuptor: Incalzire superioara si inferioara

Lista de ingrediente:

  • 1,5kg carne de miel (pulpa, coaste sau gat);
  • 1 lingurita sare;
  • 1/2 lingurita piper negru macinat;
  • 3 linguri ulei;
  • 4 legaturi ceapa verde;
  • 3 legaturi usturoi verde;
  • 200ml vin alb sec;
  • 500ml suc de rosii sau 400g rosii pasate;
  • 1 legatura patrunjel proaspat;
  • Optional: coronite impletite din frunze de usturoi verde (pentru decor si aroma).

Hai sa facem impreuna un stufat de miel delicios! E mai usor decat crezi. Iata cum:

  1. Mai intai, taie carnea de miel in bucati potrivite si condimenteaz-o cu sare si piper. Las-o sa stea la temperatura camerei vreo 30-60 de minute. Asa se va gati mai uniform.
  2. Acum, ia o oala mare si incalzeste uleiul in ea. Pune bucatile de carne si rumeneste-le frumos pe toate partile. Vrei sa capete o culoare aurie – asta le da gust!
  3. Adauga ceapa si usturoiul verde tocate si caleste-le usor. O sa vezi cum se inmoaie si devin translucide, raspandind un miros minunat in bucatarie.

  4. E momentul sa torni vinul. Lasa-l sa fiarba putin ca sa se evapore alcoolul. Apoi adauga sucul de rosii sau rosiile pasate. Amesteca bine.
  5. Acopera oala si baga-o in cuptorul incorporabil preincalzit la 170°C. Lasa stufatul sa se gateasca incet si frumos timp de 1,5-2 ore. O sa vezi cum carnea devine frageda.
  6. Cu 10-15 minute inainte sa fie gata, poti sa adaugi coronitele impletite din frunze de usturoi verde. E un truc traditional care face stufatul sa arate si mai apetisant.
  7. La final, presara patrunjel proaspat tocat deasupra. Lasa stufatul sa se odihneasca 10-15 minute inainte sa-l servesti. Asta ajuta aromele sa se imbine si mai bine.
  8. Gatitul lent e secretul unui stufat perfect. Asa, carnea devine frageda, iar aromele se imbina minunat. Verdeturile de primavara – ceapa si usturoiul verde – dau stufatului acea prospetime specifica sezonului.
  9. Serveste stufatul cu mamaliga sau paine proaspata de casa pentru o experienta autentic romaneasca. E perfect pentru masa de Paste, dar e atat de bun ca merita savurat oricand ai pofta de ceva traditional si delicios!

Secretele unui stufat de miel aromat si gustos

Vrei sa faci un stufat de miel care sa-i impresioneze pe toti? Iata cateva secrete care te vor ajuta sa obtii un preparat delicios:

In primul rand, alege carne de miel proaspata si de calitate. Bucatile din pulpa sau spata sunt ideale – au putina grasime si devin mai fragede. Inainte sa incepi gatitul, lasa carnea la marinat cateva ore sau chiar peste noapte in ulei de masline, sare si piper. Asa va fi si mai gustoasa!

Cand incepi sa gatesti, rumeneste bine bucatile de carne inainte sa le pui in oala de stufat. Pare un pas mic, dar face o diferenta uriasa in gust. Apoi, foloseste din belsug ceapa si usturoi verde. Caleste-le usor inainte sa adaugi carnea – o sa creeze o baza aromata minunata pentru stufat.

Un truc grozav e sa adaugi putin vin alb sau rosu sec. Nu doar ca degreseaza, dar adauga si complexitate gustului. Gateste stufatul timp indelungat (cam 1.5-2 ore). Asa, aromele se vor imbina perfect.

Nu uita de verdeturile proaspete de primavara! Adauga patrunjel, marar sau leustean la final pentru prospetime si aroma. Si daca vrei sa fii cu adevarat traditional, impleteste niste coronite decorative din frunze de usturoi verde. E un obicei din Muntenia care face stufatul sa arate superb!

Cat despre condimente, nu te complica. Sarea si piperul sunt esentiale, desigur. Dar si cimbrul, rozmarinul sau boiaua de ardei dulce merg perfect cu carnea de miel. Secretul e sa nu exagerezi – vrei sa simti gustul delicios al mielului, nu sa-l acoperi.

