Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Statie sau fier de calcat Arctic – ce sa alegi?

Autor: Arctic

Data publicarii: September 5, 2017

Data modificarii: June 9, 2022

Statia de calcat

Fierul de calcat modern

Statia de calcat vs fier de calcat

Statia de calcat

 

Calcatul hainelor nu ar trebui sa fie o corvoada. Tot ce ai nevoie pentru aceasta sarcina sunt instrumentele potrivite. Statiile de calcat sunt puternice si eficiente, experte in scoaterea cutelor de pe haine. De asemenea, rezervorul de apa pentru abur poate fi folosit pentru mai mult timp, pentru rezultate rapide si excelente in orice casa. Impreuna vom descoperi in acest articol care sunt caracteristicile statiilor de calcat, precum si avantajele acestora.

Ce este o statie de calcat

Istoria fierului de calcat incepe in China, in secolul I i.e.n., unde recipiente de metal ca niste tigai, pline cu carbuni, erau folosite la netezirea hainelor. Prima aparitie comerciala are loc in secolul XVI, odata cu fiarele de calcat solide. Acestea aveau o baza formata complet din metal, fiind incalzite in vatra sau pe foc. Primul fier de calcat electric a aparut la New York, in 1882, dar controlul temperaturii acestuia a fost pus la punct doar in anii 1920, odata cu inventia termostatului. Mai tarziu, fiarele de calcat cu abur au aparut pe piata americana, starnind o adevarata revolutie in anii 1940-1950. Statia de calcat inglobeaza toate caracteristicile unui fier de calcat, avand in plus cateva avantaje, pe care le vom descoperi pe parcursul acestui articol.

 Cum functioneaza o statie de calcat

Statiile de calcat, numite si “generatoare de abur”, sunt aparate care elibereaza abur la o capacitate mai intensa decat fiarele simple de calcat. Statiile au un rezervor de apa, separat de corpul fierului de calcat, unde apa este incalzita si pregatita pentru a fi transformata in abur. Prin intermediul unui furtun, aburul este apoi transferat spre talpa fierului de calcat. In plus, presiunea aburului eliberat poate fi controlata cu usurinta, astfel incat cutele hainelor dispar cu desavarsire.

Tipuri de statii de calcat

Statiile de calcat pot fi clasificate in doua moduri:

  • In functie de capacitate – Capacitatea rezervorului determina cat de mult poate fi folosita statia de calcat, variind intre 500ml si 2l.
  • In functie de presiunea cu care este expulzat aerul – Pot fi cu presiune sau fara.

Statii de calcat cu presiune

Acest tip de statie de calcat are un mecanism care expulzeaza cu presiune aburul format, reusind sa impinga aburul mai adanc in textura hainelor, pentru o calcare mai usoara.

Statii de calcat fara presiune

Desi nu beneficiaza de acelasi mecanism de presurizare, statiile de calcat fara presiune produc mai mult abur decat masinile de calcat conventionale.

fier de calcat

Fierul de calcat modern

Fiarele de calcat moderne au aparut pe piata ca raspuns la o cerere de obiecte casnice fiabile, care sa usureze munca in gospodarie. Acestea au de regula o serie de elemente caracteristice, care fac diferenta intre tipurile de aparate. Majoritatea fiarelor moderne de calcat au un sistem de pulverizare a aburului, care inmoaie materialul hainelor, facandu-l mai usor de calcat. Autonomia acestora poate varia intre o ora si mai multe, in functie de tipul de alimentare, precum si de capacitatea rezervorului pentru apa.

Fier de calcat modern

Fierul de calcat vertical

Datorita sistemelor de pulverizare cu abur, multe aparate moderne pot calca acum si in pozitie verticala. Aceasta le face ideale pentru hainele aflate pe umeras sau pentru perdele si draperii.

Fier de calcat fara fir

Dezvoltarea unui fier de calcat care sa fie autonom si sa genereze si abur a dat batai de cap specialistilor pentru o perioada indelungata. Odata cu aparitia noilor tehnologii de stocare a energiei in baterii puternice, care sa dureze pana la cateva ore, a avut loc aparitia pe piata a fiarelor de calcat fara fir. Desi sistemul de generat aburi a avut de suferit la inceput, cu timpul el a fost reglat, astfel incat sa corespunda standardelor pietei.

Fier de calcat cu autocuratare

In zonele cu apa cu duritate crescuta, la producerea aburului pot aparea urme sau chiar depozite de calcar pe talpa fierului de calcat. Din acest motiv, multe modele sunt acum echipate cu o functie de autocuratare, care elimina depunerile de calcar ce ar putea pata sau afecta tesatura hainelor pentru calcat.

Talpa unui fier de calcat modern

Talpa aparatului de calcat modern este formata dintr-un material antiaderent, in acelasi timp avand orificii pentru dozarea cu aburi a materialelor textile. Talpa poate fi confectionata din aluminiu, otel inoxidabil sau chiar ceramica.

talpa unui fier de calcat 

Statia de calcat vs fier de calcat

 

Desi servesc aceluiasi scop, exista cateva diferente dintre un fier de calcat sau o statie de calcat. Alege astfel modelul care ti se potriveste, in functie de caracteristicile sale.

Ce caracteristici sunt importante cand alegi un fier sau o statie de calcat

In primul rand, capacitatea rezervorului este diferita, statia de calcat dispunand de o capacitate extinsa, fata de rezervorul unui fier de calcat. De aceea, daca dispui de o cantitate mare de haine pentru calcat, o statie te va ajuta sa le calci pe toate, apa din rezervorul separat fiind suficienta pentru aceasta operatiune. In al doilea rand, functiile cu care vin echipate unele modele, precum: Anticalcar sau Calcare verticala usureaza cu mult calcarea hainelor. 

