Dupa ce dezosezi un pui, s-ar putea sa nu te gandesti de 2 ori inainte sa arunci oasele. Un impuls usor de inteles – ce sa mai faci cu ele, daca nu mai au deloc sau aproape deloc carne pe ele? Aici intra in ecuatie faimosul stock, pe care multi bucatari renumiti, din peisajul culinar international, il mentioneaza in retetele lor.
Stock este o supa concentrata clara, facuta din oase fierte, sau chiar si din legume. Cea mai versatila si populara varianta este de pui. O vei obtine din orice fel de oase, indiferent de provenienta lor. Spate, aripi, gat, toate isi vor lasa gustul dulceag in apa, prin fierbere.
👇 Ce faci cu ea mai departe? Baza de tip stock are mai multe intrebuintari si isi va gasi cateva roluri esentiale in bucataria ta! Iata care sunt ele. 👇
Consuma stock ca atare
Sa incepem cu varianta cea mai la indemana: toarna un polonic sau 2 de stock intr-un pahar sau intr-o cana. Ce mai astepti? Il poti da pe gat ca atare, caldut, imediat dupa preparare. Hranitor si reconfortant, lichidul acesta aromat iti va bucura gatlejul si stomacul. Iar daca arunci niste taitei in el la final, cu cateva minute inainte sa opresti focul, iar apoi garnisesti cu patrunjel proaspat, ai obtinut o supa in toata regula.
👉 In preparare, aragazul AMG5612STLX de la Arctic iti este aliat de seama. Arzatoarele cu eficienta ridicata ale plitelor Arctic iti garanteaza rezultate de exceptie, cu minim de timp de asteptare!
Adauga stock in loc de apa, in mancare
Supa de oase poate fi folosita si ca inlocuitor al apei in aproape orice reteta, pentru un plus de savoare. Ba mai mult, poti fierbe aceleasi oase de 2 sau 3 ori succesiv. Prima cantitate de lichid obtinuta va fi si cea mai gustoasa. Insa ca baza pentru mancaturi, a doua si chiar a treia fiertura vor functiona de minune. Desi ca aspect vor fi putin mai deschise la culoare si mai putin intense ca aroma decat primul, isi vor aduce contributia la gustul final.
👉 Fie ca prepari orez, mancarica de cartofi sau un sos de paste, toarna stock in loc de apa si urmareste preparatul cum imprumuta aromele tuturor ingredientelor! Iar pe plita incorporabila pe gaz ARGW64125SB de la Arctic, tot procesul e la viteza si eficienta maxima. Mancarea e gata imediat, multumita arzatorului Wok, care integreaza 2 inele distincte de caldura.
Foloseste-l pentru un plus de aroma in preparate cu legume
Orice sote de legume va capata un gust mai complex daca folosesti si stock. Nu trebuie sa pui mult lichid. 1-2 linguri, pana la maxim un polonic, in functie de cantitatile preparate, vor face mai savuroase legumele proaspete sau frunzele de spanac pe care le prepari in tigaie. Nu doar cand sotezi se potriveste. Va merge de minune si in preparate pe care le faci la cuptor. Practic, se preteaza pentru orice procedeu care le va permite legumelor sa absoarba aroma de pui din stock.
👉 Daca iti ramane stock, il poti conserva pana la prima ocazie de folosire. Combina frigorifica AK60366M40NFMT de la Arctic vine cu un racitor generos si un congelator pe masura, ca sa te bucuri de alimente tale cat mai mult timp!
Uneori, secretele in bucatarie, acelea vanate de toata lumea, care asigura un gust desavarsit oricarui fel de manancare din farfurie, sunt mai simple decat ti-ai imagina in prima faza. Sa ai mereu la indemana un borcan sau o sticla de stock este unul dintre ele. Nu ezita sa-l folosesti de cate ori ai ocazia – ai vazut deja cate intrebuintari are!
Sursa foto: Shutterstock