Urmeaza aceste sfaturi si vei obtine un stufat atat de bun incat toata lumea va cere reteta! E perfect pentru o masa in familie sau cand vrei sa impresionezi musafirii cu ceva autentic romanesc.

Variante de stufat – de la pui la porc

Stufatul de miel e minunat, dar stiai ca poti face stufat si din alte tipuri de carne?

  • Daca vrei ceva mai usor, incearca stufatul de pui. E gata mai repede, in aproximativ o ora. Foloseste bucati de pulpa sau piept de pui si vei obtine o mancare frageda care absoarbe perfect aromele de ceapa, usturoi si rosii. E perfect pentru o cina rapida in mijlocul saptamanii.
  • Pentru iubitorii de porc, stufatul de porc e o alegere excelenta. Foloseste bucati de pulpa sau spata de porc, taiate cuburi. Carnea de porc se potriveste grozav cu arome mai puternice, asa ca nu te sfii sa adaugi cimbru, rozmarin sau chiar un strop de vin rosu. Ai rabdare cu acesta – ii trebuie cam 2-3 ore sa devina perfect de fraged.
  • Daca vrei ceva mai rafinat, incearca stufatul de vitel. Are un gust delicat si merge de minune cu legume de primavara precum mazare sau sparanghel. Gateste-l cam 2 ore si vei obtine o mancare fina, perfecta pentru ocazii speciale.
  • Pentru cei aventurosi, exista si stufatul de iepure. Are o textura fina si un gust usor salbatic, foarte interesant. Secretul e sa marinezi carnea de iepure in vin alb si ierburi aromatice inainte de a o gati. Lasa-l la foc mic 1.5-2 ore si vei obtine o mancare cu adevarat deosebita.

Indiferent ce tip de carne alegi, secretul unui stufat reusit ramane acelasi: gateste-l incet, la foc mic. Asa, toate aromele se vor imbina perfect. Si nu uita de verdeturile proaspete la final – un pumn de patrunjel sau marar tocat face minuni pentru orice fel de stufat!

Cum servesti si cu ce asociezi stufatul de miel

Gata, ai facut un stufat de miel delicios! Acum vine partea distractiva – cum sa-l servesti ca sa impresionezi pe toata lumea?

Mamaliga e alegerea clasica si pe buna dreptate. E perfecta pentru a absorbi sosul bogat al stufatului. Daca vrei ceva mai usor, incearca niste cartofi natur cu unt si patrunjel sau un piure cremos. Merge si orezul fiert simplu sau chiar niste paste, daca vrei sa fii putin nonconformist.

Ca sa echilibrezi gusturile, adauga o salata verde proaspata de sezon. Sau ce zici de o salata de cartofi? E o combinatie traditionala care merge perfect. Daca vrei ceva mai special, niste legume la gratar adauga o nota afumata placuta. Iar spanacul sote e un partener surprinzator de bun pentru stufatul de miel.

Nu uita de paine! O paine proaspata de casa e perfecta pentru a curata farfuria de sosul delicios. Adauga si niste muraturi asortate pentru un contrast acid placut. Iar pentru cei carora le place picantul, un ardei iute murat face minuni.

Cat despre bauturi, un vin rosu sec precum Cabernet Sauvignon sau Feteasca Neagra merge perfect. Daca preferi vinul alb, incearca un Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Pentru cei carora le place berea, o bere artizanala e o alegere neasteptata, dar potrivita.

Un truc grozav e sa servesti stufatul in vase de lut sau ceramica. Nu doar ca pastreaza mancarea calda mai mult timp, dar arata si traditional.

Cu aceste idei, stufatul tau de miel va fi vedeta mesei! E perfect pentru o cina in familie sau cand ai musafiri si vrei sa-i impresionezi cu ceva autentic romanesc. Pofta buna!

Indiferent cum alegi sa-l servesti, stufatul de miel e o mancare care aduce oamenii impreuna. E genul de fel de mancare ce incurajeaza conversatiile lungi si amintirile frumoase. Asa ca nu te grabi – savureaza fiecare inghititura si bucura-te de compania celor dragi. La urma urmei, aceasta este frumusetea unei mese traditionale romanesti!