Usurinta in utilizare

 

Aceasta este data nu doar de caracterul ergonomic al fierului de calcat rufe, ci si de numarul de programe, usurinta de a reincarca rezervorul cu apa, tipul de material folosit pentru talpa, precum si forma sau greutatea acestuia. In cazul statiei pentru calcat, partea care calca efectiv va fi mai usoara, deoarece nu trebuie sa contina si apa folosita la formarea aburilor.

Versatilitatea si tipurile de reglaje

 

Un fier de calcat trebuie sa fie potrivit pentru mai multe tipuri de materiale. Cele mai multe asemenea aparate beneficiaza de un disc rotativ pe care sunt inscrise diferite setari pentru tesaturi, urmand ca acest disc sa fie pozitionat in functie de materialul din care sunt confectionate hainele. Alte aparate au in componenta un senzor care detecteaza automat tipul de tesatura si seteaza temperatura in concordanta. Un fier bun de calcat trebuie sa fie versatil in ceea ce priveste setarile pentru tesaturi, asigurand siguranta acestora.

fier de calcat modern

Zgomotul produs

 

Unele statii de calcat pot provoca un zgomot usor in timpul alimentarii pompei cu apa, insa acest lucru este perfect normal. Fiarele de calcat autonome dau un zgomot continuu, datorat dozarii permanente a aburului de catre aparat.

Greutatea

 

Partea mobila a statiei de calcat este mult mai usoara decat un fier de calcat autonom, deoarece rezervorul de apa este separat, astfel va puteti bucura de un aparat mai compact si mai usor de utilizat.

Capacitatea rezervorului de apa

 

Rezervorul unui fier de calcat autonom are o capacitate limitata, de 2-300 ml. In schimb, capacitatea unei statii de calcat poate ajunge pana la 1.5l, fiind potrivita pentru calcarea unor cantitati mai mari de rufe, fara a mai trebui sa realimentezi rezervorul.

Intretinerea

 

Desi poate parea un aparat complicat in aparenta, curatarea acestuia este foarte usoara. Gratie functiei Anticalcar, depunerile de pe talpa fierului sunt eliminate cu usurinta, pentru o viata mai lunga a aparatului.

Fiabilitatea

 

Un fier sau o statie de calcat de calitate te vor ajuta pentru o perioada indelungata de timp, daca sunt bine intretinute. Un avantaj il constituie talpa ceramica, mai rezistenta decat una din otel inoxidabil sau aluminiu, dar si sistemele de eliminare a impuritatilor, precum depunerile de calcar si magneziu, cauzate de apa dura. Folosirea regulata a unui program anticalcar va prelungi astfel viata aparatului, rezultand o calcare de calitate pentru mai mult timp.

Avantajele statiei de calcat

 

Statia de calcat nu doar dispune de un rezervor dedicat pentru aburi, ci foloseste aceasta functie diferit. La fierul de calcat autonom, jetul de abur este eliberat in permanenta, utilizatorul putand sa modifice intensitatea acestuia. La statiile de calcat, insa, jetul de abur poate fi controlat cu totul, avand un buton dedicat acestui lucru. Daca ne dorim, putem calca fara abur, aceasta actiune fiind indicata in cazul in care textilele sunt din materiale foarte sensibile. In cazul hainelor greu de calcat, presiunea exercitata de aburul statiei de calcat este mult mai ridicata decat in cazul unui fier de calcat autonom.

Capacitatea rezervorului de care dispune o statie de calcat o face foarte potrivita pentru calcarea unei cantitati mai mari de rufe. In plus, jetul vertical de abur permite calcarea hainelor aflate pe umeras, precum si a perdelelor si a draperiilor, netezind astfel orice cuta si reimprospatand materialele.

statie de calcat

Pentru ce tipuri de utilizari este recomandata statia de calcat

 

Statia de calcat este foarte potrivita pentru persoanele dinamice, care isi doresc calcarea rufelor intr-un timp cat mai scurt. De asemenea, cantitatile mari de haine pot fi calcate intr-un timp foarte scurt, gratie rezervorului incapator. In plus, folosirea jetului vertical este perfecta pentru reimprospatarea hainelor, precum si pentru protectia materialelor sensibile.

Avantajele fierului de calcat

 

Fierul de calcat autonom este un aparat usor de folosit. Alimentarea acestuia cu apa se face usor, iar jeturile de apa sau de abur pot fi comandate direct de catre utilizator, ori prin folosirea unui buton dedicat acestei functii. In plus, marimea acestuia este un avantaj atunci cand il depozitam.

Pentru ce tipuri de utilizari este recomandat fierul de calcat

 

Fierul de calcat poate fi utilizat cu succes in deplasari si vacante, marimea lui redusa fiind perfecta pentru aceste activitati.

Statiile de calcat cu abur au inceput sa fie din ce in ce mai folosite in ultimul timp. Rapiditatea calcarii, usurinta, precum si functiile suplimentare fac din statia de calcat un aparat fiabil si performant. Hainele calcate cu ajutorul jetului puternic de abur sunt reimprospatate, iar materialele lor rezista mai mult timp. Adauga la aceasta si functia Anticalcar, jetul de abur vertical si capacitatea generoasa a rezervorului si obtii un aparat pentru calcat rufe, care nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa!

Citeste si 5 trucuri pentru haine perfect calcate